Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Pa na difoltu je do 125 naravno :) ali posle.....troši dosta

125W, radi takt od 4000MHz.. Ne vidim, sta tu ne valja?

Odmah cu da se ogradim:

Ne govorim AMD VS Intel, vec o tome da nekome ne odgovara 4GHz sa 125W TDP.

Ako je dan racunar pod punim opterecenjem trosi 300W, a drugi 400W i tako rade 24/7 ceo mesec razlika u racunu ce biti ~350 dinara! Dokle ce pojedinci iznositi baljezgarije oko racuna za struju!

Zeljko je vec odgovorio na tu temu, ali nije samo nekoliko stotina dinara mesecno u pitanju. Neko verovatno morao da ulozi i u jace napajanje i jaci UPS, a i zasto bi uzimali nesto sto mnogo vise trosi, a ne radi prakticno nista bolje?

Ako se dobro pokaze u praksi, i ako mu se cena padne na 150€ do kraja godine, mozda, ali samo mozda bih ga uzeo u razmatranje. U principu mi furuna ne treba ;)

Po mom misljenju cene ce posle januara jos malo pasti i tada ce fx6300 i fx8320 biti dobre kupovine, ako neko vec ima dobru am3+ plocu i napajanje. Meni je fx8320 skroz prihvatljiv ali moram da vidim kako ce da se pokaze, koliki je realan max oc na asus m5a97pro, koliko trosi pri tom naponu i mozda i pazarim za 150e, imao bih onda solidnu masinu jos 2-3 godine. Naravno Seasonic od 620w u tom slucaju mi ne gine ali je dobro to sto nove graficke tipa gtx660/7850 ne trose mnogo..

FX6300 uz oc i dobru graficku moze odlicno da gura sve igre do novih konzola za smesan kes ali opet sve zavisi od potrosnje i ulaganja u napajanje..

Poslednja izmena:
Moze da gura sve i 5x je bolja kupovina od ovih novih g....

Meni Phenom II x4 zapinje vec duze vreme u online igrama kada ima puno protivnika na serveru. Znacajno obara min fps na momente i to jeste problem i zaista smeta. Ljudi sa Nehalem i boljim Intel procesorima nemaju tih problema.

Nije avg fps sve niti svi igraju singleplayer konzolne portove...

Opet dolazimo do pitanja, sta to Phenom II x4 ne moze da gura?

Ne moze da gura GTA IV kako treba i verujem RTS naslove(ovo za RTS naslove nije provereno tj nisam se licno uverio ali slusam sta ljudi pricaju a za GTA IV stojim iza toga sto kazem).

Verujem da Daneb moze da pogura sve, ali tecan HD gameing(sa full detaljima), pogotovo u multiplay-er modu....... moguce ali ne bas tecno.... bas....

AMD ako u roku od sest meseci ne uradi ono sto je uradio Intel posle Netburst debakla, ne pise im se dobro.

Bolje da su dalje budzili Phenom arhitekturu nego se mlatili sa Buldozerom.

Slavlje moze da pocne: nije 50% brzi, 30% hladniji i 200% jeftiniji od Intela, tako da je djubre :D

Uzivajte :D

GAW, na koliko drzis svog Fenoma? Jos u doba Venice jezgra(s939), CS 1.6 recimo nije imao stabilnih 100 FPS-a na difoltu 15vs15, vec je morao da se klokne malo CPU. Ovo, navodim cisto kao primer.

Neko pominje GTA IV. Ja svojevremeno sa:

1. 960t 4GHz
2. 6970 1GB(otkljucana)

Terao GTA IV na FULLHD u + 50 FPS-a, uz neka korigovanja. Kada kazem + 50 FPS-a, mislim na minimalni. Maksimalni je bio veci, naravno.

Zamenom ovog Fenoma (uzeo sam i5-2380p, sto je prakticno 2500k koji ne moze da se OC) GTA IV i sintetika jesu bolje radili, i to ne sporim.

Ali, ja zaista i dalje ne mogu da kazem da Fenom x4 ne moze nesto da tera. Mozda ne svaku igricu tako dobro kao Intel tabor, ali, i dalje predstavlja optimalni i najisplativiji izbor za modernu masinu.

EDIT:

Sada se setih bivseg kolege, koji je sa Deneba na 4GHz presao na 2500K zbog BF III multiplejer. Razlika je bila mizerna, 5 do 6 FPS-a. Pricam o donjem FPS-u.

Poslednja izmena:
Bojim se da samo rev 2.0 ploce kod Asusa podrzavaju ovaj proc :)

To jedino ako Asus tako pozeli. Hardverski gledano, nema razloga da ne podrze i 1.0.

Moja nema u listi, a 2.0 varijanta ima. Meni cini mi se noviji bios.

Vrlo moguce, evo za sabertooth 2.0 je izasao BIOS update danas sa podrskom za nove CPU dok 1.0 nema UPDATE???!??

Poslednja izmena:
GAW, na koliko drzis svog Fenoma? Jos u doba Venice jezgra(s939), CS 1.6 recimo nije imao stabilnih 100 FPS-a na difoltu 15vs15, vec je morao da se klokne malo CPU. Ovo, navodim cisto kao primer. Pricam o donjem FPS-u.

3.6 GHz

Verujem da CS 1.6 radi ok, problem je sto ja igram Mount & Blade sa jos 100 igraca na serveru (50 vs 50)...

GAW, to bi vec Intel odradio bolje, 100% sam siguran. I to necu da sporim. Mada, probaj da ga dignes na 3,8GHz i NB na oko 2,5GHz ako vec i nisi. ;)

Ima li smisla uzeti FX6300 sa nekom finom plocom+5GHz OC kao neki upgrade posle ovog mog 4GHz Yorkfield Xeon-a, pritom mislim na cisto performanse, sve SATA i USB novitete zanemarujem?
Jel dostizu oni 5GHz uopste i ako da sa cime? Znaju li se mozda cene?

Zasto Benchmark test nije imao Intel procesore za poredjenje i da li je onaj Phenom X6 kao sto mi se cini ili radi kao X4 kao sto pise u tabelama?

@Solesoslav
Ima smisla ako zelis sa konja na magarca, ali koji tegli vise i zato je namcor i duplo vise jede :p

Ima li smisla uzeti FX6300 sa nekom finom plocom+5GHz OC kao neki upgrade posle ovog mog 4GHz Yorkfield Xeon-a, pritom mislim na cisto performanse, sve SATA i USB novitete zanemarujem?
Jel dostizu oni 5GHz uopste i ako da sa cime? Znaju li se mozda cene?

Zasto Benchmark test nije imao Intel procesore za poredjenje i da li je onaj Phenom X6 kao sto mi se cini ili radi kao X4 kao sto pise u tabelama?

Samo bi bacio pare.... drzi se tog procesora dok ne izadje Steamroller ako hoces da probas AMD, ili predji na Ivy Bridge ako bi da ostanes na Intelu :)
Jer je tvoj proc na default clocku brzi od Phenom II proca na istom taktu za nekih 10% :)

A evo i zasto bi Steamroller mogao da ispadne veoma dobar procesor za razliku od Bulldozer verzije FX-a.

http://www.anandtech.com/show/6201/amd-details-its-3rd-gen-steamroller-architecture

Poslednja izmena:
Jel neko naso mozda koliko FX-8350/8320 izbacuju gflopsa?

Ja ostajem na mom phenom II x4 sve dok ne najave koliko ce biti snazne nove konzole i requirementi njihovih multiplatform igara, nadam se da ce Steamroller biti dobar.

AMD ako u roku od sest meseci ne uradi ono sto je uradio Intel posle Netburst debakla, ne pise im se dobro.

Bolje da su dalje budzili Phenom arhitekturu nego se mlatili sa Buldozerom.

Upravo tako, mada pazi, ovaj procesor i nije toliko loš. Barem ga možemo posmatrati kao korak ka ozdravljenju AMD-a. Naravno, ko već ima Phenom X6 apsolutno ne vidim potrebe da prelazi na Visheru, sem ako se ne bavi video kompresijom, gde ovaj procesor blista.

Nisam stigao da pročitam sve testove detaljno, nek neko samo na brzinu kaže. Da li je postignuto 5 GHz STABILNO za 24/7 ? I na kojoj ploči ?

@kosta10, odmah da ti kazem, ako zelis da vidis iole objektivnosti u ocenama FX-8350 i ostalih iz Vishera serije, BEZI ODAVDE glavom bez obzira, izguglaj ocas posla linkove i za minut-dva ces imati sliku, podji na extremesystems ili bilo gde drugo, ovde bukvalno samo mozes videti trolovanje/hejtovanje/flejmovanje od strane standardne, vec dobro poznate ekipe.

Ranije bih se obicno nesto kao ljutio i ulazio u polemike&ispravljao krive drine ali definivno nema svrhe. Intel predje sa 32 na 22 node, uvede 3d gate tranzistore i postigne 3-4% veci IPC, uz (najmanje) toliko nizi klok i bitno losije termale na ajviju u odnosu na sendi i ISTI likovi koji su to predstavljali kao vrhunac unapredjenja performansi, sada su prvi u pljuvacini najmanje 5-6% viseg IPCa u odnosu na FX-eve prve generacije uz smanjenu potrosnju i VECU OC marginu,a sve to u ISTOM 32nm procesu. Ne smeta mi ni fanbojisanje(ni sam nisam operisan od toga), pa u nacelu ni hejtovanje, ali mi strasno smeta nepostenje u diskusijama i nemanje elementarnog osecaja za merenje istim arsinima.

Evo ti na brzinu jedan ss gde imas zbirno pa mozes steci neku sliku na prvi pogled. Ukratko, na svim sajtovima gde je testirano, manje vise opsta ocena je da je postignut sasvim solidan napredak i da je u pitanju sasvim ok ol raund procesor.

IMG0039226.jpg

edit: ss je sa hardware.fr, ne bas poznatog po nekoj naklonjenosti AMDu
http://www.hardware.fr/articles/880-7/rendu-3d-mental-ray-v-ray.html

U Vray-u je npr 16.7% brzi od FX-8150 na istom kloku, a ukupno 23.8%, uglavnom ono sto je obecano je i ispunjeno, nekih 15% brze od 8150, sto se kloka tice-cifra je vrlo blizu 5GHz, neki testirani primerci na H100 su vec bili vrlo blizu stabilnosti na nesto preko 5100MHz, za oc domet moramo sacekati jos neko vreme dok se pojavi veca kolicina ali najverovatnije ce na high end air coolerima i entry vodenjacima tipa H100 i slicnim to ici na 5GHz ili neznatno ispod toga.

Poslednja izmena:
Kad mozemo ocekivati ove procesore kod nas?

Nazad
Vrh Dno