Šta je novo?

AMD R9 290 Zvanicna tema

Koja je uopste najbolja 290? Tri-X?

@DieH@rd

Zanimljiv video.

Zaključak: AMD napravio kartu za igrače i promovisao je u tom smeru (mantle, trueaudio, eyefinity) a oni ne mogu da je kupe. :wall:

Da. AMD je napravio jak Direct Compute/double precision, sto cini ove karte dobrim za raznorazne poslove. Mineri su to iskoristili najvise...

rPltYqf.gif

Koja je uopste najbolja 290? Tri-X?

Jeftin 290 je najbolji 290. :)

Poslednja izmena:
Jok, jeftine kartice se mnogo greju :exploder:tako da je bolje uzeti neki nereferentni primerak kod koga je problem hlađenja mnogo bolje rešen.

Jako se greju kada kopaju, to koliko se greju u igrama je skroz prihvatljivo. Problem je dostupnost i ove nerealne cene... Glupi bitcoin-i ostala ****** ko ih smisli....

Pitanje

d3-gpu-usage.jpg

Da li je neko vidjao ovakav gpu usage kod R9 290 serije. Drajveri 14.2 beta (isto je i sa 13.12). Konkretan primer je vezan za Diablo 3. Uključen je vsync. Framerate je konstantan tj. zakucan na 60. Sve radi normalno.

Nisam ni mislio da kupujem sam. Sacekacu jos malo vremena da vidim dal ce se situacija smiriti kod nas [i da se pojave custom cooler resenja]. Ako se ne smiri, videcu da kontaktiram istvana ili nekog slicnog resellera strane robe.

Pocele su da se pojavljuju i kod nas u poslednjih para dana. EWE na primer vec par dana ima po par komada na stanju.
Sad sam proverio i imaju jednu asus referentnu, 3x gigabyte-a nereferentne i 4x asus 290x DC2OC.
Pratim vec par dana njihovo stanje i koliko vidim 290 se rasproda u roku od dan dva a 290x stoje prilicno dugo. Verovatno zbog cene posto je 490e bez rabata i popusta.

Pitanje

d3-gpu-usage.jpg

Da li je neko vidjao ovakav gpu usage kod R9 290 serije. Drajveri 14.2 beta (isto je i sa 13.12). Konkretan primer je vezan za Diablo 3. Uključen je vsync. Framerate je konstantan tj. zakucan na 60. Sve radi normalno.

Probaj sa Vsync off, pa vidi kako se ponasa tada.

Bez vsync je OK. GPU na 100% bez opadanja baca 200fps. Ali u D3 bez vsync-a je prisutan tearing pa i nije baš prijatno igrati.

koji proizvodjac je u pitanju.... ja sam uzeo asus r9 290 dc2oc temperatura i idle je 40-50C.... ASIC je 71.9 ,klok dobro podnosi samo se cuje ubija... moram da priznam da sam instalirao preko nVidia drajvera ,mislim odradio sam iz safemoda sa driver cleaner-om al nije to to... drajveri su 13.12 cini mi se. Takodje u BF4 cini mi se da vise pada FPS nego na gtx770.... na sceni kad vozim gumeni chamac ka zapaljenom brodu pada do 39... na 1920x1200 ultra...

koji proizvodjac je u pitanju.... ja sam uzeo asus r9 290 dc2oc temperatura i idle je 40-50C.... ASIC je 71.9 ,klok dobro podnosi samo se cuje ubija... moram da priznam da sam instalirao preko nVidia drajvera ,mislim odradio sam iz safemoda sa driver cleaner-om al nije to to... drajveri su 13.12 cini mi se. Takodje u BF4 cini mi se da vise pada FPS nego na gtx770.... na sceni kad vozim gumeni chamac ka zapaljenom brodu pada do 39... na 1920x1200 ultra...

Sapphire. Fan ide maks do 55-60% sa tempreraturama do 65-70C u igrama. Čuje se ali je podnošljivo.
Koliko sam primetio kad opteretiš grafičku onda je gpu zauzeće 100% što je naravno i logično. Ali kad nema šta da radi tipa u D3 onda se ponaša kao na gornjem grafiku. U principu sve je to u redu samo mi malo čudno izgleda takva raspodela resursa. Pretpostavljam da je do driver-a. Najbitnije je da nema padova u framerate-u.
Ja sam takodje preko nvidia driver-a instalirao iz safe moda i Display Driver Uninstaller (ex Driver Sweeper) programa. Ono što sam proveravao do sada (3Dmark11, heaven, valley, metro) bilo je OK.

I još jedna zanimljivost koju sam primetio. Memory clock "besni" u idle. Smiri se malo ako se isključi aero ali čime se upali npr. Chrome opet krene da skakuće. Evo i screen-a.

mem-clock.jpg

Poslednja izmena:
kolko ti baca "P" score u marku11? meni oko 12100 ,a klokovana 13120... meni je PCI-E 2.0 i sve imam utisak da mi napajanje slabo gura tj. da tu mozda ima neki problem.... ne znam.... u pitanju je Thermaltake 775w, mozda da odnesem grafu kod nekoga ko ima drugu plocu sa pcie 3.0 i jacim napajanjem. Osetno brze radi u tim testovima od GTX770 ali u nekim igrama losije. Pokusao sam Bios novi da fleshujem i kolko sam shvatio taj novi je i bio... pokusacu nov Win i sveze drajvere da da vidimo...

3DMark11 rezultat 12274 (GPU/MEM 1000/1300Mhz). PCI-E 2.0 ali to ne može da utiče na performanse. Ne bi trebalo da je napajanje pošto imaš dobar skor u 3dmark-u tj. pri najvećem zauzeću grafike dobijaš očekivane vrednosti a što je bitnije prolazi ti test bez zakucavanja. To do igara može samo biti optimizacija i drajveri. Da li si probao Mantle?

Možeš li mi proveriti memory clock dijagram u MSI afterburneru tj. da li ti izgleda kao na slici gore.

verujem da PCI-E 2.0 ne bi trebalo da utice toliko na score.... al ajd, da pitam iskreno nemam pojma (gledao sam nesto ranije svega par %). Mantle se spremam da probam, ne znam dal cu stici vecheras ali sutra sigurno.... evo ti clock od prilike , sasvim stabilno prolazi lagano moze i vishe , samo se cuje ubija, vrishti.....
cJ4vbNa.jpg

Ne, mislio sam na memory clock ali u idle režimu, bez pokrenute 3D aplikacije. Trebao bi da varira izmedju 150 i maksimalne vrednosti.

Što se tiče tvoje donje slike gpu usage ti varira ali koliko sam uspeo da uhvatim po stranim forumima to je zbog neslaganja izmedju programa za dijagnostiku i drajvera. Sasvim normalna pojava. Tako je i kod mene dok je upaljen vsync na BF4.

eo ovako, sto se tiche mog slucaja.... puko sam nov Win 7 64.... instalirao drajvere 13.12whql ,i Pinball FX2 koji zeza (laguje,micro stuttering), ali sam to resio sa programom RadeonPro (Flip Queue Size ->na vrednost 1)..... instalirao BF4 i neki update2 cca 700mb i to radi odlicno kako je radilo tj. prvih 20min igranja nije se spustilo ispod 58-61fps. 1920x1200 Ultra - 2xMSAA.... 3DMark11 fino radi.
Odradio sam update biosa na kartici i sada je 015.041.000.002 - 113-AD63300-102, samo sam primetio razliku u ovoj poslednjoj cifri 102 , bilo je 101..... kad prebacim na kartici switch levo onda sam primetio da imam taj prethodni bios! bios sam updateovao sa aususovog sajta pokretanjem .exe fajla i dok je on to drndao pimetio sam treperanje slike dok pomeram kursor..... al valjda je uradio kako treba! Ima li neko preporuku kako da podesim kartu u smislu napona itd. kako bi' se manje grejala u idle.
Sta je po vama najbolje Afterburner ,S-Trixxx, GpuTweak.....

edit* hahaha tek sad videh - light effects bio na High umesto na Ultra......***. padoshe frejmovi kad sam to stavio na Ultra , a taman sam se ponadao....

Poslednja izmena:
Referentna ide do 94c, a za tu je malo jaca u odnosu na testove po netu. Mozda malo kuciste da provjetris, ako nije vec provjetreno ili sl...

moguce je da posto imam tik ispod nje zvucnu koja se prilicno greje pa da vuche sa nje toplotu...
takodje sam pimetio ako recimo pustis neki.video na youtube i.u tom trenutku otvoris Msi afterburner ili Tweak kompjuter se smrzne, nista ne moze da se uradi, mora reset. Probao sam sa drajverima al nista...

evo primera, sve default i do kraja benchmarka dostigla je 94C, posle kad sam u Catalystu Target GPU tmep. stavio na 80C.... u Heaven-u nije prelazila 79C (20-25min)
kao da imam referentni primerak, ne razumem nista.... da sam znao da je ovako ,nebi ni prodavao GTX 770 koji je bio u sustini kad pogledam sad hladniji i tishi..... mada i on mi je davao nesto vishu temp. od test temperatura iznosila je 32-33C u idle....
koliko je kod nas po zakonu dana, da mozes da vratis proizvod ako nisi zadovoljan (nisam) i da uzmes drugi ?! iskreno, da sam znao da je ovakav sporet nikad ne bih uzeo!

3gmNyIw.jpg

Poslednja izmena:
Nesto ti tu nije ok moja safirka referentna baca 60 fps average u unique, taj asus ne bi trebalo toliko da se greje.

Na gornjoj slici gpuz ti pokazuje fan speed od 38% pri punom zauzecu sto je malo i najverovatnije je razlog za toliku temperaturu. Probaj u afterburneru da podesis custom fan profil. Ja sam npr. podesio da mi fan bude na 30% za 40C, 40% za 50, 50% za 60 itd.

Sve su super solidno sklopili - dobro hladjenje, framepacing je u nekim igrama i bolji od SLI-a, graficka nije bucna. Cenu su mogli malo smanjiti, ali kada se uporedi sa Nvidijom, ovo je jos i super.

Ja i dalje mislim da cu uzeti jedan R9 290 sa custom hladjenjem kada se pojave jeftiniji modeli kod nas. I to ce mi biti dosta za 1080p gaming.

Fali Crysis u testu kao i Mantle testovi. Karta je super a skupa je iz vise razloga.. vodeno, rudarenje, izrada itd.

Da podsetim da konkurent tj dual Titan kosta 4000 USD...

Sve su prilike da ni i7 u pojedinim igrama ne moze da isprati ovu kartu.
Sreca pa je tu mantle, ali nesto su usporili sa peglanjem drivera.

Vrh Dno