Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

Topic ce ostati zakljuchan neko vreme dok se ne smire strasti...:(

Phenom II u lepom svetlu ...., toliko o konstruisanim pricama i laznom predstavljanju

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=186884

Price su ti takve kakve jesu, provociras bez razloga, ima ljudi koji jednostavno ne mogu da slusaju tvoje preuvelicavanje i hvalospeve, da nije tako ova tema bi licila na nesto. PII se pokazo kao dovoljno dobar procesor i bez tvog preuvelicavanaj koje iritira, cak si i linkujuci ove rezultate nastavio u tom manir "toliko o konstruisanim pricama i laznom predstavljanju" cemu ovakvi besmisleni komentari? sta dokazujes i kome se dokazujes? pritom sam si kriv za prozivke koje su upucene na tvoj racun, jednostavno poceo si da preterujes i da se prepucava sam sa sobom. Izmisljas da je neko nesto napisao i na osnovu toga gradis (konstruises) neku pricu koja tebi odgovara, ja se nadam da cemo sa tim prekinuti inace ce se ova tema trajno zatvoriti.

Kao sto sam ti rekao imas CPU da nije malo glupo da ti linkujes testove nekih znj sajtova i forum? naravno da je glupo. Sad mozem da razgovaramo na drugaciji naci. Nego 3Dmarkovi se ne igraju, dali hoces izbacis rezultate u gamingu Crysis, GTA4 i jos par igara koje imaju genericki test u sebi pa da napravimo neko porodjenje, kao sto sam reko da konacno znamo na cemu smo sto se tice gaminga i da potvrdimo ili demantujemo sve one forume i sajtove koje si linkovao do sada.

*******i , samo ti meni cooliraj i prati gore postavljeni link i bice otreznjenja.
Ne zelim uopste da se upustam u tvoje nestrucne psihoanalize :) :D

Ako imas rezultate da nam pokazes izvoli drugo me ne interesuje !

Ako imas rezultate da nam pokazes izvoli drugo me ne interesuje !
Upravo tako pa kako bude:)
Naso sam 4870x2 samo da je pokupim od nikole pa cu i ja provrteti iste testove u istim uslovima i kacim rezultate u temi koju si otvorio.

Upravo tako pa kako bude:)
Naso sam 4870x2 samo da je pokupim od nikole pa cu i ja provrteti iste testove u istim uslovima i kacim rezultate u temi koju si otvorio.

Aj da vidimo koliko si dobar za masinom ..... :) :D
odradi sintetiku kasnije idemo na igrice rezulucuja 1680x1050 :D :)
Pogledaj da nadjes i neki Q9550 pa da vidimo i to cedo kako ce se pokazati
Skini i PovRay trebat ce ti ....

Ako ti je problem frikvencija i 4.0 GHz je ok ! ili manje biraj sam

Poslednja izmena:
Aj da vidimo koliko si dobar za masinom ..... :) :D
odradi sintetiku kasnije idemo na igrice rezulucuja 1680x1050 :D :)
Pogledaj da nadjes i neki Q9550 pa da vidimo i to cedo kako ce se pokazati
Skini i PovRay trebat ce ti ....

Ako ti je problem frikvencija i 4.0 GHz je ok ! ili manje biraj sam

Pre ce biti problrem 850mhz za grafiku, posto neznam kakva je ova 4870x2, mozda ne moze da postigne tako veliki klok. 1680x1050 i 1920x1200 nize od toga nema smisla a mislim da ce isto tako odgovarati PII posto po svemu sudeci dobro skalira u visokim rezolucijama. 4ghz je ok, za sve testove koje budemo radili, dali sve da ide pod vistom32bit? inace mene zanima samo gaming ove ozbiljne aplikacije me ne interesuju. Pre svega Crysis i GTA4 i 3Dmarkovi su dobri za uporedjivanj cisto da se vidi koji procesor daje veci doprinos sm2 i sm3 scoru, krajnji rezultat moze da ide u korist i7 zbog veceg cpu scora tako da misli da je ovako naj postenije.

Pre ce biti problrem 850mhz za grafiku, posto neznam kakva je ova 4870x2, mozda ne moze da postigne tako veliki klok. 1680x1050 i 1920x1200 nize od toga nema smisla a mislim da ce isto tako odgovarati PII posto po svemu sudeci dobro skalira u visokim rezolucijama. 4ghz je ok, za sve testove koje budemo radili, dali sve da ide pod vistom32bit? inace mene zanima samo gaming ove ozbiljne aplikacije me ne interesuju. Pre svega Crysis i GTA4 i 3Dmarkovi su dobri za uporedjivanj cisto da se vidi koji procesor daje veci doprinos sm2 i sm3 scoru, krajnji rezultat moze da ide u korist i7 zbog veceg cpu scora tako da misli da je ovako naj postenije.

Koristi ovo :
3D Mark 2006 - Predlozio bi da obojica radite pod XP-om!
3D Mark Vantage - Ako se bude radilo i pod Vistom
Crysis
Crysis Warhead
Far Cry 2
GTA IV

Igrice je generalno bolje raditi po XP-om tako da nebi bilo lose da se svi testovi rade samo pod jednim OS-om!

Gigabyte's MA79GX-DS4H Helps Phenom II Reach 6.8GHz

Yesterday, I posted about a new high-end motherboard that eVGA were showing off, but aside from them, it was only Gigabyte who was actually pushing the kind of hardware that we were personally looking for. Motherboards, and lots of them. In particular, they had a keen interest in showing off their latest AMD-based boards, to coincide with the launch of Phenom II.

To help prove how much gusto their boards have, they and a few other co-sponsors held an overclocking event during CES to showcase their overclocking-ability. On-hand were members of the Xtremesystems.org forum, including site-owner Fugger. Their goal was to push the Phenom II X4 940 as far as humanly possible, with their ultimate goal being 7.0GHz.

In the end, they were unable to hit that clock, but they still hit an unbelievable 6.8GHz, which for a 3.0GHz processor, is a 225% overclock. Just how stable was it? Well, you can pretty much guess that one, but it was stable enough to pass through a few benchmarks with relative ease. Although Intel CPUs were also being overclocked, all the focus was on AMD's latest product.

To help with those overclocks, the board used was Gigabyte's MA79GX-DS4H, but the company also took advantage of releasing the successor at the show, the MA790GP-DS4H. We have just received the latter, and I look forward to taking a hard look at it with our Phenom II X4 940. Given I don't have liquid nitrogen hanging around the lab, I don't expect any 6.8GHz overclocks, but anywhere in the 4.0GHz region would make me more than happy.

Aside from the overclocking event, Gigabyte was showing off even more motherboards in their Venetian suite, including two new X58 motherboards that cater to those who want Core i7, but want to spend as little as possible. Both the EX58-UD4P and EX58-UD3R boards are going to be priced at around $200, which is much lower than most of the competition. The closest competitor is MSI with their X58 Platinum, which is a board we'll actually be taking a look at shortly.

Despite carrying its "budget" price ($200 is still not cheap, but it's a lot better than most), the new boards both feature Gigabyte's Ultra Durable 3 features, and from the looks of things, they're not lacking much. The UD4P board features a 12+2+2 power phase solution, on-board TPM and many other features, while the UD3R will be scaled down a little bit. It will lack the capability for SLI, and chances are it will retail for a bit less than the UD4P board. We're looking to get one of these boards in soon, so stay tuned for our in-depth analysis.

resto: http://techgage.com/news/gigabytes_ma79gx-ds4h_helps_phenom_ii_reach_68ghz

Poslednja izmena:
Nema Montija i *******og,sve mi ovo lici na zatisje pred buru:D
Vitlaju testove sto posto:D

Nema Montija i *******og,sve mi ovo lici na zatisje pred buru:D
Vitlaju testove sto posto:D

e8xxx na 4ghz u igrama odavno kida sve to sto ovde vidjamo, za sintetiku i aplikacije koje koriste 4core - koga bole uvo :type: Da dam 280e za fenom2 koji radi isto kao ovo sto sad imam (u igrama) ja tu ne vidim uspeh vec propast. Ovo nije gaming cpu, ovo je "please buy me" cpu. Bez dobre ploce koja moze na ~2.8ghz nb ovaj cpu ne vredi centa naspram konkurencije, a u konkurenciji svi vec imamo ploce. A kao sto sam ranije i rekao, sadasnji AMD korisnici ovde da imaju te pare ne bi bili na amd-u.
Kad bi ovaj cpu kostao oko 180e mozda bi imali i o cemu da pricamo. Ovako imamo samo par likova sa velikim fondovima za *******ciju i bacanje koji govore svima kako je novi cpu strava za imati. Strava je za imati i gtx285, zasto ne solite pamet svima kako je to karta koju treba svi da kupe? ja licno ne vidim razliku izmedju jednog lika kome je svejedno za 250e i drugog kome je svejedno za 300, ali vidim razliku za AMD fanove koji fenom 2 gledaju kao JAKO skupu stvar koju verovatno nece nabadati na svoju plocu (posto moraju da je menjaju jer imaju am2 , a ne am2+ u vecini slucajeva)

Poslednja izmena:
e8xxx na 4ghz u igrama odavno kida sve to sto ovde vidjamo, za sintetiku i aplikacije koje koriste 4core - koga bole uvo :type: Da dam 280e za fenom2 koji radi isto kao ovo sto sad imam (u igrama) ja tu ne vidim uspeh vec propast.

Znaci ako tebi ne treba za igre, ne treba nikome za bilo sta drugo?

e8xxx na 4ghz u igrama odavno kida sve to sto ovde vidjamo, za sintetiku i aplikacije koje koriste 4core - koga bole uvo :type: Da dam 280e za fenom2 koji radi isto kao ovo sto sad imam (u igrama) ja tu ne vidim uspeh vec propast. Ovo nije gaming cpu, ovo je "please buy me" cpu. Bez dobre ploce koja moze na ~2.8ghz nb ovaj cpu ne vredi centa naspram konkurencije, a u konkurenciji svi vec imamo ploce. A kao sto sam ranije i rekao, sadasnji AMD korisnici ovde da imaju te pare ne bi bili na amd-u.
Kad bi ovaj cpu kostao oko 180e mozda bi imali i o cemu da pricamo. Ovako imamo samo par likova sa velikim fondovima za *******ciju i bacanje koji govore svima kako je novi cpu strava za imati. Strava je za imati i gtx285, zasto ne solite pamet svima kako je to karta koju treba svi da kupe? ja licno ne vidim razliku izmedju jednog lika kome je svejedno za 250e i drugog kome je svejedno za 300, ali vidim razliku za AMD fanove koji fenom 2 gledaju kao JAKO skupu stvar koju verovatno nece nabadati na svoju plocu (posto moraju da je menjaju jer imaju am2 , a ne am2+ u vecini slucajeva)

To svako treba iz sopstvenih potreba da oceni. Za tebe nije nijedan Intel quad interesantan a kamoli AMD kad ionako imas Intel plocu. Naravno da je lakse nekome sa postojecoj AM2+ da se odluciti za prelazak na Phenom II ukoliko mu quad i zatreba.

Inace trenutna cena Phenom'a II 920 je okruglo 200€ :D
http://geizhals.at/deutschland/a389216.html

Ne verujem da ce mnogo vremena proci i da 180€ bude finalna cifra za ovaj CPU.
Najkasnije kad AM3 varijante budu na trziste.

Odnos cena/performanse se gleda u direktnom uporedjenju sa Intelovim modelima a on je trenutno dobar.

Ko nema para neka ostane kuci a ne da ide u kino ili neka se zadovolji sa nekim dual core procesorom. Tu i AMD ima svog konja za trku
http://geizhals.at/deutschland/a387809.html koji je upola jeftiniji od E8400.

Verujem da se takodje lepo klokuje i da bi zadovoljio tvoje gaming potrebe :) da si se svojevremeno odlucio za AMD

Velike fondove imaju entuziasti koji za procesore sa otvorenim multiplikatorom iz kuce Intel ulazu i po 1000€+
zatim za adekvatnu plocu jos 300€+
a i za memoriju sa kojom mogu postici i odlicne rezultate jos 300€+

Kad se to uporedi sa sistemom na AMD platformi namenjen za iste namjene razlika je 3:1 u ceni

Sad znas zasto sam se ja licno odlucio ovaj put za AMD:)

Smesno je kad isti takvi entuziasti moraju da strepe da ce neki OC-guru da ih okine sa mainstream sistemom koji kosta trecinu .....

Poslednja izmena:
Pazi pricas totalno suprotno od svih onih koji propagiraju P2
lepo je receno niko ko je sada na intelu nema logike da prelazi na AMD
Ko kupuje novi racunar on se moze odluciti dal ce da uzme Q9550 ili P2 sto se ploce tice ako uporedjuje kvalitet ploce za 100e mozes kupiti vrh plocu koja ce izgurati tih 2.8Ghz bez problema a da bi za intel kupio tog kvaliteta plocu treba ti sigurno 150e
pogledaj tabelu koju je fedja izbaci testove za spi posto to nema potrebe gledati i videces kolika je razlika
:type::wave:

Poslednja izmena:
spi? Daj molim te. Jel pricamo o procesoru za koriscenje ili procesoru za takmicenje? (meni je spi ~11s na 4ghz sa dual core od 100e, amd-u je ~11s za 280e i sta sa time?)

Ko kupuje nov racunar jeftinije je da kupi q9450 ili 9550 masinu. Ostalo sam rekao, niko ne mora da se slaze sa time. Ja sam prvi ocekivao cudo od ovog fenoma i da se i sam presaltam kasnije na AMD al ovo em je papreno em nije nista posebno.

@monteboy:

slazem se da entuzijasti ulazi 1000e za cpu i bla bla, ali uopste nisam mislio na njih kad sam pisao sta sam pisao. Vama nije problem ni da imate (a i imate verovatno skoro svi) par ploca sa strane, par cpu-a sa strane, par stikova memorije sa strane itd. Hocu da kazem da vama nije ni bitno kolko cpu kosta.

Poslednja izmena:
spi? Daj molim te. Jel pricamo o procesoru za koriscenje ili procesoru za takmicenje? (meni je spi ~11s na 4ghz sa dual core od 100e, amd-u je ~11s za 280e i sta sa time?)

Ko kupuje nov racunar jeftinije je da kupi q9450 ili 9550 masinu. Ostalo sam rekao, niko ne mora da se slaze sa time. Ja sam prvi ocekivao cudo od ovog fenoma i da se i sam presaltam kasnije na AMD al ovo em je papreno em nije nista posebno.

@monteboy:

slazem se da entuzijasti ulazi 1000e za cpu i bla bla, ali uopste nisam mislio na njih kad sam pisao sta sam pisao. Vama nije problem ni da imate (a i imate verovatno skoro svi) par ploca sa strane, par cpu-a sa strane, par stikova memorije sa strane itd. Hocu da kazem da vama nije ni bitno kolko cpu kosta.
Pazljivije citaj ja sam mislio da taj test ne uzimas u obzir posto taj test nikoga ne intersuje i AMD je zarvsio sa tim :smash:

Posto je vec bilo pomenuto da se prva tura P II 940 BE za Srbiju maltene rasprodala unpred, mene zanima gde su zavrsili ti procesori, posto osim Nedje, Monteboya i Fedje ovde jos niko nista nije postovao licno sa svoje "nove makine".

Posto je vec bilo pomenuto da se prva tura P II 940 BE za Srbiju maltene rasprodala unpred, mene zanima gde su zavrsili ti procesori, posto osim Nedje, Monteboya i Fedje ovde jos niko nista nije postovao licno sa svoje "nove makine".

Imas u Pinu, stigli prekljuce valjda. Ne znam kolko ih je stiglo do duse...

@dominat0r:

my bad, sorry :S:

Zavrsilo je u masinama ljudi koji zele da imaju komp bolji od komsijinog! :d

Zavrsilo je u masinama ljudi koji zele da imaju komp bolji od komsijinog! :d

Lepo, samo sto niko od njih ocigledno ne postuje na Benchu tako da i dalje ostajete vas trojica kao jedini testeri. :)

Meni se cini da cu da sacekam P II 925 ili 945 pa da zamenim i plocu te predjem na DDR-3.

Mozes 925 da uboes i u DDR2 AM2(+) plocu.

Mozes 925 da uboes i u DDR2 AM2(+) plocu.

Znam da mogu, ali posto imam 790FX + SB600 plocu, a hocu da je menjam, bolje mi izgleda DDR3 varijanta za upgrade nego opet DDR2.

E, sad posto sam jako impulsivan moze da se desi da ipak uzmem i P II 940, ako mi tako dune preko noci.
Trenutno pokusavam da nabavim CoolIT Domino ALC watercooler pa ako ga nadjem verovatno cu pozeleti i da odmah "metim" novi CPU pod njega. ;)

@monteboy - pokreni Ogre3D test na PII,kao sto su oni "dobri nezavisni Rusi" probali.. Videces da ne da nema veze sa stvarnoscu nego je lagarija teska ;)
Kod mene se Jorkiju kompajluje za <60sec, i ne radi MT compile. (da podsetim, na ruskom sajtu su pominjane brojke ~100sec kao najbolje).

@monteboy:

Dual Core vs Quad , gaming

pogledaj ovaj score :

To je moja stara masina , najskuplja X48 ploca koja se za pare moze dobiti Asus Rampage Extreme + brutalno jaka DDR3 memorija iz kuce G.Skill koja vrti 1960@CL7
CPU kao sto vidis moj stari E8600 kloknut na 5 GHz ispod kompresije, grafulja je 4870X2.

avarage fps je 38 :D

Na Phenom II sa samo 4GHz, memorija na 1280@CL5 i istoj grafickoj karti postizem prosecan fps od 52 :D (inace 2 frame'a bolji rez od PCBeasta sa Q9650 na 4.4GHz u istom testu) :)

to mu dodje 36% vece performanse na sistemu koji je opet jeftiniji iako je quad u pitanju jer je trenutna cena jednog E8600 235€

Evo i malo uporedjenje cene starog i novog sistema glavnih komponenti :

E8600 235€
Rampage Extreme 290€
G.Skill DIMM Kit 2GB PC3-12800U 120€

Phenom II 940 245€
J&W 790GX Extreme 125€
Crucial Ballistix Tracer 2GB 28€

........................................................................
245€ + 36% performance = ? :)

@*******i

Nemoj slobodno ni kacit rezultate ako nemozes postignuti u Warhead sa tvojim i7 u proseku 52 fps'a na 4GHz i rezoluciji 1280x1024@entuziast i 4870X2@820/950 :)
Ova vrednost je tek pocetak sledi fine tuning :)

Poslednja izmena:
Na Phenom II sa samo 4GHz, memorija na 1280@CL5 i istoj grafickoj karti postizem prosecan fps od 52 :D (inace 2 frame'a bolji rez od PCBeasta sa Q9650 na 4.4GHz u istom testu) :)

to mu dodje 36% vece performanse na sistemu koji je opet jeftiniji iako je quad u pitanju jer je trenutna cena jednog E8600 235€
Opet sam hteo da cutim a ne das mi :D
Prvo 99% ljudi nece nikada postici (niti probati da postigne) 1280@ CL5, mooozda 1200 CL5.
90% ljudi nece postignuti taj OC sa PII (+NB) - opet, niti probati ;)
90% ljudi koji imaju tako jak sistem ne igra u tako sitnoj rezoluciji ;)
Slazem se da AMD tacno ima bolji ppp (performance per price) ratio, ali ipak nije najbolji ;) A i uporedjujes platformu staru.... godinu dana? sa PII.... to je isto kao da kazes "necu uzeti kredit za kucu, nego cu stedeti, a ziveti na ulici dok ne ustedim" :D Druge su cene i sada, a i tek ce biti druge vrlo brzo.

Gde ti je test Ogre3D i WDK compile-a? Vec ga nedeljama obecavas ;)

Poslednja izmena:
zashto da ih ne uporedjuje kad su cpu-ovi u gotovo istom cenovnom rangu?

Opet sam hteo da cutim a ne das mi :D
Prvo 99% ljudi nece nikada postici (niti probati da postigne) 1280@ CL5, mooozda 1200 CL5.
90% ljudi nece postignuti taj OC sa PII (+NB) - opet, niti probati ;)
90% ljudi koji imaju tako jak sistem ne igra u tako sitnoj rezoluciji ;)
Slazem se da AMD tacno ima bolji ppp (performance per price) ratio, ali ipak nije najbolji ;) A i uporedjujes platformu staru.... godinu dana? sa PII.... to je isto kao da kazes "necu uzeti kredit za kucu, nego cu stedeti, a ziveti na ulici dok ne ustedim" :D Druge su cene i sada, a i tek ce biti druge vrlo brzo.

Gde ti je test Ogre3D i WDK compile-a? Vec ga nedeljama obecavas ;)

Negdje sam rekao i obecao da predstavim ovaj proizvod u najboljem svetlu :)
To sto moja memara moze da iztrpi tolike frikvencije ne znaci da na nizim klokovima memorije nebi bili slicni rezultati jer ono sto je najbitnije za performanse ovog sistem je upravo NB-frikvencija a istu moze svako ko ima Phenom II ladno da podigne na 2.8 GHz na default naponu za NB to je Fedja vec demonstrirao !

Mozda do sada alfaunits nisi primetio ali moji shotovi ovde i bilo gde su maximum na bilo kojoj platformi gore postavljeni screenshot za E8600 je postavljen na frikvencijama i memorije i CPU'a i northbridge'a na taktovima o kojima mnogi samo mogu da sanjaju za svaki dan.

*******i ima sad sansu da uporedi svoj i7 sistem sa veoma dobrim rezultatima Phenom II sistema a koliko mi se cini tako smo se dogovorili. Neznam zbog cega se uopste mesas kad sa jedne strane imamo i7 , X58 i DDR3 (highclass) a sa druge strane (Phenom II , 790GX , DDR2) mainstream ?

Gledajuci cenovno ova *******ova platforma bi trebala sve da oduva na trzistu pa i u gamingu :)

Sto se tice Q9650 i on je 45nm to sto je godinu dana star ne menja da jos uvek kosta 300€
za rezolucije se slazem odradicemo 1680x1050 ubudece.

Koja je svrha da argumentujes da ne uporedjujem Q9650 kad i taj cpu kai i Q9550 trenutno vise kostaju od Phenoma II uostalom zar nisi
ti isti bio ubedjen da Q6600 sije ovaj CPU po Anandtechovim testovima ako je tako nema potrebe da se brines i dovodis visoke OC frikvencije kao nenormalne u pitanje :)

Kad budem skinuo sve ici ce i test kompiliranja

Poslednja izmena:
Ako dovodis cenu u pitanje, onda moras da uzmes u obzir da taj neko nece piciti LN2 i sta ja znam nego neke realne klokove. Cim se ti mucis sa >4GHz, znaci da drugi nece to stici... eno vidim da si prodavao jedan primerak koji nisi uspeo ni 4 da nateras sa 1.5v+.
Cenim ako poredjujes max. mogucnosti, to je drugo - ali drzi cenu dalje od toga ;)
Ako pominjes cenu, uvek ce te podsetiti da na svim vecim sajtovima i7 u korisnim stvarima prelazi PII, cesto >50%, negde i 100% - a da kad je u pitanju usteda vremena, duplo veca cena za duplo manje vreme znaci vishe zarade, znaci bolji proizvod.

Kad budem skinuo sve ici ce i test kompiliranja
Mda, 40+600MB je sporo skinuti danas iz Nemacke ;)

zashto da ih ne uporedjuje kad su cpu-ovi u gotovo istom cenovnom rangu?
OK je da uporedjuje platforme istog cenovnog ranga za normale korisnike - ovo sto on poredjuje su extremi.
Primera radi, K10 bolje skalira (i multi-core/socket) i frekventno u odnosu na Core2/Penryn. K8 bi savio penryna da rade oba na 6GHz... ali ***, to nije nesto sto i jedan i drugi mogu... uporedivsi quadove na 2.5/3GHz sto bar vecina moze da uradi ima smisla.
To sto stalno za neke sumanute frekvencije pominje kako je PII konfa cenovno isplativija je cista glupost ili fenbojizam. Na normalnim taktovima se nije pokazao nesto POSEBNO da se moze reci cenovno sije.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno