drfedja
Čuven
- Učlanjen(a)
- 05.07.2000
- Poena
- 736
Sve je to lepo, cak i obecavajuce, ali launh clock od 2.0 GHz je smesan. Nista Barsi ne vredi IPC ako nema dovoljan clock. Moraju sve kockice da se sloze ako AMD hoce da izbije na vrh. Za sada izgleda nista od toga. Bojim se da su posle Core 2 resili da posto-poto naprave procesor sa vecim IPC i toliko iskomplikovali arhitekturu da je prosto tesko izvuci veci clock. Nadam se da gresim.
Gresis! :d Ovaj, gresis silno sinko!
Inicijalni klok je tih "smesnih" 2 Ghz, ali misljenja sam da ce taj klok da se podigne dosta brzo, kod desktop procesora.
Jedan od najvecih problema je po meni to da monolitni quad core uteraju u odgovarajucu termalnu envelopu.
Ne znam zasto svi toliko smaraju sa tim inicijalnim klokom. Ako je AMD postigao 3.2 Ghz u starih dobrih 90nm, ne vidim zasto isto ne bi postigli u 65nm.
Treba znati da 65nm u kojima se proizvodi Brisbane jezgro nije isto sto i 65nm u kojima ce biti izvedena Barcelona.
I ako su imali probleme u podizanju frekvencije, vrlo verovatno da su ih resili. Uostalom, takvi problemi su sastavni deo projektovanja novog procesora.
A zasto mislis da su iskomplikovali mikroarhitekturu ? Ako su predstavili Phenom na 3 Ghz, ne vidim razlog da u buducnosti izbace na trziste takav procesor.
Pored toga, 10h je modularne koncepcije i u principu je vrlo lako oduzimati jezgra, L3 kesh itd...
K10 mikroarhitektura nije nista bitno slozenija nego sto je to slucaj sa K8. Quad K10 poseduje 4x512 K L2, slicne latencije kao sto je kod dual core K8 i poseduje jos 2MB L3. Tolika kolicina kesha, 4MB u naprednom 11 layer S-SOI 65nm procesu, ne bi trebala da predstavlja problem za postizanje visih frekvencija. Pored toga, integrisani northbridge moze da se klokuje razlicito od jezgra, pa samim tim je moguce izvuci i vece taktove nego na K8.
Otkud ti to znas ? Verovatno je da su prvo dizajnirali proizvodni proces za 10h. Ako je tacno to sto ti kazes, onda su veoma brzi.Da, Barcelonu su poceli dizajnirati tek nakon što se pojavio C2D![]()
Poslednja izmena: