Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

Ljudi to su poprilicno stare vesti... Za vasu informaciju,neki entuzijasti su probili i 7Ghz sa AMD Phenom II i LN2 hladjenjem ;).

Može li neko meni da objasni ove moje napone? BTW, nema mi nijedne temperature od ~80C

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    164.2 KB · Pregleda: 62
Prosto: HWMonitor ne ocitava dobro. Znas kad bi ti se komp upalio da na +12v imas 0.8v :d

Ne znaš ti koliko je moj komp moćan :D

A šta je VRAM, nema ovde ali sam video u SpeedFan-u?

ja sam nedavno uzeo phenom 545 i prezadovoljan sam radom na 3.0ghz mada moze da se oc na 3.8...

Ne znam da li je izasla c3 revizija ja 545, mada ne verujem. Proveri, pa ako jeste, uzmi njega

sa sam 545 stavio na gam720 us3 plocu radi extra mada bih mogao da uzmem plocu sa malo brzim chipsetom

Ako neces da klokujes, ne moras, razlika u brzini je neznatna izmedju tog cipseta i 7xx.

Veruj mi da ne znam. Uvek sam razmatrao od 770 cipseta pa navise, nisam cak ni pogledao oc potencijal na 720 cipsetu. To bi morao neko drugi da ti kaze. Jedino sto znam je da skoro da nema razlike u brzini sistema na 7xx cipset platformi,bilo da guras 545 recimo, a i ostale procesore, sa 720 cipsetom ili sa 790

cipset 720 je nvidia ciji se cipset na vecini maticnih ploca zestoko greje i do 75 stepeni pa ga mnogi hlade dodatnim cooler-om

Pa to i nije neki problem ;). Ja ga aktivno hladim, mada je normalno radio i bez toga.

NF720 je sasvim korektan za OC. Ja sam najvise isao do 267MHz za FSB, i tu nije bilo problema, mada verujem da kvalitetne AMD-based ploce mogu i vise.

a mislis da na ovom chipsetu 720 ne mogu da je kloknem na 3.7 ?

Trebalo bi da mozes posto je max. "FSB" tj. Bus Speed za tu plocu izmedju 250 i 260MHz.
Tebi za 3.7GHz treba ~246MHz sto se uklapa ;)

edit: Eto, ja pisem a beagle ima plocu pa moze iz iskustva. A i bio je brzi ;)
Sto se tice AMD ploca, koja ne moze 300MHz ja je i ne uzimam u razmatranje!

Poslednja izmena:
Trebalo bi da mozes posto je max. "FSB" tj. Bus Speed za tu plocu izmedju 250 i 260MHz.

Bogme, trebalo bi da moze i vise. Ja sam je podigao sistem sa FSB-om na 267MHz, ali mi sistem nije prolazio LinX: nisam hteo vise da podizem napone procesora i NB-a, to bi prouzrokovalo vece zagrevanje i bucnije hladjenje (a buku ne mogu da smislim), tako da sam spustio FSB na 253. Sasvim dovoljno za 3GHz, NB na 2.53GHz i tih rad. Ionako mi komp torrentuje i prvenstveno sluzi za rad (tek poneku igru odigram). Tiho i brzo, ja zadovoljan :).

Ako pređem sa ove platforme koja je u "Moja mašina" na GA-MA770T-UD3P, Phenom II 955BE i DDR3, da li će diskovi sa raid 0 funkcionisati na novoj ploči ili ću izgubiti taj raid 0 i podatke sa tih diskova?

Ako pređem sa ove platforme koja je u "Moja mašina" na GA-MA770T-UD3P, Phenom II 955BE i DDR3, da li će diskovi sa raid 0 funkcionisati na novoj ploči ili ću izgubiti taj raid 0 i podatke sa tih diskova?

Fake raid? (Onaj softverski kroz bios). To je najgora* varijanta i jedina za koju nije sigurno, ali bi trebalo...

* Kazu da je windows soft raid gori, ali nisam nikad probao, tako da je za mene ipak ovaj.

Fake raid? (Onaj softverski kroz bios). To je najgora* varijanta i jedina za koju nije sigurno, ali bi trebalo...

* Kazu da je windows soft raid gori, ali nisam nikad probao, tako da je za mene ipak ovaj.
Očito da se ne razumijem oko toga, kakav fake raid?
Da li mogu izvršiti prebacivanje ili moram ponovo pravit na toj drugoj ploči, znam da valjda kod intela ne mora jer im je south bridge isti valjda...

Mozes li malo pojasniti ovo fake raid?

Da li mogu izvršiti prebacivanje ili moram ponovo pravit na toj drugoj ploči, znam da valjda kod intela ne mora jer im je south bridge isti valjda...

Ja sam bez problema prebacio RAID 0 sa Asus M3A ploce na ovu iz potpisa. Naravno nikad ne mozes biti 100% siguran ali ne vjerujem da ces imati problema.

I ovde bi trebalo da je isti southbridge i da radi... Tj imas 99.99% sansi, ali niko ne moze da garantuje :-/

fake raid = izgleda kao hardwerski, ali radi preko drajvera jer u chipsetu nema hardversku jedinicu zaduzenu za to, nego to radi procesor.
Mane su sto ima nefleksibilnost hardverskog resenja (moras da raidujes diskove, ne mozes particije, zavisi od chipseta i sl) i performanse softwerskog (centralni procesor mora i to da radi). Tj najgore iz oba sveta...
E sad sto se tice ovih performansi ne primeti se razlika kod raid0, ali kod npr raid5 se oseti...

athlon64 xII 4000+ 2.11
maticna msi k9n neo v3
jel moze se nesto klokuje ili bilo sta uradi da se poprave performanse?

Ti si, cini mi se, promasio temu :)
Vidi overklokovanje K8 procesora:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=119973

Poslednja izmena:
I ovde bi trebalo da je isti southbridge i da radi... Tj imas 99.99% sansi, ali niko ne moze da garantuje :-/

fake raid = izgleda kao hardwerski, ali radi preko drajvera jer u chipsetu nema hardversku jedinicu zaduzenu za to, nego to radi procesor.
Mane su sto ima nefleksibilnost hardverskog resenja (moras da raidujes diskove, ne mozes particije, zavisi od chipseta i sl) i performanse softwerskog (centralni procesor mora i to da radi). Tj najgore iz oba sveta...
E sad sto se tice ovih performansi ne primeti se razlika kod raid0, ali kod npr raid5 se oseti...
Pa ako raid0 ide već preko south bridge-a koji u sebi valjda ima kontroler za raid, zar to nije hardwarerski?

ATI SB600 Series - Specifications:
SATA II AHCI Controller

* Supports four SATA ports, complying with SATA 2.0 specifications
* Supports SATA II 3.0GHz PHY, with backward compatibility with 1.5GHz
* Supports RAID stripping (RAID 0) across all 4 ports
* Supports RAID mirroring (RAID 1) across all 4 ports
* Supports RAID 10 (4 ports needed)
* Supports both AHCI mode and IDE mode
* Supports advanced power management with AHCI mode

Poslednja izmena:
Pa ako raid0 ide već preko south bridge-a koji u sebi valjda ima kontroler za raid, zar to nije hardwarerski?

ATI SB600 Series - Specifications:
SATA II AHCI Controller

* Supports four SATA ports, complying with SATA 2.0 specifications
* Supports SATA II 3.0GHz PHY, with backward compatibility with 1.5GHz
* Supports RAID stripping (RAID 0) across all 4 ports
* Supports RAID mirroring (RAID 1) across all 4 ports
* Supports RAID 10 (4 ports needed)
* Supports both AHCI mode and IDE mode
* Supports advanced power management with AHCI mode

Ovde pise da podrzava ove raid modove, nigde se ne pominje da je hardverski (sto naravno i nije). Hardverski raid kontoleri kostaju dosta vise, potpuno su transparentni za sistem (sistem i ne mora da zna da tamo ima raid), obicno imaju svoj kes (memoriju) koji dodatno ubrzava rad.
Samo to da ti treba drugaciji drajver ako je ukljucen raid u biosu i ako nije govori da to nije hardverski raid ;)

Ovo je slicno kao i oni winmodemi, imaju nesto malo u hardveru, a vecina toga se radi u drajveru. To je u principu i dovoljno za kucne korisnike...

Nazad
Vrh Dno