Šta je novo?

AMD noviteti za 2006!

• Začetnik teme Začetnik teme Lukija
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ivanbo2003 je napisao(la):
Ostaje cinjenica da jos stvari nisu sazrele,ali intel se sam upustio u avanturu lozenja ljudi po forumima,pa je na njima i odgovornost sto nisu dostavili ljudima opremu koja podrzava procesor(a on bi trebao u Julu da se pojavi na TRZISTU!!!,bar u ogranicenim kolicinama).
A kako komentarises da AMD-ovo cedo koje navodno treba da izadje na trziste pre conroea,nema ni jedan test i nista se ne zna o doticnom!Da nije i to neka vrsta politike AMD-a?Ono tipa nek se ispucava intel,koliko hoce,i mi imamo konja za trku,ali nije jos vreme na ga bacimo na stazu.E pa,ako sad nije vreme kada ce biti?Nisam zadrti intelas,jer sam pre intela koristio AMD s 939,ali izbacivanjem preslera,i pojavom "kakvih takvih" testova conroea mislim da je bilo krajnje vreme da AMD odgovori,ali postavlja se pitanje da li u opste ima cime.Moje licno misljenje je da je AMD u govnima do guse,sad,i da ce tek da bude,ako ne preduzme neke drasticne mere.

Poslednja izmena:
Drzite se teme inace ....

Zna se kako radi AM2,imao si testova na anandu sa memorijama od ddr533 do ddr800.
Npr i dalje mi nije jasno kako X2 [email protected] ghz ima 39 sekundi u super pi? to je neko lozenje samo tako,ovde koliko se ja secam M_M user ima X2 4400+ i ima ispod 30secs na istoj freqvenciji,stvarno smesno.
Kao i kad je anand prvi objavio test Conroea- vs Fx-60 gde ga Conroe dere za 30%,s tim sto su rezultati Fx-a lazirani samo tako.
Sve mi je sumnjivo ti sto sad kao navodno vozaju Conroe-a,kao da im je intel platio da cute i mute nesto,smejurija.Tako isto i onom liku platili da pljuje po amd-u kako je losh X2 4600+,za nijedan rezultat nije dao screenshot,samo prica u prazno.

Pretpostaviti da je AMD u g**ma do guse je isto sto i pretpostaviti da AMD nije radio nista u protekle 3 godine,sto je slozices se "hardly likely".
Cela prica sa Conroe-om je "knee-jerk" efekat koji ima intel zbog velikog gubitka u poslovanju koji se broji ogromnim ciframa.Gubitak je itekako primetan u serverskom delu trzista gde AMD uzima sve veci udeo.

Sa zamahom koji AMD trenutno ima,trebalo bi da su ludi i da ga propuste na tako glup nacin a to je sedeci na lovorikama protekle 3 godine.Ja sam vec naveo pregrst stvari koje AMD ima u planu,i kao sto sam vec rekao ,neka se 1/3 ostvari u realnosti i AMD nema cega da se plasi.AMD ne gubi market share,vec Intel.Cela stvar sa Core arhitekt. je vec predvidjena od strane AMD-a i oni su znali da intel radi na P3 derivatu koji ce biti konkurentniji nego sto je Netburst bio,kada se perf/Watt racuna.

OT vezan za Conroe 😀
Jos nesto sto je bitno je kolicina cipova koje intel moze da isporuci do kraja godine.To vazi za sve segmente koje bi Core trebao da pokrije.Ovako rano izbacivanje preview-a Core-a je znak da Intelu gori pod nogama i da mora vatru da ugasi na neki nacin.Tu u pricu ulaze naravno namesteni sistemi sa prvim benchovima,koji su pokazivali 40%(hehe) razlike,koja se posle smanjila na 20%.To je bilo neozbiljno.A na stranu sto AT a ni THG(kao ni jedan drugi respektabilni sajt) nisu dobili primerke na test.Takodje ni jedna igra ni realan program nisu testirani na Conroe-u do sada.Stvari ce se popraviti verovatno sa boljom podrskom kad su ploce u pitanju.Da se razumemo,Conroe ce biti brz CPU i sto je jos vaznije za nas kupce,relativno povoljan!Ostaje samo da se "utvrdi" tacnost tvrdnji i hype-a koji je sveprisutan("OMG teh Conroe pwns","WTF AMD got pwnd.." :d)
/OT vezan za Conroe

Sto se AMD- tice,oni su igrali igru "skrivanja" i iznudili su rani prikaz intelove arhitekture.Sada znaju otprilike sta da ocekuju kad je cenovna politika u pitanju,kao i kako i kada da predstave "XE" pandan intelovog Conroe-a.
Am2 mozda i ne bude neko otkrice ,dovoljno je da bude i 10% brzi od 939 platforme,to bi trebalo da bude dovoljno da ostanu konkurentni(vec izgubljeni serverski deo trzista intel verovatno nece moci da povrati dok se ne implemetnira DirectConnect pandan u buduce platforme,do tada ce kaskati)

Lukija sorry za OT vezan za Conroe,cini se da je tema "neraskidivo" povezana sa AMD novitetima za 2006 🙂

Poslednja izmena:
@ivanbo2003:
Sta tek reci za prve testove AM2 koje Anand nije hteo ni da objavi koliko su bili losi?
Mislim da propustate jednu bitnu stvar -- ako za AM2 zaista treba minimum DDR2-800 memorija niske latencije da bi bio isti ili jedva 5% brzi od S939 platforme tu nesto debelo ne valja u startu.

Zasto?

Iz prostog razloga sto je takva memorija skupa i jos uvek nije na dohvat ruke svakome. Pogledajte kakve DDR2 memorije se prodaju i po kojoj ceni -- sweet spot po pitanju cene/performansi je Corsair DDR2-5400C4. DDR2-6400 je vec daleko skuplji, a za nForce platformu nista osim pomenute Corsair memorije nije sertifikovano od strane nVidije. Kakvih ce tek tu problema sve biti... Takodje, tako brzih modula, a da u isto vreme imaju veliki kapacitet (citaj 2x1GB kit) NEMA ili su PRESKUPI.

audiofreak je napisao(la):
A dok AM2 ne izadje, gledajte ovo:
conroe-test_YjQpspv8tKei.jpg

:smoke:

bolje ovo: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=97269

2.9GHz on air 😉

a moze i ovo: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=98091

Poslednja izmena:
To je nesto sto Itanium ima odavno ako se dobro secam.

Zato je Intelov glavni team za izradu Itanijuma i skoro promijenio tabor i presao
da radi za zelene !

pa neka nas zeleni obraduju ,onako bez pompe(to volim), to bi bilo vec nesto !!
ps.kad god nove tehnologije uvode uvek se setim one marfijeve : "dovesti konja na pojilo i nije nesto, ali ,.... ako taj konj pocne da pliva ledjno !! ee onda je to vec nesto !!"

poz.🙂)

@ivanbo2003:
Sta tek reci za prve testove AM2 koje Anand nije hteo ni da objavi koliko su bili losi?
Mislim da propustate jednu bitnu stvar -- ako za AM2 zaista treba minimum DDR2-800 memorija niske latencije da bi bio isti ili jedva 5% brzi od S939 platforme tu nesto debelo ne valja u startu.
Preliminarni testovi, i konacni ne moraju uopste da imaju veze jedno s' drugim. Ja ocekujem solidne performanse, citaj bolje od S939 sa bilo kojim tipom DDR2 memorije brze od DDR2-533. Procesori sa nizim taktom nece imati bog zna kakav dobitak, ali od 2.6 ghz pa na vise ce se osecati drasticnije skaliranje performansi. To mogu da tvrdim iz iskustva sa overklokingom i DDR1 memorijama do 600+ mhz.

Audiofreak je napisao(la):
Pogledajte kakve DDR2 memorije se prodaju i po kojoj ceni -- sweet spot po pitanju cene/performansi je Corsair DDR2-5400C4. DDR2-6400 je vec daleko skuplji, a za nForce platformu nista osim pomenute Corsair memorije nije sertifikovano od strane nVidije. Kakvih ce tek tu problema sve biti... Takodje, tako brzih modula, a da u isto vreme imaju veliki kapacitet (citaj 2x1GB kit) NEMA ili su PRESKUPI.
Ne zaboravi da nVidijin memorijski kontroler, samo imaju graficke kartice i nForce chipsetovi za AthlonXP i za Intel. :d

drfedja je napisao(la):
Preliminarni testovi, i konacni ne moraju uopste da imaju veze jedno s' drugim.

Problem je u tome sto je bilo vise "preliminarnih" testova -- prvi nikad nisu ni objavljeni koliko su bili losi. Poslednji su blizu produkcijske verzije tako da...

drfedja je napisao(la):
Procesori sa nizim taktom nece imati bog zna kakav dobitak, ali od 2.6 ghz pa na vise ce se osecati drasticnije skaliranje performansi.

Mislis od frekvencije koja je vecini korisnika sada maksimalni O/C? To onda znaci da skoro niko nece imati bog zna kakav dobitak 😀

drfedja je napisao(la):
Ne zaboravi da nVidijin memorijski kontroler, samo imaju graficke kartice i nForce chipsetovi za AthlonXP i za Intel. :d

Sta si hteo time da kazes?

1. Da su nV memorijski kontroleri za graficke losi? (a nisu kad svi znaju da jos uvek siju ATI u bandwidthu i pored ring bus arhitekture)

2. Da su nForce memorijski kontroleri losi? (a nisu jer su zasluzni za AMD-ovu slavu)

3. Da AMD ne koristi nV resenja za svoj memorijski kontroler? (a znamo da koristi jer imaju partnerstvo o kome si nam i ti pricao)

Zaokruzi ispravan odgovor 😀

Pa ti protumaci sam ili pitaj AMD ciji memorijski kontroler K8 ima u sebi. Vrlo verovatno je da su tesno saradjivali sa nVidijom u tom pitanju, ali eto, barem si indirektno priznao da AMD K8 ima dobar memorijski kontroler :d iako nvidia nije sertifikovala nista osim Corsa XMS6400.

Usput, vecina Venice chipova radi bez ikakvih problema na 2.7 ghz, dakle 95%. Neki rade i do 3 Ghz, u 90 nm procesu. U 65 nm ce sasvim sigurno ici i vise.

drfedja je napisao(la):
iako nvidia nije sertifikovala nista osim Corsa XMS6400.

Corsair 5400C4 je koliko se meni cini jedini sertifikovan ako sam dobro video na njihovom sajtu sto je inace potpuno bezveze.

Sto ne znaci da nece raditi i bilo koja druga memorija kako treba...

Da, tekst je odlican, mada svi smo znali koje su mane K7/K8 jezgara, a to je spor L2 cache, relativno mali broj TLB-ova, i relativno mala asocijativnost L1 kesa, mada to ublazava veliki L1. Dodati jos jedan X86 dekoder i nije neka velika mudrost, prosiriti FPU jedinice da mogu da rade sa 128-bitnim brojevima moze da bude problem, mada to najbolje znaju konstruktori K7/K8 procesora. U tom slucaju svakako bi morali da povecaju propusnu moc L1 i L2 cache-a, a dobitak od DDR2/3 memorije bi onda bio znacajniji. MOps fusion postoji odavno u K8 jezgru, s' tim sto K8 ima 3 komplexna dekodera, ipak veci decoding bandwidth je definitivna prednost NGMA u odnosu na K8. Postavlja se pitanje kakve su latencije u izvrsavanju instrukcija, kad je troughput ogromantan....

Interesantno je to da AMD prica o novim generacijama I/O interfejsa, memorijskim kontrolerima, L3 cache-u itd... samo nema nikakvih informacija o novoj arhitekturi i uopste o smeru razvoja procesora.

Kod nas:AMD Athlon 64 X2 4200+ 461,97EU.papreno,nema shta.Valjda ce spushtati cene i za nas smrtnike.

Poslednja izmena:
Kod nas je situacija na trzistu blago receno ocajna i cene su prejake, ali imas X2 3800+ za 318 EU, koji sasvim lepo moze da se klokne i koji sasvim lepo radi sa 2 x 512 MB L2. Opteron 165 koji je jos bolji i jeftiniji CPU ne moze ni da se nadje kod nas.

drfedja je napisao(la):
Kod nas je situacija na trzistu blago receno ocajna i cene su prejake, ali imas X2 3800+ za 318 EU, koji sasvim lepo moze da se klokne i koji sasvim lepo radi sa 2 x 512 MB L2. Opteron 165 koji je jos bolji i jeftiniji CPU ne moze ni da se nadje kod nas.

Da mu ne bude malo mnogo? :d

Tog Fl0pterona inace nije lako naci ni napolju.

Pa napolju nije toliki problem da se nadju. Evo ga trenutno kod mene u DFI Expertu jedan, mislim da bi mogao jos koji da se nabavi. Cena im je oko 300 evrica.

Obrati se mene kad budes prelazio 😀 na Opteron 165 ili 170 da vidis kako jedostavno moze kod bata Monteboy'a da se nadje......

165tica je nekih 330 Evra + postarina
Sto se stepinga tice -> 0608 MPMW -> 3.0 GHz na vazduhu ! To ti je ista frikvencija kao tvoj Intel samo malo jaci po performansama 😀

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
Obrati se mene kad budes prelazio 😀 na Opteron 165 ili 170 da vidis kako jedostavno moze kod bata Monteboy'a da se nadje......

Da ti se obratim odmah posto prelaziti necu nikad. :d

monteboy je napisao(la):
Sto se stepinga tice -> 0608 MPMW -> 3.0 GHz na vazduhu!

Moze, al' za slikanje, a ne za svaki dan :d

Za slikanje moze i na 3400 :d
Za superPi moze i na 3300...😉

@drfedja:
Da, moja konstatacija se odnosila na 3GHz on air. U to sumnjam.

Interesantno je to da ce u 90nm ici cak do 3 Ghz za Dual Core, a prvi primerci Brisbane chipova radice na samo 2.4 Ghz. Otprilike me to podseca na pricu sa Winchesterom. Tek tamo u drugoj polovini 2007. mozemo da ocekujemo snazne K8 ili K8L chipove u 65nm.
Sta ces, doslo vreme da Intel bude u prednosti barem jedan do dva kvartala :d
Verovatno bi bilo pametnije da thread ima naziv, AMD noviteti za 2007. jer mnogo pricamo o dalekoj ili ne tako dalekoj buducnosti.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno