Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

kao prvo ne moze na svakom da se otkljuca cetvrto jezgro, nemoj da dovodis ljude u zabludu!
kao drugo, 6ghz na LN2 je ultra korisna stvar - za 0.001% korisnika.

Tacno, otkljucavanje je moguce samo na pojedinim plocama sa pojedinim primercima i uopste nije toliko uspesno da bi se nazvalo trendom. Evo ja mogu moj da otkljucam ali ne vredi posto DFI ne izbacuje BIOS na kome ce to stabilno raditi. Ima par likova na DFI CLUb forumu kojima otkljucan radi na Biostaru ali ne i na DFI_ju. Znaci vrlo retko ce raditi kako treba.

E sad, da li je isplativije i bolje kupiti amd plocu koja podrzava otkljucavanje i kupiti P2, ili kupiti intel plocu i neki e8XXX/q9XXXX cpu - to je vec drugo pitanje. Ja sam pre skoro dve godine uzeo e8200 i ne mislim da sam pogresio sto nisam ustedeo i uzeo neki P1 tada, niti mislim da ga menjam sada. 4GHz na intelu je odavno moguce i ja u tome uzivam vec eto skoro te dve godine, a AMD je to izbacio sada...Ocu reci - nije neko svetsko cudo! :)

Niko ko je na LGA platformi apsolutno nema razlog da predje na P2 i to je jasno kao dan, ko to uradi je... Kod izbora novog kompa je savrseno svejedno.

Poslednja izmena:
Gorane,ja nisam ni rekao da PII dolazi lagano do 4 GHz.Nisam ni sporio da je u vecini slucajeva Intel bolji od AMD-a(clock wise ili cost wise),ali u mom slucaju je bilo jeftinije uzeti ovaj PII X3 720BE,OC-nuti ga na 3.5 GHz i dobiti veoma brz i agilan sistem,nego uzimati Intel E7xxx i plocu za isti(a ne mozes da kazes da je E7xxx na istom taktu brzi od PII X3 720BE).Ali sve to sa strane,odgovorio sam ti na post jer u skoro svakoj temi gde se navede da je AMD napredovao i ponovo uspeo da napravi konkurentan proizvod ti moras da napises nesto tipa:Sve je to lepo,ali Intel ovo i ono.I jos govoris da skoro svaki Intel ide na 4+ GHz lagano.Druze,da li tebi smeta sto je AMD napredovao,sto moze na 6+ GHz sa LN2,a Intel ne moze,ili sto kod PII X3 720 BE moze da se otkljuca 4. jezgro i da se fino OC-uje pa dobijas best bang for buck?Nesto ti ocigledno smeta kad konstantno moras da srozavas nekog ili nesto sto se protivi Intelu.:)
Joj ... ne smeta mi, neka je napredovao, ali nije dovoljno. Dok je A64 bio tata ja sam ga imao, sada nije i to je stanje stvari. Mozda PIII bude ono pravo ili jos bolje da se izrazim mozda neka nova revizija PII bude dobila i odgovarajuce OC mogucnosti. Voleo bi, ali nije tako i dok nije tako zasto uopste trositi reci o AMD procesorima? Kamo lepe srece da im ide sa procesorima kao sa grafikama, ali ne ide!
:wave:

kao prvo ne moze na svakom da se otkljuca cetvrto jezgro, nemoj da dovodis ljude u zabludu!
Kao trece - naravno da je isplativije uzeti P2 ako vec imas plocu koja ga podrzava. Sa druge strane, to znaci da tu plocu imas od ranije i ona najverovatnije ne podrzava otkljucavanje cetvrtog jezgra.

E sad, da li je isplativije i bolje kupiti amd plocu koja podrzava otkljucavanje i kupiti P2, ili kupiti intel plocu i neki e8XXX/q9XXXX cpu - to je vec drugo pitanje. Ja sam pre skoro dve godine uzeo e8200 i ne mislim da sam pogresio sto nisam ustedeo i uzeo neki P1 tada, niti mislim da ga menjam sada. 4GHz na intelu je odavno moguce i ja u tome uzivam vec eto skoro te dve godine, a AMD je to izbacio sada...Ocu reci - nije neko svetsko cudo! :)

Ti si E8200 uzeo nema ni godinu dana, OK? :)

Jedan lep test prikazuje odnos snaga, za beskompromisnu brzinu bez obzira na cenu za sada je Intel I7 ili eventualno QX jedino resenje, sve ostalo ima toliko nijansi da "narod zna sta da bira" floskula pije vodu koliko i guma.

ja tu ne vidim ni jedan igracki test. nemoj mi reci da se PI 720 X3 kupuje za nesto osim za igranje. Sad ces reci da e "renderuje". Jeste, renderuje 1% ljudi, ako i toliko. Mozes reci "pakuju" se filmovi. Jeste "pakuje" 5% ljudi. Sta cemo sa preostalih 94%? Od tih 94% pola se igra, polovinu zadovoljava i Celeron. Dakle procesor od 100eura+ se kupuje za igranje.
Evo kako to cudo zvano PII 955 prolazi u igrama. Rekao bi k'o bos po trnju. No kako sam vec rekao sledeca revizija ima da se pokaze, dotle im preostaje samo da "rezu" cene. A vidis kako sa grafikama znaju znanje. Zanimljivo nema sta.
http://www.techreport.com/articles.x/16796/4

Poslednja izmena:
Ma da, a koji kupuju i7 se igraju na 1024x768 ;)
Lepo je pokazano kako phenom skalira u crysis-u (by *******i & monteboy) i nakon testa iz prve ruke, cemu linkovanje 'negde tamo'? Takodje, i7 se pokazao kao superiorniji u fc2 i gta4 i to je bilo sasvim ocekivano. Sa x3 720 se moze podjednako igrati kao i sa e7400. A ja da biram izmedju ova dva uzeo bih 720 zbog dodatnog jezgra (da kupujem nov racunar).

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Joj ... ne smeta mi, neka je napredovao, ali nije dovoljno. Dok je A64 bio tata ja sam ga imao, sada nije i to je stanje stvari. Mozda PIII bude ono pravo ili jos bolje da se izrazim mozda neka nova revizija PII bude dobila i odgovarajuce OC mogucnosti. Voleo bi, ali nije tako i dok nije tako zasto uopste trositi reci o AMD procesorima? Kamo lepe srece da im ide sa procesorima kao sa grafikama, ali ne ide!
Znaci zbog 200MHz i nekih smesnih razlika u performansama (citaj ne mozes da ih primetis dok ne uzmes stopericu) ti ostavljas ovakav post?
GoranM je napisao(la):
Evo kako to cudo zvano PII 955 prolazi u igrama. Rekao bi k'o bos po trnju.
http://www.techreport.com/articles.x/16796/4
Da, mi se svi igramo u 1024x768. Evo nesto u modernoj rezoluciji http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2009/04/23/amd-phenom-ii-x4-955-black-edition-cpu-am3/7

Znaci zbog 200MHz i nekih smesnih razlika u performansama (citaj ne mozes da ih primetis dok ne uzmes stopericu) ti ostavljas ovakav post?

Da, mi se svi igramo u 1024x768. Evo nesto u modernoj rezoluciji http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2009/04/23/amd-phenom-ii-x4-955-black-edition-cpu-am3/7

Aha, zbog 200 MHz ili ti zbog cene, a moze i principa, kako god volis. Pazi kad jedan E5200 OC na 3.8-3.9GHz radi sasvim zadovoljavajuce a kosta 60eura? Sta tome za te pare AMD ima da suprotstavi. Nisam niciji advokat, ne dobijam pare ni od Intela ni od AMD-a, ali trosim svoje pare, pa kada vec trosim tesko zaradjeni novac treba i gledati sta kupujes, a za mene je PII promasena investicija.

Inace kada testiras CPU po pravilu "popalis" sve detalje na max, iskljucis AA i AF i "skines" rezoluciju na 640x480 bas da bi CPU dosao do izrazaja. Ovde su koristili 1024, pa je opet prisutna razlika.

Poslednja izmena:
Kao trece - naravno da je isplativije uzeti P2 ako vec imas plocu koja ga podrzava. Sa druge strane, to znaci da tu plocu imas od ranije i ona najverovatnije ne podrzava otkljucavanje cetvrtog jezgra.

E sad, da li je isplativije i bolje kupiti amd plocu koja podrzava otkljucavanje i kupiti P2, ili kupiti intel plocu i neki e8XXX/q9XXXX cpu - to je vec drugo pitanje. Ja sam pre skoro dve godine uzeo e8200 i ne mislim da sam pogresio sto nisam ustedeo i uzeo neki P1 tada, niti mislim da ga menjam sada. 4GHz na intelu je odavno moguce i ja u tome uzivam vec eto skoro te dve godine, a AMD je to izbacio sada...Ocu reci - nije neko svetsko cudo! :)[/QU
Ne moze ni svaki Intel na 4 GHz,pa tako i neki od vas dovode ljude u zabludu...Kad neko ko nije toliko verziran za OC uzme recimo E7200 (koji u pravim rukama moze na okolo 4 giga) i ne uspe ni 3600 mhz da izvuce i pita zasto,pocnu izgovori tipa:ploca ima fsb wall,memorija te koci,napajanje,kuler i sl.A kad AMD ne moze preko 3600 mhz,oma se javi desetak intel fanboy-a sa pricom kako je AMD bulja.:)

Ja samo kazem da sam na forumu video do sada mozda 2-3 AMD PII procesora na 4GHz, i veliki broj (30+) Intel CQ i CD procesora na dobrano preko 4GHz.

Tako se testirao procesor u doba 3dfx-a :)
Danas ne bih gledao ni jedan test ispod 1680x1050 jer se ne radi o istoj arhitekturi i skaliranju. Slazem se da je e5200 (btw retko koji ide na toliko koliko si naveo ;) ) extra procesor za male pare.

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Aha, zbog 200 MHz ili ti zbog cene, a moze i principa, kako god volis. Pazi kad jedan E5200 OC na 3.8-3.9GHz radi sasvim zadovoljavajuce a kosta 60eura? Sta tome za te pare AMD ima da suprotstavi. Nisam niciji advokat, ne dobijam pare ni od Intela ni od AMD-a, ali trosim svoje pare, pa kada vec trosim tesko zaradjeni novac treba i gledati sta kupujes, a za mene je PII promasena investicija.
Da, iz tvog ugla koji cedis svaki MHz iz procesora E52(3)00 je savrsen, trenutno AMD tebi nema da ponudi takav DC procesor, to stoji.
GoranM je napisao(la):
Inace kada testiras CPU po pravilu "popalis" sve detalje na max, iskljucis AA i AF i "skines" rezoluciju na 640x480 bas da bi CPU dosao do izrazaja. Ovde su koristili 1024, pa je opet prisutna razlika.
U praksi takav test je besmislen (moj stav).

Ne gresim sinko, nego si ti malo ostao zarobljen u vremenu. Poenta procesora u igrama je da nahrani graficku, ti se pozivas na igre, i treba da se pokaze kako procesor hrani graficku na rezoluciji koja se najcesce koristi. Ili treba opet da ti ponovim da razlicite arhitekture ne mogu skalirati na jednak nacin?

Da, iz tvog ugla koji cedis svaki MHz iz procesora E52(3)00 je savrsen, trenutno AMD tebi nema da ponudi takav DC procesor, to stoji.

U praksi takav test je besmislen (moj stav).

da cedim svaki Mhz kao i bar 300 clanova ovog foruma, a test u 1024x768 lepo izoluje CPU. Pitaj MAX-u, SASU i ostale starosedeoce foruma. Uostalom pogledaj sam kako to rade veterani benchmark sajta i IT scene Srbije.
http://www.benchmark.rs/Benchmark-testovi/Procesori/AMD-Phenom-II-X4-955-Black-Edition/Page-8.html
Koliko vidim nije 1024 vec "smesnih" 800x600. Sta mislis zasto?

Gresis sinko, silno gresis.

Nemoj sad babe i zabe...Rekao si 90% vremena se provodi u igranju igara.Kakve sad to ima veze sa 640x480 rezolucijom?Nisi rekao testiranje,vec igranje igara,dakle 1280x1024 i naravno vece rezolucije.Nemoj sad da si nedosledan.:wave:

Ne gresim sinko, nego si ti malo ostao zarobljen u vremenu. Poenta procesora u igrama je da nahrani graficku, ti se pozivas na igre, i treba da se pokaze kako procesor hrani graficku na rezoluciji koja se najcesce koristi. Ili treba opet da ti ponovim da razlicite arhitekture ne mogu skalirati na jednak nacin?

Pogledaj moju poruku gore.

Nemoj sad babe i zabe...Rekao si 90% vremena se provodi u igranju igara.Kakve sad to ima veze sa 640x480 rezolucijom?Nisi rekao testiranje,vec igranje igara,dakle 1280x1024 i naravno vece rezolucije.Nemoj sad da si nedosledan.:wave:

Za tebe takodje, pogledaj 1-2 poruke gore. Autor teksta je Miloš Stamenković. Koliko znam bar 10 godina se bavi testiranjem hardvera.

Poslednja izmena:
Imas pravo na misljenje i niko ti ga ne osporava. Ja kazem da je to zastareo nacin testiranja pa neka ga koriste i veterani iz vijetnama :d
Ako nista, pored npr ove 800x600 treba navesti i recimo 19x12 da se vidi skaliranje.
Pa upravo ono o cemu pricam, prije 10 godina se tako testiralo, to vise ne vredi.

Poslednja izmena:
Imas pravo na misljenje i niko ti ga ne osporava. Ja kazem da je to zastareo nacin testiranja pa neka ga koriste i veterani iz vijetnama :d
Ako nista, pored npr ove 800x600 treba navesti i recimo 19x12 da se vidi skaliranje.
Pa upravo ono o cemu pricam, prije 10 godina se tako testiralo, to vise ne vredi.
Kakvo skaliranje da se vidi? Ako mislis pod "sabijanjem" razlike to ce se sigurno videti jer CPU postaje bottle neck. Moze, slazem se, stavimo lepo 1920x1200 i 2xGTX260 C216SLI ili 4870x2 ili GTX295. Sta mislis sta ce onda da se dogodi. Ima isto da se pojavi jasna razlika. Po pravilu ako nesto zelis da testiras trudis se da izolujes samo tu komponentu. Nema svrhe testirati npr PII 955 sa x1600 grafikom u 640x480 jer ta grafika nece ni u toj rezoluciji ispratiti taj procesor. Takodje nema smisla testirati CPU sa 4870 kartom u 1920 rez jer ni u tom scenariju grafika nece pratiti CPU. Moras uskladiti stvari.

Pogledaj recimo kako su se ovde lepo pokazale ove stvari. u 1024 ima primetne razlike, a u 1600 su se svi procesori "slepili" rezultatima bas zbog grafike. na donjem grafiku vidis OC PII na 3,8Ghz. Zamisli u 1600 ne dobija nista. Jel to realno? Nije naravno, ali u Crysisu u 1600 rez grafika koci testiranje.
http://www.guru3d.com/article/amd-phenom-x4-945-and-955be-processor-review-test/18

Poslednja izmena:
Pa eto razlika se pokazala. U crysis-u - najzahtevnijoj igri danas p2 940 je odneo pobedu nad i7, oba na 4Ghz. Nama je bitno kako se cpu nosi upravo tada kada je bottleneck. A tebi ako je bitno da li ces videti 120 ili 150 fps, to je tvoja stvar i kosi se sa tvojim navodima u smeru 90% se igra. Igra se, ne gleda fps.

da cedim svaki Mhz kao i bar 300 clanova ovog foruma, a test u 1024x768 lepo izoluje CPU. Pitaj MAX-u, SASU i ostale starosedeoce foruma. Uostalom pogledaj sam kako to rade veterani benchmark sajta i IT scene Srbije.
http://www.benchmark.rs/Benchmark-testovi/Procesori/AMD-Phenom-II-X4-955-Black-Edition/Page-8.html
Koliko vidim nije 1024 vec "smesnih" 800x600. Sta mislis zasto?

Ako si procitao kompletan test na koji se pozivas mora da si video da i Milos ceni da AMD ima odlican odnos cena-performanse,da nije kao sto ti kazes Intel bolji u svakoj cenovnoj kategoriji.:)

gx-x nhf ali ti procesori su bili u prodaji tek pocetkom 2008-me. Ako si ga imao medju prvima u srbiji, to je godina i 3 meseca.

Ako si procitao kompletan test na koji se pozivas mora da si video da i Milos ceni da AMD ima odlican odnos cena-performanse,da nije kao sto ti kazes Intel bolji u svakoj cenovnoj kategoriji.:)

E sad i ti... kad si ti video da neko nije pohvalio proizvod koji testira i rekao koju lepu rec o njoj, tj. kada si zadnji put video da neko "nablati" ono sto testira. JA se bogami ne secam. Verujem da je to vestina pisanja i opstajanja u posu kojim se bavis. Biti umeren. Ja ne moram biti umeren jer ne zivim od pisanja tekstova, tj. moze mi se. :)

Znaci lepo se vidi u testovima, da je PII brzi od i7 na 1680x1050 i vecim rezolucijama (u kojim ce ljudi koji daju tolike pare i igrati, ali za tebe ima vise znacaja da je brzi u 800x600, tj u tom testu, a kad budes igrao, nema veze sto je sporiji??? Steta sto igre ne mogu da se poteraju u 1x1 piksela, ko zna koliko bi tamo fps imao :wall:

Znaci lepo se vidi u testovima, da je PII brzi od i7 na 1680x1050 i vecim rezolucijama (u kojim ce ljudi koji daju tolike pare i igrati, ali za tebe ima vise znacaja da je brzi u 800x600, tj u tom testu, a kad budes igrao, nema veze sto je sporiji??? Steta sto igre ne mogu da se poteraju u 1x1 piksela, ko zna koliko bi tamo fps imao :wall:

Gde je brzi u 1600? Sta pricas. Intel 35fps, PII 36fps, logicno greska "ocitavanja" jer kada je nesto oko 35,5 moze biti ili 35 ili 36, zar ne. Mora se zaokruziti. Lepo se vidi da grafika koci. U ostalom svako trosi svoje pare. ;)
P.S. A koliko vidim i ti i jos ovih 5-6 clanova koji ne dele moje misljenje imate AMD. Zanimljivo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno