Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

PCIe3 mi je simpatičan zbog propusnosti naročito na užim konektorima, recimo x1. Isto tako bi znao biti upotrebljiv za interboard komunikaciju.

Već neko vcreme se igram sa pomišlji da sastavim svoj PCIe2PCIe kabl i probam...

Evo novih vesti: http://news.softpedia.com/news/AMD-...t-Least-20-Faster-than-Bulldozer-278535.shtml

Ako ovo bude tačno to su FANTASTIČNE vesti za AMD.

Texas-based CPU and GPU designer, fabless company AMD has successfully launched its Trinity mobile processors based on the new Piledriver processing core architecture.

The combination between the Piledriver architecture, the frequency increase and the VLIW4 iGPU made Trinity a tough competition for Intel’s Ivy Bridge.

Intel’s Ivy Bridge has a clear technological manufacturing advantage over AMD’s Trinity. That alone should give it the edge, especially in the mobile market, where the more advanced manufacturing process usually results in less energy consumption.

Ivy Bridge comes with various architecture improvements that make the x86 processing cores significantly more capable than AMD’s x86 units, and it also has a new and improved iGPU architecture running at twice AMD’s iGPU frequency.

Despite all these advances, AMD manages to frequently surpass Intel’s Ivy Bridge in most 3D applications, while maintaining a decent level of performance in non-3D software.

Moreover, being a 32 nm APU, Trinity was expected to achieve lower battery life when compared with the 22nm Ivy Bridge, but that is clearly not the case.

We can’t definitely say that AMD’s Trinity has the definite battery advantage, but it’s clear that AMD’s APU is edging Ivy Bridge in many test scenarios, while surpassing it in others.

We’re still waiting for the desktop versions of AMD’s Trinity, but the company is keen on ensuring a proper supply for the mobile market where Trinity has been so successful, and also on keeping up with the orders from the big OEMs like HP, Acer and others.

While the desktop Trinity is not yet here, many are wondering about the performance of the high-end FX processors that will use the new Piledriver architecture.

We were fortunate enough to get a sneak preview of desktop Piledriver performance from Tom's Hardware’s Chris Angelini.

Mr. Angelini put up a very detailed and well-written desktop Trinity preview that has also compared the Piledriver cores inside Trinity to FX 8150’s Bulldozer cores.

The FX 8150 Bulldozer was overclocked to achieve the same 3.8 GHz frequency Trinity has, and the extra two cores were disabled.

Having the same clock frequency and the same number of FPU and INT units enabled, Trinity managed to get a 15% lead on the FX 8150 in both single-threaded and multi-threaded applications.

It is clear now that the additional 8 MB of level 3 cache has offered Bulldozer an advantage that Trinity doesn’t have.

Despite this advantage, the Piledriver cores inside Trinity managed to achieve this significant 15% performance increase.

We can only conclude that adding 8 MB of level 3 cache can only help Piledrive-based FX 8350 achieve even better performance results.

Therefore, it is safe to assume that the Piledriver-based desktop processors will be at least 20% faster than the Bulldozer-based FX CPUs.

Pa to se zna već dugo vremena. x86 i njegove 64-bitne reinkarnacije su long-term kaput.

Nema više spoektakularnih ubrzanja i nema više rešavanja svakog problema "carpet-bombingom" u stilu "ako ti se nešto ne dopada, baci na to šleper tranzistora pa će da radi".

Bulldozer je AMDov korak povlačenja i regrupisanja. Napravili su platformu koja možda i nema top-class IPC ( ali nije daleko ) ali je zato vrlo štedljiva u pogledu toga šta postiže za svaki J energije, a može da radi na vrlo visokim frekvencijama.

Tako postaje moguće tweakanje iste platforme za dva različita segmenta:

- kod servera je performans na Ws=J bog i batina.
- kod Workstationa i sotalih mašina moguće je iskoristiti frkvencijski headrom i dići frekvenciju za isti krajnji efekat.

Problem sa BD-om je to što su predugo *****li pa je BD-1 bio u stvari ono što je trebalo da bude interni beta test a Piledriver ono što je tada trebao da bude Bulldozer v1

Meni se koncept deljenja FPUa ALU-a u jednom modulu među dve jeztgre dopada. Bilo bi fino videti da li mogu da ga u Steamrolleru rastegnu preko dva modula, pa da dobiješ četiri "corea" sa resursima dva modula.

Bilo bi fino i da svaki core dobije po tri decoding unita za ALU ad da FPU unit ima svoje dekodere, koji ne opterećuju main unit. Tako te tight-loopovi SSE ibntrukcija u dekodelru ne bi koštali ništa.

Ali dobro, to su lepe želje.

Već dugo svuda gde radim furam koncept N Workstationa + 1 local fast server/firewall/router/SWRAID

Obično završi u svakoj od piksni završi neki Phenom II.

Dosad nije bilo razloga za upgrade, ali se sad polako ukazuje. Na radnoj piskni mi je dosta i Trinity ( ako može stvarno da ganja tri monitora), isto tako i na serveru ( ubacim u jedan PCIe slot 4x Gbit Eth Intel kartcu ili dual 10Gbit a u drugi HBA karticu za masu SATA diskova i piči) a poseban CPU server bi bio jedan ili dva moboa, svaki sa nekim FX-8350 i nekim solidnim externim HD7xxx samo za GPU computing i u sleep-modeu, s a paljenjem samo kad zatreba ( teške, duge kompilacije itd itd).

Eh,d a još jedan dobar razlog za Quad-Channel: količina prikačivog RAMa

Danas tako na AM3* socket ide realno do 32GB i tu priča staje. LGA2011 je tu duplo bolji jednostavno zbog 8 socketa.

KOd AMDa ti za dve iznad 4 socketa trebaju skupi bordovi za Opterone, koji su i sami u poređenju sa običnom robom relativno skupi i spori. A i najbolje rade sa registered ECC RAMom, koji je nešto sporiji, kako zbog dodatnog takta za registar tako iz bog toga što server market ne ide na visoke frekvencije.

Kada se bude pojavio naslednik AM3+, bće zanimliv već samo i zbog 8 RAM socketa. Ako do tada i DDR-4 skoči sa 8 na 16GiB po modulu, to će značiti mogućnost za relativno jeftinu mašinu sa 128GiB RAM-a...

Još jednoa dobra vest: Samsung počinje sa semplanjem DDR-4 za servere a masovna proizvodnja bi trebala da krene sledeće godine.

Pošto Steamroller definitvno mora da sačeka na DDR4 ( na tome će se bazirati sledeće podnožje), to znači da bar s te strane neće biti dodatnih kašnjenja.

DDR4 u početku neće biti brži od najbržih DDR3 variacija ( 2600MHz) ali bi trebao da donese bitno nižu potrošnju a kasnije i nekih 2x veću brzinu.

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2188821/samsung-starts-sampling-16gb-ddr4-modules

Brane123, impresionisan sam tvojim poznavanjem tehnike mikroprocesora, jesi li ti profesionalni programer koji je upoznat sa ovim, ili si jednostavno entuzijasta koji je skupio sve informacije na jednom mestu i shvatio ih u svojoj glavi ? Ako može odgovor bilo bi ok. :)

Što se tiče Steamroller, niko ništa i ne zna o njemu, to je AMD-ov TOP SECRET, za sada. Pričalo se jedino da izlazi negde krajem 2013. godine i da će i on koristiti DDR3 memoriju, tako da ne znam odakle ti podaci da će Steamroller sačekati DDR4 da se pojavi na tržištu.

Što se tiče Vishere, ja sam i očekivao da 8350 radi na 4 GHz, ali lepo je da se dobija sada potvrda o tome. Dakle, ako je verovati Fudzilli, on se očekuje u Oktobru.

Ja sam ti više u "*****lo sa kefalom" delu spektra. Učim ono što me zanima i/ili ono što mi treba.

To jako varira. Recimo pre par godina poslah se na računovodski tečaj, pre godinu i po položih šnelkurs ugradnje plina u auto ( sas diploma bre !) onda sam se nešto bacio na Linux zbog nekih svojih ciljeva i tu sam pre ili kasnije morao da dođem do tačke poznavanja srca kompjutera. Skok na intel.com, klik na developers pages, x86 User manual pa navali. Pet delova, svaki od po brat-bratu petsto strana i piči miško.

Taman kad dođeš do kraja, zaboraviš šta je bilo na početku... :d

Bravo Brane, to se ceni. Svaka čast, samo nastavi tako. Nisam odavno video da neko tako barata ovim pojmovima kao što ti to radiš, zato sam te to i pitao.

Nego reci mi ovo za dalje unapređenje BD arhitekture, ti misliš ili si negde pročitao da će Steamroller imati sve to što kažeš, ili je to neka tvoja logična pretpostavka u kom pravcu će ići AMD ?

Nego reci mi ovo za dalje unapređenje BD arhitekture, ti misliš ili si negde pročitao da će Steamroller imati sve to što kažeš, ili je to neka tvoja logična pretpostavka u kom pravcu će ići AMD ?

Samo nagađam. Nešto prema bolu u koskama pred promenu vremena, nešto prema socu od kafe, ostalo prema razvoju nekih događaja. :d

Evo, danas je potvrđeno da AMD FX 8350 radi na 4 GHz. Čitajte.

http://news.softpedia.com/news/AMD-FX8350-4000-MHz-Processor-Confirmed-279278.shtml

Just last week we were presenting the likelihood that AMD’s first high-end desktop AM3+ implementation of the new Piledriver architecture would run at a frequency as high as 4 GHz.

The company’s frequency improvements are deriving from a more mature 32nm SOI process and the implementation of a new clock mesh along with a somewhat longer pipeline were the most likely advantages that Pliedriver would bring.

There was much talk whether the frequency improvements would be enough to make an impact on the market, but as we learned with Trinity, AMD’s Piledriver brings much more than just higher frequencies.

We saw here that a desktop implementation of the Piledriver architecture is showing a clear 15% performance improvement over the Bulldozer cores even without the help of the level 3 cache that FX desktop processors will have.AMD’s new FX8350 desktop AM3+ processor will work at a base frequency of 4 GHz and the Turbo Core boost will up the frequency to a slightly higher 4.2 GHz when needed.

The first Piledriver desktop AM3+ implementation is codenamed Vishera and will come with a total of 16 MB of cache on die.

The on-die cache memory is likely to be split in two parts. An 8 MB level 3 cache and there will be a group of four 2 MB level 2 cache slices. Each Piledriver module will benefit from its own 2 MB level 2 cache and will contain one single FPU and two integer units.

The schedule is reported to have been pushed back to early Q4 of this year so, by October 2012, AMD will have a new desktop flagship processor, but the hardware experts at Fudzilla are confirming that the new CPU will run at 4000 MHz base frequency.

The maximum TDP of the new Vishera core is just 125 watts.While this is not by far a modest TDP, all AMD AM3+ motherboards are required to support processors with a high 140 watts TDP so AMD’s has a little headroom to launch even faster models in the future.

Bilo bi sjajno kada bi mogao da radi 4.6 klokovan bez nekog super kulera na sebi. Jako me zanima koliko ce se grejati.

Pa sudeći po dosta novih stvari koje su ugradili u njega i sudeći po ZNAČAJNO boljem 32 nm proizvodnom procesu, koji je sada prilično sazreo, i još onom Clock Mesh generatoru koji smanjuje potrošnju od 10 do 15 % a ugrađen je direktno u sam Vishera procesor, mislim da bi potrošnja trebala da mu bude prilično manja i da se ne bi trebao grejati ni približno kao što se greje sadašnji Bulldozer 8150.

Ja mislim da će Vishera 8350 moći da se klokne za svaki dan na 5 GHz, a maksimum će možda biti oko 5.2 do 5.3 GHz, to su naravno prognoze.

Nije bitno na koliko Ghz ce da radi i koliko ce da se ocuje, sta vredi ako bude kilav kao BD a jedina promena bude to sto je default 4Ghz a max oc 5Ghz? Pa BD na 4Ghz je sporiji od 1075t thubana na default :d

U prevodu, ako novi AMD procesor sa 8 jezgara, kako to vole da naglase, ne bude na 4Ghz brzi ili bar jednako brz kao i5 2500k default- ugasili su.

@ hsv.stoned

Ti očigledno kao da nisi čitao testove Trinity procesora, to ti je isto Piledriver samo bez L3 keša od 8 MB. A vidiš da je Trinity brži klok za klok od BD-a čak 15 %, a svi pričaju da će Vishera biti sigurno barem 20 % brži od Bulldozera. Nemoj da pričaš tako i da zanemaruješ ono što se već zna.

***, covek je razocaran u AMD, kao i mnogi, kapiram da u ovom trenutku samo finansiska komponenta deli mnoge okorele AMD ovce pa postanu Ex AMD ovci, valjda ce PD da donese ocekivano svetlo na kraju tunela.... :-(

Dok ne vidim prve zvanicne testove i rezultate koji sve to potvrdjuju, ne verujem nista.

Nije bitno na koliko Ghz ce da radi i koliko ce da se ocuje, sta vredi ako bude kilav kao BD a jedina promena bude to sto je default 4Ghz a max oc 5Ghz? Pa BD na 4Ghz je sporiji od 1075t thubana na default :d

U prevodu, ako novi AMD procesor sa 8 jezgara, kako to vole da naglase, ne bude na 4Ghz brzi ili bar jednako brz kao i5 2500k default- ugasili su.

Da ne preterujes malo, jesi li siguran da stvarno zelis da vidis CPU za AM3+ plojku koji ce na defaultnih 4GHz ili vec koliko, da radi kao Sandy, tj da ima toliko visok IPC a da istovremeno ima duplo vise integer unitsa? Nadam se da ti je proslo kroz glavu koliko bi takav procesor mogao da kosta:d U stvari ne mora ni da se filozofira, imas vec u ponudi CPU sa vise od 4 jezgra a sa SB performansma po jezgru, tj 2 takva, 3930 i 3960X, verujem da znas koliko su pristupacni;)
E sad, dodaj na tu cifru jos koju stotku za jos 2 superbrza jezgra(jer su ove dve LGA 2011 "jeftinjare" hexacorovi pa reci da jos uvek prizeljkujes bas toliko mocnu igracku od AMD-a :D

Ajmo sad malo realno-SB procesori imaju uzasno visok IPC, jednostavno nije realno ocekivati da AMD u ovom trenutku izadje na trziste sa masinerijom koja ce na defaultu (pa i klokovana) to stici. Sta je realnost? Dostizanje 95-100% IPCa prethodne generacije, dakle Phenoma/Thubana, uz daleko vise radne frekvencije, sto bi u konacnom dalo neku opipljivu prednost od 20ak procenata u odnosu na K10 arhitekturu. I to bi bili vec sasvim pristojni procesori, u nisko threadovanim aplikacijama bi i dalje zaostajali za Intelom, ali vec osetno osetno manje, dok bi u heavy threadovanom softveru bili u dosta situacija i znatno bolji od SB/IB kvadova.
To je ono cime bih ja bio vise nego zadovoljan, a to osigurava i relativno pristupacnu cenu, neku vrstu sweet spota sa upravo ovako projektovanim rastom performansi.

Lepo receno magny :)

Evo nekih novih vesti: http://vr-zone.com/articles/amd-piledriver-fx-and-opteron-refresh-after-summertime../16588.html

Yes, Bulldozer core microarchitecture didn't exactly impress on the desktop, with the power-performance ratio being the biggest problem even with discounted pricing. On the server front, the dual die 8 core-pair 'Interlagos' implementation of Bulldozer fared somewhat better as there are more apps that can benefit from many-thread resources, especially integer bound Web environments where the shared FP units aren't that much of a hindrance.

Since the Trinity APU already has the updated 32nm 'Piledriver' core included, the question was when will we really see it in the desktop and server general purpose CPUs. While there may be samples of Vishera floating around, this Bulldozer desktop follow-on is still nowhere near the official release. The 'Abu Dhabi' dual die follow-on to Interlagos, implementing the 'Piledriver' core, is howewer, pretty much confirmed for the September to October timeframe.

Any reason to wait? Well, there are two expected main benefits: one is the supposedly improved instructions per-clock efficiency, which could be up to 15% based on the more optimistic figures, and the other one is the higher clock frequency, up to some 20% vs similar Bulldozer cores especially on the Opterons. Finally, yes, Haswell-compatible FMA3 fused multiply add format. And, oh yes, further improved power management. Note that there will be no new sockets (meaning AM3+ and G34/C32 still), everything has to fit within the current TDP, memory and I/O bandwidth limits. No support for PCI Express 3.0 either...

Now, how would it impact the competitive positioning? Not much as of now - 22nm Ivy Bridge-E / EP updates (more on that this week) to Core i7 and Xeon E5 lines will keep the performance chasm as it is today. It would, however, show that AMD is still in the game and continuing to develop its CPU/Heterogenous Computing stuff so that, by the time the Steamroller and Excavator core designs come, it can hopefully compete again vs Intel.

AMD’s Vishera Piledriver FX 8320 and FX 8300 8-Core Processors Revealed

http://news.softpedia.com/news/AMD-...-8300-8-Core-Processors-Revealed-281219.shtml

AMD customers that are still enjoying the AM3+ platform are not forgotten by the company and the Texas based CPU and GPU designer is getting ready to launch some very powerful eight-core processors.

The new models use the long-awaited Piledriver enhanced x86 core and the same 8 MB level 3 cache.

The maximum supported memory is still 1866 MHz DDR3, but the processors themselves will likely offer an overall 20% performance increase over today’s FX 8150 CPU like we’ve reported here.

The new additions are reportedly called FX 8300 and FX 8320.

These are unlocked CPUs and the former runs at a base frequency of 3.3 GHz while the latter rated at 3.5 GHz with a 4.0 GHz Turbo option.

AMD’s FX 8300 has every chance of becoming an overclocker’s favorite as it only sport a 95 watts maximum TDP while the FX 8320 is rated at 125 watts TDP just like the FX 8350 that we’ve reported here.

The launch is estimated to be happening this autumn, but the pricing is closely held under wraps.

Zvuci bas dobro, kapiram ako AMD stvarno stvari ocekivanja od 20% ubrzanja(za pocetak) ,da ce serije FX4000 i 6000, otici brzo u zaborav kao i Phenom I. Kad covek malo bolje i razmisli to im je i sudjeno s obzirom da su ti bile samo de se premosti los perod.

Upravo tako, veoma dobro si se izrazio. Sigurno je da će sadašnji Bulldozer brzo otići u kantu za smeće kad se pojavi Piledriver Vishera.

Zvuci bas dobro, kapiram ako AMD stvarno stvari ocekivanja od 20% ubrzanja(za pocetak) ,da ce serije FX4000 i 6000, otici brzo u zaborav kao i Phenom I. Kad covek malo bolje i razmisli to im je i sudjeno s obzirom da su ti bile samo de se premosti los perod.

Stvarno si mnogo izbo, pa nemaju svi pare za najskuplji AMD procesor, a nemaju ni svi potrebe za isti. FX 4000 i FX 6000 ce biti tu za ljude koji zele jeftiniji procesor. Po tvojoj logici Intelu ne treba nista sem i7 ili eventualno i5.

Ma radi se o tome da ce sam AMD povuci sadasnju liniju BD procesora tako da korisnici i nece imati izbora(niti je potrebno, bice i jeftinije varijante bazirane na PD jezgru, nesto tipa 6300, 4300, nece sigurno ponuda Pileta ostati na 2-3 modela 83xx serije.)

Bice dobro ako stvarno ostvare tih 20% ubrzanja, ja bih bio zadovoljan i sa 15ak, jos 5% ce da se nategne vec nekako kroz OC za koji verujem da ce biti taman za toliko bolji. Mnogi prave analogije sa Phenomom 1 i 2, izgleda da ce stvarno biti takav odnos u performansama, mada je tranzicija sa Phenoma na Phenom II bila i uz prelazak na sitniju litografiju pa bi ispravnija analogija bila tek sa pojavom Steamrollera u 28nm.

Steta sto se nije naslo mesta za PCIE 3.0 na 1090FX chipsetu, u situaciji kad je HD8000 serija around the corner, novi standard bi bio pozeljan, mada ce jedna potencijalna HD8970 moci jos da se izgura u fulu verovatno i na PCIE 2.0, ako mogu 7970 u CF ili 690GTX sa gubitkom od nekih 1% trebalo bi da moze i ovo. No ipak je neobicno da AMD nudi PCIE 3.0 karte a to nije podrzao kroz vlastiti chipset i ne planira cak ni za ovaj sledeci.

@Solesoslav,
osvrnuao sam se iskljucivo na odnos cena i performanse, slabiji buldozeri tipa 4100-4170 u poredjenju sa phnomima II 960T i 960 koliko sam mogao da vidim po testovima su 10-15% sporiji dok je cena fx cak i visocija za koji procenat ,fx-6100 i 6200 nisu brzi (clock to clock) od x6 1055 koji se jos uvek proizvodi(fx su opet malo sporiji i skuplji), tako da se postavlja pitanje smisla (pogotovo svih onih koji imaju dobrog phenoma II) prelaska na bilo koji FX model. Mislim da se sve ovo odrazava na prodaju a samim tim na profit proizvodjaca kome je opet cilj maksismizacija istog a ne nekonkurentan proizvod(takozvani jezik kapitala i slobodnog trzista) i krah.

Mislim da Intel nije trenutno komparabilan, dok AMD ne stane na noge. :)

P.S> Do duse lepo je sto pricamo o amd-u sa izvesnom perspektivom, jer do skora nismo znali hoce li dalje i koliko u Desktop varijantama.

nece sigurno ponuda Pileta ostati na 2-3 modela 83xx serije.)

Znam sta si hteo da kazes, ali kako im se posle bombasticnih najava i mnogobrojnih odlaganja pokazao Bulldozer, bojim se da ce i Piledriver biti jak poput pileta :smash:

P.S> Do duse lepo je sto pricamo o amd-u sa izvesnom perspektivom, jer do skora nismo znali hoce li dalje i koliko u Desktop varijantama.

Pa ni sad ne mozemo biti 100% sigurni da ce se te najave i ostvariti :bottle:

Nazad
Vrh Dno