Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Da ,ali se ozbiljno postavlja pitanje u softverske iskoriscenosti, vec is samih 8 jezgra nije ni izbliza dovoljno eksplatisano, kao naj prostiji primer ,kod mene u win 7 ,2 igre ukljucene i 100tinak XxX tabova, max iskoriscenost je 4 jezgra do max 40% dok ostala 4 idluju(do duse klok je 4.950), inace oba BD win patcha su instalirana, samim ne iskoriscavanjem vec postojecih resursa cpu-a postavlja se ozbljno pitanje dodavanja modula jel efektivno naj veci broj user-a time ne dobija bas nista.

nece nikad ni biti, osim za spec namene, ko koristi 4-8 jezgara, iskoristice i 10, veruj mi...a to je mali broj korisnika, slazem se.

Upravo tako, ono sto sad moze da uposli 8 jezgara, uposlice i 10, kao sto Intelovi procesori sa 6 korova i 12 tredova ferceraju u fulu tamo gde je multitredovano kako treba, dakle encoding, kompresija/dekompresija, enkripcija. Slazem se da nije velika sansa da vidimo 5 modula na 32nm PD refreshu, ali nije ni nemoguce, ko se seca najava neporedno pred izlazak Buldija, vec tada je bilo govora o mogucih 10 jezgara, cak i pre Piledrivera. Bice sasvim sigurno visih klokova i nizeg TDP-a, to se do Juna moze ocekivati vec samo na bazi sazrevanja 32nm procesa ali verovatno da ce se tvikovati jos ponesto, nakupice se tu barem 5% poboljsanja u odnosu na 8350, siguran sam.

Intel sa Haswelom pravi znatno unapredjenje Hyperthreading tehnologije, pa bi ovakav potez AMD-a imao smisla jer je heavy multithreading jedino podrucje gde se FXevi dobro drze protiv Sendija i Ajvija pa bi jos 2 jezgra taman zadrzala stvari u multiju na sadasnjem nivou kad izadje Haswel.

Lepe vesti, prilicno neocekivane. Jos kad bismo krajem godine dobili Steamroller, uh.

Igre za pc su jako loše optimizivane uopšte što se tiče pojedinačnih jezgara o trendovima i paralelizaciji da ne govorimo :)

Lepe vesti, prilicno neocekivane. Jos kad bismo krajem godine dobili Steamroller, uh.

Pa to će biti zanimljivo videti, po nekim mojim ranijim saznanjima moguće je da se Steamroller pojavi negde u periodu novembar-decembar 2013. godine, ako sve bude kako treba. Ako nešto pođe po zlu, mislim da će njegov izlazak biti odložen za period mart-april 2014. Ako hoćete moje mišljenje, REALNIJE je da se Steamroller pojavi u periodu mart-april 2014.

Pazite, pošto je skoro pa potvrđeno da APU baziran Steamroller čip, Kaveri, izlazi sigurno negde krajem godine veliko je pitanje da li će yield biti dovoljno veliki da AMD izbaci i FX Steamroller u skoro pa isto vreme, što do sada nije bio slučaj.

S druge strane, mislim da je bolje da se Steamroller odradi kako valja pa nek i kasni nekih 3 do 4 meseca nije strašno, jer ako postigne uspeh biće to kruna AMD-ovih napora. Pa šta mislite zašto su toliki novi inžinjeri i menadžeri dovedeni u AMD prošle i ove godine ?

q4 2013 je kaveri afaik
a steamroller fx serija ide sa par meseci zaostatka kao sto je triniti isao pre piledrivera ... tj steamroller fx ide tek u g1 2014.

Steta je sto se AMD nije malo vise potrudio na nivou single core performansi kod kojih nije bilo nekog napretka od phenom IIx4 procesora. Nekako su vise otisli na multithread gde su, doduse postigli odlican odnos cena/performanse. Mozda su krenuli malo ispred svog vremena i ocekivali da ce programeri sve vise prebacivati teziste na vise thread-ova sto nije islo tako brzo, bar ne u igrackoj industriji.

Pa dobro dok se multithreading ne automatizuje a Microsoft navodno radi na tome nema ništa od toga tako da da jesu ispred svog vremena samo mnogo ispred :)

Pa dobro dok se multithreading ne automatizuje a Microsoft navodno radi na tome nema ništa od toga tako da da jesu ispred svog vremena samo mnogo ispred :)

Najveci problem je u tome sto je Microsoft zadnjih par verzija OSa potencirao Intel u svom kernelu, posto su plavi dotirali novac jelte :) Tek su sa Win 8 sredili kernel da bolje radi sa AMD
procesorima...mada je i to po tehnici drz da nabijem...

Lepo se moze videti kako se u nepristrasnom Linuxu stvarno ponasa AMD procesor:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_visherabdver2&num=1

Nema to toliko veze do majkrisofta nego do igara koje se prave za pc i konzole istovremeno generalno su loše optimizivane itd.... I na Windowsu postoji dobar broj programa u kojima piledriver stoji uz rame sa 3770... Vecina ljudi doduše juri samo performanse u igrama :)

Pa dobro, izgleda da äe biti FX refresh u junu. :) Ali to neće biti ko zna šta, samo puko povećanje default frekfencije sa 4 na 4.2 ili 4.3 GHz i eventualno će tweak-ovati TDP, ali to ostaje da se vidi. Nešto nisam baš optimista u pogledu FX refresh-a jer će doneti MIZERNE pomake.

Svi mi čekamo najzad taj Steamroller u 2014. godini, e tek to će biti ovo pravo !!!

Pa ako je najavljenih 5-15% Ivy vs Hsw revolucionaran pomak onda ce i 5% Visherinih biti bar generacijski:)

Pa do povećanja frekfencije će sigurno doći, moja neka prognoza da će Piledriver Refresh imati 4.2 do max 4.4 default frekfenciju, više od toga sigurno ne.

Dakle, IPC se u praksi neće povećati na istoj frekfenciji već će povećanje IPC-a doći kao posledica povećanja frekfencije.

Pa do povećanja frekfencije će sigurno doći, moja neka prognoza da će Piledriver Refresh imati 4.2 do max 4.4 default frekfenciju, više od toga sigurno ne.

Dakle, IPC se u praksi neće povećati na istoj frekfenciji već će povećanje IPC-a doći kao posledica povećanja frekfencije.
Sudeci po gore napisanom bice manjih IPC promena. Slazem se da ce hipoteticki 8370 raditi na 4.2 - 4.4 - 4.5.
ne znam ima li postojeca arhitektura mesta za masovno stabilno povecanje brzine preko 4.5 GHz, ali ako bude promena u arhitekturi makar i manjih usavrsavanja mozda se i predje 4.5.

evo shta radi silver arrow sb-3 extreme, lapovan, sa coollab. liq. pro.
ravno 10c nize nego noktuina pasta, ostao sam bez texta bio.
plus shto se ventovi nisu ni vrteli na maximalnih 2500 vec na 1600 :D

drugi shot je lapovan frio extreme sa noctua pastom, noctua 12cm ventom napred i tr ty-141 ventom u sredini.

u oba sluchaja ambijentalna ~25-26c

Prilozi

• strelaextremnasalikvidom.jpg
    strelaextremnasalikvidom.jpg
    515.7 KB · Pregleda: 96
  • frio.jpg
    frio.jpg
    368.4 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
I na ovom forumu kao i na drugim ima dobrih rezultata u overkloku 83xx sa vazdusnim hladjenjem, cini mi se da 8350 jos uvek drzi rekord sa skoro 8800GHz. Ipak mislim da su potrebna mala usavrsavanja procesora kako bi u budzetskoj varijanti sa fabrickim kulerom dobacio preko 4.5 za svakodnevni rad (sa turbom od oko 5 GHz :) ). U sustini treba ovaj veliki overklok potencijal cipa usmeriti i usavrsiti na pravi nacin kad vec Steamrollera nema do 2014. Sigurno bi i konkurentnost fx linije bila dodatno povecana.

I na ovom forumu kao i na drugim ima dobrih rezultata u overkloku 83xx sa vazdusnim hladjenjem, cini mi se da 8350 jos uvek drzi rekord sa skoro 8800GHz. Ipak mislim da su potrebna mala usavrsavanja procesora kako bi u budzetskoj varijanti sa fabrickim kulerom dobacio preko 4.5 za svakodnevni rad (sa turbom od oko 5 GHz :) ). U sustini treba ovaj veliki overklok potencijal cipa usmeriti i usavrsiti na pravi nacin kad vec Steamrollera nema do 2014. Sigurno bi i konkurentnost fx linije bila dodatno povecana.
Prosto ne verujem, da ce se steamroller cekati do 2014 god!
AMD ce do tada nacisto propasti..i onda nas od Intel-a moze spasti samo,ova fabrika cipova,sto bi šeici da prave kod nas... :d

Stilgar mora da se docepa te paste :)
Pasta i baza kulera najveca boljka ispadaju.

drugi shot je lapovan frio extreme sa noctua pastom, noctua 12cm ventom napred i tr ty-141 ventom u sredini.

uuu tebra ubi traj coollab tecni pro, razmisljam se da se otvorim za 1300 dinzi, 10c e je bas ogromna razlika kapiram da ne bi bitla tolika i kad bi stavio jos jedan 360 grill u loop, dobio bi jos cirke 200mhz prostora. :d
P.S. jel si cerecio jos preko tih 4723.87mhz na tecnom metalu?

Stilgar mora da se docepa te paste :)
Pasta i baza kulera najveca boljka ispadaju.

Brate pisali smo post u isto vreme.....:lupko:
EDIT, baza-blok je vec odavno podlegao vodenoj 1500 smirgli......

Poslednja izmena od urednika:
Poslednja izmena:
aaaa, ne smorgla samo na blok, jos uvek mi je draga garancija...... mada taj tecni metal.........:eyebrows:

Sudeci po gore napisanom bice manjih IPC promena. Slazem se da ce hipoteticki 8370 raditi na 4.2 - 4.4 - 4.5.
ne znam ima li postojeca arhitektura mesta za masovno stabilno povecanje brzine preko 4.5 GHz, ali ako bude promena u arhitekturi makar i manjih usavrsavanja mozda se i predje 4.5.

Teško može na 4.5, optimistično je i 4.4 a kamoli 4.5. Realno je, ako si ti tako shvatio onda ok, da dođe do manjih poboljšanja na nivou same Piledriver arhitekture i da default frekfencija bude ili 4.2 ili 4.3 GHz za najjači model.

@bombaš
Ne mora da znaci da je AMD gotov, takozvano "napredno" trziste nije bas toliko veliko, veliki deo vuku prenosne i budzet platforme. AMD je sa APU ovima prakticno napravio klasu za sebe u kojoj intel jos uvek kaska. Haswell ce mozda pomeriti jezicak u smeru intela sto se tice potrosnje i proc performansi ali sa grafikom, kako stvari stoje, nece biti ni blizu. Sto se tice FX linije dosta zavisi od Haswella ako bude skok procesorskih single thread performansi veci od 10% ( u sta sumnjam) uz povoljnu cenu (u ovo jos vise) onda ce refresh Vishera po meni biti manji uspeh a ako bude obrnuto samo sa povecanjem kloka na 4.4 hipoteticki 8370 ce ubosti do 5% single thread performansi ako i 3770 vs 4770k ubude oko 5% u single thread programima zadrzace se odnos koji sada imaju 3770 i fx 8350. O multithread ne pricam zato sto vishera tu ima jako dobre rezultate i veci skok Haswell performansi je po mom misljenju nece ugroziti. Ovome dodajem jos i agresivnu amd cenovnu politiku i mislim da ce se jos neko vreme druziti sa nama - dok nas sve ne pojede laptop i tablet trziste:D

@stilgar

otishla je pasta, imam samo ovaj moj primerak, pa mozemo jedan dan da ti to namontiramo, ili kad budem sledeci put ishao preko....pa da donesem tebi i josh nekome.

skupljam balls da probam na nekoj od grafa....tu ce isto 5-10c da padne temp...

nisam probao preko 4.7, kasnije cu ili ovih dana...zao mi da mu dajem 1.6v i vishe....

Poslednja izmena:

Reci mi samo jel i coollab pro skida stampu sa procesora kao i obicna coollab?

Reci mi samo jel i coollab pro skida stampu sa procesora kao i obicna coollab?

videcemo kad skinem :D
negde prochitah da ne skida...e sad...idem an taj rizik....i iskreno i da skine...necu puno mariti jer sam se odushevio performansama.
shto kaze stilgar, za tu razliku morash da dodash barem josh jedan tripple radijator npr, koji koshta...ne znam...50-60e

Kad za jedno metar dana skinem blok sa proca a ono umesto IHS-a :rupa: :smash:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno