Šta je novo?

AMD Polaris

^
Pusti tu pricu, ko je zelio taj nivo performansi itd. 90% ljudi kupuje graficku od 100 do 200e.
Ljudi kupuju graficku u tom i tom cijenovnom rangu tako je uvijek bilo i uvijek ce tako biti.
A i gtx 960 se macevao sa 280x itd.

A pazi sad ovo na sve to...

Proizvodnja GTX 970 i 980 karti je prestala pre par meseci. Dakle ne samo da se mačuju sa dostizanjem npr. GTX 970 već se ovde raduju što će dobiti ovakvu ili onakvu kartu. Pa se onda analizira koliko će to biti jeftinije od 970 ili nekog 380/390, a zaboravlja na suštinu - većina osoba koje su želele taj nivo performansi je tokom ove dve godine kupila grafičku kartu tih performansi, bilo Nvidiju bilo AMDa. Samim tim, bez obzira što je u teoriji to masovni segment i gađa se srednja klasa, broj potencijalnih kupaca nije kao prilikom predstavljanja prave srednje klase nove generacije. Jednostavno, ko je želeo te performanse, već ih je sebi priuštio. Ostali su oni koji se štekaju i mere svaki evro, a to jednostavno nije gro populacije koja čini one koji menjaju grafičke karte, barem ne u svetu. Ovde bi ljudi zbog imaginarne uštede od 80 evra radije 20 meseci čekali, čekali, čekali...

Čekaj, sad ispada da srednju klasu ne treba ni predstavljati jer karte iz višeg segmenta prethodne generacije imaju otprilike iste performanse :wall: onda ni nVidia ne treba da izbacuje GTX1060 i slabije !? nema ni veze što će na ovim novim kartama dx12 gotovo sigurno raditi kako treba!?

Pojavio se info na gamemachines.de

RamNi51.jpg

460: 79€
470: 149€
480 4gb: 209€
480 8gb: 249€

Koliko će sve biti tačno vidjećemo. Cijene su tu negdje sa očekivanim.

To je nevidjeno izvaljena glupost :d onda nvidija nije trebala izbacati GTX 970 jer je vec na trzistu bila GTX 780Ti i R9 290X isti performansi, a znamo da su imali ogromnu prodaju upravo sa GTX 970... jos jednom kazem izvaljena glupost ko bandera poslje nevremena :d

^
Pusti tu pricu, ko je zelio taj nivo performansi itd. 90% ljudi kupuje graficku od 100 do 200e.
Ljudi kupuju graficku u tom i tom cijenovnom rangu tako je uvijek bilo i uvijek ce tako biti.
A i gtx 960 se macevao sa 280x itd.
Upravo tako, ko ne zeli najbolje performance? za sumu novca koju moze da se izdvoji.
Ko je u mogucnosti on bira najskuplju, najlepsu, najjacu, crvenu, zelenu...

Baš me zanima šta će ponuditi Zeleni u najnižem segmentu. Biće ovo zanimljivo leto :D

Rx 470 je po svemu sudeci derivat Polarisa 10 sad da li ima 2048 ili 1792sp diskutabilno je. Dosta dobra karta kao i jaci polaris .

Bio sam gotovo rešen da uzmem RX 480, al mi nešto čini kao overkill za 1080p monitor (bez obzira na fantastičnu cenu).
Al zato RX 470 mi deluje baš potaman.

Čekaj, sad ispada da srednju klasu ne treba ni predstavljati jer karte iz višeg segmenta prethodne generacije imaju otprilike iste performanse :wall: onda ni nVidia ne treba da izbacuje GTX1060 i slabije !? nema ni veze što će na ovim novim kartama dx12 gotovo sigurno raditi kako treba!?

Naravno da to nije ono što sam želeo da kažem, već govorim o tome da jedna kompanija (AMD) izbacuje nov proizvod u kategoriji u kojoj jedino nešto i prodaje, i to po nešto nižoj ceni u odnosu na svoju sopstvenu ponudu, a svo vreme se poredeći sa kartama koje postoje na tržištu već dve godine i koje teško da će ikoga ko koristi Nvidiju naterati na switch.

To je prosto loša strategija. Ne vidim da će time uvećati prihode, niti da će uvećati tržišni udeo. Ne kažem da neće imati benefita neko ko sa nekog prastarog 270 želi da se apgrejduje, ali u svetu je većina takvih ionako prešla na nešto bolje. I nije samo prethodna generacija u pitanju, AMD je promenio nekoliko generacija sa svojim rebrendovima :d

Ja baš mislim da će uvećati udeo do kraja godine na tržištu..e sad da li za 1% ili 5%+ to ćemo videti. Zavisi na koji tržišni udeo se misli, na samo PC desktop segment, ili na sve živo gde se koriste GPU-ovi, laptopovi, Apple skalamerije itd. Mislim bilo bi čudno Polaris (ako se zaista pokaže dobar kao što je najavljen), ne natera i neutralne kupce koji imaju slabije karte sad da to kupe za full hd gejming, za 1080p zaista ništa jače neće trebati dugo.
Drugo, zna se da većina ne daje ogromne pare samo za grafičku kartu, taj raspon od 100-250$ do možda 300$ je najmasovniji, logično. Prema tome ima logike da će Polaris biti veoma popularan, ali da neće zaraditi na njemu ogromne pare i to je nekako logično, jer je vrv manji profit za mali čip nego za mnogo veći (mada je i to pitanje-broj ispravnih čipova, cena wafera, skup proces itd).. Puno zavisi i od nvidije naravno, kakav će biti 1060GTX.
Uostalom baš me briga :), meni ni iz džepa ni u džep, videćemo kako se sve ispasti..

Nista raja kad izadje GTX 1060 osucemo drvlje i kamenje sto je Nvidija izbacila tu kartu kad vec ima slicne karte u svojoj ponudi, kladim se da je Nvidija izbacila GP 106 tj.GTx 1060 da bi to bilo vrhunski, ovako to je AMD uradio to nista ne valja :d

Treba uzimati samo Titan-e i nista vise, sto skuplje se plati karta to bolje.

To mi nije jasno, u cemu je caka tih titana, ta cena? A gitovo svaku titan pojede gtx 980ti?

Nista raja kad izadje GTX 1060 osucemo drvlje i kamenje sto je Nvidija izbacila tu kartu kad vec ima slicne karte u svojoj ponudi, kladim se da je Nvidija izbacila GP 106 tj.GTx 1060 da bi to bilo vrhunski, ovako to je AMD uradio to nista ne valja :d

Fantastično mi je kako se sprdaš sa stvarima koje su potpuno logične, a furaš ono što je potpuno nelogično. Kada Nvidia bude izbacila 1060, do tada će već biti očišćen inventar 970 i 980 karti, zato i čekaju sa tom srednjom klasom. Dotle će AMD faktički sebi samom spustiti prosečnu prodajnu cenu karte jer zašto bi neko pored RX480 kupovao 380/390 seriju.

U međuvremenu će se sa tom "strašnom" konkurencijom Nvidia boriti tako što će obarati cene za 970, 980 i 980 Ti dok se ne rasprodaju i to je to. Jednostavno, ovo je niz pogrešnih poteza za AMD. Strateški pogrešnih. Verovatno nisu mislili da će Nvidia da izbaci tako ubedljive čipove i da će ova godina proteći u nekim dvobojima noviteta u srednjoj klasi. Verovatno su pre godinu dana ili više mislili da će i Pascal da debituje u nekom midrange modelu, kao što je to bilo sa Maxwellom.

Ja se vecinom nikad ne slazem s tvojim misljenjem, ali ga postujem.
AMD je ispraznio dobro lagere R9 390 serije ja sam trazio pre mjesec dana da uzmem 4xR9 390 nisam mogao naci u Madjarskoj moralo se rezervisati pa kad stigne, nije mi se to svidilo tako da oni nemaju sta ugroziti svoje serije odavno prazne lagere.

Kao sto i sam kazes nvidija ce se boriti sa RX 480 tako sto ce sniziti cjene eno vec se to desilo postavio sam link, tako da AMD vise ugrozava NV nego samog sebe.

Jednostavno odlican marketinski potez prvo slabiji chipovi da se zadovolji najveci dio trzista a to je segmenti do 300$, a kasnije izlazak jaci kartica zasnovani na VEGI, iz mog ugla gledanja odlican potez. Njima je prvenstveno bitno da povrate marketshare i to su rekli u Kini pri prestavljanju Polarisa novinarima, nista ih drugo sada ne zanima jer pred njima je i trziste konzola i izlazak Zen procesora... ne moze se odma sve izbaciti odabrali su neke prioritete i toga se drze.

Mnogo se ovo cudo hajpuje. Pominju se nesto malo jace perf. od R9 Nano u Fire Strike, u igrama kazu razlika jos veca. Fabricki na 1080 (1266 boost). Glasine kazu bice nereferentnih zvercica na fabricki 1.6 GHz koje ce ici za 299+ dolara. Tipicna potrosnja 100W...

Bice smor ako se glasine ne obistine i ispadne cutak.

Mnogo se ovo cudo hajpuje. Pominju se nesto malo jace perf. od R9 Nano u Fire Strike, u igrama kazu razlika jos veca. Fabricki na 1080 (1266 boost). Glasine kazu bice nereferentnih zvercica na fabricki 1.6 GHz koje ce ici za 299+ dolara. Tipicna potrosnja 100W...

Bice smor ako se glasine ne obistine i ispadne cutak.
To ili ce Nvidine fanove da strefi kolektivna srcka...
Nemaju nameru da kupe AMD ali nerviraju se kao da je vec imaju.
Neka izbaci Nvidia 1060 da pokida za 200e...ja je kupujem.

I ja mislim da se previse hajpuje i da bi na kraju ljudi koji povjeruju u te rezultate mogli da se razocaraju... jos 13 dana pa ce se znati .

Ja se nadam da će to da valja jer je malo falilo da uzmem 380x i vidim ovo rek'o da sačekam, generalno da vidimo sta će da valja za 1080p

Sent from my iPhone using Tapatalk

U međuvremenu će se sa tom "strašnom" konkurencijom Nvidia boriti tako što će obarati cene za 970, 980 i 980 Ti dok se ne rasprodaju i to je to. Jednostavno, ovo je niz pogrešnih poteza za AMD. Strateški pogrešnih. Verovatno nisu mislili da će Nvidia da izbaci tako ubedljive čipove i da će ova godina proteći u nekim dvobojima noviteta u srednjoj klasi. Verovatno su pre godinu dana ili više mislili da će i Pascal da debituje u nekom midrange modelu, kao što je to bilo sa Maxwellom.

Pa nisam baš siguran da su to baš strateški pogrešni potezi, predstavljajući male čipove prvo osigurali su Apple kao mušteriju, verovatno će mnogo prodati i oem-ima, očajnički im treba veći tržišni udeo a mislim da je ovo veoma dobar put da to ostvare, pored toga HBM2 nije spreman, GDDR5x-a ima jedva i za nVidiu... Taman imaju srednju i nižu klasu za Back to School, a imaće višu i visoku za novogodišnje rasprodaje, dotle nVidijina ponuda neće više biti sveža i ako Vega čipvi budu dobri imaju dobre šanse da razvale tržište...

Besmisleniji post jos nisam video na forumu, :wall:
administracija brise neke postove, koje nemaju striktno veze sa temom, ( u principu, sve je povezano sto se tice komponenti), ali ovaj post je kao 'okey'.......:trust:

Nisam previse ucestvovao u diskusiji ovde, ali sam sve poruke citao od pocetka i iskren da budem ti si najmanje pozvan da diskutujes besmislenost necijih postova. Daleko bilo da opravdavam recnik i sadrzaj doticne poruke na koju se osvrces ali zna se na sta mislim.

Ma, moji su postovi besmisleni, sa tehnicke strane, :beat:
ovo je van svakog ukusa....

Poslednja izmena:
Ovo sto AMD radi (tj. makar tako pricaju) je strateski odlicno - i za kupce, a i za kompaniju. Posebno iz njihovog ugla underdog-a. A to sto @filipenko pise kao da je neka strategija je cista taktika, pilicarenje itd...

Nazad
Vrh Dno