Šta je novo?

AMD Polaris

Hahaha...'losa prodaja' sta ste vi sad izmislili :D
A sta ako je vlasnik GTX 970 ne proda jos uvek neko se igra jos 2 godine kada ce sve te karte pasti na istu cenu?
Btw, ja sam GTX 970 platio 320 evra kad je izasla a pre mesec dana ga prodao za 285, jesu to losa kupovina i prodaja?

Back to topic: dakle potvrdjena 36 CU tj. 2304 shejdera za Polaris 10.
Onih 1266Mhz jos uvek nije potvrdjeno. Na toj frekvenciji bi Polaris 10 imao skoro 6 TFLOPS-a a tamo pise > 5, treba jos da se vidi da mozda 1266Mhz nije oc ...
Up to 2,8X perf/watt je bold claim....

Hahaha...'losa prodaja' sta ste vi sad izmislili :D
A sta ako je vlasnik GTX 970 ne proda jos uvek neko se igra jos 2 godine kada ce sve te karte pasti na istu cenu?
Btw, ja sam GTX 970 platio 320 evra kad je izasla a pre mesec dana ga prodao za 285, jesu to losa kupovina i prodaja?

Back to topic: dakle potvrdjena 36 CU tj. 2304 shejdera za Polaris 10.
Onih 1266Mhz jos uvek nije potvrdjeno. Na toj frekvenciji bi Polaris 10 imao skoro 6 TFLOPS-a a tamo pise > 5, treba jos da se vidi da mozda 1266Mhz nije oc ...
Up to 2,8X perf/watt je bold claim....
Dajem ti 150e za tu GTX 970.

Taj Polaris 11 ce verovatno biti veoma blizu nivoa R9 370X (oko 2.5TFLOPs SP, TDP od 150W), sto se uklapa u sve sto znamo do sada o najmanjem Polarisu... potrosnja do 75W (nema dodatni power konektor) i vise od 2x perf/watt.

Koliko se ljudi nameracilo na Polaris (ukljucujuci i mene koji pratim ovu temu da vidim jel mi RX 460 zavrsava posao), ubice se AMD od para ako ispune ocekivanja :)

Pare su izgubljene za one - kao što sam napisao u prvom postu, koji su karticu uzeli prije koji mjesec - a tada je koštala preko 300 eura.

Također sam i ja uzeo kartu iz potpisa - 7950 prije tri godine za 200 eura, pa sve do dana današnjeg igram sa maksimalnim postavkama na 1080p.

Za 200 eura, ta je karta ispunila sva očekivanja.

Što se tiče kupovine novih komponenti ... cijelu ću konfiguraciju dati djeci da imaju svoj prvi desktop pc, a sebe ću počastiti onim šta bude aktuelno dogodine - nadam se ZEN i Vega.

Smanji malo.....;)
Na koliko frejmica, , ne moz' to na maximum da ide do 25 - 30fps, osim,naravno, CS:GO na nesto malo vise....:D

Poslednja izmena od urednika:
Znaci najjace AMD kartice mozemo ocekivati u januaru i bice 14nm ?

Po nekim glasina mozda izadju i u momentu prestavljanja BF1 (recimo neki paper lunch), a dostupnost malo kasnije.

Dosta ce zavisiti od Polarisa, dok vide kako ce ici prodaja sigurno ne zele da ga ugroze izbacanjem jaceg chipa. prvo da se malo zadovolji trziste polarisom pa Vega na jesen eventualno kraj godine..

Jasno, jedino sto kasne puno za zelenim, ako na primer ta vega ne bude brza od 1070gtx i 1080gtx onda ih niko nece uzimati, valjda i taj amd moze da napravi neku karticu da bude brza od zelenih bar 15 %, malo cene da se srede...

Neka Vege budu i malo sporije a značajno jeftinije i ići će samo tako.

Dosta ce se znati kad izadje polaris, na osnovu njegovi performansi i potrosnje moce se ocjeniti snaga Vega kartica. Po svemu sudeci bez problema ce ici iznad GTX 1080, vidis i sam koliko je Nvidija zategla GTX 1080 nema bukvalno prostora za OC. Nisu oni to bezveze uradili ta Vega kad se pojavi bice dosta jak chip, istina sa velikim zakasnjenjem, ali 14nm proces je tek na pocetku, a imaju problema i sa dostupnoscu HBM2 memorije tako da kad se sve sabere bolje je i da malo okasne nego da izbace nesto bezveze.

Neko je vec pisao i slazem se sa time, da AMD ne zeli deo kolaca koji Nvidia drzi, npr te high end karte tipa gtx 1080..
Amd moze biti pobednik sto se tice tih kartica koje su masi korisnika primamljive zbog cene i performansi, npr 480...
Neka samo Nvidia gura svoje snagase ;-)

Odnos Amd - Nvidia i odnos Amd - Intel je gotovo isti sto se tice dominacije, neka AMD bar na polju gpu-ova krene da grize Nvidiju, kad ne moze Intel vec godinama ni da gricne.

A zasto mislite da se Nvidia zakucala na 1080? A moguci TI fazon ili mozda 1090 ;-)
Cenim ja i nvidiu, ali amd je po meni bolji izbor.

Poslednja izmena:
Ako polaris bude imao ovakve peroformanse sa ovakvom potrosnjom, onda ce imati bolji performance/wat od pascala sto je nevjerovatna stvar, kazem opet ako su istiniti ovi gore testovi onda sigurno AMD nece prepustiti Nvidiji high end segment, a i cinjenica da je Nvidija zategla GTX 1080 do krajnji granica govori u tome prilog (vjerovatno znaju da ih vega moze ugroziti pa su zategli GTX 1080 do krajnji granica)

Mnogo mnogo ce se znati 29 juna i sa zvanicnim testovima polarisa pitanja je mnogo:
1) da li je polaris 10 full chip sa 2304sp
2) da li su mu performanse vece od R9 390X ili R9 nano
3) da li je zaista typical gaming potrosnja 100w

Kad se sve to sabere znace se moze li AMD sa vegom ugroziti NV GTX 1080 u high end segmentu.

Smanji malo.....;)
Na koliko frejmica, , ne moz' to na maximum da ide do 25 - 30fps, osim,naravno, CS:GO na nesto malo vise....:D

Sve maksimum +50 - 60fps. Prešao sam i igram: GTAV, Witcher 3, Fallout 4, Dark Souls 3, Chivalry MW, Insurgency, Red Orchestra 2, Exanima, SOMA ...
ArmA3 igram na najvećim mogućim postavkama - sve na maksimum, a znaš da je arma zahtjevna.

To što ljudi uzmu karticu preko 500 eura, a možeš da dobiješ sve isto za 200 eura ... ***. znaš kako se kaže - sam pao sam se ubio.
Zato AMD uvijek ima prednost kod mene. Dobiješ sve isto za manje para. Ko tvrdi drukčije, nije mu lako.

Sve maksimum +50 - 60fps. Prešao sam i igram: GTAV, Witcher 3, Fallout 4, Dark Souls 3, Chivalry MW, Insurgency, Red Orchestra 2, Exanima, SOMA ...
ArmA3 igram na najvećim mogućim postavkama - sve na maksimum, a znaš da je arma zahtjevna.

To što ljudi uzmu karticu preko 500 eura, a možeš da dobiješ sve isto za 200 eura ... ***. znaš kako se kaže - sam pao sam se ubio.
Zato AMD uvijek ima prednost kod mene. Dobiješ sve isto za manje para. Ko tvrdi drukčije, nije mu lako.

Ufff, problem je sto i ja igram igre, i znam kolko su jake 980 i 980Ti karte...

GTA V i Witcher 3, na maximum grafika, joooj, :shock: pa tu se i 980Ti i to klokovana na 1.540 - 8.200mhz jedva izbori za 60fps. Ipada da uzmes 7950 CF bile bi jace i od klokovane gtx 1080. Tesko, nesto ti tu nisi dobro preracuno i izracuno....:rtfm:

http://www.guru3d.com/articles_pages/asus_rog_strix_geforce_gtx_1080_review,20.html
http://www.guru3d.com/articles_pages/asus_rog_strix_geforce_gtx_1080_review,23.html

Poslednja izmena:
reviewsrb pusti ga mozda mu je AMD dao VEGA chip unutar HD 7950 haha, da se vratimo na temu o polarisu bez zaista suvisni postova please ;)

Pa, jeste,malo preterujem sa ti procenti i razlike...:S:

Inace, slazem se, kada izadje 480 karta, verovatno cemo znati, sta mozemo ocekivati i od Vega chipa...

Ma ima da ga ja i ti sracunamo -5+% ne moze se otet da ga hebes haha xD

Samo da taj polaris izadje do sadu su testovi jako ohrabrujuci. Odlican perf/w sto je uslov za jaku vegu ;)

amd-rx-460-470-hands-on-3-1.jpg

Polaris 10 izgleda znatno manji od Tonge i Tahitija.
Zvanicno nosi naziv Ellesmere i mjenja pomenute.

Rx 480 u svakom smislu nasljednik R9 280X i R9 380x

zivo ocekujem performance i potrosnju !

Poslednja izmena:
Nesto se razmisljam.. prodam moju asus gtx 780 (koja se oc do 1300mhz stabilno btw - da li je tada slabije od ove 480) i uzmem ovo cudo.. taman da imam freesync zbog mog montiora. Sta mislite, jel vredi upgrade? Mislim, ne bih trebao da doplatim vise od 100e ako moju 780 prodam za 150e?

Svakako ti se isplati jer ce RX 480 biti u rangu GTX980. Jos uzmes model sa 8GB rama.

Ovo sve više deluje da će biti na nivou perofmansi 390X ili 390 sa 100W potrošnjom. Mene zanima živo 480X ili 490 šta će izaći.

Poslednja izmena:
Nesto se razmisljam.. prodam moju asus gtx 780 (koja se oc do 1300mhz stabilno btw - da li je tada slabije od ove 480) i uzmem ovo cudo.. taman da imam freesync zbog mog montiora. Sta mislite, jel vredi upgrade? Mislim, ne bih trebao da doplatim vise od 100e ako moju 780 prodam za 150e?

Vredi, gtx 780 ima 3GB memorije, malo je to, bar ces tu da dobijes mnogo. Ja sam imao gtx 780 na 1.300 - 7.500mhz, i na tim klokovima, ta kartica, je prava zvercica :mad: od karte, ( bar je ko klokovana 970, mozda i malo jaca). Verovatno ce 480 biti malo brza, bolje sljaka u DX12 i ima vise memorije, apsolutno se isplati preci, mala je doplata...

Poslednja izmena:
Šta mislite, hoće li biti još slabije diskretne varijante od RX 460 ili je to teritorija rezervisana za APU?

Već sam negde napisao da me zanimaju isključivo HTPC mogućnosti (4K video, H.265, HDMI 2.0), pa se nadam što slabijoj i jeftinijoj diskretnoj karti kako ne bih morao da upgrade-ujem ceo HTPC.

Verovatnije za APU.

Jedino mozda kasnije ili sledece godine nesto u vidu RX 450, za ispod 100 evra.

ja mislim da ispod Rx 460 sada nece biti nista, mozda se nekad kasnije pojavi jos neka slabija karta, ali veci su izgleda da APU pokrije sve do Rx 460.

Šta mislite, hoće li biti još slabije diskretne varijante od RX 460 ili je to teritorija rezervisana za APU?

Već sam negde napisao da me zanimaju isključivo HTPC mogućnosti (4K video, H.265, HDMI 2.0), pa se nadam što slabijoj i jeftinijoj diskretnoj karti kako ne bih morao da upgrade-ujem ceo HTPC.

Zavisi da li je 470ka polaris 10 ili 11, tj. ako je 460ka jedina karta sa polaris 11 čipom verovatno će izaći još jedna slabija...

Na koji način izgubljene pare? Wtf? :d

Recimo GTX 1070 je izašla u septembru '14, što je gotovo dve godine do trenutka kada 480 bude dostupna. Platio sam je tada 39k dinara, odnosno ~330e. To mi je inače bila doplata od nekih 80-90e u odnosu na gtx 770 koji sam preprodao.

Za ovih skoro dve godine sam odigrao gotovo sve na max na 1080p. U poslednjih nekoliko meseci je doduše trebalo par kompromisa u najnovijim naslovima za stabilnih 60, pre baš i ne toliko.

Hoćeš da kažeš da samo to nije vredelo čekanja od skoro dve godine da bi se karta sličnih performansi kupila umesto za 330e, za 200e, ako uopšte bude takva cena na ovim prostorima? Da nešto malo više od 100e ne vredi dve godine igranja na takvim performansama?

Nije slučajno 970 dogurala do 5% steam populacije na svom vrhuncu.

Što se tiče oglasa, pa karte se prodaju da bi se prešlo na 1070/1080, uz lagani prelazak na veće rezolucije ibpripremunza VR.

A možda ti je bolje da sačekaš još neka 20 do 22 meseca, možda tada izađe neka karta ovakvih performansi za 100e. Pa se uštedi još 100e :d

A pazi sad ovo na sve to...

Proizvodnja GTX 970 i 980 karti je prestala pre par meseci. Dakle ne samo da se mačuju sa dostizanjem npr. GTX 970 već se ovde raduju što će dobiti ovakvu ili onakvu kartu. Pa se onda analizira koliko će to biti jeftinije od 970 ili nekog 380/390, a zaboravlja na suštinu - većina osoba koje su želele taj nivo performansi je tokom ove dve godine kupila grafičku kartu tih performansi, bilo Nvidiju bilo AMDa. Samim tim, bez obzira što je u teoriji to masovni segment i gađa se srednja klasa, broj potencijalnih kupaca nije kao prilikom predstavljanja prave srednje klase nove generacije. Jednostavno, ko je želeo te performanse, već ih je sebi priuštio. Ostali su oni koji se štekaju i mere svaki evro, a to jednostavno nije gro populacije koja čini one koji menjaju grafičke karte, barem ne u svetu. Ovde bi ljudi zbog imaginarne uštede od 80 evra radije 20 meseci čekali, čekali, čekali...

Već si dobio odgovor što se grafičkih performansi tiče, a evo ti i iz jednog drugog ugla - ako imaš Freesync monitor, svakako ti se isplati i obavezno to sebi priušti, pošto je to šteta ne koristiti i ne iskusiti.

Nazad
Vrh Dno