Šta je novo?

AMD Phenom otkljucavanje

Upravo...i ja ga drzim na 3.6GHz nema potrebe da se siluje procesor kad smo vec dobili od ljudi iz AMD-a 2 jezgra za Dz :)

Evo, ubih ovu mašinu, 7 i po sati prajma, 5 satil LinXa, sat i po everest stabilty test, 99 loopa Crysisa na Very High, 2x AA 1680x1050, sa otključana 2 jezgra, na default 3 GHz i nigde ni jedna greška, znači 99,99% stabilno, overklokovao sam ga na def napon 3.5 GHz i na +.050V na 3.75 GHz, dalje neću da ga mučim sa stock kulerom. E sad mi ostaje da igram jednu po jednu igru i da vidim oće li negde resetovati, za to nemam živaca, ne igram ni svoje što imam, to će drugar - i ako opet kaže da mu resetovao komp, leteće mu glava :p

http://img94.imageshack.us/img94/5477/prime95celunoc.jpg
http://img843.imageshack.us/img843/5476/linx5h.jpg
http://img813.imageshack.us/img813/980/everestq.jpg
http://img600.imageshack.us/img600/8519/crysistest99x.jpg

x43750.jpg

http://img808.imageshack.us/img808/6438/queen3750.jpg
http://img600.imageshack.us/img600/601/zlib3750.jpg

@ IvaNftw
Vidim multy ti 20x, ja dugo nisam amd-ovac pa nisam u toku, jel to ima neka fora u biosu ili je do ploče (jače imaju, a slabije nemaju)? Ovde na ovoj daje samo toliko koliko je default 15x(200) za x2 Phenom II 545, pa sam morao klokovati podizanjem frekvencije, a onda je teško uštimati memoriju.

Poslednja izmena:
@salenjak

Amd Black edition procesori imaju otkljucan mnozioc, tako da nista ne zavisi od ploce, samo se poveca mnozioc, i to je to. Taj x2 545 nije BE, tako da se mora overklokovati preko fsb-a.

Ahh, to je onda, thx za info, ovo nije moje, pa nemam ni kutiju od procesora da vidim šta piše, a vidim da na ovom oc@4GHz pise Stepping 3 Rev. RB-C3, a na ovom kod mene dvojke, verovatno su to onda oznake?

Auu al ga ti izmuchi :D
Ne,to je revizija :) C3= novija,hladnija,trazi manje napona,c2=starija itd... Treba u nazivu procesora da pise BE (black edition). Sad to su 555be,560be od x2,955,965,970 od x4 i 1090t od x6

Auu al ga ti izmuchi :D
Ma morao sam, drugar ima god dana mašinu, i kaže da je nestabilna, jednom nedeljno mu se resetuje (kod igranja igrica), a nije ni procesor bio otključan. Ja ga otključao, ništa drastično nisam menjao u biosu, i ubio je od testiranja i sve radi savršeno, što rekoh, sad kad mu vratim i opet mu se resetuje, reći ću mu da ili ne igra igrice, ili da kupi ups od 20k din kao ja (PCM Black Knight 1500VA), pošto inače napon kod njih je pod velikim znakom pitanja... no neću više da se ponavljam, pisao sam već o tome...

Ali slažete se, vi koji ste testirali mašine na stabilnost, da nestabilna mašina ne može proći sve ove testove savršeno, može biti ili da su mu igrice (krekovi) kao što neko reče s r a nj e, ili problemi sa el. mrežom.

Poslednja izmena:
Kada govorimo o overclock-u, najveci ogranicavajuci faktor je temperatura, je li tako?
Takodje, negde sam procitao i da te temperatura ima pogubniji efekat po stabilnost kod overclockovanih nego kod regularnih frekvencija.
E, sad... kad overclokujem Phenom II ( u mom slucaju X2 560 BE - tj. B60 kad se otkljuca ), do koje temperature smem da guram?

Konkretno, sa pocetnih 3.3 sam navukao 3.8 i temperatura ide do 58 C posle pola sata Linx-a.
Imam Noctua nh-u12p se14 - tih, prelep i skup kuler. :)
Core voltaza mi je u biosu 1.41. Primetio sam da ovo ni posle dizanja Windows-a nikad nije toliko nego 1.43. Kasnije , pri testu, ovo varira. I raste do cak 1.5V, koliko vidim. U stvari,
gledajuci parametre dok se izvrsava test, ide recimo (1.44, 1.48, 1.44. 1.48, 1.5, 1.48...) Samim tim i temperatura varira direktno srazmerna trenutnoj vrednosti ovog napona.
Da li je ovo ok ponasanje?
Ploca je Asus M4A88T-V, i kao sto sam rekao, u biosu sam stavio napon na 1.41 (ispod toga ne ide, nece ni da se digne Win) i ne vidim da je negde ukljuceno automatsko podesavanje ovog napona u zavisnosti od opterecenja.

Znaci, ima li ovde mesta jos ikakvom igranju ili je to to?

Koliko znam max. temperatura za Phenom II je 62 stepena, tako da si blizu, mada sve dok ne dostize tu temperaturu je ok ;)
Sto se tice variranja napona to se i meni desavalo na ovoj MSi ploci, tacnije i dalje se desava, tako da ne znam...samo, kod mene je veoma mala varijacija, a kod tebe vidim dogura i do 1.5V, ne bih rekao da je to dobro.

:) kakav sam ja amater, nisam ni znao da je maximalna za Deneb jezgro 62 C. Ja sam bio ubedjen da je 70 ili 72.

za p2 560 bi bilo

Electrical/Thermal parameters
V core (V) 1.225 - 1.425
V NorthBridge (V) 1.15 - 1.25
Maximum operating temperature (°C) 55 - 70
Thermal Design Power (W) 80

Hm, nisam znao da je za taj model drugacije, moj propust...
Samo mi nije jasno, svi Phenomi II su deklarisani na max. temperaturu 62 stepena, zasto se ovaj izdvaja?

LOL ako je stvarno max. temp 62, ja ubi ovaj 7.5 sati sa Prime95 bio je na 65 stepeni zakucan :p
Naravno preporučiću mu da uzme neki dobar kuler (kao ja recimo Z600), dosta se greje sa stock kulerom.

Može mi li samo neko od vas amd-ovaca odgovoriti, ACC stoji u biosu na Auto, zaključio sam da su sva jezgra na ovom X2 545 ispravna, radi ok kao X4 B 545, šta se tamo šteluje i da li to ima uticaja na stabilnost, pošto vraćam ovu mašinu drugaru ovako otključanu, al ne intesuje me extrema, nego stabilnost.

Pa ako je stabilan kao otkljucan sve ostavi tako, samo nek uzme bolji kuler da spusti tu temperaturu.

ma moze on i vishe od 62C,samo ne neki duzi vremenski period :) Mada opet,te temp u realnom radu nikada nece videti,recimo meni max temp u nekim igricama 43 C ;)

Ma ok, ok, mene interesuje jel zna neko objasniti sta taj ACC radi, ima tamo dodavanje i oduzimanje u postotcima, jel se to odnosi na frekvenciju ilil voltazu, ocigledno je neko stelovanje jezgara pogotovo ako neko malo sepa, itd, itd, no da ne duzim, samo neko da kaze to je to, radi to i to...ok, i hvala. :p

DAO dobro zagreje CPU... kod mene temp. ide samo par stepeni nize od linxa... letos, bez klime na nekih 31C sobne, isla je temp do 54C posle visecasovnog igranja...u DAO... GTA4 par stepeni nize.
... mozda zbog NB, jer mi je na 1.35V i 2.7GHz
Ma ok, ok, mene interesuje jel zna neko objasniti sta taj ACC radi, ima tamo dodavanje i oduzimanje u postotcima, jel se to odnosi na frekvenciju ilil voltazu
...procitao sam negde da je to za voltazu... ja sam ostavio sva 4 na 2% i fercera na 3.8GHz;)

Poslednja izmena:
Ma ok, ok, mene interesuje jel zna neko objasniti sta taj ACC radi, ima tamo dodavanje i oduzimanje u postotcima, jel se to odnosi na frekvenciju ilil voltazu, ocigledno je neko stelovanje jezgara pogotovo ako neko malo sepa, itd, itd, no da ne duzim, samo neko da kaze to je to, radi to i to...ok, i hvala. :p

ACC - Advanced Clock Calibration.
E sad, to dodavanje u postotcima AMD nikada nije detaljno objasnjavao, ali se svodi na to da ako ti je CPU nestabilan tokom rada, bilo da je to LinX/Prime/Orthos ili 24/7 upotreba, otkljucanim jezgrima dodas malo napona, koliko znam stavljanje ACC opcije na Auto dodaje otprilike 1-5% napona otkljucanim jezgrima, tako da je logicno da ako ACC stavis na negativnu vrednost na odredjeno jezgro to jezgro ce raditi na manjem naponu, itd...
Naravno ovo je moje misljenje, slobodno me ispravite ako sam pogresio.

Sto se mene tice i variranja napona koje sam primetio kada je CPU po opterecenjem,
'kriva je' opcija Load-Line Calibration (LLC) u BIOS-u. Ona automatski amorotizuje dropove pri opterecenju. Probao sam da je iskljucim, ali nece bas tako lako da ide, dropne napon dosta i komp se restartuje. Igracu se jos dalje sa tim.

PITANJE!

Jednom drugaru otkljucao sam X2 Phenom II 545 sva jezgra na GA-770T-UD3P, sve savrseno radi. E sad, pokusao sam to isto burazeru koji ima X2 phenom II 550 BE (ver. C2), sa plocom MSI 770-G45 i nema sanse. Kada promenim u biosu Core Unlock, ACC na Auto, (probao i od -2,-2,-2,-2, 0,0,0,0, do +2) uvek isto. Sistem rebutuje, i nista, nema beep, ni slike na ekranu, iskljucim power, startujem i opet isto, moram resetovati bios,... ok.
Znaci, sa (pokusajem) otkljucavanja nista se ne desava, ni da vidim jel mogu neko jezgro da izbacim, ne dodje ni do post screena, kao da ostala dva jezgra ni ne postoje. Da li je neko imao takav slucaj.
Da stvar bude meni jasna, zamenio sam procesore, da vidim sta se sa poznatim otkljucanim desava na MSI, RADI, sve u x4, a onaj isto zaglavio na Gigabyte na restartu kad sam ukljucio Hybrid.
Znaci u sustini, interesuje me, negde sam procitao kako se svi phenom procesori mogu otkljucati, pa tek onda u radu vidis jel rade jezgra kako treba ili ne. Kod ovog nece ni da butuje, jel to tako ili ima mozda neka caka koju ja ne znam. Znaci procesor je 550 Black Edition, radi normalno na 3.9-4.0 GHz sa multijem na 19.5-20, a da nema ni jedno jezgro ispravno, sta vise procesor je star godinu i nesto dana, kad nije bilo bas mnogo onih koji su kupovali X4 kao danas, pa bi lakse bilo za pretpostaviti da ima hiden cores ispravna.

Neispravna jezgra, najverovatnije. Ustanovio si da nije do ploče, ostaje samo procesor.

Jel moze neko da mi postavi nekakvo uputstvo na Srpskom jeziku oko otkljucavanja jezgra za
AMD Phenom II X2 555 3.2GHz 7MB AM3 i maticna ASUS M4A87TD/USB3?
Hvala.
Jos jedno pitanje,jel mogu ja tu nesto da za****m i da pokvarim procesor?

s4qbno.jpg

Poslednja izmena:
Ne mozes nista da zeznes, to je normalna opcija u biosu, najgore sto moze da se desi je da nece da ti butuje pc, odradis clear cmos, i bude opet sve ok

Nemas tu nista komplikovano...evo drugar pre pola sata isti cpu na toj ploci otkljucao u phenoma x4.

Samo odes u Bios- Advanced- CPU configuration- i ukljucis Asus Core Unlocker...restartujes komp i vidis da li si dobio 4 jezgra ili ne.

Mozes i hadverskim putem, pomeranjem Core Unlocker prekidaca na ploci.
:wave:

A sta se pritiska za ulazak u Bios kad se restartuje racunar?
edit; snasao sam se ali ja sam ocito dobio losu seriju! A nece me nesto poslednjih par meseci pa to je neverovatno!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno