Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

63'C? Zar nije za taj procesor propisana maksimalna bezbedna vrednost 62'C?

Pa jeste, ali tesko da ce on tu temp. dostici sta god da radi, jer ipak jedino linx ili neki drugi test program moze tako da ga optereti ( sigurno ce temp. biti manja bar 5C). Tako da nije losa temp. sa 1.45V i 4GHz, em jos nije neka high-end ploca.

Probacu i ja bas sa mojim x2 550 na box-u (bez otklj. jezgara naravno) cenim da bi trebao opusteno da radi na 3.5GHz i 1.4V (mozda bude i manje, mada:)) uglavnom nisam vidovit, videcu vec :D

Eh da imam i ja slicnu plocu (takoreci istu) rev1.1 ali sa sufiksom UD3/US3 mada ne bih rekao da ima neke razlike na prvi pogled http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3298#sp

Poslednja izmena:
Ako mu je prime naterao temp na 63, linx bi to terao na 68-70,sto je mnogo...puko bi linx za cas

Gledam cenu Kingston HyperX PC1600 DDR2 2x2GB Kit, i nesto razmisljam da uzmem pa da imam 8GB.
Ovako bi bila popunjena sva 4 memorijska slota, pa ne znam da li bi radio dual channell ili ne? Vredi li uzeti jos 2x2GB?

Moje mišljenje je da, ako ne koristiš neke programe tipa fotošop itd što jede memoriju, sasvim dovoljno 4giga. Ja npr još uvek imam 2giga :) što može biti povremeno malo, ali dok ne pređem na ddr3 sigurno neću ulagati u ram.

Gledam cenu Kingston HyperX PC1600 DDR2 2x2GB Kit, i nesto razmisljam da uzmem pa da imam 8GB.
Ovako bi bila popunjena sva 4 memorijska slota, pa ne znam da li bi radio dual channell ili ne? Vredi li uzeti jos 2x2GB?

DDR2 svakako ne, ddr3 se bukvalno deli dzabe, ddr2 je sporiji, stariji i skuplji...

E evo i ja da se pohvalim svojim malim OC-om :)

phenom II x2 3.71 GHz sa 1.4V nakon 50 krugova linx-a temp. ne prelazi 54C. NB je na 1.2V. `Ladnjak je box. Ambijentalna temp. je 28C (sobe:))

Uglavnom mislim da ima jos lufta, ali nemam kad da jos isprobam. Mada mozda bi moglo jos max. 3.8, posle bi trebao sigurno neki zesci napon...

S obzirom da je to box kuler, to je sjajan rezultat. Ako uzmes neki Hyper 212+, moze to daleko da ide :)

Pozdrav svima...Imam jedno pitanje u vezi procesora koji imam Phenom x2 550,pa da postavim ovde.Resio sam da menjam racunar,pa u startu promenio plocu,mem i hdd,a da ostavim ovaj procesor neko vreme.Sto se tice ploce uzecu Asus Crosshair V Formula-Z,i neku mem. na 1866MHz recimo.Moje pitanje je kako ce se ponasati ovaj proc na ploci i sa ovakvom memorijom,posto sam procitao negde da on moze podrzati maximalno 1333MHz iz ddr3 mem.?Sta ce se desavati u ovakvom slucaju?Zao me da bacim ovaj proc,nisam imao do sada mogucnosti da ga oc i da probam da ga otkljucam.Unapred hvala svima na odgovoru.

Pa pazi ovako, svi mi znamo da Phenom II procesori dosta lošije rade sa bržim DDR3 memorijama negoli Bulldozer i Vishera. E sad, zavisi i od memorije kako se slaže sa AMD čipsetom, moraš da imaš sreće da ubodeš pravu kombinaciju koja bi radila na propisanih 1866 MHz.

Obrati pažnju na Corsair i Kingston memorije za AMD, pretraži net malo i naći ćeš. Takođe, topla preporuka je da se učlaniš na fantastičan forum i u delu za Asus ploče otvori temu gde ćeš direktno ljudima iz Asusa postaviti ovo isto pitanje. Deo tog foruma je ovde:

http://forums.tweaktown.com/asus/

Učlani se lepo na ovaj forum i pitaj i njih tamo, siguran sam da će moći mnogo bolje da ti pomognu nego mi ovde. Možemo i mi, ali ne tako dobro kao ljudi sa tog foruma.

P.S. Pogledaj i ovo poređenje DDR3 1866 memorija, samo moraš da prevedeš sajt na engleski jezik. http://www.hardwareluxx.de/index.ph...4313-vergleich-speicherkits-mit-1866-mhz.html

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru @kosta10.Moje misljenje je da memorija ce sa plocom biti ok koju god MHz da stavim,samo me buni ovaj detalj oko procesora,jer na njihovom sajtu sam nasao da maximalno radi sa memorijom od 1333MHz ddr3.Od prilike kontam da ako budem kupio memoriju sa vecim taktom od strane procesora iz nje ce izvuci koliko mu je dozvoljeno 1333Mhz?Naravno zamenicu ja taj procesor za mesec-dva,ali hteo bi prvo da ga probam na novoj kombinaciji.

Icice ti memorija na 1600mhz kao dobar dan, sve preko toga jako tesko na PhenomII X4, na Thuban-u mozda do 1866 ako te ukaki. Ali memorija koja je deklarisana na 1866 recimo 9-9-9 bi u teoriji trebala da radi nesto zategnutije na 1600mhz tipa 8-8-8. I 1600mhz 7-7-7 je brze i bolje nego 1866 9-9-9 na Phenom II, on voli zategnutu a ne brzu memoriju.

Hoce, nemoj to da gledas sto oni pisu, to je samo nativna podrska kontrolera. X4 i X2 su identicni sto se tice memorijskog kontrolera, tj i sto se tice svega drugog no to je druga prica.

E ovako uzeo sam racunar u win winu, procesor : AM3 AMD X4 Phenom II 955 , 8MB 64Bit BOX... Skroz mi je ok, samo se stvara izuzetna buka coolera cim se malo zagreje procesor. Da li je to normalno za kuler na ovom procesoru, tj da radi na preko 6000 rpm i da stvara toliku iritirajucu buku ili jednostavno su ovi iz win wina stavili vise paste, pogresno stavili cooler ili mozda cak ubacili nekog jadnog "kineza" ... Zanimaju me vasa iskustva sa ovim procesorom tj njegovim kulerom, da li da im vratim racunar ili jednostavno da kupim neki bolji cooler ... Konfiguracija : pored procesora, ploca je msi 760gm - p23, grafa 7770 powercolor, 8gb ram, 1 tb hdd... Da li vredi doplatiti jos 4k za i3 i 7750 graficku? Ili uzeti bolji kuler?

jel ti ukljucen cool 'n' quiet? stock kuler za 955 je bezveze, mali je i urla na 30 decibela. kupi bolji kuler sa 120mm ventilatorom.

Pa ukljucivao sam ok je radilo ali se grejao preko 40 stepeni, a kad radi na 100 posto onda je oko 37 stepeni, Znaci ok je sve sa kulerom samo je stock kuler ocajan? Kakav kuler mi preporucujes, zanima me znaci vrlo tih :D I koliko para bih morao da izdvojim za to? I kolika je normalna iddle temperatura ovog procesora? :)

zavisi od vise faktora, ali ne bi trebalo da ide oko tridesetak kad idluje na ovoj ambijentalnoj temperaturi. mali je i loseg je kvaliteta. zavisi koliko hoces da izdvojis, u ovom slucaju vise para - manje muzike :)

Pazari neki polovan CM 212+ ili vendetu 2, mislim da mogu da se upecaju do 2000 din polovni, bez nekog visokog oc neces ih cuti

realno, graficka idluje na 30db, tako da je neko od tih dobar izbor. u svakom slucaju, od stock kulera je sve bolji izbor.

Moracu da pazarim nov u win winu, garancija mi ne dozvoljava da ceprkam po kucistu :( Hvala na informacijama, zabrinuo sam se da nije nesto u redu sa racunarom s ozbizrom na buku koju stvara ovaj kuler :D

cm tx3evo/212evo ili xigmatek loki/gaia

Sutra mi stize Phenom 2 955be, pa se pitam, cisto iz radoznalosti, da li izmedju ovog cpu-a i nekog 970be ima bilo kakve razlike u vidu potencijala overkloka, s obzirom da su odavno ovladali i doveli do savrsenstva proizvodnju ovih Deneba, kojima nikako da dodje eol? Sta mislite? Kad se malo covek razmisli, ne znam ni da li je uopste u it svetu postojao Cpu koji se proizvodio ovoliko dugo...

Poslednja izmena:
Ja msilim da nema razlike, ja imam npr 980BE i klokuje se isto kao i 955, znaci na 4GHz bez problema a ako bas nategnem onda na 4,15-4,2 a takva je i velika vecina ostalih koliko ja znam..

Danas mi je stiglo hladjenje cooler master hyper t4, naizgled slicno 212-ici evo.Procesor je phenom ii x4 940 revision rb-c2, dakle ne black edition.
1.Hladjenje je zaista tiho, ali ne znam da li su temperature u idle-u ok?Aida64.jpg
2.Hteo bih da overklokujem procesor, ali posto nije black edition kakve su mi sanse?
3.Pokusao sam overklok iz biosa, opcija V6 (3000 mhz ->3300 mhz), posto je biostar ploca u pitanju, ali posle pola minuta u igri komp se restartuje.Da li je to zbog toga sto je na maticnoj propisano tdp 125w, a i sam procesor je 125w tdp, pa nema mesta za overklok?Ram je 6gb 800mhz.
Citao sam dve opste teme o overkloku na forumu, ali nigde nema potpunog objasnjenja o overklokovanju.Ostatak konfiguracije je u moja masina.

Taj procesor koliko znam nema otkljucan mnozilac tako da ga jedino mozes overklovati dizanjem HT-a ili preko Biostarovog easy oc ili kako se vec zove iz biosa. Ovo drugo zaobidji ako mislis ozbiljnije da klokujes proc. Maximum sto mozes izvuci iz tog procesora je stabilnih 3.5ghz na toj ploci bez dizanja voltaze, posto imam slicnu sa istom (losom) naponskom.

Taj procesor koliko znam nema otkljucan mnozilac tako da ga jedino mozes overklovati dizanjem HT-a ili preko Biostarovog easy oc ili kako se vec zove iz biosa. Ovo drugo zaobidji ako mislis ozbiljnije da klokujes proc. Maximum sto mozes izvuci iz tog procesora je stabilnih 3.5ghz na toj ploci bez dizanja voltaze, posto imam slicnu sa istom (losom) naponskom.

Hvala na odgovoru Dovahpig, iskreno nisam ni planirao neki ozbiljan overklok, ali zasto mi je cpu nestabilan na 3.3 ghz i to v6 iz Biostarovog oc-a?Mislim, smesnih 300mhz?Pokusao sam i v8, to je 3.45ghz, tad windows nece da se startuje.Hteo bih da makar malo otklonim bottleneck sa grafike.

Zato sto automatika ne radi kako treba. Iskljuci to i rucno dizi ht sa 200 pa dokle doguras. Moras da pazis na ram posto se i njegova brzina dize uporedo. Tako da ako ti je ram ( lupam) na 1333mhz, treba da ga spustis na 800mhz pre dizanja magistrale kako bi imao prostora da vidis koliko cpu zaista moze bez dizanja voltaze.
Kad udaris zid, digni voltazu procesora za jedan korak na vise i nastavi da dizes HT

Super su ovi novi 955be. Posto ne mogu da overklokujem na box-u probao sam da undervoltujem na default i dosao do toga da cpu radi na 1.200v prime...

Vrh Dno