E to je odlično što će ga biti odmah sada i u dovoljnim količinama. Cijena od 270 €...pa valjda je to OK, ali ne znam koliko bi to bilo ovde kod mene, bojim se i pretpostaviti, ali vidjeću.
Sve u svemu to je duplo više nego što je koštao ovaj moj sadašnji kad sam ga kupovao, ali me dosta privlači PII 940
Ovih dana intenzivno razmišljam da već sada uzmem PII 940, neku solidnu AM2+ ploču i 2 ili 4 GB RAM-a. U dilemi sam, planirao ovu svoju sadašnju elitnu konfiguraciju zamjeniti za potpuno novu kad završim faks jer ovo sada gura nekako a jače bi mi trebalo za igre za koje sad nemam vremena, ali se faks malo razvukao a posao obavljam na kućnom kompjuteru i nije to više to, pa razmišljam da li da promjenim plan i već sada uzmem PII, nekako mi se ovih dana sve više sviđa ta ideja. Ja se nadam da bi PII platforma osjetno bolje radila od ove moje sadašnje, elitne. A onda bih možda tamo negdje kasnije kad se stabilizuju stvari sa AM3 i DDR3 da zamjenim te tri osnovne komponente i guram. Ili da tada možda eventualno uzmem i5 ili i7, šta god bude zgodno, a do tada PII. Djeluje mi kao dobar plan.
Prije toga sam bio siguran da ću ići na Intel platformu, posebno sa pojavom odličnih Core2 a pratio sam i Nahelem i bio dosta zagrijan za i7, ali me nešto više privlači PII, odjednom, ne znam zašto, koliko vidim i čujem on bi za igre trebao biti OK, samo da uzmem bolji GPU, a pošto su igre najzahtjevnija aktivnost kod mene (ništa rendering i slično) onda bi valjda PII mogao obavljati posao, valjda i sa ovolikim monitorima koje imam :S: mada je tu GPU bitniji.
Ako neko ima neki savjet, komentar ili ispravak neka slobodno iznese. Zbog ovih stvari me i zanima kad će se moći nabaviti PII i po kojim cijenama jer bih ga možda ganjao već sad u januaru, pogotovo ako im neće brzo drastično padati cijena. Mogao bih ići i na neki C2D ili C2Q, ali me PII više privlači, a i7 je skup sa svojom pločom i memorijom.
Da li se očekuje pad cijena i7 i X58 ploča?
Da li se i koliko brzo očekuje pad cijena PII procesora? Pretpostavljam da ne baš skoro ali čisto da pitam pošto vi više znate.
Da li da sada mjenjam ovu svoju zvjer od mašine za PII ili da čekam...nešto? Pretpostavljam da ništa novo specijalno ne treba da se pojavi što je vrijedno čekanja, Intel je nedavno izbacio svoje, AMD sad izbacuje svoje i to je to do daljnjeg.
Slobodno iznesite neki komentar i savjet na ovo