Nedjo je napisao(la):
Ovde apsolutno gresis i pride se pravis nevest! Nema nikakve veze da li ce DDR2-800 biti CAS2, 3, 4, 5 (znamo svi da nece biti ni CAS2 ni CAS2! Poenta je da ima MANJU latenciju na AM2 sistemu nego na LGA775! Ili da pojasnim do debilizma CAS5 DDR2-800 (sto je realni CAS za DDR2-800) ce imati nizu latenciju na AM2 sistemu, nego na Conroeu!
Hajde sad mi reci na osnovu cega to zakljucujes?
Kod:
t0 t1 t2 t3 t4 t5
AM2 request ctrl data
Conroe request ctrl/data
DDR2 request data
request = zahtev za podatak
ctrl = kontroler spreman
data = podaci spremni
t2 = CAS2
t5 = CAS5
Evo kad moram da crtam... ako je memorija CAS5 moze kontroler da bude CAS0 ali nece dobiti podatak pre nego sto ga memorija isporuci. Tako ja to vidim, mozda gresim ali sve mi se cini da sam ipak u pravu. Takodje zaboravljas da Conroe ima deljen L2 cache, a AM2 nema.
Nedjo je napisao(la):
Takodje, totalno masis poentu sa integrisanim kontrolerom! Najveca prednost ovog dizajna se vidi na serverskim sistemima i AMD ga je zbog toga tako i napravio, da bi se konacno probio u enterprajz segment! A rezultati koje je Opteron postigao dokazuju da je odluka bila ispravna! Za desktop sisteme, moglo se ziveti i bez ovog resenja, ali je svakako bolje sa njim.
Za servere je to resenje dobro, to ne sporim ali za mainstream je to potez koji ce im se kad-tad obiti o glavu jer seku granu na kojoj sede -- chipset vendori su sigurno odusevljeni sto im placaju licence dok im se smanjuje broj komponenti koje mogu da prodaju za te pare koje su ulozili.
Nedjo je napisao(la):
Takodje, mesanje NVIDIA-e i ATI-a je mesanje baba i zzaba, jer kontroler za GPU i CPU nije isto.
Nisam ni rekao da je isto, ali ko zna za GPU zna i za CPU. Dokaze imas u vidu sada vec legendarnih nforce i nforce 2 chipseta koji su AMD-u i doneli popularnost, a sada im (nVidiji) tako vracaju.
Nedjo je napisao(la):
Ali pazi "UVEK DA MENJAS" LOL!! Pa cemu ovakva izjava?
Procitaj ponovo (pazljivo!) sta sam napisao pa se onda smej ako ti je i dalje smesno:
da za nove vrste memorije ne moras uvek da menjas procesor pride realno ne dobijajuci nista jer je jezgro i dalje isto, samo se kontroler promenio.
Nedjo je napisao(la):
Pre koliko meseci si ti zamenio svoj XXX za 630? i Kada si isti zamenio za 920 i kada ces da ga menjas za Conreoea? 'Oces li menjati i plocu??
Nema smisla da mene uzimas kao primer, ja sam developer i uvek mi treba najsveziji hardver za razvoj softvera.
Malecki offtopic za tebe Nedjo vezan za dual-core:
AMD PR vec duze vreme vrti pricu kako je njihov dual-core elegantniji i efikasniji od Intelovog i kako Intelov ima lose performanse. Pre neki dan sam threadovao neki kod za median filtriranje. Rezultati su sledeci:
Single-threaded: 261 sec
Multi-threaded: 134 sec
Evo ti jos jedan primer da ne kazes kako samo ja mogu da izvucem skoro duplo ubrzanje:
D:\_ISO_>gogo -b 256 -m s -q 0 test.wav test.mp3
encode test.wav to test.mp3
GOGO-no-coda ver. 3.11 (Jan 10 2003)
{ 100538/ 100538} 100.0% ( 78.14x) re:[00:00:00.00] to:[00:00:33.61]
test.wav je 43m 46s (441.8MB)
Brzina sa Pentium 630 je bila 39x. Znaci ravno 2x ubrzanje. Zakljucak -- ne slusaj PR spin-doktore nego probaj sam.