Šta je novo?

AMD noviteti za 2006!

• Začetnik teme Začetnik teme Lukija
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma ljudi!!! podje mi voda na usta.... 'oce vise neko da kaze koliko ce SVE to da kosta ili ne...? 🙂

Sta koliko ce da kosta ? DDR2 memoriju vec imas da uzmes. Za socket AM2 procesore ces jos da popricekas i ono sto je sigurno je to da ce najskuplji FX da kosta 1K $ na 1K komada.., ali za sada sasvim komotno resenje je Socket939 sa dobrom DDR1 memorijom.
U pocetku, ne verujem da ce biti bas jeftini procesori za Socket AM2.

Ovo je zanimljivo:
:smoke:

The AM2 Story
Monday, Mar 6, 2006 11:01 AM

I've been very quiet about AMD's Socket-AM2, and here's why:

link

Sve u svemu Anand je ocekivao prelazak na novu AM2 platformu bez ovakvih kikseva i cini mi se s punim pravom.

Poslednja izmena od urednika:
Hehe, Anand! Anand je pokazao sta i koliko zna i ocekuje sa svojim famoznim Conroe testom! Moze on da ocekuje sta 'oce, kao sve prekookeanske kolege! Ali sve sto oni nude su shpekulacije koje su u liniji sa Intelovom kampanjom vezanom za njihov novi proizvod koji je pola godine daleko! Anand, a videli smo ni Toma nemaju pojma o prici vezanoj za memorijski kontroler, koju smo mi ovde "pre sto godina" apsolvirali! Sa DDR2 667 memorijom AM2 ce da pruzi iste performanse kao sa DDR400 memarom, jer taj DDR 667 ce u vecini slucajeva raditi ispod specifikacije. Tek sa DDR-2 800 stvari ce doci na svoje mesto i videcemo ubrzanje u odnosu na DDR1-400! Ne radi se o nikakvim kiksevima i to je samo tvoj zakljucak, u pitanju je tacno tempiranje u odnosu na omasovljavanje DDR2-800 memorije. I Samsung i Infineon (druge nisam mogao naci na CeBITU) obecavaju masovne isporuke DDR2-800 chipova pocetkom leta. Inace, nema prizvodjaca modula koji ne izlaze ovde a da nema u ponudi barem jednu, a vecimom dve linije DDR2-800 modula!
Ono sta je najbitnije jeste da kada AM2 procesori izadju imace u startu veoma zrelu platformu i izuzetno shiroku lapezu ploca!

Ono sto izgleda niko od zapadnih Net kolega nije spomenuo, jeste d aje 'vidija imala Silent lounch nForce Series 500 chipseta ovde na CeBIT-u (taj PR papir je bio na dnu press paketa) i svi proizvodaci imaju izlozene ploce na ovom chipsetu. Cini mi se da ce ASUS i DFI imati najpozeljnije modele...

Nedjo je napisao(la):
Hehe, Anand! Anand je pokazao sta i koliko zna i ocekuje sa svojim famoznim Conroe testom!

Cemu ovakav komentar Nedjo? Jel ti to pokusavas da me uveris da Digital ne bi objavio Conroe test da je imao prilike da se nadje na IDF-u?!? Ja i dalje ne vidim u cemu je problem sa tim testom posto su objavljene ispravke koje iako izgledaju znacajne (40>20% u F.E.A.R.) veoma malo uticu na ukupan rezultat.

Nedjo je napisao(la):
Anand, a videli smo ni Toma nemaju pojma o prici vezanoj za memorijski kontroler, koju smo mi ovde "pre sto godina" apsolvirali!

Mene samo zanima kako i sta ste vi to ovde "apsolvirali" kada vi niste imali prilike da testirate AM2?!? Tom i Anand su imali konkretan hardver u rukama i sad oni nemaju pojma, a vi ste sveznalice! Daj bre, malo se spustite svi na zemlju. Nisu Srbi uvek najpametniji jer da jesu sigurno bi nam bilo mnogo bolje nego sto jeste.

Izgleda da ti nisi ni procitao ceo post, nego si odmah krenuo da napadas coveka.

I eventually got more boards and BIOS updates that improved performance with AM2, but it was still lower than any of the current Socket-939 systems and I felt that it wouldn't really help anyone to put out numbers that weren't representative of what we'll be seeing in June.

Ne znam zasto mi seces postove, ali ako to vec radis ostavi makar deo koji sam naglasio da se vidi:

Today performance is a lot better than when I first looked at the AM2 platform, however it is still slower than a similarly configured Socket-939 platform. We're now around 3 months away from AM2's official launch and I'm beginning to worry.

Editovao sam ti post zato sto je bezveze da citav clanak pastujes ovde!
U opste ne mislim da smo mi Srbi najpametniji na svetu, ali ono sto znam znam i to sto pisem u vezi mem. ctrl-a znam da sam u pravu...
Naravno da bih testirao Conroea da sam mogao, ali sigurno ne bh nacionio onakve greske. U posebnom tredu su ljudi vec apsolvirali efekat tih gresaka i vecini je u usima ostala zvonjava bas brojki iz FEAR-a.
Uostalom, pratio si moje postove od ranije i mogao si da skontas da ja nemam ni malo iluzija da Conroe nece biti brzi od AM2 procesora. Samo isticem da u obzir treba uzimati sve aspekte i truditi se da slika nigde ne bude iskrivljena.

LM, bio sam danas posle postovanja prethodnog posta na ntelovoj konferenciji posvecenoj za Desktop! Bil aje podeljena u dva dela: Conroe i 965 chipset!
Nije bila toliko dubiozna prica o svim resenjima arhitekture (koja je dobila zvanicno ime "Core Architecture") ali onih par stvari koje su ovlash predstavljene zaista zvuce respekabilno.
O 965 se uglavnom tupilo i jedino sto mi je jasno jeste da Intel namerava samo da pojaca pritisak na chipset trzistu i da nastavi sa politikom selektivnih featura koji ce terati na dalji tempo godisnjeg upgradeovanja (na primer 965 integrisana grafika je super-duper na papiru i prema recima baje iz marketinga podrzace i DirectX 10!! - na moje insistiranje da li je mislio na DirectX 9L ili DX 10, on je rekao DX10 - prema tome to je prvi Unified Shader integrisani chipset! Ali i pored tone video featura nema akceleraciju h.264 kodeka (to naravno nigde nisu rekli, nego tek nakon sto je kolega iz C't-a pitao rekli su da ce to biti u chipsetu za 2007).

Na kraju: koga briga sto se anand brine?! Bio sam u fabrici u Drezdenu, razgovarao sam sa AMD-ovim vrhom (VP-ovi, direktor fabrike, regionalni direktoriitd...) i sa proizvodjacima ploca (DFI, ASUS, Sapphire...) i sa proizvodjacima memorije (TwinMOS, TakeMS, Corsair, GeiL, AData) i tvrdim da nema razloga za brigu! AM2 nece biti losiji od S939, naprotiv!

Poz

Theo Valich je dosao do informacije da ce AM2 izgleda podrzavati i DDR2-1066. Nedjo sta ti imas da kazes?

Uzgred, ovo mozda bolje ide u onaj thread "LOL novi procesor nova zamena ploca" ali za mene je i novitet pa rekoh da okacim ovde:

Socket_F_Opteron_bottom.jpg

Dakle, LGA socket, onoliko kritikovan kod Intela, sada i u vasem gradu :smoke:
Bas me zanima koliko promena procesora ce izdrzavati Socket F ploce? :d

Pa ovu Socket F pricu smo vec davno apsolvirali 😉 Ali ti izgleda nisi pratio pazljivo, sto mi je prilicno neverovatno... Vrlo dobro i znas da je ovo Serverski socket gde ce se CPU u najvecem broju slucajeva samo jednom promeniti i gde je za razliku od desktop sistema CPU mnogostruko skuplji od ploce u SVIM situacijama...

Nije mi jasno zasto se sad oko DDR2 pravi fama! AMD-ov DDR2 kontroler radi po apsolutnom principu kao i DDR1 (u 48. broju Digitala o tome ima detaljan clanak by Nebojsa Lukic AKA Lukija) i bas kao sto danas mozes terati DDR1 na bilo kojoj frekvenciji na S939 procesorima, tako ces moci da teras i DDR2 na bilo kojoj frekvenciji, pridrzavajuci se, naravno, ogranicenja koje je Lukija tako lepo elaborirao u svom clanku!

prema tome, Theovo "otkrice" je zapravo "rupa na saksiji" koju mu je najverovatnije neko od proizvodjaca ploca predocio. ono sto sam ja saznao od DFI-a jeste da ce uporedo sa lansiranjem AM2 oni imati "tip-top" plocu, te da moja zabrinutost da ce za sazrevanje AM2 platforme i ponude trebati sacekati kraj godine, potpuno neosnovana. AMD daje DFI-u extra podrsku i u mnogim segmentima eksluzivne detalje, koje onda Oskar pretace u stvari popud 4 dvostrana modula u 1T 😉 A kako kazu Oskar radi bukvalno svaki dan (covek nema slobodne vikende i praznike) i svaka LP ploca je u potpunosti njegov i hardverski i softverski dizajn. I za AM2 obecavaju ekluzivne Added value zezalice...

Nedjo je napisao(la):
....bilo kojoj frekvenciji, pridrzavajuci se, naravno, ogranicenja koje je Lukija tako lepo elaborirao u svom clanku!

Moram dodati (hvala na pohvalama 😀) da treba revizija clanka, jer sada RAM moze da radi na vecoj brzini od HTT-a, tj pojavili su se novi delioci (217,233 , 250 i ko zna koji jos). Problem je naci reviziju koja to podrzava. Sto mi dade ideju 🙂

Nedjo je napisao(la):
znas da je ovo Serverski socket gde ce se CPU u najvecem broju slucajeva samo jednom promeniti

E sad Nedjo tupis stvarno! Mislim cemu onda mogucnost upgrade-a novim multicore Opteronima i trubljenje o kompatibilnosti ako ti kazes da se to najcesce samo jednom stavi i ne nadogradjuje nikad? Sta rade majke ti, bacaju cele servere kad postanu spori ili ipak ture 2x Opteron umesto 1x u isti socket kad vec moze?

Nedjo je napisao(la):
A kako kazu Oskar radi bukvalno svaki dan (covek nema slobodne vikende i praznike) i svaka LP ploca je u potpunosti njegov i hardverski i softverski dizajn.

Sta li ce biti kad on rikne od umora, ima da prsne AMD u segmentu za entuzijaste :d
Trebalo bi da ga postede malo ipak...

Nedjo je napisao(la):
Pa ovu Socket F pricu smo vec davno apsolvirali 😉

Apsolvirali? Dva posta iznad pišeš kako će lepeza matičnih za AM2 biti velika, a sada veliš da je tema apsolvirana. Kako je apsolvirana i kako će biti ogroman broj matičnih kada prvi AM2 će korisiti taj novi socket?

ps. za koji ti magazin pišeš? (šala)

||NeX|| je napisao(la):
Apsolvirali? Dva posta iznad pišeš kako će lepeza matičnih za AM2 biti velika, a sada veliš da je tema apsolvirana. Kako je apsolvirana i kako će biti ogroman broj matičnih kada prvi AM2 će korisiti taj novi socket?

ps. za koji ti magazin pišeš? (šala)
A ti ocigledno ne konttas ili ne razumes ili ne vidis ili ne citas razliku izmedju Socket AM2 i Socket F podnozja?!

Pishem za Digital!

LM, da se vratimo na temu (ako smo vec poceli da se raspravljamo oko socketa?)
Evo jedna Slickata ot Socket F! Resenje je zanimljivo jer se pola iglica krivi na jednu, a pola na drugu stranu.

Poslednja izmena:
Au Nexe na cemu si ti? jel tebi jasno da su Socket AM2 i Socket F dve razlicite stvari!? Da je prva namenjena desktopu, a druga serverima i da smo o drugoj vec razglabali? Ajde molim te malo pazljivije citaj postove u ovoj sobi?

Audio, jedna polovina se krivi na desno, a druga na levo zbog ravnomernije raspodele sile pritiska. na LGA775 su recimo sve nakrivljene na jednu stranu. ovo je u tom pogledu bolje resenje (barem teorijski... predpostavljam da su inzenjeri koji su ovo projektovali testirali vise razlicitih opcija)

audiofreak je napisao(la):
@Nedjo:
Znaci moci ce da se promeni procesor 6x umesto 5x? :d
😀 tako nekako 😉

Nedjo je napisao(la):
Au Nexe na cemu si ti? jel tebi jasno da su Socket AM2 i Socket F dve razlicite stvari!? Da je prva namenjena desktopu, a druga serverima i da smo o drugoj vec razglabali? Ajde molim te malo pazljivije citaj postove u ovoj sobi?

Audio, jedna polovina se krivi na desno, a druga na levo zbog ravnomernije raspodele sile pritiska. na LGA775 su recimo sve nakrivljene na jednu stranu. ovo je u tom pogledu bolje resenje (barem teorijski... predpostavljam da su inzenjeri koji su ovo projektovali testirali vise razlicitih opcija)

Druže, izgleda da se ne razumijemo. Isto govorimo, a prepiremo se. Ja sam to rekao što i ti, ali u vezi sa matičnima. Nejse, nema veze-zaboravi.

Novosti sa CeBIT-a:

Fuad kaze da je video AM2 u akciji -- sa DDR2-800 je 3-5% brzi od S939.

DDR2-800 je inace minimum neophodan da bi se primetio neki dobitak u performansama.

Kaze takodje da su to finalni primerci (nece biti vise tweakovanja).

Nedjo? Comments?

To se i ocekivalo. Stim da je i sa DDR2 666Mhz sigurno brzi bar 1% u proseku.

Hmm,Charlie je pominjao 10% razlike u proseku(po nekim njegovim izvorima).Svejedno,AMD treba cenovno da bude konkurentan i sve ce biti u redu. Samo da se ne postave "gluvo" na "novu" konkurenciju.Ah da ,intel tek treba da pokaze taj cpu siroj javnosti kao i termalne karakt.(u zbiru sa north bridge-om),kao i nezavisne testove perf.i potrosnje.
Sve u svemu zacin C 😀 -zanimljiva druga polovina godine

audiofreak je napisao(la):
Novosti sa CeBIT-a:

Fuad kaze da je video AM2 u akciji -- sa DDR2-800 je 3-5% brzi od S939.

DDR2-800 je inace minimum neophodan da bi se primetio neki dobitak u performansama.

Kaze takodje da su to finalni primerci (nece biti vise tweakovanja).

Nedjo? Comments?
Pa to je vec realnije, pre nego da je sporiji sa DDR 400 memorijom 10%. Dobitak je sitan, ali navodno AM2 bi trebalo da podrzava i DDR3 memoriju zbog identicnih elektricnih specifikacija. Moze da se desi da dobitak bude veci sa povecanjem radnog takta procesora. To znaci, ako je na 2.4 Ghz brzi samo 4%, na 3.0 Ghz bice brzi cak 8% nego S939 varijanta istog procesora sa DDR400 memarom, zbog veceg propusnog opsega, citaj manjeg uskog grla.

Vedao sam na AMD-ovom i MSI-ovom boothu AM2 mashine u radu. Naravno nije bilo govora o benchovanju. Iskreno, ne znam sta da mislim o performansama jer nisam imao prilike da isprobam ista. Naravno ovi sto su mi to pokazali tvrde da ce doneti ubrzanje... a sta bi drugo mogli i reci. U svakom slucaju dok ne isporbam glupo je da komentarisem...

Mislim da su ovo prilicno pouzdani rezultati koji ce mozda za nijansu biti drugaciji u junu (cisto neka BIOS tweakovanja, tako da AM2 bude komplet u "crvenom", ali "za dlaku")

http://www.hkepc.com/hwdb/am2-4800-7.htm

Sasvim jasno, otvaraju se mnoga pitanja zasto su perfomanse ovakve kakve jesu. Jedno je sigurno, DDR2 je samo "zvaka za loodaka"! A teoretskih 12.8GB protoka nikada necemo videti... Zaista ni jedan vlasnik S939 platforme (jos ako poseduje neku dobru memaru) u opste ne treba da se opterecuje oko dileme da li da prelazi na AM2! Za to nema potrebe... bilo bi zanimljivo da su korejci odradili testove sa mem deliocem oborenim na DDR2-667 uz CL4-4-4-12, cisto da vidimo kako bi se to odrazilo na performanse... licno verujem da nize latencije ne bi nadomestile obaranje frekvencije memorije...

Poslednja izmena:
Pa sta je onda u opste problem sa DDR2 memorijom? Mislim, na 2.8 Ghz sa DDR624 memorijom na CL2.5 4-4-8 1T imam daleko bolje performanse nego na DDR400 CL2.5 3-3-6 1T na istih 2.8 Ghz. Nesto tu nije u redu. Najbolje da docekamo izlazak DDR2 ploca i procesora pa da vidimo kako to zaista radi. Mislim, latencije uticu na performanse, ali ne toliko. Evo okacicu neke svoje rezultate na 2.8 Ghz i na 2.4 Ghz sa DDR400 i DDR600, cisto da simuliram dobitke sa DDR2 667 memorijom. Ukoliko ne bude tako kada AM2 platforma bude zrela, onda nesto ozbiljno nije u redu ili sa memorijskim kontrolerom samim DDR2 memorijskim standardom.

Na kraju cu ipak ja docekati da budem u pravu oko tog DDR2...

Evo kod mene:
Kod:
CPU	RAM	RATIO	TIMINGS		READ	WRITE	LATENCY	INT	FLOAT
3800	675	4:3	4-4-4-12	6633	2252	85.7	6127	6129

READ, WRITE i LATENCY u Everestu, INT i FLOAT u Sandri, isti bandwidth kao kod AMD-a na 18.5% nizem taktu memorije, a sami kazete da latencija ne utice toliko.

Kako ovo objasnjavas drfedja?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno