Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

E boze, kako sam glupav! :smackbum:

Nasao sam upustvo za maticnu u kutiji. Pise sledece:
Snimanje nove verzije BIOS-a uz pomoc ASUS EZ Flash 2:
Startujte sistem i tokom POST ekrana pritisnite <Al t> + <F2> za pokretanje Ez Flash 2 programa. Ubacite disketu ili USB flash disk koji sadrzi fajl sa najnovijim BIOS-om. EZ Flash 2 ce obaviti snimanje nove verzije i automatski resetovati sistem.

Znaci samo stisnem Alt i F2, ubacim disketu i sacekam da on to odradi?

:banana:

Startujte sistem i tokom POST ekrana pritisnite <Al t> + <F2> za pokretanje Ez Flash 2 programa. Ubacite disketu ili USB flash disk koji sadrzi fajl sa najnovijim BIOS-om. EZ Flash 2 ce obaviti snimanje nove verzije i automatski resetovati sistem.

Nisam baš siguran...
BIOS fajl koji se flešuje preko Alt+F2 mora nositi određeni naziv za koji ti takođe piše u priručniku...

Zasto ne radis kako ti kazem?
To je jedan nacin pomocu Alt+F2, a drugi je direktno iz BIOS-a.
Snimi samo taj BIOS na USB.
Udji u BIOS i odaberi USB. Ako imas flopy on ce biti A: , a USB ce biti B: drive.
Prebacujes se sa jednog na drugi pomocu <TAB>.
Cini mi se da BIOS treba imati BIN extenziju.
Kad ga odaberes, prvo se file provjeri i ako je ok pita te da li zelis da flashujes i to je to.

Mada, najbolje da to prepustis nekom drugom da odradi

Dobro, ajde... ako je toliko komplikovano nazvacu jednog druga da dodje, da mi to obavi. Ali se samo brinem da nesto nije u redu sa plocom, jer ubacim procesor, a ne pojavljuje se slika na monitoru. Ako vec treba flash BIOS-a, zar se ne treba upaliti ekran, pa da se onda pojavi neka poruka vezana za BIOS?

Druze, nije neobicno da se ploca zaglupi sa novim procesorom (pogotovo ako je pre toga radila sa starim). Zato se i flesne novi BIOS pre ugradnje i resetuje se CMOS (vadjenjem baterije ili prespajanjem dzampera na ploci).

Ima li ko ploču Gigabyte MA-770DS3 verzija 1.0, a sa njom Athlon II X4 620(ili neki Phenom II) da radi, i ako radi koji Bios?

Ništa valja onda preći na intel :)

E moj zemo, na koji Intel ces preci? :smackbum: ;)
Sto Intel?

edit: Da pojasnim...
Ako ces na Intel varijantu moras kupiti CPU+MB, eventualno DDR3, a za AMD varijantu CPU+MB, eventualno DDR3.
To mu dodje na isto, mada kod AMD-a mozes korak po korak

Poslednja izmena:
E moj zemo, na koji Intel ces preci? :smackbum: ;)
Sto Intel?

edit: Da pojasnim...
Ako ces na Intel varijantu moras kupiti CPU+MB, eventualno DDR3, a za AMD varijantu CPU+MB, eventualno DDR3.
To mu dodje na isto, mada kod AMD-a mozes korak po korak
A šta ću kad me AMD nervira, za moju ploču je bila jedno vrijeme podrška za Phenom II naprimjer 920 i 940 jer je AM2+, i odjednom je isključe i izbrišu sa cpu support list, a verzija 2.0 sa sb700 sve podržava...
Ne znam vidjeću možda malo kasnije pređem na i5, bože moj kupit cpu mbo i ddr3 pa kud puklo da puklo :)

Poslednja izmena:
A šta ću kad me AMD nervira, za moju ploču je bila jedno vrijeme podrška za Phenom II naprimjer 920 i 940 jer je AM2+, i odjednom je isključe i izbrišu sa cpu support list, a verzija 2.0 sa sb700 sve podržava...
Ne znam vidjeću možda malo kasnije pređem na i5, bože moj kupit cpu mbo i ddr3 pa kud puklo da puklo :)

Intel je Intel ipak :)

Zemo, nije to do AMD-a vec do te ploce.
Jednostavno joj nesto fali.

Pogledaj npr. ovu antiku: AM2 ploca, nije cak ni "+", pa podrzava Phenom II

http://asus.com/product.aspx?P_ID=iDZQ9yNK2CbKW6Zv&templete=2

Skini i uflesuj najnoviji BIOS za tu ploču. Mislim da su u njega ugradili opciju Core Unlock ili slično. Ako jesu: enjbluj tu opciju, ACC stavi na Auto i eto otključavanja. Ako nisu, onda ćeš morati da uflešuješ modovan BIOS koji će ti omogućiti to zadovoljstvo...!

Hvala vec imam najnoviji bios i opcija ACC postoji. Uspesno sam otkljucao jos 2 jezgra evo slike pa mi reci jel to OK?

Prilozi

• cpu-z.PNG
    cpu-z.PNG
    54.2 KB · Pregleda: 107
Hvala vec imam najnoviji bios i opcija ACC postoji. Uspesno sam otkljucao jos 2 jezgra evo slike pa mi reci jel to OK?

Sasvim OK. E sad lepo poteraj LinX, pa Prime, pa ih kombinuj: dva threada LinX, dva Prime (ovo se pokazalo kao idealna kombinacija za otkrivanje nestabilnosti sistema) i vidi da li sve radi kako treba.

Odlicno.
Za sada je super ali poteraj Linx pola sata cisto da se uveris da je 99,99999% stabilan cpu i stavi . na i ;)

:wave:

Vidim da je aktuelno otkljucavanje Phenom II x2 procesora.
Da li moze da se otkljuca jos koje jezgro sa plocom Gigabyte GA-M720-US3 (Nvidia chipset) ?

Poslednja izmena:
965be

Može li pomoć, koji je default napon za 965be c2 procesor? Kod burazera se prilično greje, a vent na box-u se vrti na 6000 obrtaja, a napon jako varira napon, od 1.464V do 1.42V, varira čak i u idle. Ploča je MSI 790gx-g65. Kućište je Antec Sonata 3, pretpostavljam da je i loš protok vazduha problem. Koji napon da stavim da dobijemo stabilan rad?

Vidim da je aktuelno otkljucavanje Phenom II x2 procesora.
Da li moze da se otkljuca jos koje jezgro sa plocom Gigabyte GA-M720-US3 (Nvidia chipset) ?

Opcija u BIOS-u se zove NVIDIA NVCC (NVIDIA Clock Calibration). Da li moze, zavisi od procesora ;)

to je prevelik napon...ako se dobro secam ispod 1,3v je na default-u

Lose se secas. VID za phenom ii X4 965BE ide u rasponu 0.85v ~ 1.425v (naravno donju granicu ne treba uzimati kao merodavnu, taj napon je moguc samo u spec slucajevima, kao sto je CnQ). 1.425 je def. napon, ali phenomi su sposobni da rade i sa nizim (a to zavisi od konkretnog primerka).

Poslednja izmena:
Lose se secas. VID za phenom ii X4 965BE ide u rasponu 0.85v ~ 1.425v (naravno donju granicu ne treba uzimati kao merodavnu, taj napon je moguc samo u spec slucajevima, kao sto je CnQ). 1.425 je def. napon, ali phenomi su sposobni da rade i sa nizim (a to zavisi od konkretnog primerka).

bas cu da pogledam kod burazera posto on ima taj cpu i mislim da mu na difaultu radi na ispod 1,3v...max napon znam da je preko 1,4v

bas cu da pogledam kod burazera posto on ima taj cpu i mislim da mu na difaultu radi na ispod 1,3v...max napon znam da je preko 1,4v

Proveri, mada cisto sumnjam. Pre ce biti da je tvoj buraz undervoltovao procesor ;). Video sam par 955ica i jednu 965icu i nijedna nije radila po def. na manje od 1.4v

Nazad
Vrh Dno