Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

@kosta 87
Hocu:)
Dosta se greje NB ako uzmemo u obzir da ga hladis vodom, bas mi je cudno da se tako puno greje, dali neko mozda zna zbog cega je to tako i dali je mozda u planu neki noviji cipset koji ce se manje grejati?
Jedna od stvari koja mi se najvise svidja kod i7 sistem je uprao to sto nema potrebe za dodatnim hladjenjem cipseta, full load nakon 1h na dodir hladnjaci na cipsetu su mlaki, malo je topliji IOH cip, znaci temperature su oko 50c bez i jednog dodatnog ventilatora koji duva u plocu pri kloku od 4ghz:)

@kosta 87
Hocu:)
Dosta se greje NB ako uzmemo u obzir da ga hladis vodom, bas mi je cudno da se tako puno greje, dali neko mozda zna zbog cega je to tako i dali je mozda u planu neki noviji cipset koji ce se manje grejati?
Jedna od stvari koja mi se najvise svidja kod i7 sistem je uprao to sto nema potrebe za dodatnim hladjenjem cipseta, full load nakon 1h na dodir hladnjaci na cipsetu su mlaki, malo je topliji IOH cip, znaci temperature su oko 50c bez i jednog dodatnog ventilatora koji duva u plocu pri kloku od 4ghz:)

ako uzmemo u obzir da je isao preko 50 na 0.8v manje i na manjem kloku proca i nb, onda je to super. imaj u vidu da imam referentnu 4870x2 kartu koja stvarno zagreva kuciste, i jos nesto 43 stepena uopste nije vruce za prste, i ja kad pipnem blok on je leden to nema veze meni je na 3,9cpu i na 2,5 za nb i posle 2h i kusur p95, nb ne prelazi 43c. ja mislim da je to ohladjeno i jos nesto meni blok nije direktno na cipu nego preko njega ima prvo neko ***** sa hetpajpom i povezano je sa hladnjakom za mosfet a ispod tog govneta je 790fx, ako se secas pricali smo o tome mare ti i ja kad ste bili kod mene. verovatno bi bio jos ladniji da je blok direktno na njemu, ali sta je tu je, ne ulazem vise ni dinara u komp, bar ne jos pola godine:)

Nemoguce da ti je sa 9950 min fps isao ispod 20 kad je meni min fps 22 (u DX9) a proc mi trenutno radi na 2,5GHz.

Sa popaljenim AA i AF na max,rezolucia na max (u DX10 i Wista SP1 64bit) kod mene min fps ide ispod 20.A u XP-sp2 64 bit sa istim podesavanjima u igri pod DX9 min fps neide ispod 25.

Heh zaboravio sam da upalim AA zato sam i imao toliki min :D AF nisam nasao u benchmarku. Meni je bolji fps u DX10 nego u DX9 a kod tebe je obratno.
U svakom slucaju dobio si dobar skok u fps prelaskom na PII.

Heh zaboravio sam da upalim AA zato sam i imao toliki min :D AF nisam nasao u benchmarku. Meni je bolji fps u DX10 nego u DX9 a kod tebe je obratno.
U svakom slucaju dobio si dobar skok u fps prelaskom na PII.

Zadovoljan sam Phenomom II,odlican je.Planiram damu nabacim neko solidno vodeno hladenje.Ovaj CM 212 nije dovoljan za neki ozbiljniji oc.Interesuje me koliki bi clok mogao dobiti sa tecnim hladenjem?

Zadovoljan sam Phenomom II,odlican je.Planiram damu nabacim neko solidno vodeno hladenje.Ovaj CM 212 nije dovoljan za neki ozbiljniji oc.Interesuje me koliki bi clok mogao dobiti sa tecnim hladenjem?

ja sam sa odlicnim hladjenjem i cpu-a i nb-a dobio stabilnih 3.9GHz sa 1.568V, ako imas bolji primerak koji radi stabilno na na 3.8GHz pri 1.47V, onda ces otprilike na ovoj mojoj voltazi imati 4-4.1GHz, i to bi bilo to.

^sto se cene tice da, sto se perfomansi tice morace jos malo da se potrude. PII moze da parira Q9550, performanse i7 procesora za sad su nedostizne za AMD. Overklok potencijal je isto tak na strani intela, narocito sa novo, serijeom Q9550s i i7 920 D0 steping.
Ne znam na kakvo si duvanje mislio u svakom slucaju ga duvaju sto se tice performansi:) Ostaje im mala uteha sto se tice gaminga, performanse su dosta slicne ne veznao koji je procesor u pitanju PII, Q9xxx ili neki i7. U korisnim programimam koji donose novac i7 je bez konkurencije. Extremni overklok je na strani PII, ali kome to treba, uz to ako pogledamo HWbot listu mislim da je jedino u 3Dmarku06 rekord postignut sa PII procesorom, tako da su i ti extremni klokovi beskorisni jedino ako nekome ne pricinjava zadovoljstvo da vidi 6ghz a sa njim nista korisno ne moze da uradi:p

^sto se cene tice da, sto se perfomansi tice morace jos malo da se potrude. PII moze da parira Q9550, performanse i7 procesora za sad su nedostizne za AMD. Overklok potencijal je isto tak na strani intela, narocito sa novo, serijeom Q9550s i i7 920 D0 steping.
Ne znam na kakvo si duvanje mislio u svakom slucaju ga duvaju sto se tice performansi:) Ostaje im mala uteha sto se tice gaminga, performanse su dosta slicne ne veznao koji je procesor u pitanju PII, Q9xxx ili neki i7. U korisnim programimam koji donose novac i7 je bez konkurencije. Extremni overklok je na strani PII, ali kome to treba, uz to ako pogledamo HWbot listu mislim da je jedino u 3Dmarku06 rekord postignut sa PII procesorom, tako da su i ti extremni klokovi beskorisni jedino ako nekome ne pricinjava zadovoljstvo da vidi 6ghz a sa njim nista korisno ne moze da uradi:p

E stvarno je mnogo kiselo to grožđe. :D

Koliko znam nije ni u njemu, BenchBrothesr su Xeon i7 iskoristili sa 4890 CF za 3D05/06 WR ;)
Extremni overklok je na strani PII, ali kome to treba, uz to ako pogledamo HWbot listu mislim da je jedino u 3Dmarku06 rekord postignut sa PII procesorom, tako da su i ti extremni klokovi beskorisni jedino ako nekome ne pricinjava zadovoljstvo da vidi 6ghz a sa njim nista korisno ne moze da uradi:p

49a.jpg

AMD Intros CPU Price Cuts, Makes Space for New Products

AMD has implemented price-cuts for its desktop CPUs under the Athlon X2, Phenom and Phenom II series. The price cuts affect Athlon X2 model 7750, Phenom X3 models 8750, 8650 and 8450, and the company's current flagship product Phenom II X4 940. The Phenom X3 8750 in particular, is pushed into the $100 mark with its 26% reduction in price.

With the revised price-table, AMD looks to make space for three upcoming products that include the much awaited Phenom II X4 955 Black Edition. Expected to have reached retail in the US on April 20, the chip has been pushed to a later date, when the company plans four launches in all: Phenom II X4 955, Phenom II X4 945, Athlon X2 7850, and AMD Overdrive 3 software.

Phenom II X4 945 is a 3.0 GHz quad-core processor with its multiplier locked at 16x, while the Athlon X2 7850 takes over as the company's flagship dual-core chip spec'd at 2.80 GHz, 3 MB of total cache, and a TDP of 95W. The chip is based on the 65 nm Kuma core. Phenom II X4 955 has already received listings in Europe, where it is priced at €229.90 including taxes.

source

Poslednja izmena:
Ovo je skoro sigurno LN2(nije LHe).Vcore bi trebalo da je slican kao kod rez. koji je ostvario kingpin,znaci ~1.8V. Sad kada znamo da je Istanbul spreman za Jun,bas me interesuje kako ce se desktop verzija hex core-a klokovati :D(moja prognoza je :skoro pa isto kao deneb :D).

A nama narodu ostaje lak izbor. PII koji se na vazduhu muci da dostigne 4GHz ili Intel koji lagano dolazi do istih 4Ghz.

Upravo to me je u poslednji čas i odbilo da uzmem sebi PII.

Ima logike u tome:) Mada po meni sam procesor nije toliko kriv za ne postizanje tih 4ghz koliko mislim da su krive maticne ploce. Rekao sam jedno kod AMD procesora postoji jaz u ovom trenutku izmedju extremnog i kloka za 14/7 koji malo teze prelazi 3.8ghz, nije ni to lose i jeste da mi tih 200-400mhz vise sa intelom nesto posebno ne znace, ali od viska glava ne boli:p a lepo je videti 4-4.2ghz za 24/7:)

A nama narodu ostaje lak izbor. PII koji se na vazduhu muci da dostigne 4GHz ili Intel koji lagano dolazi do istih 4Ghz.

Nesto nisam siguran da Intel quadovi stizu bas tako "lagano" do 4 Ghz.A nama "narodu" je laksi izbor da iz ploce izvadimo Athlon X2 i zabodemo PII.:)

Poslednja izmena:
Nesto nisam siguran da Intel quadovi stizu bas tako "lagano" do 4 Ghz.A nama "narodu" je laksi izbor da iz ploce izvadimo Athlon X2 i zabodemo PII.:)

Sto si ti onda na 3,5Ghz kad PII bas lagano ide na 4Ghz? Druze svaki Intel je u svojoj cenovnoj klasi bolji od odogovrajuceg AMD procesora, bar na bench forumu jer ovde jednostavno 90% populacije overklokuje. ;)

Poslednja izmena:
Ajde, elaboriraj zasto bi neko uzeo za iste pare E7400 pre nego P2 X3 710?

Poslednja izmena:
Sto si ti onda na 3,5Ghz kad PII bas lagano ide na 4Ghz? Druze svaki Intel je u svojoj cenovnoj klasi bolji od odogovrajuceg AMD procesora, bar na bench forumu jer ovde jednostavno 90% populacije overklokuje. ;)

Gorane,ja nisam ni rekao da PII dolazi lagano do 4 GHz.Nisam ni sporio da je u vecini slucajeva Intel bolji od AMD-a(clock wise ili cost wise),ali u mom slucaju je bilo jeftinije uzeti ovaj PII X3 720BE,OC-nuti ga na 3.5 GHz i dobiti veoma brz i agilan sistem,nego uzimati Intel E7xxx i plocu za isti(a ne mozes da kazes da je E7xxx na istom taktu brzi od PII X3 720BE).Ali sve to sa strane,odgovorio sam ti na post jer u skoro svakoj temi gde se navede da je AMD napredovao i ponovo uspeo da napravi konkurentan proizvod ti moras da napises nesto tipa:Sve je to lepo,ali Intel ovo i ono.I jos govoris da skoro svaki Intel ide na 4+ GHz lagano.Druze,da li tebi smeta sto je AMD napredovao,sto moze na 6+ GHz sa LN2,a Intel ne moze,ili sto kod PII X3 720 BE moze da se otkljuca 4. jezgro i da se fino OC-uje pa dobijas best bang for buck?Nesto ti ocigledno smeta kad konstantno moras da srozavas nekog ili nesto sto se protivi Intelu.:)

Poslednja izmena:
kao prvo ne moze na svakom da se otkljuca cetvrto jezgro, nemoj da dovodis ljude u zabludu!
kao drugo, 6ghz na LN2 je ultra korisna stvar - za 0.001% korisnika.
Kao trece - naravno da je isplativije uzeti P2 ako vec imas plocu koja ga podrzava. Sa druge strane, to znaci da tu plocu imas od ranije i ona najverovatnije ne podrzava otkljucavanje cetvrtog jezgra.

E sad, da li je isplativije i bolje kupiti amd plocu koja podrzava otkljucavanje i kupiti P2, ili kupiti intel plocu i neki e8XXX/q9XXXX cpu - to je vec drugo pitanje. Ja sam pre skoro dve godine uzeo e8200 i ne mislim da sam pogresio sto nisam ustedeo i uzeo neki P1 tada, niti mislim da ga menjam sada. 4GHz na intelu je odavno moguce i ja u tome uzivam vec eto skoro te dve godine, a AMD je to izbacio sada...Ocu reci - nije neko svetsko cudo! :)

Jedan lep test prikazuje odnos snaga, za beskompromisnu brzinu bez obzira na cenu za sada je Intel I7 ili eventualno QX jedino resenje, sve ostalo ima toliko nijansi da "narod zna sta da bira" floskula pije vodu koliko i guma.

Vrh Dno