Šta je novo?

AMD noviteti za 2006!

• Začetnik teme Začetnik teme Lukija
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
AMD'ov odgovor na Intelovu Core arhitekturu

Dok Intel zadnjih dana predstavlja svoju Core arhitekturu njene prednosti kao i mane aktuelne arhitekture , AMD se malo sto se tice noviteta drzi zatvoren.
Tacno postoje zvanicni Roadmap'ovi sa planiranim poboljsanjima ali detalji veoma malo izlaze na vidjelo .

Sa sigurnoscu se moze reci da su informacije o F-Steppingu , K8 procesorima sa novim sockelom AM2(Athlon 64) , S1(Turion-64) i F (Opteron) sigurne tako da se veca iznenadjenja vjerovatno nece ocekivati. Ali za ono sto slijedi posle toga AMD ne zeli bas mnogo da oda. U medjuvremenu je informacija koja kruzi vec od novembra prosle godine o navodnom Update'u K8L (vjerovatno G-Stepping) potvrdjena od jednog AMD sluzbenika u intervjuu datom tajvanskom DigiTimes , dodatne detalje o tome nije htio da iznese.Jedino nasto je ukazao je da zvanicni Roadmapovi ne odgovaraju krajnjoj istini i da
sigurno imaju odgovor na Intelovu novu tehnologiju.

Ukoliko se da vjerovati Inquirer , AMD je vec priznao da su spekulacije tacne da ce K8L koji navodno izlazi 2007 godine u Server verziji i 65nm proizvodnom procesu (Codename Deerhound) imati duplo veci broj Float-Point jedinica sto u praksi treba da dovede do 50% vecih performansi kod FloatPoint namjena. Iako oficijelni RoadMap'ovi vec ukazuju da ce biti integrisani do 4 jezgra na jednom CPU'u nemora da znaci da ce to biti standardna 4 jezgra sto ukazuje i aktuelna vijest DailyTech'a po kojoj se AMD vec duze vremena nalazi u pregovorima sa firmom Clearspeed koja proizvodi Co-Procesore za kompleksne matematicke proracune i ciji Top proizvod Model CSX600 kod odgovarajucih uslova postize snagu do 25 Gigaflops dok jedan danasnji Opteron postize 5,7 Gigaflops slicni Co-procesori su moguci i za druge namjene koji bi znatno povecale performanse.
Dodatno ce K8L posjedovati 2MB L3 Cache'a i sa poboljsanim 48bitnim memoriskim kontrolerom biti u stanju da adresira 256 Tarabyte memorije.
Navodno i druga verzija tehnologije za virtualizaciju po imenu "Pacifica" treba biti dio te arhitekture.
Koliko ce to biti sve tacno i sta AMD sve ima u rukavu protiv Intel'a to ce vrijeme pokazati....

Nadam se da ce 2007dma biti opet godina AMD'a

Poslednja izmena:
Lepo si ti sve ovo rezimirao, ali nisi morao da zapocinjes novi tred 😉 I plus ti ipak nemas @FX60, jerbo nemas Dual Core 😉
cheers :wave:

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Lepo si ti sve ovo rezimirao, ali nisi morao da zapocinjes novi tred 😉 I plus ti ipak nemas @FX60, jerbo nemas Dual Core 😉
cheers :wave:

Upravu si nemam Dual Core ali zato 600 MHz vise od FX-60 :bottle:
mijenjam Sig u AMD SD 3700+@3200 MHz - > FX 61 :wave:

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Na kraju cu ipak ja docekati da budem u pravu oko tog DDR2...

Evo kod mene:
Kod:
CPU	RAM	RATIO	TIMINGS		READ	WRITE	LATENCY	INT	FLOAT
3800	675	4:3	4-4-4-12	6633	2252	85.7	6127	6129

READ, WRITE i LATENCY u Everestu, INT i FLOAT u Sandri, isti bandwidth kao kod AMD-a na 18.5% nizem taktu memorije, a sami kazete da latencija ne utice toliko.

Kako ovo objasnjavas drfedja?
Na AMD-u sa 18% nizim taktom memare, ona radi na 282 Mhz, a tebi FSB radi na 272 Mhz.
1. Imas ogranicenje u vidu FSB-a od 272 Mhz !
2. Dzaba ti DDR2 675 kada ti je FSB limitirajuci faktor. Zato imas slabiji protok, a ne zato sto ti je DDR2 memara krsh. Cak naprotiv, latenca ti je odlicna, a protok ti je nizak, ne zbog latence od 85ns, nego zbog FSB-a.
3. Ni jedan Intel sa FSB-om nikada nece imati latencu od 35ns, cak ni blizu 50ns.

Ajd sad malo matematike:
QBP BUS koji radi na 272 Mhz t.j. efektivno 1088 Mhz ima protok 1088 Mhz x 8 bajtova(64-bita sirina P4 GTL+ busa) sto je = 8704 MB/s. Dual DDR2 675 Mhz memara koja ti radi asinhrono ima maksimalni teoretski protok cak 10800 Mb/s, ali FSB koji je limitiran na 8704 mb/s moze da iskoristi maksimalno tih 6600mb/s kojih imas u testu, sto je 75% iskoriscenja protoka FSB-a.
- Visak brzine memorije, citaj asinhroni rad su Intelovi inzinjeri iskoristili da smanje uticaj visoke latencije DDR2 memorije, tako da tih 85ns je izuzetno dobra latencija za CPU koji nema memorijski kontroler. Samim tim su dobijene nesto bolje latencije nego sa DDR1 memarom i 875 chipsetom.

Inace, GeiL One - S sa Samsung TCCD chipovima sam testirao na latencama 2.5 4-4-8 1T. AMD najavljuje mogucnost rada DDR2 667 memorije na CAS3, sto je vrlo mali hendikep u odnosu na CAS2.5.

- AMD CPU komunicira sa memorijskim kontrolerom na brzini procesora, sirina interne magistrale je 128-bita, na 2.8 ghz, dakle teoretski gledano interkomunikacija procesora i integrisanog memorijskog kontrolera ima bandwidth 44.8 GB/s.
Kakvu god memaru da mu nakachish on ce da je iscedi do kraja, sto je lepota integrisanog mem. kontrolera, naravno ukoliko sam CPU ima potrebu za tolikim bandwidthom. U krajnjem slucaju to rezultuje znacajno nizim latencama. Da bi se CPU core obratio mem. kontroleru treba mu jedan ciklus, a da bi iskomunicirao sa FSB-om od recimo 200 Mhz na taktu procesora od 2800 Mhz treba mu cak 14 ciklusa. E zbog toga Everest pokazuje 35-40 ns na A64 procesoru latenciju memorije. Uostalom probaj na nekoj i875 ploci pa ces videti da su latencije slicne kao kod tebe, oko 90-100ns. Dakle to nema veze sa memorijom.
Isto tako i brza memorija, citaj na vecem taktu iako radi na vecim latencijama, spusta latencu u komunikaciji izmedju procesora i memorije . Jednostavno, memara koja radi na 312 Mhz u odnosu na proc koji radi na 2.8 je sporija 8.9 puta, a na 200Mhz je sporija cak 14x.

- dakle K8 sa integrisanim mem kontrolerom moze bolje da iskoristi DDR2/3 memoriju, nego proc. koji ima limitaciju u vidu FSB-a i da pri tom ima niske latence.

Ono sto moze da bude problem je los memorijski kontroler, koji ne radi kako treba, los BIOS, losa ploca itd... Latencije uticu na performanse, ali ne toliko, visoka frekvenca memorije potire visoke latence. O tome je bilo reci odavno.

Nedjo je napisao(la):
Mislim da su ovo prilicno pouzdani rezultati koji ce mozda za nijansu biti drugaciji u junu (cisto neka BIOS tweakovanja, tako da AM2 bude komplet u "crvenom", ali "za dlaku")

http://www.hkepc.com/hwdb/am2-4800-7.htm

Ne bi da lupam, ali mi se cini da na procesoru pise 0543. Nisu se preterano potrudili da maskiraju sliku iz naslova, a na prvi pogled mi se ucinilo da je tako. Ako je stvarno iz 43. nedelje tj. oktobra, verovatno ima onaj famozni bug.

Sto se tice K8L jezgra: Znamo da ce imati unapredjeni FPU, ali da ce mozda doneti i nove ekstenzije? Davno su u jednom slajdu naveli "FPU extensions to AMD64". Mozda ozive TFP koji je trebao biti deo K8ice:

One interesting element of x86-64 is AMD’s decision to add an instruction set extension called technical floating point or TFP. TFP introduces a RISC-like floating point computational model that combines a flat floating point register file with a set of three address, register to register, IEEE double precision floating point (FP) operations. This is an attempt to overcome one of the greatest obstacles to enhancing floating point performance in x86 processors; the antiquated stack oriented x87 instruction set architecture. AMD has not disclosed the size of the register file associated with TFP, or whether it overlaps with any of the other x86 programmer visible processor state. However, x86-64 will include full x87 functionality in addition to TFP to ensure backward compatibility with existing software. AMD hopes TFP will allow the K8 to approach the FP performance levels of high-end RISC processors. However, the wide disparity in FP performance between different RISC processor families, all with similar FP ISA models, indicates that although the TFP addition may be necessary to improve x86 performance it will not be sufficient in itself to challenge the best performing RISC processors like Alpha and PA-RISC.

drfedja je napisao(la):
Na AMD-u sa 18% nizim taktom memare, ona radi na 282 Mhz, a tebi FSB radi na 272 Mhz.

Alo sefe, sve si pomesao.

1. Ja imam 18% nizi takt memorije (675MHz) u odnosu na njih (800MHz).
2. Meni je FSB 254MHz.

drfedja je napisao(la):
Ajd sad malo matematike:

Ajde, ali izracunaj sve ponovo sa ispravnim brojevima.

@DeanXP:

AMD nece izbacivati prosirenja seta instrukcija jer ne moze da "stane" iza toga softverski. Drugim recima, nemaju resursa da podrze programere u usvajanju noviteta. Vec rekompajliranje za SSE2 je bezanje od legacy FPU stacka, pa ni to niko nece da radi pogotovo za scientific proracune (za koje je potrebno 80 bita preciznosti).

Poslednja izmena:
DeanXP je napisao(la):
Ne bi da lupam, ali mi se cini da na procesoru pise 0543. Nisu se preterano potrudili da maskiraju sliku iz naslova, a na prvi pogled mi se ucinilo da je tako. Ako je stvarno iz 43. nedelje tj. oktobra, verovatno ima onaj famozni bug.
Da, da odlicno zapazanje Deane! Oo mi je potpuno promaklo! 43. nedelja 2005! Pa to je sample od "pre 100 godina"! Moram da korigujem svoj stav u svetlu ovih nalaza. Bice da ce finalni AM2 ipak imati bolje performanse od S939. Uh, toliko je shpekulacija na Netu, da to vise postaje besmisleno! :trust:
LM, evo javnih AMD-ovih planova za 2007:

Zanimljiv komentar:

What is AMD's problem that they can't support memory technology that is like 2 years old already. Even now, moving to their new state-of-the-art socket set, they have performance issues implementing DDR2, even though its been implemented well for Intel systems and on graphics cards.

Poslednja izmena:
Ja se recimo uopste "ne brinem" za performanse AM2 procesora.SLicne price su kruzile i ranije kad je prvi Athlon bio u pitanju,pa zatim Athlon 64...Bilo je reci o tome.
Vazno je da AMD cenovno ne promasi sa AM2 i bice sve OK.
BTW ,K8L po neki nezvanicnim informacijama moze da "uskoci" i pred kraj ove godine ako bude potrebe(citaj :Conroe bude bash jak🙂 ).

AMD nece izbacivati prosirenja seta instrukcija jer ne moze da "stane" iza toga softverski. Drugim recima, nemaju resursa da podrze programere u usvajanju noviteta. Vec rekompajliranje za SSE2 je bezanje od legacy FPU stacka, pa ni to niko nece da radi pogotovo za scientific proracune (za koje je potrebno 80 bita preciznosti).

Sve to stoji. Uopste nema smisli da AMD izbacuje nesto slicno SSEn. Evo tacno sta su neveli (slika u attach). Na dva mesta se navode ekstenzije. Ako nesto tako urade, to sigurno nece biti slicno SSE-u, vec najverovatnoje RISC-like TFP sa 3 operanda, FMA instrukcijama i velikim register file-om, koji je bio namenjen originalnoj K8ici.

Zanimljiv komentar:

What is AMD's problem that they can't support memory technology that is like 2 years old already. Even now, moving to their new state-of-the-art socket set, they have performance issues implementing DDR2, even though its been implemented well for Intel systems and on graphics cards.

Da, jako zanimljiv komentar. Neverovatno je da se donose zakljuchci na osnovu pet meseci starih eng samplova, a pored toga je ostalo jos 3 meseca do zvanicnog proizvoda. Doduse isto je bilo i sa Athlonom i sa A64...

Prilozi

• Slide68.jpg
    Slide68.jpg
    52.2 KB · Pregleda: 48
Koprocesori su definitivno put kojim ce AMD ici. otuda i pregovori sa ClearSpeedom. U sustini filozofija je slicna onome sto je IBM uradio za CELL, ali naravno u skladu sa K* arhitekturom. Integracija CS-ovih FPU koprocesora u jezgro bi znacajno povecala sirovu matematicku moc Opterona i time ga ucinila i dalje primamljivom opcijom za korporativne mushterije, na kojima AMD u prethodnih dvanaest meseci i ubira najveci profit. Koliko bi koristi desktop useri imali od toga krajnje je diskutabilno...

S939 brzi od AM2 u video encoding-u. Tu nesto ne stima, ili AM2 ili test.

Mislim, ako su testirali procesore sta ce ima gaming rezultati u 1600x1200 AA + AF? Ili treba da ubace samo niske rezolucije (gde graficka nije usko grlo) ili i jedno i drugo. Ovako nema svrhu.

Snejk je napisao(la):
Ajde sad se lepo vrati par dana u nazad:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=800169&postcount=86

Pa pocni da pratis ovu raspravu!
Ovo nije prvi put da pojedini clanovi seju nove tredove od vec bajatih informacija!
Ljudi ako cete vec das e raspravljate, pratite malo ovu sobu i tredove u njoj i nemojte se frljati sa novim temama!

testiran je AM2 procesor iz 43-e nedelje 2005! Znaci definitivno CPU sa famoznim mem. ctr. bugom!

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
testiran je AM2 procesor iz 43-e nedelje 2005! Znaci definitivno CPU sa famoznim mem. ctr. bugom!

Nikako da nadjem nikakvu zvanicnu informaciju na temu tog buga. Imas li ti neki link ili je to samo spekulacija AMD zajednice?

Poslednja izmena:
Naravno da nema nista zvanicno. Ali nije shpekulacija. To je tema koja zapocinje sa "ovoje striktno off the record" 🙂

Nikako da nadjem nikakvu zvanicnu informaciju na temu tog buga. Imas li ti neki link ili je to samo spekulacija AMD zajednice?

Bilo na Inq-u svojevremeno(C.Demerj. je pisao).Po njegovim pouzdanim izvorima tra la la.Ma secas se sigurno 🙂

Sve je to lepo i krasno ali meni zvuci kao da je taj bug izmisljen od strane AMD fanova da opravda (po meni ocekivano) lose performanse AM2. 😀

@Nedjo:
Koprocesori su neupotrebljivi ukolio se za njih mora rekompajlirati kod, a u brzanje koje nude pri tom nije barem 5x. Ako je ubrzanje 2x onda je lakse i jeftinije dodati jos jedan procesor bez potrebe da se menja kod.
Takdje, AMD nema resursa da ponudi gotove biblioteke za koriscenje koprocesora koje bi se mogle integrisati lako u postojece projekte.

Mislim da to nije bas neka ideja, prava stvar bi bila napraviti dedicated koprocesore u jezgru i integrisati ih na takav nacin u pipeline da sami preuzimaju izvrsavanje specificnih zadataka.

Na primer kada bi postojala ovakva instrukcija:

md5sum reg1, reg2, reg3

gde reg1 prima rezultat, reg2 sadrzi adresu podataka koje treba sumirati, a reg3 sadrzi njihovu duzinu. Nakon dekodiranja, ovo bi preuzeo koprocesor na sebe i signalizirao interaptom kad zavrsi, a za to vreme CPU bi mogao da radi druge stvari umesto da ta operacija oduzima resurse (cpu vreme) potrebne drugim programima koji rade na sistemu.

Tako bi se mogli implementirati svi popularni algoritmi -- huffman, FFT/IFFT, DCT/IDCT, IIR/FIR filteri, mnozenje i translacija matrica, AES enkripcija, motion compensation, bla, bla... ne bi nam vise trebale biblioteke za ovo ili ono i softver bi bio manje glomazan i racunar drasticno brzi.

Ali dzaba, ne radim ja R&D nego oni...

potpuno mi je jasno i ja sam citao Novakovicev text na TheInq-u! Pre par dana sam video neku vest koja se tice AMD-a i neke kompanije, koja bi u prici oko koprocesora trebalo da obezbedi softversko resenje koje bi omogucilo laku implementaciju koprocesora.

Koncept koprocesora je dobar sa te strane sto omogucava da se "obicni" procesori "nabilduju" za serverske sisteme kojima treba jaka procesorska moc, a da pri tome ista jezgra budu iskoriscena i u desktop i u mobile segmentu, naravno uz adekvatno podesavanje proizvodnog procesa za svaku platformu. jasno da bi ovaj koncept funkcionisao bitno je resiti odredjena softversko-hardverska pitanja.
Posebna tema je sto ovakav priput otvara vrata velikom broju malih fables timova sjajnih inzenjera da proguraju na trziste svoja specijalizovana resenja (zamisli koprocesor za java servere, recimo... mislim, nije ovo topla voda, kao ni gomila drugih resenja koja je postigla masovnu popularnost kada se pojavila na PC trzistu, ali je svakako zanimljiv koncept...

Poslednja izmena:
3GHz i to samo za single-core -- dual-core tek u Q3.
Sto se tice TDP-a, 95W navodno za 3GHz. Ja sam malo sumnjicav kad je ta cifra u pitanju s obzirom da su pominjali nekih 125W za 2.8GHz. Tek za dual-core je nemoguce da bude 95W. Bas me zanima koliko ce biti stvarno.

Do sada je "stvarno" bilo onoliko koliko je dokumentacija govorila. AMD ima tehnicke mogucnosti da pravi procesore na toj frekvenciji sa tom termalnom specifikacijom. Podsecam te da je 125W nominalno za DualCore na 2.8 GHz! Ovo je ipak SC procesor.

hmhm da se vratim ,da mi je drago sto AMD napreduje ka 65nm procesu i da konkurise BIG intelu (zna se kolko je jak(nazalost)), ali mi je jos draze da imamo alternativu , i jasno da ljudi u ovoj zemlji podrzavaju tako nesto ...jesam laik , al kad vidim da amd na 2.4 shije intela na 3.7 , zar to nije uspeh(za amd) ,chak i CONROE koji TEK SAD PRETICHE amd-a ,nema tu jacinu (tek kad se pojavi)>Naravno ne sedi ni amd skrstenih ruku , nadam se .... pozdrav svima na forumu Benchmarka !!! dobra stvar !!!!

Poslednja izmena od urednika:
kolik je napisao(la):
hmhm da se vratim ,da mi je drago sto AMD napreduje ka 65nm procesu i da konkurise BIG intelu (zna se kolko je jak(nazalost)), ali mi je jos draze da imamo alternativu , i jasno da ljudi u ovoj zemlji podrzavaju tako nesto ...jesam laik , al kad vidim da amd na 2.4 shije intela na 3.7 , zar to nije uspeh(za amd) ,chak i CONROE koji TEK SAD PRETICHE amd-a ,nema tu jacinu (tek kad se pojavi)>Naravno ne sedi ni amd skrstenih ruku , nadam se .... pozdrav svima na forumu Benchmarka !!! dobra stvar !!!!

Dovoljno je reci koliko je BIG Intel stvarno big, posle pola decenije napravili su
procesor koji je sa svim svemirskim tehnologijama sve skupa 10% brzi od AMD-a koji tek sprema novu arhitekturu.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno