Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

@drfedja
Ne mislim da moze, to su samo moja zapazanja sa mojim sistemom pri koriscnju 3Dmark06 cpu testa, hvala na detaljnom objasnjenj, ja sam u fazonu 1000zasto a ti si 1000zato:)
Dali se ocekuje, dali ocekujes da ce PII sa DDR3 bolje koristiti svoje resurse i generalno gledano kako ce se to odraziti na krajnje performanse, dali ce taj skok u performansam biti procentualno veci PII DDR3 vs PII DDR2 nego sto je i7 u odnosu na Q9550, ne mislim na sam memoriski protok to se valjda podrazumeva vec sve ukupno na performanse. Ipak je arhitektura PII procesora drugacija nego intelovih procesora, pada mi na pamet da ce recimo PII imati daleko vise koristi od DDR3 nego sto to ima Q9550 ili i7.

Poslednja izmena:
OT: mene buni zasto je Intel stavljao nf200 chip koji je izgleda bez razloga podigao cene X58 ploca, kad kako vidimo, izgleda da nece moci ni sa high end grafikama da bude bolji?
Brzi je i7 u bilo kome relanom renderingu za nekih 30% u proseku. Shto se tiche gaminga uradicemo i taj test ;) Tu bi razlika trebala da bude dosta manja, a vrlo lako moze da se desi da u nekim stvarima tj igrama PII bude brzi ;). Videcemo...

Da li ja tripujem ili ova tema treba da se zove i7 Vs PII :)

Round I ...FIGHT :)

@drfedja
Ne mislim da moze, to su samo moja zapazanja sa mojim sistemom pri koriscnju 3Dmark06 cpu testa, hvala na detaljnom objasnjenj, ja sam u fazonu 1000zasto a ti si 1000zato:)
:smoke:

Dali se ocekuje, dali ocekujes da ce PII sa DDR3 bolje koristiti svoje resurse i generalno gledano kako ce se to odraziti na krajnje performanse, dali ce taj skok u performansam biti procentualno veci PII DDR3 vs PII DDR2 nego sto je i7 u odnosu na Q9550
Naravno da nece. Phenom sa DDR3 je isti onaj Phenom sa DDR2. i7 je ipak mnogo vise unapredjen Core 2 + IMC.

, ne mislim na sam memoriski protok to se valjda podrazumeva vec sve ukupno na performanse. Ipak je arhitektura PII procesora drugacija nego intelovih procesora, pada mi na pamet da ce recimo PII imati daleko vise koristi od DDR3 nego sto to ima Q9550 ili i7.
Trebalo bi vise koristi da ima Phenom II od DDR3 nego Core 2 Quad, iz prostog razloga sto nije ogranicen FSB-om. Stavis li mu brzu memoriju, znace da iskoristi taj protok.
Pitanje je gde ce se videti ta razlika ?
Na to ne mogu precizno da ti odgovorim, ali recimo u svim aplikacijama koje intenzivno rade sa memorijom. Medju njima su u prvom redu igre, video kompresija, arhiviranje, photoshop itd...

Poslednja izmena:
i7 je na 3.2 a Phenom je na 2.6. i7 verovatno tu koristi famozni hyperthreading.

Kako je moguce da mozes reci da je 2.6, ako si ti lichno testirao taj PII?
PII 940 koji stoji u tvojoj tabeli je na 3.0 a ne 2.6.....

Da li postoji plocasa ddr3 za phenom2?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena od urednika:

Vrlo dobar i opsiran test!
Gaming score dosta govori ,Phenom II je zaista odlican CPU za igre ;).Takodje ,iz overall score-a vidimo da je [email protected] u proseku samo 6% brzi,stim sto zbog "Turbo mod-a" ovaj CPU skoro sve vreme radi na 2.8/2.93Ghz umesto na def. taktu.
Memorija koju su koristili za Phenom-e u testu na ovom sajtu je Corsair CM2X2048-8500C5D,dakle ne 1066 kao optimalan izbor vec 800Mhz moduli.
Bas me interesuje kako ce se ponasati 945-ica sa DDR3 memorijom na 1333 ili jos bolje na 1600Mhz :D.

edit: ups moja greska ,DDR2 memorija je na 1066 :D.

Poslednja izmena:
OT: mene buni zasto je Intel stavljao nf200 chip koji je izgleda bez razloga podigao cene X58 ploca, kad kako vidimo, izgleda da nece moci ni sa high end grafikama da bude bolji?
Jel ovo retorichko pitanje?
U CF postavici ce biti tu negde ;) Nishta bitno i vredno pljuvanja ili hvaljenja jedne ili druge platforme...Odnos cena perfomnse ce da odluchi kod velike vecine korisnika.
AMD nema SLi podrshku...Tako da je Intel tu pobednik. No chisto sumnjam da ce to uticati na krajnje korisnike koji od skoro imaju mogucnost da pored 4870X2 karte kupe i dvoglavu iz NV. Naravno, ako hocesh dve dvoglave NV treba definitivno da idesh na X58, ili da se okrenesh starijem NV reshenju tj chipsetu.
Inache nije nf200 zanchajno podigao cenu X58 matichnih plocha...ne mogu da se setim koliko sam chip koshta ali Intel tj proizvodjachi matichnih plocha placaju po 5 dolara za ovu licencu. Sam chip nije skup. X58 matichne ploche su sve do jedne fenomenalno dizajnirane na HW nivou (chak i Biostar model) ali to je zbog toga shto Core i7 procesor to iziskuje. Nek ti zajeabni potvrdi koliko se greje prilikom OC-a. Osmoslojna shtampa je podigla cenu X58 modela, a korishcene su super kvalitetne komponente. X58 matichne ploche su mala remek dela, zato su i skupe.
Samo se postavlja pitanje, da li ti je ili ne sve to potrebno? Kao i da li ti je ili nije novac prepreka?
Kad budesh imao konkretan odgovor na ta pitanja (ne samo ti vec svi mi ovde) mnogi ljudi u ovom thred-u ce pocheti da se razumeju.
Recimo ja nemam problema u nabavci vrhunskog hardver-a po niskim cenama (mnogo puta dobijem i neki sample), ali cu i pored svega toga sve posmatrati iz prespektive isplativosti.

Vrlo dobar i opsiran test!
Ma divota, nista objasnjeno sta su testirali konrketno, naravno testovi tipa Anand, Xbit, TR i slicni koji stave PII u pravom svetlu (da ne kazem mraku), ma kakvi.. to nije pravi test... a ovaj komentar sve kaze:

Memorija koju su koristili za Phenom-e u testu na ovom sajtu je Corsair CM2X2048-8500C5D,dakle ne 1066 kao optimalan izbor vec 800Mhz moduli.

edit: ups moja greska ,DDR2 memorija je na 1066 :D.
Babi se snilo ono sto joj milo...

Otprilike... mislim ako su vec stavili nf200 chip, ocekivali su da ce platforma se kupovati i za igranje, sto... i nije bash isplativo.

Ma divota, nista objasnjeno sta su testirali konrketno, naravno testovi tipa Anand, Xbit, TR i slicni koji stave PII u pravom svetlu (da ne kazem mraku), ma kakvi.. to nije pravi test... a ovaj komentar sve kaze:

Babi se snilo ono sto joj milo...

Koji si ti kandidat za ignore listu,strasno :d .

Ma jok ne valja test nista.Ali zato "valja" TR na kom su "eksperti" OCovali njihov primerak na citavih 3.5Ghz i koji slave jedan cinebench kao merilo performansi.Ili AT koji ima intel banere na glavnoj strani.
Ali nema veze,vazno je da si ti najpametniji,mi raja treba da povijemo rep i cutimo :d

U CF postavici ce biti tu negde ;) Nishta bitno i vredno pljuvanja ili hvaljenja jedne ili druge platforme...Odnos cena perfomnse ce da odluchi kod velike vecine korisnika.
AMD nema SLi podrshku...Tako da je Intel tu pobednik. No chisto sumnjam da ce to uticati na krajnje korisnike koji od skoro imaju mogucnost da pored 4870X2 karte kupe i dvoglavu iz NV. Naravno, ako hocesh dve dvoglave NV treba definitivno da idesh na X58, ili da se okrenesh starijem NV reshenju tj chipsetu.
Inache nije nf200 zanchajno podigao cenu X58 matichnih plocha...ne mogu da se setim koliko sam chip koshta ali Intel tj proizvodjachi matichnih plocha placaju po 5 dolara za ovu licencu. Sam chip nije skup. X58 matichne ploche su sve do jedne fenomenalno dizajnirane na HW nivou (chak i Biostar model) ali to je zbog toga shto Core i7 procesor to iziskuje. Nek ti zajeabni potvrdi koliko se greje prilikom OC-a. Osmoslojna shtampa je podigla cenu X58 modela, a korishcene su super kvalitetne komponente. X58 matichne ploche su mala remek dela, zato su i skupe.
Samo se postavlja pitanje, da li ti je ili ne sve to potrebno? Kao i da li ti je ili nije novac prepreka?
Kad budesh imao konkretan odgovor na ta pitanja (ne samo ti vec svi mi ovde) mnogi ljudi u ovom thred-u ce pocheti da se razumeju.
Recimo ja nemam problema u nabavci vrhunskog hardver-a po niskim cenama (mnogo puta dobijem i neki sample), ali cu i pored svega toga sve posmatrati iz prespektive isplativosti.

Da,u pravu si.Negde sam bio procitao da nf 200 OEM-e kosta 20 dolara...

Da,u pravu si.Negde sam bio procitao da nf 200 OEM-e kosta 20 dolara...
Da, ali to krajnje kupce izadje duplo vishe bare.

Ja ne bih tako lako vikao prevara i laz kada je zvanicni bench sajt u pitanju...
Pa to radis za Anand, znaci...
Sa jedne strane prozivas Ananda, sa druge da ja ne iznosim argumente za neki drugi sajt? Ma da...

Ja sam dao argumente. U objasnjenju ne stoji konkretno sta se kompajluje. I memorija je DDR3-1066.

Stvarno bezobrano hvalite sajtove koji PII stave u dobru sliku a ove druge kao "Intel fenboj" sites. A niko nista nije argumentovao... niko konkretno nije rekao sta ne valja na Anandovim testovima..

Dali su oboreni neki rekordi sa PII procesorom u nekim opstim disciplinama ne vezanim recimo samo za AMD max klok ili tako nesto, valjda se desio neki konkretan rezultat na tim maksimalnim klokovima?

Poslednja izmena:
imgccf90135zikezj.jpeg

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=481726

Nije lose za prve stepeninge :-devil-:

Sto to biješe cold bug ? :D :d ,):p:type:

Poslednja izmena:
Da, ali to krajnje kupce izadje duplo vishe bare.

Pa to radis za Anand, znaci...
Sa jedne strane prozivas Ananda, sa druge da ja ne iznosim argumente za neki drugi sajt? Ma da...

Ja sam dao argumente. U objasnjenju ne stoji konkretno sta se kompajluje. I memorija je DDR3-1066.

Stvarno bezobrano hvalite sajtove koji PII stave u dobru sliku a ove druge kao "Intel fenboj" sites. A niko nista nije argumentovao... niko konkretno nije rekao sta ne valja na Anandovim testovima..
Čovele, meni si dojadio sa tim rezultatima sa AnandTecha! Eo par stvari u vezi njihovog review-a.

Za DivX test koriste setovanja za najveći mogući kvalitet, kada se na Intel procesorima koristi SSE4.1 i daje im prednost. Da se razumemo, legitimno je to što neki procesor ima prednost zbog instrunkcijskog seta koji poseduje, ali je problem što takav test ne pokazuje realno stanje stvari pri korišćenju DivX kodeka, jer većina korisnika koristi free verziju kodeka u kojoj se ne može uključiti ta opcija.

U gaming testovima za Fallout i FarCry 2 koriste Medium setovanja u 1680x1050, što je jel te sasvim logično podešavanje kada imate GTX280, kao oni u testu. Kada se setovanja postave na Very High evo šta se događa, PII 940 i 920 "iskaču" ispred Q9550.

U overclock sekciji kažu da ručno postavljaju napon na defualt, i onda postave PII na 1.32V, tj. undervoltuju ga i zaključe kako na stock naponu PII može da se podigne za samo 200MHz.

Takođe, zaključak testa je da je PII 940 tu negde sa Q9400 kome je cenovno blizak, iako je čak i sa njihovim rezultatima realno bliži Q9550.

Toliko o AnandTechu.

Inače, složio bih se sa drfedjom da je bit-tech odradio jako lep review. Testirali su C2Q sa DDR2 i DDR3 memorijom, pa se može lepo uprediti kako AMD i Intel procesori rade sa istom memorijom, a i koliki dobitak DDR3 donosi Intel procesorima i da li se isplati uzimati je. Takođe, pokazali su koliki je dobitak kada se NB postavi na 2.0 GHz, na koliko će i raditi na modelima koji se budu pojavili u februaru.
:wave:

Čovele, meni si dojadio sa tim rezultatima sa AnandTecha! Eo par stvari u vezi njihovog review-a.
Nista posebno drugaciji su TR i XbitLabs pa i TweakTown. Ako su vama svi ovi Intel fenboj sajtovi, da prekinemo diskusiju na koji dan, trebace mi vremena da se nasmejem...

Za DivX - to sto ti trazis kao test je isto kao i da se igre testiraju u 640x480 - da, pokazuje razliku ali je korisno koliko i kornjaca za prevoz robe.
Ako slazu da je test bez SSE-a a nije to je vec drugo, ovo je sasvim realan test.
Najbolje bi bilo oba testa, ali slucaj koji si naveo je pak jos vishe nekorektan.

U gaming testovima za Fallout i FarCry 2 koriste Medium setovanja u 1680x1050, što je jel te sasvim logično podešavanje kada imate GTX280, kao oni u testu.
Da se razumemo, ja uopste ne negiram da je PII dobar i odlican za igranje, ali ja UOPSTE nisam igrice razmatrao. Samo konkretne/korisne stvari sam pominjao.
I nisam samo Ananda gledao, proverio sam rezultate na drugim sajtovima, svi veci sajtovi se slazu, samo Montijevi nekako izvuku vishe za PII a manje za i7.

Inače, složio bih se sa drfedjom da je bit-tech odradio jako lep review. Testirali su C2Q sa DDR2 i DDR3 memorijom, pa se može lepo uprediti kako AMD i Intel procesori rade sa istom memorijom, a i koliki dobitak DDR3 donosi Intel procesorima i da li se isplati uzimati je. Takođe, pokazali su koliki je dobitak kada se NB postavi na 2.0 GHz, na koliko će i raditi na modelima koji se budu pojavili u februaru.
Za test DDR2 vs. DDR3 lepo se vidi da je cak i DDR3-1333 lose po Intela jer ga DDR2-1066 cesto bije, a DDR2-1200 bi tek pretekao. Zato i napominjem da testovi nisu naklonjeni i7 koliko Monti tvrdi i da je Intel u uskracen za dobru memoriju, pa bi PII bio u primetno vecem manjku od i7 da je DDR2-1600 CL7 barem koriscena, a radije bih video i brze.

Za NB na PII, fedja je sam demonstrirao koliko je nebitan isti. U njegovoj tabeli za ~30% OC CPU-a, ~50% OC NB-a (na 2.7), razlike u performansama su bile max. 33% (sem u Sandra memory testu - sto je... znamo koliko "bitno").
Nije beskorisno, ali vidi se da nije ni priblizno bitan koliko ga vecina stavlja u nebesa. 5% za 50% veci freq. max.

Bitan je bar koliko i DDR3 za Intela. U testovima koji su "memory bound" davaće bolje rezultate. Uostalom, pogledaj skaliranje u mojoj tabeli. Overklok je 28,6% a skaliranje je često 28%, ponegde i 33%. Da je northbridge ostao na 1,8 Ghz, rezultati bi bili primetno lošiji.
Pored toga, memorija je na defaultu radila na 1066 na CL4, dok je pri overkloku radila na 1200 na CL5. To je 12,5% veci klok memorije, CL5 degradira performanse 1-2%, pa ti gledaj koliko znaci brzina L3 i nb-a.
Na bit techovom testu. Phenom II @2.6 Ghz sa [email protected] Ghz dobija u FC2 Phenom [email protected] Ghz sa 1.8Ghz NB.
U overclock sekciji kažu da ručno postavljaju napon na defualt, i onda postave PII na 1.32V, tj. undervoltuju ga i zaključe kako na stock naponu PII može da se podigne za samo 200MHz.
Meni je radio P95 4-threada na 3.55 Ghz na default naponu.

Taj test je jedan od najbolje odradjenih i najrealnijih na netu.

Za test DDR2 vs. DDR3 lepo se vidi da je cak i DDR3-1333 lose po Intela jer ga DDR2-1066 cesto bije, a DDR2-1200 bi tek pretekao.
Uglavnom DDR3-1333 daje bolje rezultate.

Zato i napominjem da testovi nisu naklonjeni i7 koliko Monti tvrdi i da je Intel u uskracen za dobru memoriju, pa bi PII bio u primetno vecem manjku od i7 da je DDR2-1600 CL7 barem koriscena, a radije bih video i brze.
A gde si ti to video DDR2-1600 CL7 ?
Koliko vidim, svi su testirani sa onim memorijskim standardima koje maksimalno podrzavaju. Ne vidim kako je "jadni mali" Intel uskracen za dobru memoriju... :d

Poslednja izmena:
Frekvencija NB-a je bitna ne samo za bandwith bound aplikacije, već i za one koje barataju sa velikim data set-om (tj. intenzivno koriste cache). Kao što drfedja reče podizanjem frekcencije NB-a podiže se i frekvencija L3 cache-a i time se smanjuje njegova latencija u odnosu na jezgra (tj. jezgra manje čekaju na podatak iz cache-a).

@alfaunits
Nije uopšte poenta koliki rezultat PII daje u navedenim testovima, već generalno šta sve Anand radi ne bi li predstavio, po svaku cenu, Intel procesore u boljem svetlu. Kako ja onda da verujem da su i ostali testovi korektno odrađeni?

Što se DivX testa tiče, meni se upravo ovakav test čini kao ekvivalent testiranju igara u 640x480. Koristi se samo za testiranje procesora, dok obični korisnici koriste Home Theater profil u free verziji. Ja očekujem od testa da mi pokaže kako će se HW ponašati u realnom radu, a DivX kompresija sa motion search-om definitivno nije nešto što većina korisnika koristi (kao što rekoh dostupna je samo u Pro verziji).

Dali su oboreni neki rekordi sa PII procesorom u nekim opstim disciplinama ne vezanim recimo samo za AMD max klok ili tako nesto, valjda se desio neki konkretan rezultat na tim maksimalnim klokovima?

Prochitaj ceo taj topic na XS-u tu imash odgovor na tvoje pitanje ;)

AMD Phenom II 940, dry ice and 417 MHz HT :)
To dosta zavisi i od ploche ;) U svakom sluchaju odlichan rezultat. Meni je ipak najvishe fascinanto 3887MHz za NB...Za nekih mesec dana mozemo ochekivati da ce overclockeri pocheti masovno da obaraju rekorde ;)

Evo nekih primestable rezultata....

NB je na samo 2200 Mhz, ali je na default naponu. Jezgra su na +0.150v od defaulta.
Hladjenje - Thermalright True.

Prilozi

• primestable3800-50min.PNG
    primestable3800-50min.PNG
    106 KB · Pregleda: 119
  • primestable3800.PNG
    primestable3800.PNG
    113 KB · Pregleda: 103
  • primestable3800-temp.PNG
    primestable3800-temp.PNG
    111.5 KB · Pregleda: 106

Ko se imalo ozbiljnije bavio programiranjem i koristio develop platforme tipa VS 2008 , IBM WebSphere , Rational RAD ili slicno zna da je najvaznija stvar brz pristup disku.
Same peformanse procesora ne uticu ni blizu na vreme kompiliranja u toj meri koliko brzina pristupa tvdom disku pogotovo kad govorimo o uporedjenju dva quad CPU'a

Preporucio bi dobronamjerno ljudima kao alfaunits ako misle da se bave ozbiljno software developmentom da investiraju svoj novac u jedan dobarr raid sistem.

Svake druge spekulacije da bi i7 platforma bila znatno performantnija bar u ovoj disciplini koja je nasem vatrenom navijacu alfaunitsu bitna su price za malu decu i zasnivaju se na prredpostavkama koje se mogu jednostavno u malom testu oboriti.

Poslednja izmena:
Bitan je bar koliko i DDR3 za Intela. U testovima koji su "memory bound" davaće bolje rezultate. Uostalom, pogledaj skaliranje u mojoj tabeli. Overklok je 28,6% a skaliranje je često 28%, ponegde i 33%. Da je northbridge ostao na 1,8 Ghz, rezultati bi bili primetno lošiji.
Pa ako je OC 28%, znaci da je NB max tih 5% doprineo, a to je retko gde u tvojoj tabeli.
Znaci ni 50% OC NB-a nije doprinelo nesto preterano. Da li bi bilo MANJE od 28% da nije OCovan NB svugde?

Pored toga, memorija je na defaultu radila na 1066 na CL4, dok je pri overkloku radila na 1200 na CL5. To je 12,5% veci klok memorije, CL5 degradira performanse 1-2%, pa ti gledaj koliko znaci brzina L3 i nb-a.
I.... posto nema brze DDR2 to znaci da svejedno koliko je OCovan NB, koliko ja vidim.

Uglavnom DDR3-1333 daje bolje rezultate.
Ma daj, cesto je DDR3 (gledam ako su obe na 1066 naspram DDR2) je uvek sporiji. Na 1333 je vec kako sta, a posle je uvek DDR3 bolji.

[QUOTE}A gde si ti to video DDR2-1600 CL7 ?[/QUOTE]
Ocigledno sam mislio na DDR3 ;)

Koliko vidim, svi su testirani sa onim memorijskim standardima koje maksimalno podrzavaju. Ne vidim kako je "jadni mali" Intel uskracen za dobru memoriju... :d
Kako bre max. kad mozes i DDR3-2000 CL7 da pustis na Intelu?:)

Nazad
Vrh Dno