Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ala ste pristrasni:p kavi ste to, ujedinili ste se protiv moje "*******e" malenkosti:D
@drfedja
Ja sam lepo naveo da pravim poredjenje sa ovim testom i reko da se nadasm da je test ok, sto znaci da ako jeste sve ovo sto sam izneo je tacno, zar ne? o 64-bitnom aplikacijama nisam ni govorio, daj boze da ima neke razlike i da se nesto i na tom polju pomera u korist PII.
@animaN
Pa to sam napiso tada kada i5 nije ni bio u najvai ili ja to nisma znao, sad je situacija malo drugacija. i5 je nesto sto ce isto tako raditi na plocama u cenovnom rangu ispod 150e i sa DDR2 memorijom, pritom cenim da ce imati iste ili slicne performanse kao i7 pa sam iz tog razloga napravio ovo malo poredjnje koje ne govori pozitivno i ne ide u prilog PII procesora, ali cifre govore sam za sebe, makar sto se testova tice:S:
@monteboy
Phenom II jeste konkurentan, ali sve ukupno nije bolji proizvod od postojecih Q9xxx procesora, pritom jos uvek je jednako ne dostupan kao i i5, bice dostupan pre i5 procesora ali to je mala vremenska razlika, nece se i5 procesori pojaviti 2010god nego posle nove godine, tako da se moze govoriti o tome i praviti neko uslovno poredejne i na osnovu onog sto nam je sad dostupno misljenje o krajnjim performansam odnosu cena i nacina razmisljanja potencijalnih kupaca;)

Cak i da nema i5 procesora u igri, vise je nego jasno da ce recimo Q9550 biti isti sa cenom kao i neki od modela PII koji nudi slicne performanse, samo to je dovoljno i predrasuda o tome kako je intel najbolji da se krajnji kupci u vecoj meri opredele za intel platfome, narocito oni koji razmislaju za cpu da daju 200e, veruj mi da taj ima para i za dobru grafiku i da nece praviti kompromis;)

Postoji jos jedna bitna stvar koju ne vidite od silnog divljnja PII procesoru, Dule zna da je intel poklonio svim registrovanim medima koji se bave IT industrijiom ploce i procesore i7, nije to samo kod nas tako, ne znam dali ste primetili da testovi grafickih karti koji se vrte na stranim sajtovima u 99% od pojave i7 rade se na upravo sa tim procesorom, naj verovatnije zbog komotnog rada u obadava rezima SLI i CF. Malo ugledniji sajtovi i casopisi verovatno dobijaju lovu za takav marketing od intela ali zato ovi manji samo rade ono sto i drugi, pa kada krajni rezultat toga vidi prosecan kupac jedino sto je pred njegovim ocima je i7 i intel, tako da pod takvim utiskom tesko da ce procenat onih koji ce koristiti AMD platformu biti veci od potencijalnih korisnika intel platforme, to jes profit Intela ce biti daleko veci.

Sto se igara tice ne ocekujem neku preveliku razliku narociti ne tipa 10-15% u korist intela, mada ne verujem da ce biti i takvih slucajeva, ali to nije bitno graficka karta ipak ce nadaje imati presudnu ulogu u gaming performansama.

Nemam trenutno vistu na racunaru, ali ovih dan stize adekvatna memorija pa ce biti i vista, ipak je sve ovo zamislejno da radi sa brzim modulima nego sto su 1066mhz ili kako kod mena na 1020mhz

Jednu stvar ne vezano za ovu temu imam potrebu da objasnim, ja sam anti monpolista ali sam isto tako i realan, spalio bih sve koji bi hteli da nas stave u isti "tor" i nateraju da radimo i razmislajno svi na isti nacin, sto je ideal kapitalistickog drustva pod plastom demokratije. Kapitalizam stiti vlasnike krupnog kapital a dozvoljava narodu da demokratski menja vlast koja u takvom sistem ne moze da utice da recimo deca u africi ne umiru od gladi dok se neko vozi jahtom od 1,000,000.00$ ili da na ulici gledamo nekog nesrecnika kako prosi ili prevrce konteiner nebili nahranio sebe ili daleko bilo porodicu.

Poslednja izmena:
Postoji jos jedna bitna stvar koju ne vidite od silnog divljnja PII procesoru, Dule zna da je intel poklonio svim registrovanim medima koji se bave IT industrijiom ploce i procesore i7, nije to samo kod nas tako, ne znam dali ste primetili da testovi grafickih karti koji se vrte na stranim sajtovima u 99% od pojave i7 rade se na upravo sa tim procesorom, naj verovatnije zbog komotnog rada u obadava rezima SLI i CF.

:d
To u Srbiji ne biva, strinki, tetki i ostali :p
Jedino ako su poljaci nekome poslali, ovi nasi nema sanse da ista daju :trust: Lobi je cudo, kako li prolaze kontrole za HW zaista mi nije jasno ;) mada navedeno znas i sam! Te se molim te ne pravi mutav :)
:wave:

Poslednja izmena:
*******i je napisao(la):
kavi ste to, ujedinili ste se protiv moje "*******e" malenkost :D
Ne ti si nas ujedinio spontano :D Ali dok god je spontanto dobro je ;)
Shto se tiche ostatka tvog posta, konstatovacu samo da bi bilo glupo da se ponavljam...

*******i je napisao(la):
Postoji jos jedna bitna stvar koju ne vidite od silnog divljnja PII procesoru, Dule zna da je intel poklonio svim registrovanim medima koji se bave IT industrijiom ploce i procesore i7, nije to samo kod nas tako, ne znam dali ste primetili da testovi grafickih karti koji se vrte na stranim sajtovima u 99% od pojave i7 rade se na upravo sa tim procesorom, naj verovatnije zbog komotnog rada u obadava rezima SLI i CF. Malo ugledniji sajtovi i casopisi verovatno dobijaju lovu za takav marketing od intela ali zato ovi manji samo rade ono sto i drugi, pa kada krajni rezultat toga vidi prosecan kupac jedino sto je pred njegovim ocima je i7 i intel, tako da pod takvim utiskom tesko da ce procenat onih koji ce koristiti AMD platformu biti veci od potencijalnih korisnika intel platforme, to jes profit Intela ce biti daleko veci.
Pre ce biti pozajmio :) Evo Digital! mora da vrati kompletan setup...Koliko znam (tako mi je Peca rekao) Benchmark (nash najveci IT medi) takodje nije dobio setup u trajnom vlasnishtvu...
Risto, ovo je ubedljivo najchudniji pogled na marktenig i pogled na razvoj AMD-a i Intel-a koji sam prochitao u zivotu...Jel se zezash?

Poslednja izmena:
^pogledaj malo testove stranih sajtova pa ces videti dali se zezam ili tu ima neke logike. Zadnju info koji ja ima je da su svi dobili na poklon e sad ne znam dali neki moraju da vrate i zasto. Ja nisam pretstavnik intela samo sam tako cuo, mozes pretpostaviti od koga.

Poslednja izmena:
@*****aTi
Okle ti to da i5 moze da radi sa DDR2 memarom (valjda samo dual channel DDR3) i okle ti da ce izaci posle nove?

^pogledaj malo testove stranih sajtova pa ces videti dali se zezam ili tu ima neke logike. Zadnju info koji ja ima je da su svi dobili na poklon e sad ne znam dali neki moraju da vrate i zato. Ja nisam pretstavnik intela samo sam tako cuo, mozes pretpostaviti od koga.

Tesko da su svi dobili i7 sisteme na poklon :).A sto se tice dostupnosti i5 procesora i ploca,tvoj datum negde "polse nove godine" je tacan jedino zato sto je Q2/Q3 2009 definitivno posle nove godine :d.
Oni testovi koje si ti poterao i uporedio na svom sistemu imaju smisla jedino za Phenom vs Phenom2 poredjenje,jer bi trebalo kao "sinteticke" aplikacije najbolje da pokazu ono sto vec znamo,u "teoriji" ,o poboljsanjima koje Deneb donosi.
Treba sacekati prave testove u realnim aplikacija i multitasking-u,gaming-u,arhiverima,media encoding-u itd. To je ono sto "end user" koristi svaki dan,dok wprime,3dmark vantage i superpi imaju vise simbolicku vrednost nego upotrebnu,i ne slikaju pravu sliku o tome kako ce CPU raditi u nekoj odredjenoj aplikaciji.

Poslednja izmena:
Oni testovi koje si ti poterao i uporedio na svom sistemu imaju smisla jedino za Phenom vs Phenom2 poredjenje,jer bi trebalo kao "sinteticke" aplikacije najbolje da pokazu ono sto vec znamo,u "teoriji" ,o poboljsanjima koje Deneb donosi.
Reci ti meni sa cime bi ti upredio PII? a da to bude naj realnije, ja mislim sa Q9550, znaci sve od cene do performansi pri maksimalnom kloku za 24/7, ako ga dobije skidam kapu, ali na osnovu ovoga sto je prikazano u ovom testu, tesko da ce se to desiti.
Treba sacekati prave testove u realnim aplikacija i multitasking-u,gaming-u,arhiverima,media encoding-u itd. To je ono sto "end user" koristi svaki dan,dok wprime,3dmark vantage i superpi imaju vise simbolicku vrednost nego upotrebnu,i ne slikaju pravu sliku o tome kako ce CPU raditi u nekoj odredjenoj aplikaciji.
Ja cekam svi mi cekamo ali nikao da se desi nesto sto ukazuje na to da je PII bolji od recimo Q9xxx mada je i to pod zankom pitanja. Voleo bih da vidim neki Prime95 test PII radjen na vazduhu, da vidimo koliko je konacno neki prosecan stabilan klok za 24/7, nekoliko primeraka pa na osnovu toga da izvucemo neki zakljucak. Malo gaming testova itd, ovo je sve jos uvek mlacenje prazne slame u zimskoj dokonici, teoretisanej i polemisanje.

Ja zaista ne znam cime da uporedim, jednostavno sam izvrteo iste testove ko na onom forumu i dosao do prostog zakljucka da PII nema sta da trazi pored Nehalem procesora, sada ka da je i7 preskup to nije za neko realno poredjenj. ali uzmimo u obzir da ce se ipak pojaviti i5 i da je sve ono navedeno na onom forumu tacno , stvarno ne znam na koji nacin PII misli da pearira i5 procesorima. Ako se ispostavi da je odnos performansi i5 vs PII slican ovim mojim rezultatima i mojoj proceni onda se ovde zavrsava svaka filozofija na bilo koju temu, sve ostalo bi bilo ubedjivanje kako magarac moze da trci brze od konja samo ne na svakoj stazi i da mu trebaju neki specijalni uslovi da bi postigo punu brzinu, recimo da konju vezemo noge:D pa ako ni tada ne moze onda je bolji zato sto je jeftiniji:p Morao sam malo da budem sarkastican:)

oficijelna cijena Phenom II 940 black 8.1 u nemackoj u k&M shopovima ce biti 259€
A bice i shopovi koji ce nuditi 940 cak i za 240€
Phenlm II 920 vec za 219€

Poslednja izmena:
a sta nije irelevantno onda ? Placebo ? Mislim, ako je sve sto covek baci od testova irelevantno, sta ostaje ? winrar ? Aj ti reci sta je relevantno pa da onda to poredimo, tako je najlakse zar ne ?

:wave:
Relevantno je ono za sta koristis komp. Za nekoga je to video kompresija, za nekoga su to igre, za nekoga su to render programi, za nekoga matematicki programi, a za nekoga virtualizacija.
Na primer zasto CB10 nije relevantan da ti da sliku o jednom procesoru. To je samo jedan benchmark koji ne mora i ne pokazuje kompletnu sliku o nekom procesoru.
CB 10 je sada vrlo konkurentan sa Core 2 klok za klok. Na Nehalemu sada daje bolje rezultate zbog hyperthreadinga, ali zbog tog istog hyperthreadinga serverske aplikacije umeju da rade sporije, zbog cache trashinga.

Isto vazi i za SPi. Sada Phenom 2 izvlaci SPi 1M oko 16 sec na 4 Ghz. C2Q to radi za 12 sec, Nehalem za 11. Pa sta ? Ako mi treba Pi broj na toliko decimala necu ga sigurno racunati sa SPi, jer ima mnogo boljih programa za to i daleko efikasnijih, a veruj mi, Core arhitektura nije toliko efikasnija u njima, ako je uopste.

Uostalom, uvek mozes da namestis bateriju testova u kojoj samo jedna arhitektura pobedjuje. Zapamti, jedan ili par sintetickih benchmark programa nisu apsolutni pokazatelj toga kakva je neka arhitektura. To se opet svodi na poredjenje procesora u SiSoft Sandri.
Multimedia test je uvek imao vise na Intelu, u staroj verziji razlika je bila 2x u odnosu na Phenom, sada su tu negde zavisi da li je fP ili int test u pitanju. Tu se opet postavlja pitanje optimizacije.
S' druge strane Stream test je bio uvek bolji na AMD platformi zbog IMC-a. Opet u realnom radu pitanje je koliko je to tacno.
Kada se sve uzme u obzir, ne mozes da doneses zakljucak osim ako ne uporedis u nekim realnim "workload-ima" neka dva procesora.

Ala ste pristrasni:p kavi ste to, ujedinili ste se protiv moje "*******e" malenkosti:D
@drfedja
Ja sam lepo naveo da pravim poredjenje sa ovim testom i reko da se nadasm da je test ok, sto znaci da ako jeste sve ovo sto sam izneo je tacno, zar ne? o 64-bitnom aplikacijama nisam ni govorio, daj boze da ima neke razlike i da se nesto i na tom polju pomera u korist PII.
:d :d :d
Pogledaj CB10 Phenom 2 rezultate, sa prilicno rastelovanim setovanjima za 1 CPU i moje sa vrlo "zategnutim" 9950BE. P2 na 3 ghz je nesto brzi nego 9950 na 3.133 Mhz.
U CB10 renderu je razlika bar 5% u 32-bitnom rezimu na istom kloku. Na adekvatno podesenom sistemu i ploci, ta razlika bi mogla da bude i veca.

Poslednja izmena od urednika:
*******i je napisao(la):
Reci ti meni sa cime bi ti upredio PII? a da to bude naj realnije, ja mislim sa Q9550, znaci sve od cene do performansi pri maksimalnom kloku za 24/7, ako ga dobije skidam kapu, ali na osnovu ovoga sto je prikazano u ovom testu, tesko da ce se to desiti.
U pravi si ;) To je realan takmac!
Shta je tebi realno poredjenje? 3Dmark06, wprime, Sp1 i sl...to je SW za merenje OC rezultata...Reci ako mislish drugachije ;).
Meni je realno:
DivX, x264 kompresija, 7zip, gaming, 3Dmax, blender, maya,PS, multitasking (vishe aplikacija koje su pokrenute zajedno i njihovi rezultati. To se niko nije setio da radi...Pustish recimo da ti radi 7zip (njegov benchamrk program), da ti kompresuje x264 i igrash se pa izmerish fps u toj nekog igri). To je realnost...
Cena kompletne platforme na kraju krajeva mi je extra bitna, odnosno ne meni (ja i onako masu hardvera dobijam po niskim cenama ili kao test sample koji mi ostane...) vec prosechnom kupcu.

*******i je napisao(la):
Ja zaista ne znam cime da uporedim, jednostavno sam izvrteo iste testove ko na onom forumu i dosao do prostog zakljucka da PII nema sta da trazi pored Nehalem procesora, sada ka da je i7 preskup to nije za neko realno poredjenj. ali uzmimo u obzir da ce se ipak pojaviti i5 i da je sve ono navedeno na onom forumu tacno , stvarno ne znam na koji nacin PII misli da pearira i5 procesorima.
Nema shta da trazi...nije brzi, to cu ja prvi da ti kazem! Ali po ceni jedne najache Core i7 platforme se sklope dve najache PII platforme, shta je brze kad se napravi klaster? chak i kada je Core i7 oc-ovan a dva PII rachunara nisu....
Aj recimo da je sve to tachno ;). Uvek mozesh da parirash sa cenom...Jel ti jasno da smo svi mi ovde odushevljeni sa PII zbog njegove cene koja je dobra...Celokupan proizvod je dobar! Ocuje se dosta, radi poprilichno brzo, bodesh ga u stari socket, bla bla bla...
Core i5 ce najverovatnije biti gaming bomba ;) Intel je veliki igrach i predstavice taj CPU kao najbrzi ikad napravljeni CPU za gaming, a naravno i najverovatnije ce biti tako! Ali to je q2 2009, a mozda i q3 2009. Inache devojka mi je mozda trudna (ne zezam se), a to znachi da ce u q3 2009 mozda animaN biti tata. Da li si svestan koliko ce to mene promeniti kao choveka i celokupnu moju zivotnu situaciju. Nadam se da razumesh moju metaforu. Q3 je daleko i kad dodje prichacemo o tome...
*******i je napisao(la):
Zadnju info koji ja ima je da su svi dobili na poklon e sad ne znam dali neki moraju da vrate i zasto. Ja nisam pretstavnik intela samo sam tako cuo, mozes pretpostaviti od koga.
Update-ovao sam ti info malopre ;) Zashto trebaju da vrate nije moje da pricham niti me se tiche...Znam da moraju ;)
Znami i da nisi predstavnik Intela, a ne znam od koga si mogao da chujesh...Chak i ne zelim da pretpostavljam. Pretpostavke me u zadnje vreme ne odvode tako gde treba pa uglavnom pitam konkretno i direktno. Nekad sam mislio da znam sve na relaciji ko-shta-gde i kako i nisam smarao nikog i davio, medjutim, ispostavilo se da je zapravo moguce da te i tu lazu (chast izuzetcima)...tako da od sad pitam sve ko malo dete i smaram svakog pre zatvaranja bilo kog kruga ;).

Za sam rezultat n/c, ali scaling mi je nesto cudan? Samo 3.57x?
http://www.ocxtreme.org/forumenus/showthread.php?t=4302
Recim da je CB R10 referentan po pitanju rendera ovaj rezultat PII procesora na 4000mhz je jako los

A sto se tiche prodaje, tu previse spekulisete bez racunanja na krizu ;) Najrealnije je da ce se vecina ljudi uzdrzati od kupovine tipa Ph-II, QX, i7 920... jer je to za srednju klasu, ili eventualno za nizu. A sa druge strane i7 965 je klasa za one kojima cena nije problem i dalje, a za OC ce ici samo air malo, i tu je samo bitno direktno poredjenje (Ph-II vs i7-965).
Da, i ovo sto sam ja rekao je spekulacija, ali barem nije skroz matematicka ;)
(cisto da stavim u bajtove, pa da vidimo ko je bolja Baba Vanga ;))

Poslednja izmena od urednika:
DivX, x264 kompresija, 7zip, gaming, 3Dmax, blender, maya,PS, multitasking (vishe aplikacija koje su pokrenute zajedno i njihovi rezultati. To se niko nije setio da radi...Pustish recimo da ti radi 7zip (njegov benchamrk program), da ti kompresuje x264 i igrash se pa izmerish fps u toj nekog igri). To je realnost...
Ne bih se slozio uopste, nerealno je da ce takvih (konkretno navedenih MT) koriscenja biti... tj. zanemarljiv broj ljudi pusti kompresiju u pozadini i igra se u isto vreme..
A opet to povlaci pitanje da li je igra zavisna od CPU-a malo ili puno, pa da li ce kompresija biti u Idle priority ili normal...
a jos 7zip, x264 i igranje u isto vreme? Malo morgen ce to iko raditi.

Nema shta da trazi...nije brzi, to cu ja prvi da ti kazem! Ali po ceni jedne najache Core i7 platforme se sklope dve najache PII platforme, shta je brze kad se napravi klaster? chak i kada je Core i7 oc-ovan a dva PII rachunara nisu....
A kako ti mislis da obican korisnik iskoristi dva racunara molim te? :D Igrica koja offloaduje pola posla preko Infiniband-a? :D
Za cene si u pravu sasvim, ali ovo za klaster je smesno stvarno :p

Licno se slazem da je Ph-II bolja platforma od i7 i Penryn-a, cak i da bude 10% sporija clock za clock u proseku od i7.
Trenutni problem i AMD-a i Intela u srednjem cenovnom segmentu (gde su X4 i slabiji i7) je trenutna situacija u svetu. Ko jos nema racunar a hoce da kupi, i razmislja se izmedju ova dva, nece mnogo razmisljati, ali ko vec ima racunar - uzdrzace se sada. IT prvi strada.

malo novih "rezultata" od Sof'a na LN2

qyhlbb9x.png

k9p3whuq.jpg

njegova izjava

Kod:
Vcore müsste einigermaßen passen - höher hab ich in der Kürze der Zeit nicht mehr probiert,
aber wahrscheinlich bringt es das nicht mehr. Interessant war, dass ich trotz minimal
 6x HT Link Multi (= Ht 2.0 bei 1.32 gig) locker -155°C am Pot fahren konnte. bei -160°C fror
 das system ein. bei jens und hoschi ging es bis -195°C mit ht link 1.0 (5x multi). die option
 kommt hoffentlich mit dem nächsten bios fürs A79A-S. dafür funktioniert AOD bestens
 auf dem foxconn 790FX board

prevod :

Vcore bi trebao da pase , vise nisam probao za to kratko vreme, ali verovatno da nema
neke znatne dobiti. Interesantno je da iako sam imao minimalni Multi
6x za HT Link (= Ht 2.0 na 1.32 GHz) mogao sam sa lakocom da odrzavam temperaturu
od -155 na potu. Kod -160 mi je sistem zamrznuo. Kod Jens'a i Hoshija (momci iz benchbrothers tima)
sistem je isao do -195°C sa HT link 1.0 (5x multi) nadam se da ce opcija doci sa sledecim
biosem za A79A-S ali zato AMD odlicno radi na foxconn 790FX.

-------------------------

Kako se moze videti sve vise i vise testova po netu gdje AMD Phenom II nema problema sa HT-Linkom na 1.0 da vozi na -195°C
po mom mishljenju Tomshardware koji odavno simpatizira plave je odradio test u najmanju ruku smesno , neprofesionalno a isao bih toliko daleko da bi i tvrdio zlonamerno

Momci iz benchbrothers tima su bili malo uspjesniji zbog mogucnosti selkcije HT 1.0 linka

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=466871

1,92V temperatura -195°C

Ako pogledate koju su memaru koristili moze se lako zakljuciti da to moze i bolje ..... :)
Nema druge nego da cica to uzme u svoje ruke ..... :D

Definitivno mozemo govoriti o revoluciji kad je u pitanju extremni overclok !

Poslednja izmena:
alfaunits je napisao(la):
Ne bih se slozio uopste, nerealno je da ce takvih (konkretno navedenih MT) koriscenja biti... tj. zanemarljiv broj ljudi pusti kompresiju u pozadini i igra se u isto vreme..
A opet to povlaci pitanje da li je igra zavisna od CPU-a malo ili puno, pa da li ce kompresija biti u Idle priority ili normal...
a jos 7zip, x264 i igranje u isto vreme? Malo morgen ce to iko raditi.
Da li je relano ili nerealno ne znam, ono shto znam da je chist *****luk kupovati Quadcore onda za gaming i sl...Nazvao bih chak i pomodarstvo. 10x bolja i isplativija je kombinacija kupovin E8400 procesora koji cesh ocovati an 4 GHz...bolje od toga ti ne treba onda ;)

A kako ti mislis da obican korisnik iskoristi dva racunara molim te? :D Igrica koja offloaduje pola posla preko Infiniband-a? :D
Za cene si u pravu sasvim, ali ovo za klaster je smesno stvarno :p
Zapravo smeshno je kako *******i ne moza da skapira shta nas sve vuche prema PII. Pa sam morao najplastichnije moguce da mu objasnim da je cena glavni i jedni faktor...Meni samo nije jasno kako ti to nisi provalio :S:

Licno se slazem da je Ph-II bolja platforma od i7 i Penryn-a, cak i da bude 10% sporija clock za clock u proseku od i7.
Trenutni problem i AMD-a i Intela u srednjem cenovnom segmentu (gde su X4 i slabiji i7) je trenutna situacija u svetu. Ko jos nema racunar a hoce da kupi, i razmislja se izmedju ova dva, nece mnogo razmisljati, ali ko vec ima racunar - uzdrzace se sada. IT prvi strada.
Slazem se ;)

Pitanje koje se postavlja je
da li cenovna razlika jednog i7 sistema opravdava minimalne prednosti u nekim aplikacijama ?

Drugo pitanje koje je za prosecnog korisnika momentalno ili u skoroj buducnosti postavlja je kako stoji Q9XXX po performansama protiv jednog phenoma i kako ce intelova cenovna politika ubuduce izgledati kad je ta serija u pitanju.

Drugo pitanje koje je za prosecnog korisnika momentalno ili u skoroj buducnosti postavlja je kako stoji Q9XXX po performansama protiv jednog phenoma i kako ce intelova cenovna politika ubuduce izgledati kad je ta serija u pitanju.
Ovoj je pitanej ciji odgovor ce presuditi kako ce se PII kotirati sto se same prodaj tice, kako god da bude profitirace krajnji kupci, za relativno male pare vrh performanse, posto je za ocekivati da ce intel oboriti cene Q9550 i Q9650 procesora.

da li cenovna razlika jednog i7 sistema opravdava minimalne prednosti u nekim aplikacijama ?
Pa naravno da ne opravadava, to je uvek tako bilo, oduvek su najskuplje komponente nudile najvise sto se tice performansi ali nikada se nije desilo da je cena istih u skladu sa tim performansama, cena je uvek bila daleko veca nego sto realno i po nekoj normalnoj racunici trebala da bude.

Da li je relano ili nerealno ne znam, ono shto znam da je chist *****luk kupovati Quadcore onda za gaming i sl...Nazvao bih chak i pomodarstvo. 10x bolja i isplativija je kombinacija kupovin E8400 procesora koji cesh ocovati an 4 GHz...bolje od toga ti ne treba onda ;)
Pa u stvari za kucne potrebe (ukljucujuci i igrice dakle), dual core i jeste dovoljan, sasvim.
Stvarno su samo profi potrebe za quad core, radili mi te profi stvari kuci ili van ;)

Zapravo smeshno je kako *******i ne moza da skapira shta nas sve vuche prema PII. Pa sam morao najplastichnije moguce da mu objasnim da je cena glavni i jedni faktor...Meni samo nije jasno kako ti to nisi provalio :S:
Errrm, previse je bilo *******o citati sve te postove, uglavnom sam ih preskocio :D

Ja samo znam da ce 9950BE u mojoj 790FX ploci biti lepo zamenjen sa Phenomom 940 ili 920. :) Sigurno necu uzimati Core 2 Quad.

Da li ce? Hoce. Zasto? Zato sto lepo rekosmo da obicnom korisniku ni Phenom nije potreban, znaci gledali bi profi korisnike - kojima je bitnije i 5% performansi naspram 50% cene da bi na vremenu ustedeli.
Naravno, opet spekulacije..

Da li ce? Hoce. Zasto? Zato sto lepo rekosmo da obicnom korisniku ni Phenom nije potreban, znaci gledali bi profi korisnike - kojima je bitnije i 5% performansi naspram 50% cene da bi na vremenu ustedeli.

Mozda im realno bude bitno 20% performansi da bi donekle mogli opravdati toliko visocije izdatke , 5% je smesno da bi opravdalo 50% vise novca pa cak i za profesionalce.

P.S i tih 5% ce da splasne izlaskom 925 i 945 (DDR3)

Moja procena ce biti a pokazalo se u praksi da ce korisnici radije kupiti jeftinije i kloknuti proizvod (koji se pokazao kao dobar za OC)

Evo na mom licnom primeru (jasno je da ne vazi za prosecnom korisnika).
Ako uspem sa Phenom II ispod kompresije za svaki dan da vozim 4500 MHz to ne da nece biti sporije od i7 nego ce to biti prosecna frikvencija jedne i7edmice na LN2.
Ili ti nedostizne frikvencije za jedan i7 za svaki dan !

Zato ja licno preferiram ovaj CPU !!!

Za mene licno (subjektivno) nema razloga da dajem toliki novac za X58 plocu i za procesor koji ce za moje namjene za svaki dan da se pokaze kao promasaj o LN2 da ne pricam

Poslednja izmena:
Hteli mi ili ne, quadcore CPU ce prodavati, pomodarstvo, a ne realna potreba...(ceo grad sheta symbian telefone, a kazu "a?". Kad im kazesh da je to OS i da ima gotivnih aplikacija...Misle da je symbian cool naziv, za cool telefone. Pomodarstvo...).
Kome metafora odmah i istog momenta nije jasna, nek se i ne trudi da je shvati iz drugog pokushaja.
Kada bi korisnici tachno definisali potrebe i kad ne bi bilo onog psiholoshkog momenta "trebace mi", mozda bi i cela IT industrija otishla u pravcu prave optimizacije i mozda bi se desila revolucija. No sami smo svoji robovi (umno robovanje)! Intel, AMD i njima slichni ce naravno gledati da iskoriste te ljudske slabosti i da nam plasiraju proizvode koji su nam "neophodni".
Gospodo, rob animaN i njemu slichni ne moze se otrgnuti robovanja, ali se moze otrgnuti nekog dela perfomasni i ushtedeti novac. Ako sam vec rob, nisam glup...
QuadCore (ili jachi) ce se prodavati pa prodavati, postavlja se samo pitanje: Da li si spreman ili nisi da odvojish novac, a da to bude po svaku cenu?

@alfaunits
Ovo nije bilo konkretno upuceno tebi, tvojh post me je samo naveo ;)

Errrm, previse je bilo *******o citati sve te postove, uglavnom sam ih preskocio :D
Zavidim ti :D

Prvo profi korisnici CE, provereno i za 5% performansidati primetno vishe. Oni ne klokuju, ne zanima ih ni air ni LN2, nego mashina kakva se dobija od retailera.

A ako bude samo 5% brzi i7, Intel ce spustiti cene definitivno, da se ne lazemo...
A bitnija stvar je da ce nece biti 5% razlike za sve, vec mozda u proseku (verovatno vishe ali nije bitno...), dok ce u nekim delovima biti primetno veca razlika, za koju se rado placa. Doduse, i jedan i drugi procesor ce imati ono u cemu su bolji, pa ce se po tome i prodavati. Igre nisu merodavne, a iskreno mislim da igraci ili kupe slab CPU ili bash najbrzi.

Mozda im realno bude bitno 20% performansi da bi donekle mogli opravdati toliko visocije izdatke , 5% je smesno da bi opravdalo 50% vise novca pa cak i za profesionalce.

P.S i tih 5% ce da splasne izlaskom 925 i 945 (DDR3)

Moja procena ce biti a pokazalo se u praksi da ce korisnici radije kupiti jeftinije i kloknuti proizvod (koji se pokazao kao dobar za OC)

Prema mom iskustvu, profesionalni korisnici često nemaju pojma o tehnologiji niti prate razvoj tehnologije previše (grafičke, procesori). Njima samo treba veliki brzi kompjuter i često nije problem platiti više i nešto što je realno lošije. Ja npr. nisam mogao proturiti AMD X2 u firmi kao isplativije rješenje u odnosu na Pressler, Prescot & co., iz razloga što se AMD više grije !? Da ne kažem kako je AMD X2 još danas najjeftiniji procesor ako se traži procesor sa HW podrškom za virtualizaciju, što je nama u firmi glavni uvjet.

normalno je da amd nece odjednom preuzeti dio kolaca, niko ne ocekuje da ljudi prodaju svoje q6600 ili q9450 da predju na p2
njima u ovom trenutku jednostavno fali pozitivna reklama
kao sto se navodi, jos uvek kod nekih vredi parola - amd je bolji za igre i sl.
i takva reklama je nedostajala amd-u sa novijim procesorima, onaj bug, pa losiji oc, pa sporiji od c2d... ljudi pricaju, prica se siri (sa preuvelicavanjem)
p2 bi upravo trebao biti ta neka pozitiva a za posle cemo videti

Najveći broj najbržih procesora ipak završi u kućnim desktop mašinama, kao što animaN kaže - iz čistog pomodarstva. Iz mog iskustva - većina profesionalaca će ipak prvo pitati za cenu, naročito ako je u pitanju veći broj računara, tako da Phenom II ima dobru tržišnu sansu, imajući u vidu cenu cele platforme. Sve je u marketingu.

A kako stvari stoje, polako pocinje da ga bije dobar glas, a to je ono sto najvise prodaje desktop procesore. Setimo se vremena S939 i Netbursta. Vecina desktop konfiguracija je bila zasnovana na AMD procesorima, mada u OEM masinama taj odnos je bio slican onome koji je i danas. Nece se trzisni udeo AMD-a skoro povecati preko 20-25%, ali sa novim procesom i efikasnijim procesorima ce im se zarada povecati.
Prema mom iskustvu, profesionalni korisnici često nemaju pojma o tehnologiji niti prate razvoj tehnologije previše (grafičke, procesori). Njima samo treba veliki brzi kompjuter i često nije problem platiti više i nešto što je realno lošije. Ja npr. nisam mogao proturiti AMD X2 u firmi kao isplativije rješenje u odnosu na Pressler, Prescot & co., iz razloga što se AMD više grije !? Da ne kažem kako je AMD X2 još danas najjeftiniji procesor ako se traži procesor sa HW podrškom za virtualizaciju, što je nama u firmi glavni uvjet.

To je ono o cemu pricam. AMD moze da uzme 10 ili 15% trzista, ako nije na dobrom glasu ili 25% ako je mnogo bolji od Intela, kao sto je to bio slucaj u vreme Preshota.

Poslednja izmena:
stigao J&W 790GX Extreme , mogu vam reci da sam retko video ovako cisto odradjenu plocu. -> dual bios , dugmat na ploci za poweron i reset , 790GX OC chipset a cena 125€
u iscekivanju Phenom II..... wait .... wait ... wait ...

Poslednja izmena:
monty gori si od cerkice :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno