Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
DDR3 je skoro dostigao svoj maximum, kakav buduci standard :D Mada se slazem, AMD je tacno kad treba usao u DDR3 vagon.
DDR3 ce dostici svoj maksimum kada po ceni bude bio izjednacen sa DDR2, a to ce biti za jedno 8 meseci do godinu dana. Naravno, pravo vreme je bas sada za prelazak na DDR3.

AM2->AM3 pricas? Odakle tu razlika u kesu i IPC-u?
Ne, pricam uopste. Neka je Agena na 2.6 Ghz 100%, dodaj 5% IPC + 6% kes + 2% unapredjenje IMC-a + 5% DDR3 dobijas klok za klok u proseku 18% brzi CPU, zar ne ? Nekada te razlike mogu da budu i manje, a nekada vece.

DDR3 ce dostici svoj maksimum kada po ceni bude bio izjednacen sa DDR2, a to ce biti za jedno 8 meseci do godinu dana. Naravno, pravo vreme je bas sada za prelazak na DDR3.

Sada je pravo vreme za stekanje. :D

Kako se isplati prelaziti na DDR3 kada je 3 ili 4 puta skuplja od DDR2?

Poslednja izmena:
DDDR3 je neracionalan izbor osim za nekog ko može da unovči to što ima state-of-the-art opremu u cilju promocije (koju narvno ne radi za bombone).

DDR3 je jos uvek preskup za prosecnog korisnika.

4GB Crucial Ballistix se mogu ovde pazariti za 47€.
Crucial BAllistix je svakako po kvalitetu memorija za sebe.

DDR3 memoriju tog kvaliteta i mogucnosti moramo traziti kad je DDR3-tripple u pitanju od 130€ pa na dalje.

Razlika u Srbiji je dovoljno velika da ni Q6600 nije vredan poredjenja sa Phenomom, nemam tu argumenta.
Sto se NewEgg-a i ostalih US sajtova tiche, jeste da se nama u Srbiji ne isplati ali slanje u EU je daleko od neisplativog - ja sam u UK slao kucista iz US i pokupio ih posle.

Aj se sad ne izvlaci samo dublje ulazis u blato :)
razlika nigdje u evropi nemoze biti samo 100€ to je fakat to sto si ti fizicki u srbiji i placas i srpske poreze i srpske carine naravno ti nista ne smeta da u tvom virtualnom svetu se prodajes kao amerikanac !

Ako pricamo ovdje o cenama i konfiguracijama za prosecne korinike a nalazimo se u srpskom forumu valjda ce mo navoditi cene koje su dostupne u Srbiji ili bar Evropi.

Sve si rekao , pozdrav !

Bilo koji test da pogledam PII u FarCry2 daje dosta dobre i bolje rezultate od konkurencije, ali zato u strateskim igram kao sto je Company Of Heroes i World at War daje lose i dosta losije rezultat. Po mom misljenju strategije su uvek procesorski zahtevnije igre zbog dosta jedinica na trenu (po nekoj logici trebalobi da je tada vise uposljen) a retko se koriste u testiranju procesora, Crysis ili neka druga fps igra novijeg datuma nece pokazati toliku razliku medju procesorima ali startegije mislim da hoce, tako da evo predloga ako testovi nisu zavrseni da se ubaci koja strateska igra novijeg datuma radi sto vernijeg prikaza performansi.

@*******i pa nemoze to tako....... :p
gde li bese test za GTA4... ;)

Radio sam ja bench za Frontlines, samo da vidim gde mi je rez, pa cu da postujem!

@*******i pa nemoze to tako....... :p
gde li bese test za GTA4... ;)

Da da upravu si, GTA4 bi mogao da bude dobar pokazatelj performansi procesora, ima dobar i realan test implatiran u samu igru, ali i nemora da znaci posto se klokovanjem procesora nista ne dobija, igra ima benefita od sva 4jezgra ali kada se ukljuci HT kod i7 procesora ne dobija nista na performansama. Kod strateskih igara klok procesora se direktno odrazava na performanse, baram kod onih koje sam ja ima prilike znanja i mogucnosti da isproba.
@CooLa
Frontlines bi trebao da pokaze ono o cemu govorim, samo ako nije genericki tes tesko je da igranjem jedne deonice dodjemo do istih i relevantnih rezultata, iz prostog razloga nemoguce je natrati jedinice da se ponasju isto nakon ponovnog pokretanja iste etape u igri, sto se fps igara tice to moze da se uzme kao neko merilo mada opet to nije to, tesko je dati pravu ocenu ako test nije genericki a opet sa druge strane realna. Recimo Crysis benchmark_gpu je smesna test i nista ne pokazuje realno, svi ga koriste pa je zato na osnovu njega lako napraviti uporedjivanje, ali zato je Crysis Assult Harbor jako dobar pokazatelj performansi zato sto je realn, deonica testa je dobro odabrana ima dosta scena borbe eksplozija u svih drugih efekata koje Crysis engine nudi, koji optrecuju grafiku do maksimuma isto tako iz procesora izvlace maksimum.

Sada je pravo vreme za stekanje. :D

Kako se isplati prelaziti na DDR3 kada je 3 ili 4 puta skuplja od DDR2?

Auuu, pa ti si stvarno promasio smisao onoga sto sam rekao da kazem. :d
Rekao sam da je za kompaniju pravo vreme da izvrsi tranziciju na DDR3, a sad to sto ti tumacis bukvalno, to je tvoj veciti problem. Da si procitao sve sto sam napisao mozda mi ne bi postavio ovako glupo pitanje.

Poslednja izmena:
Auuu, pa ti si stvarno promasio smisao onoga sto sam rekao da kazem. :d
Rekao sam da je za kompaniju pravo vreme da izvrsi tranziciju na DDR3, a sad to sto ti tumacis bukvalno, to je tvoj veciti problem. Da si procitao sve sto sam napisao mozda mi ne bi postavio ovako glupo pitanje.

Ih, tranzicija na DDR3 je mnogo bitna za 1 kompaniju. Njima su bitne pare i investicije koje nemaju. :d

A to da li ce novi procesor podrzavati DDR3 ili 4 je bitno samo korisnicima (eventualno R&D). A korisnicima je DDR3 sada nacisto neisplativ i nezanimljiv.

Poslednja izmena:
http://www.gameware.ir/phenom2/benchmarks/

navodno na 4.2 GHz sa Zalman hladnjakom stabilan .....

"We've been able to overclock this monster on a Biostar TForce TA790GX A2 but since it really isn't an overclocking board, and it can just provide 4 phase of power of the processor, The VRM got so hot that it melt the fiber behind the motherboard (the fiber in the box).
This heat produced by the VRM was kinda impossible to cool down so it led the motherboard to turn it self off and it didn't boot unless we wait so the VRM cools down, though the CPU was still as cool as 40 Degrees Celsius.
As you all know, the best way to overclock the Phenom Family is to use motherboards coupled with SB750, but since all of our test boards either didn't have proper BIOS (in case of DFI790GX and also Jetway) or because of lack of enough PWM phases (in case of Biostar TA790GX A2), we were forced to use our old 790FX coupled with the beloved SB600.
Our last thought is that, when the time is right you'd be able to overclock this monster to 4 GHz easily, with any board which is coupled with SB750 and also has enough juice to feed monster at 4GHz, we also heard that nVIDIA's new chipset will be a good overclocker for this processor :)
We're counting every second for the new phenom to get launched, it will be the best processor AMD have ever built, and we believe it will be as successful as Hammer in 2003."

Poslednja izmena:
Da li , i kako utice SB600 vs SB750 na klokovanje meni zeljnog phenoma2?

Da li , i kako utice SB600 vs SB750 na klokovanje meni zeljnog phenoma2?

SB750 ima direktnu low level vezu sa socketom AM2 i u stanju je da izmeni pojedine Parametre i napone Phenom procesora i sa time obezbedi stabilniji rad u overclockovanom rezimu tako da moze biti i do 300 MHz veci od starijeg SB600.

Tehnika se inace zove ACC (Advanced Clock Calibration)

А има ли тога на SB700 на м3а78pro? Плоча има 5фазно напајање и декларисана је за Феноме до 140 вати... оће ли то ваљати за P2?

Fedja je klokovao obicnog Phenoma na m3a78, i solidno se klokuje. Kako bi se klokovao PII, pojma nemam!

Kolika je očekivana cijena ovde kod nas za PII 940, i kad bi se trebao pojaviti?

Ih, tranzicija na DDR3 je mnogo bitna za 1 kompaniju. Njima su bitne pare i investicije koje nemaju. :d

A to da li ce novi procesor podrzavati DDR3 ili 4 je bitno samo korisnicima (eventualno R&D). A korisnicima je DDR3 sada nacisto neisplativ i nezanimljiv.
Slazem se sa tom konstatacijom, ali taj DDR3 ce biti za koji mesec jeftiniji, taman kada se nova platforma "uhoda". Do tada ce entuzijastima biti zanimljiv DDR3. ;)

Oko 270 €, pojavice se posle bozica, valjda u dovoljnim kolicinama. ;)
E to je odlično što će ga biti odmah sada i u dovoljnim količinama. Cijena od 270 €...pa valjda je to OK, ali ne znam koliko bi to bilo ovde kod mene, bojim se i pretpostaviti, ali vidjeću.

Sve u svemu to je duplo više nego što je koštao ovaj moj sadašnji kad sam ga kupovao, ali me dosta privlači PII 940 :)

Ovih dana intenzivno razmišljam da već sada uzmem PII 940, neku solidnu AM2+ ploču i 2 ili 4 GB RAM-a. U dilemi sam, planirao ovu svoju sadašnju elitnu konfiguraciju zamjeniti za potpuno novu kad završim faks jer ovo sada gura nekako a jače bi mi trebalo za igre za koje sad nemam vremena, ali se faks malo razvukao a posao obavljam na kućnom kompjuteru i nije to više to, pa razmišljam da li da promjenim plan i već sada uzmem PII, nekako mi se ovih dana sve više sviđa ta ideja. Ja se nadam da bi PII platforma osjetno bolje radila od ove moje sadašnje, elitne. A onda bih možda tamo negdje kasnije kad se stabilizuju stvari sa AM3 i DDR3 da zamjenim te tri osnovne komponente i guram. Ili da tada možda eventualno uzmem i5 ili i7, šta god bude zgodno, a do tada PII. Djeluje mi kao dobar plan.

Prije toga sam bio siguran da ću ići na Intel platformu, posebno sa pojavom odličnih Core2 a pratio sam i Nahelem i bio dosta zagrijan za i7, ali me nešto više privlači PII, odjednom, ne znam zašto, koliko vidim i čujem on bi za igre trebao biti OK, samo da uzmem bolji GPU, a pošto su igre najzahtjevnija aktivnost kod mene (ništa rendering i slično) onda bi valjda PII mogao obavljati posao, valjda i sa ovolikim monitorima koje imam :S: mada je tu GPU bitniji.

Ako neko ima neki savjet, komentar ili ispravak neka slobodno iznese. Zbog ovih stvari me i zanima kad će se moći nabaviti PII i po kojim cijenama jer bih ga možda ganjao već sad u januaru, pogotovo ako im neće brzo drastično padati cijena. Mogao bih ići i na neki C2D ili C2Q, ali me PII više privlači, a i7 je skup sa svojom pločom i memorijom.

Da li se očekuje pad cijena i7 i X58 ploča?
Da li se i koliko brzo očekuje pad cijena PII procesora? Pretpostavljam da ne baš skoro ali čisto da pitam pošto vi više znate.

Da li da sada mjenjam ovu svoju zvjer od mašine za PII ili da čekam...nešto? Pretpostavljam da ništa novo specijalno ne treba da se pojavi što je vrijedno čekanja, Intel je nedavno izbacio svoje, AMD sad izbacuje svoje i to je to do daljnjeg.

Slobodno iznesite neki komentar i savjet na ovo :)

E to je odlično što će ga biti odmah sada i u dovoljnim količinama. Cijena od 270 €...pa valjda je to OK, ali ne znam koliko bi to bilo ovde kod mene, bojim se i pretpostaviti, ali vidjeću.

Sve u svemu to je duplo više nego što je koštao ovaj moj sadašnji kad sam ga kupovao, ali me dosta privlači PII 940 :)

Ovih dana intenzivno razmišljam da već sada uzmem PII 940, neku solidnu AM2+ ploču i 2 ili 4 GB RAM-a. U dilemi sam, planirao ovu svoju sadašnju elitnu konfiguraciju zamjeniti za potpuno novu kad završim faks jer ovo sada gura nekako a jače bi mi trebalo za igre za koje sad nemam vremena, ali se faks malo razvukao a posao obavljam na kućnom kompjuteru i nije to više to, pa razmišljam da li da promjenim plan i već sada uzmem PII, nekako mi se ovih dana sve više sviđa ta ideja. Ja se nadam da bi PII platforma osjetno bolje radila od ove moje sadašnje, elitne. A onda bih možda tamo negdje kasnije kad se stabilizuju stvari sa AM3 i DDR3 da zamjenim te tri osnovne komponente i guram. Ili da tada možda eventualno uzmem i5 ili i7, šta god bude zgodno, a do tada PII. Djeluje mi kao dobar plan.

Prije toga sam bio siguran da ću ići na Intel platformu, posebno sa pojavom odličnih Core2 a pratio sam i Nahelem i bio dosta zagrijan za i7, ali me nešto više privlači PII, odjednom, ne znam zašto, koliko vidim i čujem on bi za igre trebao biti OK, samo da uzmem bolji GPU, a pošto su igre najzahtjevnija aktivnost kod mene (ništa rendering i slično) onda bi valjda PII mogao obavljati posao, valjda i sa ovolikim monitorima koje imam :S: mada je tu GPU bitniji.

Ako neko ima neki savjet, komentar ili ispravak neka slobodno iznese. Zbog ovih stvari me i zanima kad će se moći nabaviti PII i po kojim cijenama jer bih ga možda ganjao već sad u januaru, pogotovo ako im neće brzo drastično padati cijena. Mogao bih ići i na neki C2D ili C2Q, ali me PII više privlači, a i7 je skup sa svojom pločom i memorijom.

Da li se očekuje pad cijena i7 i X58 ploča?
Da li se i koliko brzo očekuje pad cijena PII procesora? Pretpostavljam da ne baš skoro ali čisto da pitam pošto vi više znate.

Da li da sada mjenjam ovu svoju zvjer od mašine za PII ili da čekam...nešto? Pretpostavljam da ništa novo specijalno ne treba da se pojavi što je vrijedno čekanja, Intel je nedavno izbacio svoje, AMD sad izbacuje svoje i to je to do daljnjeg.

Slobodno iznesite neki komentar i savjet na ovo :)

Osnova za igre je dobra graficka sto znaci investiraj razliku u novcu izmedju i7 platforme i Phenom II platforme u dobru graficku i zavrsio si posao.

U igrama performanse i7 neces ionako osetiti a razliku grafulje od 100€ ili grafulje od 300€ itekako mozes osetiti.
Mozda ulozis 100€ za grafulju a ostalih 100€ za dva lepa diska koja vozis u Raid-0.

Uzmi lepo 4GB-DDR2 memorije da i Vista tecno radi ....

Klokni Phenom na 3.7-3.8 za svaki dan na nekom boljem Cooleru i imaces i vise nego performantan sistem.

Moja preporuka za konfiguraciju :

Phenom II
J&W 790GX Extreme
Crucial Ballistix DIMM Kit 4GB PC2-6400U CL4-4-4-12
2x Seagate Barracuda 7200.11 500GB, 32MB Cache, SATA II

Poslednja izmena:
Не мора квад може и са три језгара :) ако уопште буде таквих.

Ma nema bre da fali !
Ce bude , sine Dragane :) Ovaj Dragojlo :)

Strpi se do februara , tad bi trebao X3 Model Codename "Heka" da izadje
710 i 720

sa po 6MB L3 Cache'a i tri jezgra.

moguce da budu oko 100€ :)

AMD planira i quad modele sa malkice manje L3 Cache'a (4MB umesto 6MB)
trebali bi takodje biti jeftiniji e sad da li ce to biti oko 150 ili vise oko 100 to je pitanje u svakom slucaju znacemo u februaru :)

Phenom II X4 810 Deneb 4x 2,6 GHz 4 MiB AM3 95 W Feb. 09
Phenom II X4 805 Deneb 4x 2,5 GHz 4 MiB AM3 95 W Feb. 09

Poslednja izmena:
Za nije najvljen i Athlon X4, on bi trebao da bude najpovoljniji u toj klasi.

Jeste al ce biti tek na Leto i nece imati L3 Cache zato mislim da ce biti i jeftiniji od 100€

710 i 720 bi trebali da budu veoma interesantni primerci iako ih je AMD oznacio po cifri Modela kao slabije mislim da ce se u realnom radu
pokazati zbog velikog Cache'a (6MB) veoma dobro. Neverujem da ce jedno jezgro manje znatno uticati na gaming ili multimedia performanse.
Cena bi trebala da bude manja nego na 8XX modelima

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno