Šta je novo?

AMD Phenom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve je to lepo, cak i obecavajuce, ali launh clock od 2.0 GHz je smesan. Nista Barsi ne vredi IPC ako nema dovoljan clock. Moraju sve kockice da se sloze ako AMD hoce da izbije na vrh. Za sada izgleda nista od toga. Bojim se da su posle Core 2 resili da posto-poto naprave procesor sa vecim IPC i toliko iskomplikovali arhitekturu da je prosto tesko izvuci veci clock. Nadam se da gresim.

Gresis! :d Ovaj, gresis silno sinko! :D

Inicijalni klok je tih "smesnih" 2 Ghz, ali misljenja sam da ce taj klok da se podigne dosta brzo, kod desktop procesora.
Jedan od najvecih problema je po meni to da monolitni quad core uteraju u odgovarajucu termalnu envelopu.

Ne znam zasto svi toliko smaraju sa tim inicijalnim klokom. Ako je AMD postigao 3.2 Ghz u starih dobrih 90nm, ne vidim zasto isto ne bi postigli u 65nm.
Treba znati da 65nm u kojima se proizvodi Brisbane jezgro nije isto sto i 65nm u kojima ce biti izvedena Barcelona.
I ako su imali probleme u podizanju frekvencije, vrlo verovatno da su ih resili. Uostalom, takvi problemi su sastavni deo projektovanja novog procesora.

A zasto mislis da su iskomplikovali mikroarhitekturu ? Ako su predstavili Phenom na 3 Ghz, ne vidim razlog da u buducnosti izbace na trziste takav procesor.

Pored toga, 10h je modularne koncepcije i u principu je vrlo lako oduzimati jezgra, L3 kesh itd...

K10 mikroarhitektura nije nista bitno slozenija nego sto je to slucaj sa K8. Quad K10 poseduje 4x512 K L2, slicne latencije kao sto je kod dual core K8 i poseduje jos 2MB L3. Tolika kolicina kesha, 4MB u naprednom 11 layer S-SOI 65nm procesu, ne bi trebala da predstavlja problem za postizanje visih frekvencija. Pored toga, integrisani northbridge moze da se klokuje razlicito od jezgra, pa samim tim je moguce izvuci i vece taktove nego na K8.
Da, Barcelonu su poceli dizajnirati tek nakon što se pojavio C2D ;)
Otkud ti to znas ? Verovatno je da su prvo dizajnirali proizvodni proces za 10h. Ako je tacno to sto ti kazes, onda su veoma brzi.

Poslednja izmena:
Int performanse Merom derivata iz Septembra su ocigledno dobijene sa novim kompajlerom u donosu na Avgust.Treba ocekivati nove rezultate Barcelone za 3 dana(ono sto je receno Dzorziju)
Nema razloga neverovati AMD slajdovima ,cak znajuci AMD,moguce da su cifre i nesto nize od realnih
Cena Barcelone je veoma konkurentna i kako stoje stvari,sa aspekta cele platforme(CPU/MB/RAM) ce verovatno biti bez premca
Visi klok je najavljen za Novembar mesec(2.3Ghz ili cak 2.4Ghz uz 120W za TDP tj. 95W za APC-sto je novina kod AMD-a i parira intelovom nacinu "merenja" potrosnje u prosecnom slucaju)
Od Dzordza Ou-a nisam ni manje ocekivao.Covek je kao Sharikou intel sveta(jos gore je sto ima tako posecen blog).U njegovom poslednjem postu maltene nema pozitivnih komentara na K10 mikroarhitekturu.Po nacinu kako pise o njoj ispada da je i Netburst bio bolje resenje(a svi znamo kako je prosao pored Opterona u server/workstation segmentu)

Od Dzordza Ou-a nisam ni manje ocekivao.Covek je kao Sharikou intel sveta(jos gore je sto ima tako posecen blog).U njegovom poslednjem postu maltene nema pozitivnih komentara na K10 mikroarhitekturu.Po nacinu kako pise o njoj ispada da je i Netburst bio bolje resenje(a svi znamo kako je prosao pored Opterona u server/workstation segmentu)
Dzordz Ou je verovatno manji poznavalac Computer Science-a nego sto je to Sharikou! :d

Da to sam zaboravio :d.Sharikou stvarno izgleda zna nesto vise od Ou-a na tom polju.Mada su egal no onom fanboi polju :).

Poslednja izmena:
Da to sam zaboravio :d.Sharikou stvarno izgleda zna nesto vise od Ou-a na tom polju.Mada su egal no onom fanboi polju :).

Kao na primer izjava tipa "Intel will be BK. in 2H08" :d LOL

Uvek me zabavlja kada citam te Sharikou-ove budalashtine. ,)

Najjace je sto Sharikou-ov blog magnet za Intel fanboy-eve. :d

Poslednja izmena:
Jos nesto.Gledam ove "leaked" slicice i tacno vidim 30% prednost 3Ghz CLovertona u odnosu na K10 na 2Ghz(specint_rate) kao i ravno 30%(i kusur) prednosti 2Ghz K10 u odnosu na 3Ghz Clowerton na 3Ghz(specfp_rate).Sad bar znamo sta je pesnik hteo da kaze :d

Poslednja izmena:
Cela ova situacija me mnogo podseca na vreme PIII i K7. PIII CuMine je zbog brzog L2 kesha bio dosta dobar u radu sa celim brojevima cak nesto bolji od K7, a K7 ga je propisno drao u pokretnom zarezu.

Sledece godine predstoji Mhz race! :d

Poslednja izmena:
Sve je to super, ali u ponedeljak NECE biti predstavljen Phenom, vec Opteron serije 2300 i 8300 ;)
Za Phenom cemo morati pricekati jos koji mesec ;)

Naravno , lapsus !
Samo azdaja je azdaja , napisao ti ispred Opteron ili Phenom :)

Poslednja izmena:
Uvek me zabavlja kada citam te Sharikou-ove budalashtine. ,)
Sve je stvar tumacenja i stavljanja u odredjeni kontekst.

Evo recimo jedan od njegovih svezijih postova:

"AMD fabs are cranking day and night

FAB36 is fully equipped for K10 production. Those $200 Barcelona CPUs make people happy - except Intelers.

Intel's yield is so low, they can't make native quad core due to high defect density. Intel admits this. It has to wait for 45nm to get reasonable quad core output. Currently, Intel quads are just double cheese burger design -- zero originality. Intel CTO, Dr. Rattner, feels ashamed by Intel engineering. A couple of months ago, a top Intel CPU architect commented that Barcelona is too advanced to be feasible. His logic was that since K10 is too advanced even for Intel, AMD cannot possibly deliver it.

E sad u cemu je caka. Sve informacije koje je on naveo su negde javno iznesene. Ovo za K10 proizvodnju ima na Fabtechu. Intelovi zvanicnici su nekoliko puta izjavili da je MCM pristup bolji od "native" pristupa multicore procesorima zbog yelda, Pre par dana Rattner je stvarno izjavio da ocekuje od svog R&D tima da budu "mastovitiji" i da s ne ustrucavaju u razvoju "smelih" ideja, i na posletku ova izjava da je K10 izuzetno komplikovan i kompleksan dizajn je zaista izrecena od strane nekog Intelovog zvancinika (cini mi se negde u vreme ovogodinsnjeg Computexa). Sve sto je on izneo se moze proveriti Googlanjem. E sad to sto on ima napaljenicki stil, to je vec njegov pristup blogovanju.

Poslednja izmena:
Zbog te izjave da je K10 "komplexan dizajn" sada mnogi misle da je nizak inicijalni takt posledica te "kompleksnosti".

http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2419712&postcount=43

ftp://ftp.software.ibm.com/eserver/b...cpu_091007.pdf
2 socket, 1.9ghz k10s

SPECint2006 11.3
SPECint_rate2006 83.2
SPECint_rate_base2006 72.8
SPECfp2006 11.2
SPECfp_rate2006 73.0
SPECfp_rate_base2006 68.5

(1) Planned availability for the x3455 model using the AMD Opteron Model 2347 processor
(1.9GHz, 512KB L2 cache per core) is November 16, 2007.
------
ftp://ftp.software.ibm.com/eserver/benchmarks/news/newsblurb_x3455_ls-dyna_091007.pdf

The x3455 server achieved an elapsed time of 31,526 seconds, which is better than the 32,578
seconds of elapsed time achieved by a single-node 8-core blade system using the Quad-Core
Intel® Xeon® X5355 processor at 2.66GHz.

1.9Ghz DP(8 cores) Barcelona je nesto malo brza u LS Dyna skupu testova od 2.66Ghz DP intel Clovertown-a(8cores).
40% clock za clock u ovom skupu testova.
A testovi su:

About the LS-DYNA benchmarks
LS-DYNA, developed by the Livermore Software Technology Corporation, is a general-purpose
transient dynamic finite element program capable of simulating complex real world problems. It is
optimized for shared and distributed memory Unix®, Linux®, and Microsoft® Windows®
platforms. LS-DYNA is being used by automobile, aerospace, manufacturing and bioengineering
companies. LS-DYNA is heavily used in automobile crash simulation
.

Poslednja izmena:
Da vidimo kako ce se ponasati u igrama. PC igre su vec odavno jako dobar indikator prosecnih performansi procesora. Da u FP rula to je izgleda jasno. Nije dzabe Cray izabrao Barsu za svoje superkompjutere.

Poslednja izmena:
Da vidimo kako ce se ponasati u igrama. PC igre su vec odavno jako dobar indikator prosecnih performansi procesora. Da u FP rula to je izgleda jasno. Nije dzabe Cray izabrao Barsu za svoje superkompjutere.

Sto se tice PC igara, one jesu DAVNO bile indikator "prosecnih" performansi procesora, ali DANAS igrama treba samo GPU i naslovi su sve vise GPU bound. Da ne pricamo da jos uvek na prste jedne ruke mozes nabrojati multithread optimizovane igre i to iskljucivo za dva jezgra!

Ja jos nisam video igru koja mi secka zbog procesora. I to dual core procesora starog 2 godine. :d

Ako smo vec kod nevidljivog FPS-a od 60+ FPS, mislim da ce Barsa opet da kida. Samo jedna stavka na kojoj bi mogla da dobije 10% FPS je memorijski kontroler. Da ne pricamo o drugim stvarima.

Inace, bas sam posmatrao ovaj pdf sa specInt i specFp rezultatima i 1.9 Ghz Barcelona je brza u single thread FP nego 2.2 Ghz Core 2, a u int-u, je brza od Core2 sa 2MB L2 na 2 Ghz , a nesto malo sporija od verzije sa 4MB L2 na 1.86ghz, sto u realnosti opet ne znaci nista.

Poredjenja radi:

Barcelona 1.9 Ghz SPECint®2006 = 11.3
Intel Xeon processor 5120,1.86GHz 4MB L2 SPECint®2006 = 11.7
iMac 20-inch 2.0GHz Intel Core Duo 2MB L2 SPECint®2006 = 10.1

Barcelona 1.9 Ghz SPECfp®2006 = 11.2
Intel Xeon processor 5120,1.86GHz 4MB L2 SPECfp®2006 = 11.1
iMac 20-inch 2.0GHz Intel Core Duo 2MB L2 SPECfp®2006 = 8.88

Dakle, mozemo da zakljucimo da je Barsa po IPC broju nesto bolja od C2D. Veci L2 kesh dosta pomaze C2D u postizanju dobrih rezultata sa celim brojevima i isto tako ume da zavara sto se tice rezultata.

Sto se tice FP, verovatno ce K10 postizati bolje rezultate pri radu sa SIMD instrukcijama, ali za to ostaje da se vide pojedini testovi.
Skaliranje u multiprocesorskim sistemima je definitivno na strani Opterona. Tu su rezultati ocigledni.

Poslednja izmena:
Specijalno za gamere , AMD je ozivio novi sajt

http://game.amd.com/us-en/default.aspx

Pored najnovijih informacija u svetu igara , trailera , events mogu se downloadovati i najnoviji drajveri i utilities od strane AMD'a. Kao poseban servis je implementiran test performansi sistema nakon kojeg se korisnik savjetuje sa kojim komponentama moze iste poboljsati.

AMDpenguin-slapIntel.gif

Poslednja izmena:
Jeste, sa DDR2 667 Registred memorijom! :d

Odakle ti ta informacija da je koristio CL3 ili CL4 memoriju ? Koliko sam primetio koristio je Crucial CL5 registred DDR2 667 memoriju.

http://www.anandtech.com/IT/showdoc.aspx?i=3091&p=3

Apsolutno nisi u pravu sto se tice brzine memorije, kod AMD-a. Brza memorija donosi boost u performansama, narocito u igrama i bandwidth i latency bound aplikacijama.

Na Phenom-u verovatno jos vise nego na K8, a na K8 vise nego na Core 2, najvise zbog stvarcice koja se zove IMC.

Poslednja izmena:
Da, a inace ce mu DDR2-667 C4 ili C3 memorija, pa i DDR2-800 ili 1067 doneti 50% boosta. Razlike u performansama kod AMD-a, dodavanjem brze memorije su mizerne i krecu se u okviru par procenata.

Ostre latencije su se uvek kod AMD'a daleko vise osetile nego kod Intela

ukoliko DDR2-800 CL3 bude moguce bice to lep performance boost ne brini :)

A da ne pricamo o tome sto sa brzom memorijom uglavnom dobijas globalno nize latencije.
Nego nesto mi nije jasno bas. Sto Barcelona ima onako veliki memory latency ? Da nije to posledica nize klokovanog IMC-a u odnosu na jezgro ?

Pazi ovo :
ASUS KFSN4-DRE: Split Power Enabled

ASUS was the first to send us a board which supports AMD's split power plane. Split power plane or dual dynamic power management means that the memory controller and the core are fed from different power rails. According to AMD, this allows the memory controller to run at 1.8GHz instead of 1.6GHz, and provides a 7% boost in raw memory performance.

Poslednja izmena:
A da ne pricamo o tome sto sa brzom memorijom uglavnom dobijas globalno nize latencije.
Nego nesto mi nije jasno bas. Sto Barcelona ima onako veliki memory latency ? Da nije to posledica nize klokovanog IMC-a u odnosu na jezgro ?

Pazi ovo :

Moguce.... usavrsavanje memoriskog controllera je proces koji moze da traje , moguce da su u beta verzijama (B0 - B1 Stepping) imali problema sa mem controllerom.

Do Phenoma moze tu jos dosta da se popravi :D

Trenutni stepping ovih Opterona je B1.

Moguce.... usavrsavanje memoriskog controllera je proces koji moze da traje , moguce da su u beta verzijama (B0 - B1 Stepping) imali problema sa mem controllerom.

Do Phenoma moze tu jos dosta da se popravi :D

Latency plaća PDV svaki put kad prolazi kroz L3.. ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno