Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

Frekvencija NB-a je bitna ne samo za bandwith bound aplikacije, već i za one koje barataju sa velikim data set-om (tj. intenzivno koriste cache).
Mozda ce se negde to pokazati ali iz fedjinih rezulata se ne vidi to.

@alfaunits
Nije uopšte poenta koliki rezultat PII daje u navedenim testovima, već generalno šta sve Anand radi ne bi li predstavio, po svaku cenu, Intel procesore u boljem svetlu. Kako ja onda da verujem da su i ostali testovi korektno odrađeni?
A kako ja da verujem bilo kom sajtu koji kaze PII je bolji u necemu a stavi DDR3-1066 na Intelu? Ako tebi to nije gore, nemoj da citas Anand, citaj druge, ja lepo rekoh da se i ostali slazu sa Anandovim rezultatima.

Što se DivX testa tiče, meni se upravo ovakav test čini kao ekvivalent testiranju igara u 640x480. Koristi se samo za testiranje procesora, dok obični korisnici koriste Home Theater profil u free verziji. Ja očekujem od testa da mi pokaže kako će se HW ponašati u realnom radu, a DivX kompresija sa motion search-om definitivno nije nešto što većina korisnika koristi (kao što rekoh dostupna je samo u Pro verziji).
E pa ti koji koriste free nece ni platiti vishe za procesor, pa nema sta da brinemo.

Ko se imalo ozbiljnije bavio programiranjem i koristio develop platforme tipa VS 2008 , IBM WebSphere , Rational RAD ili slicno zna da je najvaznija stvar brz pristup disku.
Wow, bravo genije... pitam se zasto imam SAS diskove.. hmmm ;)

Svake druge spekulacije da bi i7 platforma bila znatno performantnija bar u ovoj disciplini koja je nasem vatrenom navijacu alfaunitsu bitna su price za malu decu i zasnivaju se na prredpostavkama koje se mogu jednostavno u malom testu oboriti.
Evo, cekam da skines WDK za Vistu SP1, pa da probamo...

Testirali su C2Q sa DDR2 i DDR3 memorijom, pa se može lepo uprediti kako AMD i Intel procesori rade sa istom memorijom, a i koliki dobitak DDR3 donosi Intel procesorima i da li se isplati uzimati je. Takođe, pokazali su koliki je dobitak kada se NB postavi na 2.0 GHz, na koliko će i raditi na modelima koji se budu pojavili u februaru.
:wave:

Spoljni efekat je da u nekim sintetickim 3D Benchmark aplikacijama DDR3 brutalno donosi bodove , za to vam ne treba ni Phenom II da bi uporedili.
Svako ko zeli nek proba bilo koji Intelov CPU jedanput na DDR2 ploci a onda na DDR3 i izvrrti poneki 3dmark , jasno je kao dan !

E sad druga je stvar sto to u realnom radu kod realnih namena nece ni blizu biti u tolikoj meri moguce osetiti. Zbog toga i AMD govori samo o 5% +

Pa ako je OC 28%, znaci da je NB max tih 5% doprineo, a to je retko gde u tvojoj tabeli.
Znaci ni 50% OC NB-a nije doprinelo nesto preterano. Da li bi bilo MANJE od 28% da nije OCovan NB svugde?
Naravno da bi. Retko koja aplikacija skalira toliko savrseno sa podizanjem brzine jezgara. A posto si ekstremno dosadan, mrzi me da ti dokazujem koliko je to. :d ;) :p

I.... posto nema brze DDR2 to znaci da svejedno koliko je OCovan NB, koliko ja vidim.
Pa videces, mozda, ako probas. Memorija je bila mnogo manje klokovana nego NB. NB ima vecu ulogu tu nego DDR2 1200.

Ma daj, cesto je DDR3 (gledam ako su obe na 1066 naspram DDR2) je uvek sporiji. Na 1333 je vec kako sta, a posle je uvek DDR3 bolji.
Pa ko jos koristi DDR3 1066 ? Valjda je i Intelu jasno bilo da ce biti nekog dobitka sa DDR3. Uostalom, Core 2 to ne moze da iskoristi, FSB je ogranicenje. Kod Nehalema je situacija nesto drugacija, mada treci kanal se pokazao kao totalno tracenje resursa. Mozda ima efekta u nekim ekstremno "bandwidth bound" stvarima.

Kako bre max. kad mozes i DDR3-2000 CL7 da pustis na Intelu?:)
Sta hoces da kazes, da testiramo OC.ovan Intel protiv default AMD-a. Posteno, nema sta! :d
Default vrednost je DDR3 1333, a za DDR2 je 1066.

Wow, bravo genije... pitam se zasto imam SAS diskove.. hmmm ;)

Evo, cekam da skines WDK za Vistu SP1, pa da probamo...

SAS je opet pitanje novca , Raid 0 odradjuje takodje odlicno posao.
povoljno i itekako performantno resenje .....

Kupi lepo dobarr scsi kontroller i dobar brz disk sa lepom kolicinom cachea od novaca koje ces ustediti na i7 + X58 + DDR3 uz to uzmi 8 GB DDR2 memorije :)
Mozda ti na kraju od razlike ostane da izvedes i nas na pice nakon sto te budemo uverili koliko nisi u pravu :)

Kod konfiguracije se daje tezina tim kompoentama koje ce za namjenu biti potencialno od koristi. A dobit nekog i7 na istom taktu pri kompiliranju u odnosu na Phenom II ce biti toliko mala da realno nece biti vredna pomene ako je uopste i bude :)

Naravno alfaunits ako si ti tatin sin a tata ispunjava sve zelje onda nek ti kupi i7 965 i dva ogromna SAS diska uz to neki Asus Rampage II i DDR-2000 DDR3 za te novce neki u sbiji kupuju automobile ili idu na lep odmor sa curom ili familijom. Samo Dragojlo , nemo se ljutis ako i sa tom konfiguracijom ne budes imao znatnu perdnost u namjeni koja je tebi prvenstveno bitna :)

Poslednja izmena:
Naravno da bi. Retko koja aplikacija skalira toliko savrseno sa podizanjem brzine jezgara. A posto si ekstremno dosadan, mrzi me da ti dokazujem koliko je to. :d ;) :p
Pa sto nisi onda testirao 3.8G CPU sa 1.8NB?:)
Razumem ja da skaliranje nece biti 100%, ali

Pa ko jos koristi DDR3 1066 ?
Pa svi Montijevi sajtovi. Doduse i neki "Intel fenboj" su koristili DDR3-1066 za testiranje ;)
DDR3-1333 CL9 je u najboljen slucaju koriscena.

Uostalom, Core 2 to ne moze da iskoristi, FSB je ogranicenje.
Ne slazem se, bas je Bit-tech pokazao da sa jacom DDR3 ima bitne razlike i za Core 2. Nazalost ima tu granice kad vise ne moze da iskoristi ali to nije 1333.

Sta hoces da kazes, da testiramo OC.ovan Intel protiv default AMD-a. Posteno, nema sta! :d
Default vrednost je DDR3 1333, a za DDR2 je 1066.
Ne moras da OCujes ti zadrzi takt, a promeni FSB/QPI/NB.

SAS je opet pitanje novca
SAS diskovi su danas jeftini kao VelociRaptor, pa cak i jeftiniji. Evo Seagate 15K.5 73GB je <100$ jos pre godinu dana.
Raid 0 odradjuje takodje odlicno posao.
povoljno i itekako performantno resenje .....
Molim te ne mesaj babe i zabe, da si barem RAID1 SATA pomenuo imalo bi smisla, RAID0 SATA i jedan SAS disk uporediti je nemas predstavu koliko smesno.
Razlika je OGROMNA.

Kod konfiguracije se daje tezina tim kompoentama koje ce za namjenu biti potencialno od koristi. A dobit nekog i7 na istom taktu pri kompiliranju u odnosu na Phenom II ce biti toliko mala da realno nece biti vredna pomene ako je uopste i bude :)
Jesi siguran? ;) Ajde skidaj taj WDK, a ja cu *******om da donesem pa da se uverimo ;)

Naravno alfaunits ako si ti tatin sin a tata ispunjava sve zelje
Koji deo "konfa za posao" ti daje pravo na ovakva vredjanja?:) Da mi nije potrebno za rad, ja kompjuter ne bih ni imao...

Pa sto nisi onda testirao 3.8G CPU sa 1.8NB?:)
Razumem ja da skaliranje nece biti 100%, ali
Zato što sam testirao overklokovan CPU, NB, L3 i RAM. To što ti kažeš je isto kao i da sam overklokovao Intel CPU promenom multiplikatora a FSB ostavio na 1333 Mhz i RAM na 1066. Testirali smo oc.ovano Deneb protiv Yorkfielda. 65nm nije imao nikakve šanse ni protiv Kenstfielda.

Pa svi Montijevi sajtovi. Doduse i neki "Intel fenboj" su koristili DDR3-1066 za testiranje ;)
DDR3-1333 CL9 je u najboljen slucaju koriscena.
Navedi mi koji su to sajtovi i pusti mi linkove. Oću dokaz! :d

SAS diskovi su danas jeftini kao VelociRaptor, pa cak i jeftiniji. Evo Seagate 15K.5 73GB je <100$ jos pre godinu dana.

Opet ti neke "fabricke" cene koje za nase evropsko-trziste nemaju znacaja.
SAS Seagete sa samo 73GB kosta minimum 150€ po evropskim cenama u Srbiji verujem da ga nemozes kupiti ni za 180€.

Znaci ako vec zelis Raid u Sas izvedbi treba ti suma od 420€ za samo 73GB kapaciteta u Raid0 ako racunamo da je najjeftiniji Sas Raid-controller minimum 60€

Sta ti nama alfaunits zelis da kazes da i7 sa SAS diskovima brze kompilira nego Phenom II sa tim istim diskovima ?

Nevidim poentu tvog izlaganja jasno ti je receno da investiras u storage umesto u cpu-power imaces za svoje namjene vise od toga a izbor diskova je pitanje novca.

Poslednja izmena:
Nego alfaunits,posle ove silne papazjanije,ukratko mi reci,sta ti mislis?Da li Core i7 platforma svojim performansama opravdava astronomsku cenu?Sta ti mislis,ko ce to da kupi?I naravno za kraj,kad ces ti da je kupis?

Opet ti neke "fabricke" cene koje za nase evropsko-trziste nemaju znacaja.
SAS Seagete sa samo 73GB kosta minimum 150€ po evropskim cenama u Srbiji verujem da ga nemozes kupiti ni za 180€.
Froogle.de u ruke, videces da je 120e, ja kad sam kupio moje, na eBay shopovima (NE aukcija nego SHOP) je $100. Sada je 147GB $120. Odosmo offtopic i ovo nema veze sa i7 vs. PII.

Inace, kada imas shared code base, jednom se keshiraju i posle je sve do procesora. A ja recompile treba da radim po 100 puta dnevno bez preterivanja (change, compile, test, fix, recompile...).
A test za WDK ce dobro pokazati skaliranje.

Sta ti nama alfaunits zelis da kazes da i7 sa SAS diskovima brze kompilira nego Phenom II sa tim istim diskovima ?
Ne, samo kazem da vec imam dobre diskove, i da sada gledam dobar CPU.

Nego alfaunits,posle ove silne papazjanije,ukratko mi reci,sta ti mislis?Da li Core i7 platforma svojim performansama opravdava astronomsku cenu?Sta ti mislis,ko ce to da kupi?I naravno za kraj,kad ces ti da je kupis?
Kupljena ploca, porucena memorija, cekam Xeon seriju zbog ECC-a.

Poslednja izmena:
Froogle.de u ruke, videces da je 120e, ja kad sam kupio moje, na eBay shopovima (NE aukcija nego SHOP) je $100. Sada je 147GB $120. Odosmo offtopic i ovo nema veze sa i7 vs. PII.

Jel pricamo o ovom disku ?
Najjeftinija cena 142,74€

http://geizhals.at/eu/a212338.html

Aj se potrudi i nadji shop u srbiji koji ga vodi i navedi cenu.

Sudeci po disku koji koristis za svoj racunar pre bih rekao da zelis podignuti neki server nego masinu za software development ali nema veze.

Poslednja izmena:

Ne, samo kazem da vec imam dobre diskove, i da sada gledam dobar CPU.

Kupljena ploca, porucena memorija, cekam Xeon seriju zbog ECC-a.

E svaka ti dala...vode iz bokala...

Eto Monti,mislim da je vreme da zakopate ratnu sekiru.Sad vidis zasto je covek zapenio da brani Core i7.Svak svog konja hvali...

Ajd,ostajte mi u zdravlju.:wave:

@monteboy:

sto izbegavas da izvrtis taj test o kome alfaunits govori? Nisam ni na cijoj strani, samo pitam posto ti on vec dva dana govori sta oce da poredi, a ti njemu dva dana poredis nesto sto ga ne zanima :d

PS. SAS 147GB seagate je kod nas ~280 evra lol Ooj Srbijo....

Poslednja izmena:
@monteboy:

sto izbegavas da izvrtis taj test o kome alfaunits govori? Nisam ni na cijoj strani, samo pitam posto ti on vec dva dana govori sta oce da poredi, a ti njemu dva dana poredis nesto sto ga ne zanima :d

Ne izbegavam ako si pratio od pocetka nasu diskusiju video bi da je to upravo bio moj predlog.

Imam mali poblemcica sa Biosem na ovom J&W , DFI je narucen pa ce mo odraditi test ovih dana sto naravno alfaunitsa ne sprecava da to vec obavi ....

Koji DFI si narucio ?

DFI 790FXB cini mi se da ima malo bolju memorijsku sekciju od 790GX. Imam ovde i jednu i drugu plocu. 790GX ima bolje reseno hladjenje za cipset i mosFET-e i cipset je verovatno nesto hladniji jer je 55nm, mada pitanje je koliko to utice na overklok.
Dizanje napona na ovim plocama za northbridge je izrazeno u hexadecimalnim brojevima i napon se povecava "na dole", kao little-endian format. :d

Poslednja izmena:
Koji DFI si narucio ?

DFI 790FXB cini mi se da ima malo bolju memorijsku sekciju od 790GX. Imam ovde i jednu i drugu plocu. 790GX ima bolje reseno hladjenje za cipset i mosFET-e i cipset je verovatno nesto hladniji jer je 55nm, mada pitanje je koliko to utice na overklok.
Dizanje napona na ovim plocama za northbridge je izrazeno u hexadecimalnim brojevima i napon se povecava "na dole", kao little-endian format. :d

790GX sam narucio svrbe me prsti za LN2 a nemogu da cekam dok se ovi iz J&W smiluju za bios. Rekoh najveci problem nemogu da izaberem NB-multiplikator to ubija performanse znatno. Jedino da dizem HTT mada preko 260 sa ovim Biosem nisam uspeo ... dok je 3800+ X2 isao i do 400.

Znam da nije strogo vezano za temu ali nesto mi je zapelo za oko u ovom clanku:
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11359&Itemid=1
This supercomputer, named “AMD Fusion Render Cloud”, should run on two AMD Phenom II processors, AMD 790 chipsets and ATI Radeon HD 4870 graphics processors. There was some talk that the system should be ready by 2H of 2009, but it’s not clear whether this relates to needed software or the actual supercomputer.
Da li ovo znaci da opet imaju u planu 2P socket F gamersku plocu?

Poslednja izmena:
@SQjay, sumnjam da ce biti gamerska, barem ove godine ne bi imalo smisla, igre ne koriste jezgra tako lako. Mada bi to bio pun pogodak za radne stanice, ako su ploce sa ECC-om i dobro opremljene.

Jel pricamo o ovom disku ?
Najjeftinija cena 142,74€
http://geizhals.at/eu/a212338.html
Da, na Froogle-u je manje. Na eBay shopovima josh manje (u Nemackoj).

BTW, postoje i i7 i PII ploce sa integrisanim SAS kontrolerom. To nije neki enterprise RAID, bla bla, ali je za jedan disk super resenje. AMD opet prednjaci sa plocama tu ;)
OK, i VelociRaptor bi se dobro pokazao, ko nema kontroler.

Za compile test, ja vec imam skinut WDK, ako se *******i slaze, evo donosim do njega i pokrecemo. Kod mene na C2Q sam vec odradio.

Poslednja izmena:
uticaj NB frikvencije na performanse Phenom II procesora pa cak i u Intel fan Benchmarku kao sto je Cinebench :)

NB na 1800

NB na 2600

Posebno u multicore testu je razlika ocigledna iako su latencije losije CL5 7 7 u odnosu na CL5 6 6 :D

Poslednja izmena:
@SQjay, sumnjam da ce biti gamerska, barem ove godine ne bi imalo smisla, igre ne koriste jezgra tako lako. Mada bi to bio pun pogodak za radne stanice, ako su ploce sa ECC-om i dobro opremljene.

Da, na Froogle-u je manje. Na eBay shopovima josh manje (u Nemackoj).

BTW, postoje i i7 i PII ploce sa integrisanim SAS kontrolerom. To nije neki enterprise RAID, bla bla, ali je za jedan disk super resenje. AMD opet prednjaci sa plocama tu ;)
OK, i VelociRaptor bi se dobro pokazao, ko nema kontroler.

Za compile test, ja vec imam skinut WDK, ako se *******i slaze, evo donosim do njega i pokrecemo. Kod mene na C2Q sam vec odradio.

malo je ploca sa SAS integrisanim controllerom a po mom mishljenju je bullshit odvojiti toliki novac za dva SAS diska a onda ustedeti tih 100€ za solidan controller.
Tu se stedi na pogresno mesto , eksterna kontroller Karta je uvek bolje resenje.

Ne spori se prednost SAS diskova u odnosu na SATA-Raid samo je cenovno neuporedivo. za cenu jednog SAS-diska od 73GB moze se postaviti Raid-0 od 1TB

Vec za 75€ moze se kupiti Terabyte Disk
http://geizhals.at/deutschland/a391157.html

sto bi znacilo za 150€ imas 1TB Raid - 0 solidne performanse za develop masinu :)
o enormno vecem kapacitetu da ne pricam :)

Jel mozes da postavis link na te ebay shopove (DE) koji nude te jeftine SAS 15K diskove ?

sto sam pronasao na brzinu :

http://cgi.ebay.de/HP-MSA2-146-GB-S...14&_trkparms=72:1229|66:2|65:12|39:1|240:1318

najjeftiniji SAS disk koji sam nasao na ebay(DE)

http://cgi.ebay.de/HP-SAS-72GB-1500...3286.c0.m14&_trkparms=66:2|65:2|39:1|240:1318

Poslednja izmena:
Mene samo zanima 1 stwar! Da li ce PII raditi na mojoj ploci iz potpisa?

@ drfedja
Mozes li da procenis kolika je razlika u performansama sa P2 izmedju moje trenutno ddr2 800mhz cl4 koja moze da radi i 1000cl5 i max 880cl4, i npr 1066cl4, 1066cl5 i 1200cl5. Imam kombinaciju da izmem cetiri stapa od 1gb geil ultra plus, sva cetiri sa micronima i rade 1000cl4, preko toga idu na 1100+ cl5. Kazem imam neku kombinaciju, doplata oko 15e, i nesto cimanja... vredi li realno?
Ona stvar sto me muci je kako ce se pokazati ove ultre kad bi sve zajedno radile. Rade bez problema 1000cl4 u paru, ali na osnovu mog iskustva, cetiri memorije mogu i da zezaju...

Ono sto ce najverovatnije vrlo vrlo uskoro da padne je: J&W Extreme, i kasnije neki phenom 2.

Poslednja izmena:
:D
Pa ono, mogli su da stave Phenom-u i 1GB DDR2-667 u single channel režimu, čisto da bi dobili realniju sliku. :)

Zanimljivo zapažanje, samo meorija koju su koristili na Intel konfiguracijama košta više nego zajedno PII 940 i memorija koju su koristili za njega. :)

Evo jos boljeg komentara na Kyle-ov "poduhvat" :
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=3571533&postcount=367

Miss Banana je napisao(la):
About flawed reviews, reading Kyle Benett's joke of a review just makes me very very very sad.
http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTYwNyw0LCxoZW50aHVzaWFzdA==
How in the world can such an ignorant, incompetent fanboy like he is, be at his position, "informing" people about new hardware?

First he uses 4 and 6 GB for the intel systems, and 2 GB for the AMD system and says this about it:
"Yes, they have different amounts of RAM. NONE of our test are dependent on RAM volumes and never come close to getting into a cacheing situation. I thought about ramping the Phenom II up to 4GB, but it would have likely made it a bit slower in the scoring. I used 4GB in the C2 system because that is the same stick we have standardized testing on all the i7 systems. The Corsair 1600 DDR3. Had we gone with 2GB in the Core 2 we would have likely gotten a bit faster scores, at least that has been my experience."

Then, to screw things up even more, he tests phenom with 800 mhz ram instead of 1066 mhz because "he can't get it to work". Obviously he gets 1600 mhz memory to work for all the intel systems.

His review is filled with the most biased stupidity in every form and color possible, and then then when someone on the forum asks whether Kyle has something personal against someone at AMD, kyle explains:
"The venom is pointed directly at AMD as a company. I will tell you exactly where it came from. A LOSER PART CALLED PHENOM II. Maybe it will be good for Wal-Mart boxes, but I will not be telling any of my family to buy one. AMD deserves a kick in the teeth for bringing this to the desktop market. Should have just called it Phenom scaling up and shut its mouth instead of contributing to a climate of expectation and again letting us all down. Phenom II, what a joke. "Dragon?" You have to be kidding me."

Dear Kyle, there is a reason why every single website on the net gets better Phenom II scores than you.
It's because every single website on the net is more competent at testing hardware, than you are.
Calling the Phenom II a loser part, after your utter failure of a review, is ironic in a sad way.
The only loser here is you, and the people that take you and your website even slightly serious.

On a brighter note, I think the techreport and anandtech reviews are quite balanced ones, that give a good idea of the product.
Did madshrimps make a review yet?

Znaci ono sto je Kyle izjavio gore(bold) je prakticno pokazatelj ko je zapravo taj lik i koliko je njegov Hardocp smesan izgovor za sajt.Covek nema veze sa zivotom kad su racunari u pitanju i tezak je fanboi(iako je odrastao i mator lik u stvari :d).

Igra mnogo vishe favorizuje Intel-a, to su svi sajtovi pokazali (nije ni cudo da su neki izostavili FarCry2 u PII testovima), i brojke za PII nisu daleko od onih na ostalim sajtovima sa 4GB za PII.
To sto ili FC2 ne moze da koristi Tri-SLI ili PII manje moze da iskoristi je drugo.

:D
Pa ono, mogli su da stave Phenom-u i 1GB DDR2-667 u single channel režimu, čisto da bi dobili realniju sliku. :)

Zanimljivo zapažanje, samo meorija koju su koristili na Intel konfiguracijama košta više nego zajedno PII 940 i memorija koju su koristili za njega. :)

@ivan
A cisto da podvucem ja nesto iz tvog quote-a:

Miss Banana je napisao(la):

On a brighter note, I think the techreport and anandtech reviews are quite balanced ones, that give a good idea of the product.

Poslednja izmena:
Vrh Dno