Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^
Ohooo, ovo mu dodje nesto kao sto je nekad bila Ultra-D :)
Monte vidi se da si radostan :wave:

u rukama Madusica Vuka i rdjava puska (90nm) bice ubojita ! :)

Posle kazu kako AMD netje da se klokuje ! :d

Retailers Beat AMD to Phenom II Launch (PC World)

Online retailers are taking orders for Advanced Micro Devices' upcoming Phenom II processors, leaking chip details ahead of the company's processor announcement plans for early January.

Two new quad-core Phenom II processors, aimed at high-end desktops, will start shipping on Dec. 27, according to retail Web sites. AMD plans to announce the chips next month at the International Consumer Electronics Show to be held in Las Vegas between January 8 and 11.

The quad-core Phenom II chips run at speeds from 2.8GHz to 3GHz and include 8MB of cache. The chips are capable of achieving higher speeds under certain circumstances though. AMD overclocked Phenom II processors to run at up to 4GHz on air-cooled systems, and up to 5GHz on liquid-nitrogen cooling earlier this year.

AMD's Phenom II X4 940 quad-core processor, which runs at 3GHz, is being sold for US$304 by online computer parts retailer Computers4Sure. The chip is being priced as high as $373 by a Canada-based online retailer, A-Power Computer Online.

Another quad-core processor, the Phenom II X4 920, which runs at 2.8GHz, is being sold for $271 by Computers4sure. The same chip is being sold for $317 by A-Power.

For now the chips will support DDR2 memory, but faster DDR3 memory support could be added in a few months. DDR3 provides a larger bandwidth for quicker data transfers between the CPU and memory in PCs compared to DDR2 memory. To support DDR3 memory, AMD will introduce the new AM3 socket for motherboards in the next few months.

Poslednja izmena:
Malo previše para traže za taj PHII, procesori bi trebali zamijeniti 9850 i 9950 price point, tada bi to bio pravi deal.

Fedja je majstor na svoj nacin .....
Moja malenkost na svoj !
U svakom slucaju AMD is back..........
nismo se razumeli... nisma ja mislio nista da prebacujem... nego jedva cekam Fedjine skorove pod vazduhom... za tebe ne sumnjam da ces joj iz kompresije dushu izvaditi :D

Malo previše para traže za taj PHII, procesori bi trebali zamijeniti 9850 i 9950 price point, tada bi to bio pravi deal.
ja mislim da su cene od 230 i 270 USD sasvim realne, obzirom na kompetitivne performanse... ovo sto se e-taileri sada vrljaju cenam ce na dan launcha da nestane, obzirom da ce SVI imati P II na raspolaganju...

nismo se razumeli... nisma ja mislio nista da prebacujem... nego jedva cekam Fedjine skorove pod vazduhom... za tebe ne sumnjam da ces joj iz kompresije dushu izvaditi :D

Pa recimo da cemo videti na koliko Phenom 2 moze da radi sa dobrom plocom i vazdusnim hladjenjem 24/7. ;)

ja mislim da su cene od 230 i 270 USD sasvim realne, obzirom na kompetitivne performanse... ovo sto se e-taileri sada vrljaju cenam ce na dan launcha da nestane, obzirom da ce SVI imati P II na raspolaganju...

Ja se samo nadam da domaci distributeri nece sebi uzeti u obzir inace njima mnogo popularnu racunicu po kojoj je, 1 USD$ = 1 EUR. :)

Za moju plocicu je vec izasao beta bios 1406 sa podrskom za "Phenom-enalnog II", jedva cekam jedan lepi 940 BE. Haba-haba :p.

Poslednja izmena:
Pa recimo da cemo videti na koliko Phenom 2 moze da radi sa dobrom plocom i vazdusnim hladjenjem 24/7. ;)

Recimo da mene to najvise interesuje, znaci Prime95 1-2h i stabilan klok 24/7 isto tako me interesuju rezultati PII procesora u gamingu, znaci ako je moguce u referentnim testovima koje svako od nas moze da izvrti, pa da malo pravimo poredjenja u odnosu na konkurenciju, ona cuvena "cena i performanse".

Zanima me pre nego sto pokazes testove, dali je brzi od Q9550 na istom kloku ili nije? render i gaming, ako je brzi u kojim aplikacijama je brzi. Ako mozes da mi das odgovor na ovo pitanje voleo bih da bude sto jednostavniji i sto jasniji, ja dosta toga ne razumem sta znaci u strucnoj terminologiji koju cesto upotrebljavas:) ali bih voleo konacno da dodjem do odgovora na ovo pitanje.

:wave:

Poslednja izmena:
Recimo da mene to najvise interesuje, znaci Prime95 1-2h i stabilan klok 24/7 isto tako me interesuju rezultati PII procesora u gamingu, znaci ako je moguce u referentnim testovima koje svako od nas moze da izvrti, pa da malo pravimo poredjenja u odnosu na konkurenciju, ona cuvena "cena i performanse".

Zanima me pre nego sto pokazes testove, dali je brzi od Q9550 na istom kloku ili nije? render i gaming, ako je brzi u kojim aplikacijama je brzi. Ako mozes da mi das odgovor na ovo pitanje voleo bih da bude sto jednostavniji i sto jasniji, ja dosta toga ne razumem sta znaci u strucnoj terminologiji koju cesto upotrebljavas:) ali bih voleo konacno da dodjem do odgovora na ovo pitanje.

:wave:

je bi predlozio sledece :

(stabilan OC takt recimo sat vremena orthos (priority 9) - default takt) / cena u evrima :)
dobijamo oc potencial po euru !

evo na primeru ove malo zastarele 90nm kombinacije :)

X2 3800+ -> (3480 MHz - 2000 MHz) / 38€ = 38,95 Mhz/€ !

Poslednja izmena:
@monteboy
Nisam te razumeo, ali nema veze. Mene zanima ono sto sam pitao i stvarno bih voleo da vidim vec jednom taj stabilan klok sa naponom koji nece da osteti procesor tokom dugotrajnog rada. Cak me i ne zanima oc potencijal toliko, vise me zanimaju performanse pod istim uslovima testiranja na istom kloku PII vs Q9550, posto ce Q9550 kostati isto ili slicno kao i PII kada se bude pojavio.

Ako se pokaze da je losiji od Q9550 znaci da je nesto bolji od Q6600 sto je moja pretpostavka da ce biti. Ne znam kako ce onada proci prica cena i performanse a svemise cini da ce PII nestati u prasini koja se bespotrebno podigla i da ce Vuk Mandusic ostati bez puske;) to jes kada bude video da nije svaka puska ubojita nabavice sebi i7 top da upuca neki spi rekord, he he:D

@monteboy
Nisam te razumeo, ali nema veze.

Eh kad bi bio ja jedini ovde koga ti ne razumes ....

*******i je napisao(la):
Ako se pokaze da je losiji od Q9550 znaci da je nesto bolji od Q6600 sto je moja pretpostavka da ce biti. Ne znam kako ce onada proci prica cena i performanse a svemise cini da ce PII nestati u prasini koja se bespotrebno podigla i da ce Vuk Mandusic ostati bez puske;) to jes kada bude video da nije svaka puska ubojita nabavice sebi i7 top da upuca neki spi rekord, he he:D

I7 je za mene licno promasaj to sam rekao vise puta na vise mesta i ne trebam se ponavljati. Da se razumemo to je moje subjektivno mishljenje koje se zasniva imajuci u vidu moje licne potrebe a koje ne dozvoljavaju dve stvari -> coldbug i cena modela i7edmice bez zakljucanog multija. Izbegavao sam AMD tolike godine upravo zbog coldbuga zasto bih sada se odnosio prema i7 drugacije.

Ljudi kupuju procesore i arhitekture po potrebi .... moja malenost nije tu drugacija.

Verujem da ce postojati ljudi kojima i7 za svaki dan u nekim aplikacijama vise znaci i kojima nisu bitne stvari poput coldbuga i otvorenog multija ali tim istim ljudima mozda bude interesantna cena kompletnog sistema i odnos cena / performanse. A moje mishljenje je da ce Phenom II i na tom polju itekako lepo da se pozicionira.

Phenom II sigurno nece ostati u prasini a posebno ne na OC-sceni u to ces se uveriti iz prve ruke Mandusica Vuka ! :)

35 litara tecnog azota
tri LN2 pota tezine 7 Kg bakra
J&W 790GX Extreme (vec je zovu novom NF4-D)
Phenom II 940 black ed.
Crucial Balistix (1240@CL 4 4 4 4 Spi32m stable)
AMD 4870X2@1050 Mhz GPU / 1050 MHz Mem

Nadam se da ti ovi redovi nesto znace ..... :)
ako ne prosto receno to je mozda jedan od najjacih AMD-entuziast sistema ikada i prosto mu je sudbina da ostavi sve iza sebe u prasini :)

Ako mi bude volja za spi1m uvek cu imati neki E8600 u blizini sa nekom DFI plocicom .... da se razumes znao bi da i7 bar kad je Superpi u pitanju nemoze ni umereno da se priblizi rezovima jednog E8600.

Poslednja izmena:
evo na primeru ove malo zastarele 90nm kombinacije :)

X2 3800+ -> (3480 MHz - 2000 MHz) / 38€ = 38,95 Mhz/€ !

Hehehe, ja sam nesto slicno postovao u sobi za izbor naj cpu godine. :D
Samo ovde si racunao OC potencijal mhz/€. :d
Ja sam racunao ukupno Mhz/€. ;)

Kad će bench da testira?

Test je lose podesen, memorijske performanse su lose, previse sintetickih testova koji ne pokazuju snagu novog procesora. Winrar imam vise na Phenomu 9950BE 2.6 Ghz sa dobro podesenom plocom i memorijom na 1066 CL4.
Nista nema dok taj CPU ne dodje u prave ruke i dok se ne uporedi - head2head sa starim, pa da izmerimo zaista koliko je poboljsanje.

Poslednja izmena:
Test je lose podesen, memorijske performanse su lose, previse sintetickih testova koji ne pokazuju snagu novog procesora. Winrar imam vise na Phenomu 9950BE 2.6 Ghz sa dobro podesenom plocom i memorijom na 1066 CL4.
Nista nema dok taj CPU ne dodje u prave ruke i dok se ne uporedi - head2head sa starim, pa da izmerimo zaista koliko je poboljsanje.

Jedno je jasno pri vecim rezulucijama u igricama (realnoj nameni) Phenom II ostavlja sve iza sebe.
A i ovaj Wprime rezultat mi izgleda veoma veoma los. Ono sto sam cuo od Sof'a u Wprime'u ce phenom biti daleko bolji od Q9550

Poslednja izmena:
Retko koji profitira od ganged rezima. Uglavnom je sve brze u unganged. Dosta bolje rezultate Phenom postize kada se iskljuci glupa opcija u biosu - DIMM power down. Latencija sa memorijom se poprilicno smanjuje posle toga. Winrar skace za 150 KB/s.
Pored toga, crveno dugme ubrzava CB10. ;)

Ako uzmemo ovaj test kao validan mozemo da dodjemo do prostog zakljucka da je PII bas ono sto sam i ocekivao sporiji od Q9550 a malo brzi od Q6600, sto volim kada sam upravu:D makar na tren, ko zna sta ce pokazati testovi koji ce se tek pojaviti:S:.

Ono sto mi se zaista svidja u ovom testu jesu rezultati PII u gamingu kojii su u vecim rezolucijama bas dobri, sto je meni dovoljan razlog da promenim platformu, naravno pitanje je dali je to zaista bas tako, recimo i ja primecijem da i7 940 podbacuuje u pojedinim igrama, ne znam zasto ali je tako. Crysis sa E8500 4200mhz imao sam 76fps sada ima 72fps:S:.

Meni samo nije jasan ovaj cinebench test, ispada da nema brzinskog pomaka u odnosu na Phenom, vec samo da je visi klok doneo tih ~15% ubrzanja...

Veliko je pitanje koliko su ovi testovi uopste referentni, moze da se desi da iz nekog ne poznatog razloga daju veliku prednost i7 platformi i da isto tako degradiraju performanse PII procesora, svakako pokazuju kakve rezultate mogu da daju dva razlicita procesora u istim uslovima rada i testirani na isti nacina. Prosto mije ne verovatno da je PII u rangu Q6600 procesora, cini se da je jedino sto ga izdvaja po performansama OC potencijal koji ima, valjda bi trebalo da ide preko 3800mhz sto je u slucaju Q6600 procesra malo teze izvodljivo.

Ja bih radije da se napravi neka render scena u nekom od program za 3Danimaciju pa da se na taj nacin istestira, mislim da bi blender bio dobar pokazatelj performansi, makara sto se toga tice. Gaming testovi su ok, crysis, farcry 2 i trebalo bi da se ubaci GTA 4 kao test platforma, ume da ceni snagu procesora i Qxxx procesore.

Veliko je pitanje koliko su ovi testovi uopste referentni, moze da se desi da iz nekog ne poznatog razloga daju veliku prednost i7 platformi i da isto tako degradiraju performanse PII procesora, svakako pokazuju kakve rezultate mogu da daju dva razlicita procesora u istim uslovima rada i testirani na isti nacina. Prosto mije ne verovatno da je PII u rangu Q6600 procesora, cini se da je jedino sto ga izdvaja po performansama OC potencijal koji ima, valjda bi trebalo da ide preko 3800mhz sto je u slucaju Q6600 procesra malo teze izvodljivo.
Problem je sto AMD nikada u sintetickim testovima nije pokazivao zube. To je vazilo cak i za doba Netburst ere. ;)
CB10 takodje spada u tu kategoriju.
Meni samo nije jasan ovaj cinebench test, ispada da nema brzinskog pomaka u odnosu na Phenom, vec samo da je visi klok doneo tih ~15% ubrzanja...
Pa ima nesto malo ubrzanja u odnosu na Phenom I. :d Jedno 5-6%, a L3 kesh ne utice na CB10. ;)
Ja bih radije da se napravi neka render scena u nekom od program za 3Danimaciju pa da se na taj nacin istestira, mislim da bi blender bio dobar pokazatelj performansi, makara sto se toga tice.
Bice toga, angazovao sam drugara koji profi radi u maxu i mayi, pa cemo da vidimo ko je brzi od koga u realnom zivotu. ;)

Gaming testovi su ok, crysis, farcry 2 i trebalo bi da se ubaci GTA 4 kao test platforma, ume da ceni snagu procesora i Qxxx procesore.
[/QUOTE]Gaming je jedan od realworld pokazatelja snage procesora.

Ako uzmemo ovaj test kao validan mozemo da dodjemo do prostog zakljucka da je PII bas ono sto sam i ocekivao sporiji od Q9550 a malo brzi od Q6600, sto volim kada sam upravu:D makar na tren, ko zna sta ce pokazati testovi koji ce se tek pojaviti:S:.

Ono sto mi se zaista svidja u ovom testu jesu rezultati PII u gamingu kojii su u vecim rezolucijama bas dobri, sto je meni dovoljan razlog da promenim platformu, naravno pitanje je dali je to zaista bas tako, recimo i ja primecijem da i7 940 podbacuuje u pojedinim igrama, ne znam zasto ali je tako. Crysis sa E8500 4200mhz imao sam 76fps sada ima 72fps:S:.

*******i ako je tebe bitna sintetika u sandri ! Eto razloga da predlozis svakome i7 i Q9550. Ako ipak neko zatrazi savet uvezi gaming masine neznam po kojoj osnovi bi imao obraza da coveku predlozis 50% skuplju platformu koja je realno ista ILI CAK SPORIJA !

Nema osnove ni po ovim sumljivim testovima da govoris da je generalno Q9550 brzi cpu a kamoli kad realno izadje i dodje u prave ruke.

Ono sto ti za sigurno mogu reci jer je moj pouzdani izvor sa planet3dnow site'a vec potvrdio je da je Cinebench single core test daleko veci od 2700 pojena i preko 3000 :)
Tako da neznam sta su ovi grci radili .....

Poslednja izmena:
@*******i koliko vidim ne zej*bava samo ostale vec i sebe :D

Ako uzmemo ovaj test kao validan mozemo da dodjemo do prostog zakljucka da je PII bas ono sto sam i ocekivao sporiji od Q9550 a malo brzi od Q6600,

Veliko je pitanje koliko su ovi testovi uopste referentni, moze da se desi da iz nekog ne poznatog razloga daju veliku prednost i7 platformi i da isto tako degradiraju performanse PII procesora

Negdje u ovoj temi je bila lista procesora koji ce izaci ali nemogu nikako da je nadjem. Moze mala pomoc?

Poslednja izmena:
*******i ako je tebe bitna sintetika u sandri ! Eto razloga da predlozis svakome i7 i Q9550. Ako ipak neko zatrazi savet uvezi gaming masine neznam po kojoj osnovi bi imao obraza da coveku predlozis 50% skuplju platformu koja je realno ista ILI CAK SPORIJA !

Nema osnove ni po ovim sumljivim testovima da govoris da je generalno Q9550 brzi cpu a kamoli kad realno izadje i dodje u prave ruke.

Pa zar ja nisam reko da i7 iz nekog razloga podbacuje u gamingu i to u odnosu na E8500? To je jednostavno tako u ovom trenutku, mozda zbog biosa, kao sto su SLI preformanse racimo dosta bolje nego sa nvidia cipsetom Ti meni kazes i pominjes dali bih imao obraza da preporucim nekom za gaming, pa kada sam ja to rekao? pa naravno da nebih preporucivao i7 samo za gaming. Ja sam cak ljudima mnogo cesce predlagao AMD procesore za takve potrebe sa jakom grafikom, ali verovao ili ne jednostavno nece AMD, malo njih se odlucivalo za tu solucijo. To sam radio iz prakticnih i realnih razloga, pokusavam da objasnim kupcu da je bolje da da vise para za graficku kartu ako hoce da se igra a meni je i veca zarada kada prodam skuplju grafiku, samo sto ne vredi, jednostavno intel propagandna masinerija je daleko jaca nego AMD a pored toga u zadnjih 1-2god imaju i realno bolje procesore, tako da se tu zavrsava svaka prica.

Ja mislim da ce Q9550 da "izuje" ovaj PII na svim poljima upotrebe procesora a pritom ide mu u prilog dobra cena i oc potencijal, mislim da ces se sloziti da je cena Q9550 platforme u odnosu na PII skoro ista. Pritom intel najavljuje za sredinu Juna Q9xxx procesore 65w, sto znaci jos bolji oc. Kada smo kod overkloka, jos uvek nisam video ni 3800mhz a kamoli 4000mhz PII prime95 dok recimo Q9550 bez problema radi na 4000mhz najcesce sa naponom ispod 1.30v.

Zanima me tvoje razmisljanje na temi cena performanse ako se pokaze da je PII brzi od Q6600 na istom kloku za nekih 5% dali ces i tada tvrditi da je PII bolja kupovina i da je isplativije kupiti PII platformu?

Bice toga, angazovao sam drugara koji profi radi u maxu i mayi, pa cemo da vidimo ko je brzi od koga u realnom zivotu. ;)
Eto ja se nadm da ce ta render scena biti dostupna svakom ko bi zeleo da istestira recimo performanse svog racunara, bilo bi dobro da bude napravljena za blender koji je lak za instalaciju i upravo sluzi za testiranje.
Gaming je jedan od realworld pokazatelja snage procesora.
To je ono sto mene najvise interesuje, ako se kojim slucajem pokaze da je razlika u performansam pri velikim rezolucijama u korist PII onako velika kao u onom testu, ja sam prvi ko ce preci na PII platformu. Ne vidim logku kako je to moguce ali i nemoram da je vidim, dovoljno je da tako bude:)
@*******i koliko vidim ne zej*bava samo ostale vec i sebe :D
Ne ja nikoga ne *****avam, samo pokusavam da budem realn i da dodjem do nekih odgovora koji me zanimaju u vezi PII. Lepo sam napisao "Ako uzmemo ovaj test kao validan" sto znaci da mozda i nije validan, ne vidim cime sam tu nekoga *****avao isto tako sam izrazio sumnju u referntnost sinteticnih testova i predlozio nesto sto ce po meni dati najbolji uvid u to sta je zaista brze;)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno