Šta je novo?

AMD Phenom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavisi kako se gleda. S aspekta konkurencijskog proizvoda, stvari nikako nisu kao u vreme NetBurst ere gde je AMD imao jasno definisanu nadmoc.

Medjutim, AMD je tada imao mnogo goru situaciju s aspekta:
1. proizvodnih kapaciteta
2. marketsharea
3. penetracije na enterprajz trziste...

Danas AMD ima mogucnost da sve svoje partnere ispostuje s kolicinama i to je ono sto odrzava poslovne veze i prodaje AMD proizvode.

AMD ima beskonacno veci server marketshare i poprilicno vecei desktop i notebook marketshare

AMD su u svoje IT centre implementirale najmocnije kompanije na svetu.

I na posletku AMD u svom posedu ima Graphics Diviziju kao dodatni izvor prihoda koji ce se s vremenom samo uvecavati... dobar primer je licenciranje Xileon IP-a Friscaleu. Posledica toga je ulazak na explozivno auto trziste (sve vise automobila ima neki vid video monitora u sebi), a da ne pominjemo konzole, HD televizore...

Bez uvida u malo dublju pricu, AMD-u je naizgled gore nego pre 4 godine, ali u realnosti to zaista nije tako...

Ne bih da mnogo offtopičim, ali 2003 AMD nije imao dug i i nove rate kredita koji ga pritiskaju. Imao je za konkurenta Intel koji je mislio kako da kupcima nametne segmentaciju trzista koju su Intelovi stratezi zamislili a ne ono sto kupci traze.
I na kraju s'obzirom da je 2GHz Barse na trzistu samo u tragovima, Phenom pre Nove Godine izgleda sve manje verovatan.
Doduse, ovaj roadmap mi je veoma sumnjiv, s'obzirom da ne prikazuje ni RV670 koji bi morao biti tu pre Nove Godine.

Poslednja izmena:
Takodje,2003. godine skoro pa niko od sadasnjih glavnih partnera nije stajao na bini pri launchu Hammer-a i nije bilo skoro nikakve chipset podrske.Danas socket F je platforma koja je veoma prisutna i koja je odlicna osnova za Barcelonu,dok je 10. septembar prosao sa Sun-om,HP-om,Dell-om na bini sa AMD-om.Mala razlika :d

Sto se tice dell-a i slicnih velikih firmi zar one nisu uvek bile malo tromije u izbacivanju novih stvari (da im se ne ponovi situacija sa vracanjem felericnih laptopova).
Kad je izasao C2D bio je dostupan za kupovinu odmah. Cak su bili jedina mesta koja su prodavala LV verzije Xeona. Cim su uvideli da je Socket F revizija dobra za virtualizaciju i on je odmah izasao (to je bilo malo kasnije naspram C2D, ali ipak manje od nedelju dana nakon izlazska Socket F). Mesec dana, njihov sajt kao da je totalno pomesao Barcelonu i K8, pa je nema :D Nije to mala stvar - ili niko ne kupuje i ne javlja ili je nemaju i ne smeju da priznaju.
(Cisto da se svi razumemo, K8 na S940 nije dobar za virtualizaciju kao Socket F, zato Dell nije imao ranije modele AMD procesora)

This message is hidden because stormwatch153 is on your ignore list.
Ah kako lepse izgleda Bench sada ;)

Ne znam samo odkuda ti zakljucan da Intel nesto kalkulise i usporava.
U najavi postoje verzije procesora sa FSB1333, zatim sa smesnim cache sizeom, itd. - mislim da to nije zbog sporijeg pecenja kikirikija na chipsetu.

Ali ajde uklapa se u tvoj stil pljuvanja po svemu sto AMD uradi.
Au, pazi ko mi kazhe! I to josh kad nisam rekao nista za AMD LOL.

Danas socket F je platforma koja je veoma prisutna i koja je odlicna osnova za Barcelonu
Ma divna, zato se stalno zalite da je sporost zbog starog chipseta ;)

dok je 10. septembar prosao sa Sun-om,HP-om,Dell-om na bini sa AMD-om.Mala razlika :d
Politika prodaje rat u Iraku, a ne procesore.

Ma sta mi diskutujemo,prsli su 100% :D.

A sad ozbiljno,socket F platforma je solidna platforma sa upgrade path-om koji ukljucuje Shangai i Montreal(octo) sledece godine.Problemi su vezani za split power planes(podrsku za tu funkciju) i rane BIOS-e.Ploce bez SPP imaju 200 mhz nize klokovan IMC/L3 ,dok BIOS podrska se popravlja(cak je i Asus(!) izbacio bios za Barcelonu na njhovoj jedinoj QuadFX ploci do sada-ako ne racunamo RD790 ploce).
Sto se tice Conroe-a,nisi mogao da ga nadjes u slobodnoj prodaji(avg. Joe) sve do Oktobra meseca prosle godine,tako da taj argument o "hard lauch-u" ne stoji.
Sve tri velike firme ce imati proizvode bazirane na K10 u Oktobru ,nema tu nikakve politike.Launch je bio pre 20tak dana,ipak treba nesto vremena da prodje.

Poslednja izmena:
Pa to treba ti za znas, ne?

E, ajde iskuliraj. Ako imas neki mentalni problem, idi lechi se... Ne smaraj glupim postovima i nekim debilnim prozivkama. Nego, najbolje da te i ja kao Alfaunits stavim na ignore kao i ostali spam koji mi stize u inbox i slicno.

Poslednja izmena:
Ma sta mi diskutujemo,prsli su 100% :D.

A sad ozbiljno,socket F platforma je solidna platforma sa upgrade path-om koji ukljucuje Shangai i Montreal(octo) sledece godine.Problemi su vezani za split power planes(podrsku za tu funkciju) i rane BIOS-e.Ploce bez SPP imaju 200 mhz nize klokovan IMC/L3 ,dok BIOS podrska se popravlja(cak je i Asus(!) izbacio bios za Barcelonu na njhovoj jedinoj QuadFX ploci do sada-ako ne racunamo RD790 ploce).
Sto se tice Conroe-a,nisi mogao da ga nadjes u slobodnoj prodaji(avg. Joe) sve do Oktobra meseca prosle godine,tako da taj argument o "hard lauch-u" ne stoji.
Sve tri velike firme ce imati proizvode bazirane na K10 u Oktobru ,nema tu nikakve politike.Launch je bio pre 20tak dana,ipak treba nesto vremena da prodje.

Ivane sve je to OK (mislim, valjda jeste :) ), ali pricamo o Phenomu. Audio je pasteovao desktop roadmap.

Intel je leakovao rezutlate Core 2 procesora jos negde u martu (tog dana smo Nedjo i ja bili u Drezdenu po tome znam), a procesori su zvanicno predstavljeni mesecima kasnije... Nesto tipa avgust, septembar... Koliko se secam, npr. Yoti je imao Core 2 procesor u masini mesecima pre zvanicnog predstavljanja (E6300) i narucio ga je sa eBay-a...

Znam,nego se povela i prica o K10 uopsteno pa smo malo otisli van desktop segmenta :).
Nego taj audiov post i slicica sa Inq-a ne sadrzi RV670 ni u tragovima,a graficke izlaze krajem Novembra...To mi deluje kao da su ostavili Phenom/RV670 kombinaciju za posebni enthusiast roadmap.Ili je i RV670 odlozen za Q1 ? :) (a karte i DVT sample-ovi su vec poslati,neka neko javi Hectoru za delay :D)

Nego ,Yoti je jedan i neponovljivi,imao je C2D pre 95% posto Amera :).Zato je i carina :D,isprsio se covek za najbolji cip,narucio preko ebay-a i prvi uzivao :D.Cak je i OC bio solidan na njegovom ES,nesto blizu 3Ghz(jesam li pogodio Yoti :)? )

Poslednja izmena:
E, ajde iskuliraj. Ako imas neki mentalni problem, idi lechi se... Ne smaraj glupim postovima i nekim debilnim prozivkama. Nego, najbolje da te i ja kao Alfaunits stavim na ignore kao i ostali spam koji mi stize u inbox i slicno.

Stavi me na ignore slobodno, ti ionako nemas nikakve informacije iz prve ruke pa i ne treba da citas moje postove. :D

U najavi postoje verzije procesora sa FSB1333, zatim sa smesnim cache sizeom, itd. - mislim da to nije zbog sporijeg pecenja kikirikija na chipsetu.
Ala si nasao primer. Pa Intel je drasticno povecao pritisak na AMD, smanjio vreme izmedju izbacivanja novih procesora, varijanti i podvarijanti. Za svaki AMD procesor imaju odgovor u vidu procesora koji je nesto malo brzi za iste pare. Godine 2003 imali su u ponudi nekoliko varijanti Pentium 4 i Celerone. Sada imaju Celeron, Pentium, Core 2Duo u tri varijante, Core 2 Quad. Mobilni segment necu ni da pominjem.

stvarno je cudan ovaj roadmap, kad na njemu nema rv670, a zna se da ja premijera zakazana za 19. novembar, sto je definitivno Q4 2007, mada nisu rekli koji 19 novembar :d (salimo se naravno)

Nego ,Yoti je jedan i neponovljivi,imao je C2D pre 95% posto Amera :).Zato je i carina :D,isprsio se covek za najbolji cip,narucio preko ebay-a i prvi uzivao :D.Cak je i OC bio solidan na njegovom ES,nesto blizu 3Ghz(jesam li pogodio Yoti :)? )
przio se mali na 90 C :D

hehe, mnogo ti verujes TheInq-u! ;)

A sta je ono dole sto pise "45W products"? Pokusavam da nadjem neku logiku, ali mi nije jasno - 2900XT svakako nije 45W, kao ni 6400+... Mozda u tu kategoriu "45W" (sta god to znacilo) ne spadaju Phenomi i RV670, a ovi sa Inq-a su po obicaju objavili slajd koji su nekako nabavili (mozda je izvucen iz kontexta) i sklopili pricu kao da je to "Q4 update"... Mozda ima i "65W" products roadmap? :)

Poslednja izmena:
Ala si nasao primer. Pa Intel je drasticno povecao pritisak na AMD, smanjio vreme izmedju izbacivanja novih procesora, varijanti i podvarijanti. Za svaki AMD procesor imaju odgovor u vidu procesora koji je nesto malo brzi za iste pare. Godine 2003 imali su u ponudi nekoliko varijanti Pentium 4 i Celerone. Sada imaju Celeron, Pentium, Core 2Duo u tri varijante, Core 2 Quad. Mobilni segment necu ni da pominjem.

U ponudi je i dalje cak i P4... Skoro je bila neka vest o obaranju cena nekih modela iz P4 6xx serije, sto znaci da se jos uvek proizvode, sto je i logicno, ako se ima u vidu koliko je bio jak Pentium brend.

Sto se mobile segmenta tice, citao sam (linkovao sam negde intervju) da su iz Intel-a bili iznenadjeni i zateceni kada su saznali da ce Griffin, novo kodno ime za AMD mobilnu platformu, biti ustvari baziran na K8-ici bez nekih velikih poboljsanja, sto je jos jedan dokaz male inicijalne proizvodnje K10-tke i verovatno "paper launcha" ove godine... Pricalo se o nekim naprednim tehnikama ustede energije, gasenja jezgra, razlike u radnom taktu medju jezgrima itd... Ocigledno da u mobile segmentu nece, za sada, biti nikakve koristi od toga, vec eventualno na polju pojedinih kategorija servera.

Definitivno izgleda da se AMD, silom prilika, fokusirao iskljucivo na serverski segment kada je K10 u pitanju, mada dostupnost cak ni u tom segmentu, ako je suditi po informacijama koje su ovde prenete, nije uopste na zavidnom nivou. Naprotiv.

Ostaje da i dalje strpljivo cekamo.

Poslednja izmena:

Ti onda nisi dobro trazio; mi (firma u UK) smo uzeli C2D konfe od Dell-a odmah posle launch-a (dan/dva posle launch-a su stigle). A firma je avg. Joe s' obzirom na kolicinu.
Ja sam uzeo Xeon konfu Decembra jer sam cekao dostupnost LV Xeona (bilo ih je Oktobra, ali rasprodati velikim kupcima jos Jula). Da sam hteo obicne Woodcrest procesore, mogao sam mnoogo ranije da kupim konfu. (cim su zvanicno predstavljeni Xeoni, sve je bilo dostupno kroz Dell online i bili su dostupni za kupovinu - znace ne ovo Barcelona na 200 mesta a samo na NewEgg-u mozhe pre 7. Oktobra da se posalje).

Ala si nasao primer. Pa Intel je drasticno povecao pritisak na AMD
Procesor koji radi na istom FSB kao raniji, ima cak manje cache-a nego raniji - da nece neko da upgraduje samo zbog potrosnje? Nece za ovaj procesor.
Nije samo to, imas i primere 3.4 quad-ova koji rade na vazduhu - i to nisu samo dva koje je FUGGER przhio dalje. A opet ce Extreme Edition da bude 3.0/3.16GHz? heh.

Definitivno izgleda da se AMD, silom prilika, fokusirao iskljucivo na serverski segment kada je K10 u pitanju, mada dostupnost cak ni u tom segmentu, ako je suditi po informacijama koje su ovde prenete, nije uopste na zavidnom nivou. Naprotiv.
Mislim da je AMD sam sebe zeznuo ovim lansiranjem - ljudi znaju da ce skoro nesto bolje, drze se od kupovine K8... ali K10 josh nema - deo kupaca koji bi hteli Barsu nece da cekaju i odu na Intel.
A s' obzirom na to da svaki Mile Peric i Joe Smith sada imaju mashine koje ih zadovoljavaju fokusiranje na non-desktop segment je sasvim logicno.
Veliki plus za AMD je sto su njihove serverske ploce elegantno korisne i za workstation - sto se kod Intela nikako ne mozhe reci.

Poslednja izmena:
Mislim da je AMD sam sebe zeznuo ovim lansiranjem - ljudi znaju da ce skoro nesto bolje, drze se od kupovine K8... ali K10 josh nema - deo kupaca koji bi hteli Barsu nece da cekaju i odu na Intel.
Evo ja sam jedan od tih. :d Necu da prelazim sa odlicnog S939 DC Opterona na AM2 za koji sumnjam da je u bilo cemu brzi od ovoga. Chekam Phenom-a, a ako se pokaze da je bezveze, onda cekam Nehalema. :d

Poslednja izmena:
Sto se mobile segmenta tice, citao sam (linkovao sam negde intervju) da su iz Intel-a bili iznenadjeni i zateceni kada su saznali da ce Griffin, novo kodno ime za AMD mobilnu platformu, biti ustvari baziran na K8-ici bez nekih velikih poboljsanja, sto je jos jedan dokaz male inicijalne proizvodnje K10-tke i verovatno "paper launcha" ove godine...

uh bre Deki mojne da izvlacis zakljucke iz tih marketinskih zvaka! Tu izjavu je preneo Fuad, a dao ju je Eden Moli ('se bese tako zove), a u pitanju je klasicna marketinska zvaka gde se prvo izrazava strah u vezi sa konkurencijom, da bi se u drugom delu taj strah predstavio iracionalnim jer je bio neosnovan zbog toga sto je njegov uzrok zapravo sve samo ne vredan strahopostovanja. To su fore koje se pisu u dzepnim marketinskim prirucnicima.

Na osnovu koje logike si izvukao zakljucak da je Griffin dokaz male inicijalne proizvodnje K10-ke? I na osnovu cega lansiranje K10-ke i dalje nazivas paper launchom, kada su K10 procesori vec sada dostupni svim domacim zastupnicima kroz njihove mastere?
Pricalo se o nekim naprednim tehnikama ustede energije, gasenja jezgra, razlike u radnom taktu medju jezgrima itd... Ocigledno da u mobile segmentu nece, za sada, biti nikakve koristi od toga, vec eventualno na polju pojedinih kategorija servera.
Imam samo jedno pitanje za tebe? Da li ti znas koja to unapredjenja griffin donosi u odnosu na K8? Uz lagano googlanje naci ces da se prica o griffinu upravo veze za napredne tehnike ustede energije zarad maksimalne moguce autonomije. Ako u mobile segmentu nece biti koristi od tih tehnika ustede energije onda ne znam gde ce biti. A sto se tice servera, u svim kategorijama je usteda od koristi i to nije stvar eventualnosti, to je stvar cinjenice, odnosno tehnologija ugradjenih u nove serverske procesore.
I prilikom predstavljanja K8-ce, AMD je krenuo od serverskog segmenta. Razlog zasto se to ni sa K10-kom nije promenilo nema veze sa silom prilika, vec sa cinjenicom da su tu najvece pare i da se taj segment najzesce mora braniti.

Ti znas da je jedina cinjenicno tacna informacija koja je u ovom tredu iznesena ona koju sam ja izneo, a tice se mogucnosti i da kanal nabavi Barcelonu.
Ostaje da i dalje strpljivo cekamo.
strpljen spasen, kaze nas narod ;)
:wave:

45W je ono sto je uokvireno zelenim.
tek sada sam i ja izvalio, a i oni su mogli tu "legendu" malo bolje da urade :d meni je i dalje sumnjiva ta slicka, mislim ajde da progutam to sto nema phenoma, ali rv670 e to je vec mnogo
Cekajuci Phenom-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno