Šta je novo?

AMD noviteti 2007 (klapa2)

Lukija je napisao(la):
Cek, zar ti ne prelazis u plavi tabor :d ?
Pa ako u narednih godinu dana AMD:
1) ne snizi cene svojih dvojezgarnih procesora baziranih na K8 jezgrima
2) ne izbaci K8L - dualcore

Onda postajem plav ! :d

Ali pre nego sto kupim DC od Intela ili AMD-a, imam mnogo stosta da kupim i platim. Ako budem imao dosta love, onda cu verovatno da budem i plav i zelen! 😀

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Ja ne mislim da ce biti bas tako. Ostace i dalje double dispatch. Oni su prakticno dodali jos tri K8 FPU jedinice i na taj nacin su izbegli detaljan redizajn sadasnjih, a latency je ostao nepromenjen.

Nisu dodavane nove jedinice nego su postojece prosirene na 128-bit datapath. To je potvrdjeno. Broj schedulera je ostao isti tako da ne bi mogli ostvariti 2x128/cycle sa double dispatch. 128-bitne SSE instrukcije su sigurno presle na direct path decoding.

Pa to je onda super! Ima taj K8L da brije u FPU performansama, renderingu, kompresiji itd.... Ostaje pitanje koje su to instrukcije koje imaju 256-bitnu preciznost, ako K8L bude radio double dispatch na 2 128-bitne! Ili ce se paralelizovati izvrsavanje 128-bitnih uz sto manji latency.
Definitivno K8L mora imati bar jos jedan dekoder. Jedino je pitanje koje mnoge od nas muci, kada ce se pojaviti i da li ce biti i dual core.

Prema pisanju na Daily Techu, nakon 23. jula, kada će se na tržištu pojaviti Intelovi procesori Core 2 Duo s Conroevom jezgrom, AMD će drastično smanjiti cijene svojih stolnih procesora. Tako će navodno Athloni 64 biti jeftiniji do 30%, Athloni 64 X2 do čak 50%, a Semproni do 15%.
Posljedica je ovo i navodno nedavno objavljenih testova po kojima su procesori s jezgrom Conroea pokazali vidljivo bolje performanse od Athlona 64.

Bit će AMD itekako zanimljiv, ponajviše na ovom i sličnim tržištima.

Poslednja izmena:
Što znači da će kraj ljeta i početak jeseni biti pravo vrijeme za budget kupovinu 😉

starac je napisao(la):
Prema pisanju na Daily Techu, nakon 23. jula, kada će se na tržištu pojaviti Intelovi procesori Core 2 Duo s Conroevom jezgrom, AMD će drastično smanjiti cijene svojih stolnih procesora. Tako će navodno Athloni 64 biti jeftiniji do 30%, Athloni 64 X2 do čak 50%, a Semproni do 15%.
Posljedica je ovo i navodno nedavno objavljenih testova po kojima su procesori s jezgrom Conroea pokazali vidljivo bolje performanse od Athlona 64.

Bit će AMD itekako zanimljiv, ponajviše na ovom i sličnim tržištima.
Evo, mene licno zanima X2 3800+ ili X2 4000+ za 150 evrica, sto ne bi bilo nemoguce. Lepo izvadim ovaj Venice 3000+ sto se inace lepo klokuje na 2.85 ghz i zamenim ga za DC uz minimalnu doplatu. To ce u DFI Expertu sa LL memorijama da radi sasvim lepo, do sledece godine kada se pojavi K8L. Prema tome, vidim da ce na jesen da padne neki low end DC.

Zanimljivo je da AMD spusta iskljucivo cene X2-ki sa po 2x512KB L2!

Ma spustice i cene ovih sa po 1MB L2. Ipak, verovatno im je manji trosak da naprave X2 sa po 512 K L2. Ne bih se zalio da uz malu doplatu nabacim jedan takav! Ili jos bolje neki Opteron 165.

Poslednja izmena:
Fedja sve je to lepo najjeftiniji Core Duo ~150evra samo treba da se vidi kako se klokuje ako se klokuje kao sto mislim bice masovnih preletaca.

p.s. ne znam sta se svi cimate oko ploca, to ce se izkristalisati kroz par meseci.

Poslednja izmena:
A taj cpu ce ovda da kosta 150 evra?

Misko je napisao(la):
Fedja sve je to lepo najjeftiniji Core Duo ~150evra samo treba da se vidi kako se klokuje ako se klokuje kao sto mislim bice masovnih preletaca.

p.s. ne znam sta se svi cimate oko ploca, to ce se izkristalisati kroz par meseci.
Nema sanse kod nas da Core2 Duo kosta ispod 250 evra. Barem, ne kad se bude pojavio. Onda bolje da sad prodam ovog Venice-a i Experta sa UTT memorijom, dok jos necemu vredi, pa da cekam Conroe ! :d

Poslednja izmena:
Vojkan je napisao(la):
A taj cpu ce ovda da kosta 150 evra?

Tako bi trebalo po zvanicnom cenovniku (Intel), znaci jeftinije preko na netu, a kod nas mozda 10-20evra skuplji, nema sanse da bude preko 200 jer je ispod 2ghz, tako da mu ta cena dodje i onako tu i tamo, ne bas povoljna, ako se ne bude dobro clockovao. Mada ja licno ne sumljam u to.

Prema zvanicnom cenovniku 6300-ka kosta 170 USD, sto znaci da ce joj to kod nas biti cena bez poreza, ali u evrima!

Moja neka procena 150-160evra bez pdv-a naravno.

Misko je napisao(la):
Tako bi trebalo po zvanicnom cenovniku (Intel), znaci jeftinije preko na netu, a kod nas mozda 10-20evra skuplji, nema sanse da bude preko 200 jer je ispod 2ghz, tako da mu ta cena dodje i onako tu i tamo, ne bas povoljna, ako se ne bude dobro clockovao. Mada ja licno ne sumljam u to.
A carina i porez? A zarada uvoznika? Nema sanse to da bude ispod 200, pre 250.

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):

Slabo se razumem u preletachke kategorije ali me bas interesuje sta su to "masovni preletaci"? I koliko je to masovno, i kada ce to da se desi a sve imajuci u vidu da je prosecni Srbin zainteresovan da kupi sto jeftiniju (citaj Sempron/Celeron) kofiguraciju?

Lukija je napisao(la):
Slabo se razumem u preletachke kategorije ali me bas interesuje sta su to "masovni preletaci"? I koliko je to masovno, i kada ce to da se desi a sve imajuci u vidu da je prosecni Srbin zainteresovan da kupi sto jeftiniju (citaj Sempron/Celeron) kofiguraciju?

Mislio sam na benchu ko god je uzimao venice, tj. davao 150evra+ za proc, sad moze da uzme (ako se ove pretpostavke obistine tj. najjeftiniji Core bude do 200evra sa pdv-om) mnogo bolji procesor nego neki trenutni za M2. Mada posto sam to rekao a deo se zasniva na pretpostavci, moze biti i da sam lupio, mada je Intel sad mnogo jak

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Mislio sam na benchu ko god je uzimao venice, tj. davao 150evra+ za proc, sad moze da uzme (ako se ove pretpostavke obistine tj. najjeftiniji Core bude do 200evra sa pdv-om) mnogo bolji procesor nego neki trenutni za M2. Mada posto sam to rekao a deo se zasniva na pretpostavci, moze biti i da sam lupio, mada je Intel sad mnogo jak

Ja bih rekao da ce pre da "prelete" oni koji su do sada imali Prescotte i Preslere kao i oni kojima je jedina stvar racunanje Pi.

Lukija je napisao(la):
Ja bih rekao da ce pre da "prelete" oni koji su do sada imali Prescotte i Preslere kao i oni kojima je jedina stvar racunanje Pi.
Apsolutno se slazem sa ovim misljenjem. Takodje, u kontekstu preletaca, treba imati u vidu, da vecina ljudi koja je investirala u klobaline S939 procesore, tesko da je u mogucnosti da organizuje novu @finasisjku@ konstrukciju tih proporcija! Jer podsecanja radi, Conroe da bi se klokovao zahteva dobru plocu - 150+ evra, dobru memaru - ??? evra i dobro hladjenje - neka je i vazdusno kostace 40-50 evra! S tim u vidu opravdano se postavlja pitanje ko ce da "prelece". Cak ce i za vecinu aktuelnih vlasnika Intel platforme, "preletanje" biti skupo zbog cena komponenti koje treba da prate procesor...
No, odosmo daleko u off topic!

Dobro, ovde imas barem realan porast performansi od oko 15-20%.

Sta tek reci i kako opravdati prelazak na AM2???

A ko kaze da ce iko da "prelece" na AM2?

Lukija je napisao(la):
A ko kaze da ce iko da "prelece" na AM2?

Pa neko koje imo socket A a resio da se modernizuje
a nece da da ~160 evra za Intelovu plocu i oko 200 evra za Conroe.
Realno ploce za AM2 ce do kraja ove godine pasti na nekih ~ 100 evra
a X2 procesori ~ 130.
Kome treba masina da zameni socket A,a nije besan - super.
Sto bi ljudi rekli za neku exploataciju tipa igrice, filmovi, tu i tamo
neka zahtevnija operacija mrka kapa!:wave:

Upravo tako bubu!

S tim da je cen AM2 ploca vec sada na nivou o kome ti pricas (http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16813130049), naravno ima i skupljih, ali i jeftinijih!
Dual Core je definitivno prava stvar, ali ne treba zanemariti chinjenicu da ce Single core modeli (Athlon 64) jos dugo imati siroku ciljnu publiku.
A evo sta 3200-ka Orleans radi sa obicnim vazdusnim hladjenjem:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=102595
A podsecanja radi cena ovog modela je 109 USD (http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16819103637), mada zbog veceg multiplajera vredi dodati jos 10-ak USD i uzeti 3500-ku (http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16819103633)

Zasto AM2?

Paa,pored onog sto je bubu rekao,imamo i dobar upgrade path(65 nm revG,revH-quad core),sadasnji RevF su odlicni overclockeri i odlicni su kad su performanse u pitanju...
Uz buduci razvoj DDR2 memorije(latenc.) i pad cena,AM2 performanse ce jos da porastu.
Na kraju ko ne bi zeleo ovakvu kombinaciju na jesen:AM2 3800+ X2 za nekih 150e ,neka solidna ploca za 80-100 evra i ddr2 667 mem.? Po svim do sada objavljenim testovima,ovaj proc. moze da ide od 2.6-2.9 Ghz uz obicno vazd. hladjenje.
A moze da sada uzme jeftin single core kao sto rece Nedjo i posle ubaci dual RevF ili G (ili H 😀)

Cika Hans nam nije nista potvrdio. Tu je cetvrti mikrokod rom, ali je tu i 3-way reorder unit, a mozda je ipak 4-way ? Mozda ce AMD upotrebiti neki uOps fusion metod? Mozda ce sa double 128-bitnim load-om, OoO load execution-om i integrisanim mem. kontrolerom, integer performanse biti na nivou Core2 Duo procesora, a FP performanse cak i nesto bolje? Mozda, mozda, mozda..... o K8L ima tako malo podataka da ne mozemo ni da diskutujemo o njemu. Mozda kad se budu pojavili prvi preliminarni rezultati mozemo da pricamo o K8L. Dobro je to sto ce doci u spremnu i dobro razradjenu AM2 platformu.

Nazad
Vrh Dno