Šta je novo?

AMD Phenom otkljucavanje

danas sam otkljucao oba jezgra na Phenom-u II 555 BE sa Asus plocom M4A88TD-M EVO. sistem se dize bez problema i radi bez greske. Core Temp uredno prijavljuje 4 jezgra na 3.2Ghz (mada ne cita temperaturu).
e sad, LinX prijavljuje gresku vec posle 2 minuta. kad rade samo 2 jezgra, nema greske, ali kad ukljucim bilo koje dodatno jezgro, prijavljuje gresku vec posle 1-2 minuta. to znaci da su jezgra neispravna ili...? sta bi bilo da ih drzim ukljucena?

Koja su ti podešavanja?

Ako ovo može da ti pomogne...
Here is an excerpt from Dualist's LinX thread at XS forums (his interpretation of linpack errors):

After playing with new rig I decided to make some Linpack error interpretations, which might be helpful for those unfamiliar with Linpack. Note that these are based upon my observations and can't be 100% true. You are welcome to share your experience.

Basically if you get an error you would have x same (correct) results and 1 different (an error):
- if the incorrect result differs slightly from the rest (numbers very close, same powers in Residual & Residual (norm)) it is most likely that there's not enough vcore. In this case only a small vcore bump is usually needed to stabilize the system (alternatively, Vtt & GTL tweaking can sometimes fix this too)
- if the wrong result differs much from the others (different power or even positive power in Residual or Residual (norm)) it might be 1) insufficient vcore (the error would happen at the very first runs then) or 2) some memory / NB instability (when it worked for say 10 minutes ok and then produced a different result)

Now more serious errors:
- a BSOD during testing (at the very first runs) is often caused by too low vcore
- if the system hangs and remains hung it is almost 100% not a CPU but memory or possibly NB issue
- if the system reboots (with no hang prior to reboot and no BSOD) - a CPU issue, but not vcore related (insufficient PLL or Vtt I guess)
- if it hangs for a short while and then BSODs - once again NB or memory problem (but might be wrong Vtt / GTL setting as well)
- if it hangs and then just reboots - wrong Vtt (too low or too high) or GTL settings

ipak ima problema, flešira :( recimo, deo toolbar-a se izgubi pa se pojvi, ili ceo toolbar nestane pa se pojavi, ili neke ikonice ili delovi otvorenih prozora... ne puca Windows i nema BSOD, ali je nemoguće raditi nešto. ***.

Probaj da mu podignes napon malo, da spustis NB freq i DDR2/DDR3 freq, da podesis ACC na all cores pa -(najvise sto imas).

@Nightbringer

Isti problem imam kad je napon prenizak. I zvuk se izoblici i pocinje da cvili, krci i sl. Podigni napon pa probaj ponovo :)

vratio sam taj procesor i uzeo drugi. pazi sad situaciju:
otkljucana sva 4 jezgra, LinX obnuo 15 krugova (mrzelo me vise da cekam) ali GFlops se krece od 21-23. zar ne bi trebalo da ide oko 42-43?? kad sam prvi put pustio LinX svaki krug je bio iznad 42 GFlops-a, ali sam ga prekinuo posle 5 krugova. kad sam ga pustio ponovo prvi krug je bio 35, a svi ostali oko 21-23. sa 4 jezgra Chrome i Explorer nisu hteli da ucitavaju stranice, a i drugi programi su prijavljivali greske. sa 2 jezgra sve je OK. sta sad da radim? da cackam napon? ako moze malo detaljnije, da ne spalim i ova 2 zdrava :)

danas mi LinX izvrteo 50 krugova bez greske sa sva 4 jezgra, ovaj put svih 50 na 43,3 GFlops-a. a opet ne radi kako treba, sve se zivo koci, Chrome, Explorer, Catalyst prijavljuje greske...uuhhh...

Koliko si podigao napon? Probaj ti igre da igras, ako to ide kako treba (tj. bez brljotina na ekranu u toku igranja), onda je problem ili u win-u ili u necem drugom.

nije do Win-a, jer kad su samo 2 jezgra sve radi kako treba. ocigledno da ova otkjlucana 2 brljaju.
i gde je taj `ebeni ACC? BIOS ili TurboV? ubih se trazeci...

danas mi LinX izvrteo 50 krugova bez greske sa sva 4 jezgra, ovaj put svih 50 na 43,3 GFlops-a. a opet ne radi kako treba, sve se zivo koci, Chrome, Explorer, Catalyst prijavljuje greske...uuhhh...
Probaj ovako start>run>msconfig>boot>advanced options i pod number of processors stavi 4

re

Jel mozes malo da ojasnis znacenje za ovo sto si napisao?

"start>run>msconfig>boot>advanced options i pod number of processors stavi 4"

jedno jezgro mi je neispravno i ono je pravilo cirkus. podigao sam napon za 2 koraka, iskljucio 4. jezgro i sad sve radi normalno. samo mi nije jasno kako LinX nije pokazao gresku.

hmm, ma ne prodaju se ti procesori dzabe kao X2, sto bi tek tako za upola manje pare poklanjali X4 procesore, "zakljucane u X2"...

Pa upravo ih zato i prodaju za upola cene, da bi sto vise prodali, pa i ja sam kupio tako 560 be i otkljucao ga na x4 i sada ga drzim na 4.0 za svaki dan, sto uopste nije losa kupovina :)

Nedavno sam kupio plocu iz potpisa i posto imam Pll x3 720 reko da probam da ga otkljucam (kod ove ploce je otkljucavanje vrlo lako F4= 4 core,F3=3 core itd)
Kada stisnem otkljucavanje F4 krene da se podize win i tu zakuca i to je verovatno znak da ne moze da se otkljuca.
Medjutim nesto drugo me je moram priznati zbunilo kada udje u win (kada ga vratim na 3 core) udjem u System properties vidi ga kao AMD P ll x4 20 processor,reko zbunio se daj da poteram cpuz i na moje cudjenje i tamo ga isto tako vidi (naravno tamo gde pise core,pise i 3),ali kada sam video da ga je i u BIOSU isto tako prepoznao to je mene zbunilo,i ne znam da li je ipak po sredi greska ili mozda ipak ima nade da se otkljuca 4 jezgro?

^..probaj da ga jos cimas .... malo dizi i spustaj napon, ako imas opciju spusti malo HyperTransport na 1800 ili 1600, klokuj... i NB, otkljucavaj....mozda mu treba malo da se pogura...;)...

Poslednja izmena:
^..probaj da ga jos cimas .... malo dizi i spustaj napon, ako imas opciju spusti malo HyperTransport na 1800 ili 1600, klokuj... i NB, otkljucavaj....mozda mu treba malo da se pogura...;)...

Probao sam sve od ponudjenog,ali nista na zalost.....
Jedino moozda jos da probam da u onoj opciji core leveling pokusam nesto cackam sa onim procentima,mada iskreno nemam pojma za cega to sluzi....

Evo ja sam moj Phenom 555 BE uspeo da otkljucam ali samo 3 jezgra, ali pise Phenom X4 B55 ali 3 cores samo. Ucemu je fora.

Prilozi

• 555BE.JPG
    555BE.JPG
    189.9 KB · Pregleda: 75
proveri 'per core' opcije u biosu /ACC sekcija /.

takodje, mislim da ti je napon previsok za 3.2 ghz.
verovatno stoji na 'auto' . koriguj ga i stavi na 1.325v

To je to narode....zadnjih 4 komada 555BE i zadnja 3 komada 560BE i otkljuchavanje nula bodova.....klokuju se solidno,znachi bilo pa proslo....

amd fenom II 550 be
stepping : 2, code name : Callisto
ploca ga-ma790xt-ud4p

kada sam probao oba da otkljucam posle ocitavanja procesora kog je video kao b50 prilikom dizanja sistema dobio sam plavi ekran sa nekim ispisima ,zatim sam iskljucio jedno jezgro i
uspeo sam da otkljucam jedno jezgro tj da bude 3-jezgarni .

evo slike :

http://img37.imageshack.us/img37/799...nomii550be.jpg

e sad nisu mi jasna ocitavnja zasto razlicito ocitava i jel sve uredu ili nesto brka sistem ,i sta sam sad dobio atlona ili fenoma ???

amdfenomii550bekonacno.jpg

pa naravno da sada imaš Phenom II X3. kako misliš da od Phenom-a dobiješ Athlon? :)

nisam bas neki koji se razume ali po nesto znam : da li mogu da ga drzim na 3 jezgra sa box kulerom bez dizanja mnozioca ,znaci cisto da bude 3 jezgarni i i da stoji ovako kako stoji jel nesto dobijam sa time na perfomansama ili ne ? i do koliko temeretura sme da ide kad je sa 3 jezgra mislim na optimum ne na maximu jel mi je jos procesor pod garancijom pa ne bih da rizikujem da rikne

Vrh Dno