Šta je novo?

AMD noviteti 2007 (klapa2)

einstein je napisao(la):
samo jedno pitanjce za iskusne.... Koliko je realisticno ocekivati dobitke sa 6-way i 8-way procesorima... ?

pozivam se na rezultate koje je 1991 uradio Johnson
Mislis na 6-way superskalarne ili sta? Pa K8 je 3-way, Core2 je 4-way, Alpha EV8 je 6-way, ali se nikad nije pojavila.
Kod RISC arhitekture je jednosatvnije uspostaviti veci ILP, nego li kod X86.

Buduci procesori ce imati i TLP thread level paralelism, kao i ILP - instruction level paralelism. Moci ce da se ponasaju i kao n-way superskalarni CPU i kao multicore chip.

Upravo kako ce im biti i shareovan cache.

Procitaj malo na temu clustered multithreadinga, stvar je da ti se digne kosa na glavi. 😉 AMD je tu u prednosti zbog specificnog nacina inter-komunikacije. Videcemo sta ce Intel da uradi na tom polju.

Poslednja izmena:
razumem za ILP i TLP nije mi jasno samo koliko ce toliko veliki ILP uticati na performanse.. pozivao sam se na rad Johnson-a koji kaze da sa 8 way performanse ne prelaze 2.8 ( ili 3.8 ne mogu tacno da se setim morao bih da pogledam ) puta u odnosu na 1 way.. simulacija je radjena u idealnom slucaju beskonacne kolicine kesa i dobra popunjenos pipeline-a...
to jest optimum je oko 4 .. ja bi pre bacio akcenat na TLP ali opet ne znam da li se isplati zrtvovati celo jezgro zarad samo 5-10% moguceg poboljsanja performansi...

p.s.

ovde genuine kao i u prethodnom postu cisto da znate koga da pljujete...

Znam za to, bas sam malopre citao o tome. Brze radi CPU koji je 4x2way nego 8-way.

Ono sto ja AMD recimo najavio kao troughput arhitekturu bi trebalo da izgleda ovako otprilike.

http://www.aceshardware.com/read.jsp?id=65000337

Uvodjenjem mikrojezgara ce se poboljsati ILP, kao i TLP. Primera radi, jedno jezgro sadrzi 4 mikrojezgra, a ceo CPU ima 4 jezgra, koja teraju 16-threadova.
Ne zvuci lose, zar ne ?

Nego, izgleda da je i AMD poceo da misli na nas siromahe ! :d Najavljen je Socket 939 i AM2 X2 3600+ sa 2x256KB L2 cache-a!

einstein je napisao(la):
razumem za ILP i TLP nije mi jasno samo koliko ce toliko veliki ILP uticati na performanse.. pozivao sam se na rad Johnson-a koji kaze da sa 8 way performanse ne prelaze 2.8 ( ili 3.8 ne mogu tacno da se setim morao bih da pogledam ) puta u odnosu na 1 way.. simulacija je radjena u idealnom slucaju beskonacne kolicine kesa i dobra popunjenos pipeline-a...
to jest optimum je oko 4 .. ja bi pre bacio akcenat na TLP ali opet ne znam da li se isplati zrtvovati celo jezgro zarad samo 5-10% moguceg poboljsanja performansi...

Pa to sve vreme pricam na ovom forumu. Postoje prakticni limiti ILP-a koji se mogu teorijski pokazati simulatorima. Maksimalni prosecni ILP je negde oko 3-4 (tako da bi rek'o da je Johnson-ov rezultat pre 3.8).

drfedja je napisao(la):
Nego, izgleda da je i AMD poceo da misli na nas siromahe ! :d Najavljen je Socket 939 i AM2 X2 3600+ sa 2x256KB L2 cache-a!

Gde? Za koliko para? Jel se vrti na 2GHz?

@drfedja То испаде dual core Sempr0n 🙂

ЕDIT: Требао би се добро клоковати због мало cache-a...само какве ће му бити перформансе.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Pa dobro, ajde reci kako je AMD uspeo da osvoji trziste ? Sigurno ne sporijim i skupljim procesorima od Intelovih. Sada ispada da su AMD-ovi CPU*ovi sporiji i skuplji. Pa zar mislis da ce Intel sedeti skrstenih ruku u low end segmentu. Vec sada je diskutabilno da li je bolja kupovina Sempron za AM2 ili Celeron Cedar Mill.
U poslednje tri godine, koliko postoji K8, AMD je na desktop trzistu osvojio 6%, na serverskom 24%, i na notebook trzistu 10%! Naravoucenije price jeste da je AMD preduslove za ekspanziju svojih proizvodnih kapaciteta stekao na serverskom trzistu, a ne prodajuci Semprone i Athlone...
Ako vec imaju dobar proizvod, lako ce od njega da naprave i procesore za "narodne mase" .
Objektivno, to za "narodne mase" je postalo totalno irelevantno u biznisu! Niko se na narodnim masama nijeobogatio i nikome ne zavisi opstanak od narodnih masa! narodne mase da mogu kupovale bi Semprone 2200 jos uvek, kao sto ce da kupuju Celerone 2.13 GHz u okviru jeftinoza konfi...
To sto otvaraju nove fabrike ne znaci nista, mogu i da puknu zbog toga, otprilike kao sto je prso i 3dfx . Zaista ne vidim sta ce oni da ponude trzistu i u Low End segmentu, narocito kada Intel izbaci Core2 Solo.
To sto otvaraju nove fabrike znaci apsolutno SVE! Intel je odrzao svoje pozicije uprkos prodaji losijeg proizvoda samo zato sto je mogao da ga proizvede u sumanutim kolicinama. Opet potenciras LowEnd segment, koji je u kompletnoj prici irelevantan! Pare su u serverima, a tu AMD jos uvek nudi odlican proizvod.
Usput, ako su napravili dil sa Dell-om, ne znaci da ce sad Dell da odustane od Intela i da ce prodavati notebookove sa Turionom, desktope sa Sempronom itd...
To sto su sklopili dill sa dellom govori o dugorocnim pozicijama kompanije.
Ono na sta AMD racuna je Torrenza i HTT kao otvoren standard na serverskom planu. Veruj mi da niko u skorijoj buducnosti u value masinama nece korstiti prednosti Torrenza platforme.
Pa Torrenza se bazira na koherentnom HT linku, a on nije otvoren i za njega treba da se plati licenca! Daleko od toga da se AMD oslanja na tu "platformizaciju". Ako zazzivi bice super, jer ce uvesti mnoge nove igrace na trziste procesora/koprocesora, ali to nikako ne moze biti jedini oslonac za borbu protiv Intela.
I dalje mi nije jasno sa kojim ce to proizvodom AMD da zadrzi kupce. Mozda ja ne kapiram bas najbolje principe trzisne ekonomije u koju se ne razumem, ali jednostavno gledano, ne vidim da mogu da izadju na kraj sa Intelom, osim ako nemaju bar jednako jaku platformu.
Pa istorija nas uci da je AMD opstajao i kad je imao mnogo losiji proizvod i kada su mu trzisne pozicije bile daleko gore. Sto se tice platforme, AMD ima odlicnu platformu po nicemu inferiornu u odnosu na Intelovu. Sto se tice procesora, jasno je da je u zaostatku u poredjenju sa Core2Duo-om. Ali valjda ti je jasno da za godinu dana Core2 Duo fizicki ne moze da preplavi trziste. Kupci servera su jos interntiji u odnosu na kupce desktopova,a u toj primeni Opteron je u boljoj pozicijei nego Athlon, kada je u pitanju fajt sa Core procesorima.
Sto se vecine entuzijasta tice, mislim da ce sledeca godina definitivno biti u znaku Intela.
I onda ces sledece godine da kupis K8L i opet ce ti godina biti u znaku AMD-a 😉 To je razlog zasto se niko u industriji ne ravna sa entuzijastima i sto ne bazira svoje procene na njihovom ponasanju.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Najavljen je Socket 939 i AM2 X2 3600+ sa 2x256KB L2 cache-a!
velika je razlika izmedju "najavljen" i sto-je-babi-milo-to-joj-se-i-snilo
Odavde potice ta "vest":
http://www.hkepc.com/bbs/itnews.php?tid=622344

A ako procitate text videcete formulaciju "AMD is considering to release"!
Ovo je uvijena procena autora. Koja je samo njegovo licno misljenje, u stvari. Ni na jednoj mapi, ukljucujuci i onu koju mozete videti na doticnom linku nema 3600 X2-ke!
prema tome, ovo je izvesno isto koliko i svojevremeno prizeljkivanje Semprona za Socket 939!

Znam, video sam, na toj listi nema X2 3600+ , mada x2 3600+ je identican Turion X2. Nije nemoguce da zaista izadje, mada ga je ovaj najavio verovatno u OEM izdanjima samo. Otprilike kao i S939 Sempron koji se pojavio, a niko ga nema.
Istina je da ce oni morati da izbace ili pojeftine X2. Mnogo su skupi, moras priznati, a bice skupi i kad pojeftine.

Nedjo je napisao(la):
U poslednje tri godine, koliko postoji K8, AMD je na desktop trzistu osvojio 6%, na serverskom 24%, i na notebook trzistu 10%! Naravoucenije price jeste da je AMD preduslove za ekspanziju svojih proizvodnih kapaciteta stekao na serverskom trzistu, a ne prodajuci Semprone i Athlone...
Pa na serverskom trzistu nisu imali nikakav udeo. Istina je da su sa Opteronom napravili odlican posao i proboj na tom trzistu.
Notebook chipovi su im ipak znacajno napredovali u odnosu na stare AthlonXP Mobile, pa se mogu uporediti sa Centrino ponudom. Ali to im je omogucilo da osvoje 10% notebook trzista. Turion notebook je i dalje jeftiniji od Centrino, a nivo autonomije je slican, tezina je slicna, performanse su na nivou.
Da bi osvojili vise od tih 10|% trebace im bolji procesor ili niza cena, jer Intel nece stajati sa ovim cenama, a mesto sadasnjeg Core Duo - Yonah-a ce zauzeti snazni Merom chipovi.
Nedjo je napisao(la):
Objektivno, to za "narodne mase" je postalo totalno irelevantno u biznisu! Niko se na narodnim masama nijeobogatio i nikome ne zavisi opstanak od narodnih masa! narodne mase da mogu kupovale bi Semprone 2200 jos uvek, kao sto ce da kupuju Celerone 2.13 GHz u okviru jeftinoza konfi...
To sto otvaraju nove fabrike znaci apsolutno SVE! Intel je odrzao svoje pozicije uprkos prodaji losijeg proizvoda samo zato sto je mogao da ga proizvede u sumanutim kolicinama. Opet potenciras LowEnd segment, koji je u kompletnoj prici irelevantan! Pare su u serverima, a tu AMD jos uvek nudi odlican proizvod.
To sto su sklopili dill sa dellom govori o dugorocnim pozicijama kompanije.
Ne znam tacno koliko se servera proda, a koliko obicnih desktop i notebook masina, ali znam da ako prodaju milion Semprona vise ce zaraditi nego da prodaju 500 4P Opterona. Valjda.... ako nije tako razuveri me.
Najveci biznis je mobile segment i desktop, jos uvek, pa tek onda server trziste. Ne znam dovoljno da mogu da procenim o tome, nisam siguran koliko zaista procenata zarade dolazi od server trzista.
Nedjo je napisao(la):
Pa Torrenza se bazira na koherentnom HT linku, a on nije otvoren i za njega treba da se plati licenca! Daleko od toga da se AMD oslanja na tu "platformizaciju". Ako zazzivi bice super, jer ce uvesti mnoge nove igrace na trziste procesora/koprocesora, ali to nikako ne moze biti jedini oslonac za borbu protiv Intela.
Pa istorija nas uci da je AMD opstajao i kad je imao mnogo losiji proizvod i kada su mu trzisne pozicije bile daleko gore. Sto se tice platforme, AMD ima odlicnu platformu po nicemu inferiornu u odnosu na Intelovu. Sto se tice procesora, jasno je da je u zaostatku u poredjenju sa Core2Duo-om. Ali valjda ti je jasno da za godinu dana Core2 Duo fizicki ne moze da preplavi trziste. Kupci servera su jos interntiji u odnosu na kupce desktopova,a u toj primeni Opteron je u boljoj pozicijei nego Athlon, kada je u pitanju fajt sa Core procesorima.
To je tacno, prednost WoodKreste se topi u 4P sistemima u odnosu na Opteron. SocketF Opteron ce biti upgradeabilan sa K8L Hound chipovima i verovatno DDR3 memorijom, sto je velika usteda za kupce servera. Oni koji imaju trenutno S940, lako mogu da ubodu noviji i brzi Opteron.
Nedjo je napisao(la):
I onda ces sledece godine da kupis K8L i opet ce ti godina biti u znaku AMD-a 😉 To je razlog zasto se niko u industriji ne ravna sa entuzijastima i sto ne bazira svoje procene na njihovom ponasanju.
Pa, ako bude bolji ili barem isti kao Core2 Duo, kupicu ga. 😉
I naravno, ako se ne pojavi u decembru 2007. :d
Wulfgar je napisao(la):
@drfedja То испаде dual core Sempr0n 🙂

ЕDIT: Требао би се добро клоковати због мало cache-a...само какве ће му бити перформансе.
Pa performanse bi trebale da budu 2% manje nego na X2 3800+. 😉

Poslednja izmena:
AMD breaks free: Q&A with Henri Richard, EVP AMD

4-delni intervju koji je objavio DigiTimes (zahteva se paid subsc. za pristup starijim člancima).

Prilozi

Znam 😀,ja sam postovao link na Ace's forumu :d.
Obecavaju rezultati,posebno sto je cas5 mem. u pitanju.

pogledao sam za Johnson-ov rad i kaze ne 3.8 nego 2.8 kao max za 4-way ILP

p.s. genuine..

einstein je napisao(la):

p.s. genuine..
Jel mozes da okacis taj Johnsonov rad da procitam. Ja sam nasao neke druge studije, za npr. MIPS RISC.
ivanbo2003 je napisao(la):
Znam 😀,ja sam postovao link na Ace's forumu :d.
Obecavaju rezultati,posebno sto je cas5 mem. u pitanju.
Jeste, ali to su dva dual core opterona na po 2.8 ghz. Nije malo. Jedino sto mi se ne dopada je memory latency od 160 i nesto ciklusa za 512B stride... za sta je verovatno kriva DDR667 CL5 bufferovana memorija.
Science Mark ume dosta da kaze o platformi.

Poslednja izmena:
Taj rad je verovatno objavljen na IEEE pa mozes tamo da ga nadjes ( ako imas pristup ) ako ne imas ga u knjizi Parallel Computers od Culler i Sing-a ne celini vec se samo citiraju na njega uz ponudjeni grafikon

evo ga snimak

Prilozi

• DSC001811.jpg
    DSC001811.jpg
    170.1 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
To sto pricaju o toj fabrici ne znaci da ce da je izgrade i da je taj posao gotov. Jednostavno, oni kazu da sad mogu i da ce verovatno da izgrade fabriku u NY, za 32nm proces. Fabriku ce finansirati i lokalna vlada, ali verovatno se radi o sub-1 milijardnom iznosu. 😉

einstein je napisao(la):
Taj rad je verovatno objavljen na IEEE pa mozes tamo da ga nadjes ( ako imas pristup ) ako ne imas ga u knjizi Parallel Computers od Culler i Sing-a ne celini vec se samo citiraju na njega uz ponudjeni grafikon

evo ga snimak
A sa kakvim kodom je on to testirao ? Kakav je BPU algoritam koji je koristio.
Evo, na primer Alpha EV8 je 8-way superskalarni CPU. Medjutim, svoj IPC povecava tako sto je istovremeno i 4-way SMT! Ceo problem je kako napuniti tako sirok pipeline. Evo kako to izgleda... http://research.ac.upc.edu/pact01/keynotes/emer.pdf
Od Johnsonovog istrazivanja 1991. do sada se verovatno dosta toga promenilo.
Inace, EV8 ima 8 Integer jedinica, i 4 FPU jedinice i to je definitivno pravi 8-way CPU. Core2 je i dalje 3-way, osim sto moze da dekodira max. 4uOps. Pitanje je koliko u x86 svetu ima smisla budziti toliko izvrsnih jedinica, narocito za ne-threadovan softver, koji bi se izvrsavao istom brzinom kao na 3-way.

Poslednja izmena:
Pa kada se postigne dil, koji podrazumeva i konkretnu finasijsku konstrukciju, onda je to to! Ta fabrika ce da se gradi! Drugacije je kad se samo izdaju "priopcenja" o namerama (kao svojevremeno u slucaju potencijalne fabrike u Singapuru)... u svakom slucaju ima po netu dosta detalja o samoj fabrici u smislu para, velicine, broja zaposlenih... u svakom slucaju fabrika ce po povrsini i kapacitetima biti uporediva sa Intelovom koju grade u Izraelu.
Mislim da lokalne vlasti subvencioniraju tacno milijardu dolara!

pa sto je najgore on polazi od toga da je pipeline idealno pun..sto znaci da je jos gore.. za detalje morao bih da pitam profesora...

Pa dzaba ti 8-way CPU, koji ima shupalj pipeline. Ipak, mislim da je buducnost pre u mikrojezgrima koja su najvise 3-way, pre nego u ovakvim gigantskim FAT CPU-ovima, gde je potrebno optimizovati i kod za izvrsavanje na takvom visestrukom SMT-u.
Nedjo je napisao(la):
Pa kada se postigne dil, koji podrazumeva i konkretnu finasijsku konstrukciju, onda je to to! Ta fabrika ce da se gradi! Drugacije je kad se samo izdaju "priopcenja" o namerama (kao svojevremeno u slucaju potencijalne fabrike u Singapuru)... u svakom slucaju ima po netu dosta detalja o samoj fabrici u smislu para, velicine, broja zaposlenih... u svakom slucaju fabrika ce po povrsini i kapacitetima biti uporediva sa Intelovom koju grade u Izraelu.
Mislim da lokalne vlasti subvencioniraju tacno milijardu dolara!
Dobro, jasno mi je potpuno da AMD zeli da napravi dil sa New York state i da nece sam ulagati lovu u ceo projekat. Zivi bili pa videli.

Poslednja izmena:
genuine je napisao(la):
pretpostavljam da ovo znaci kraj tvoje i fedjine konveracije na temu koja nijeu skladu sa temom ovog treda?! Ne moras da mi odgovoris!

izvidnjavam se .. bilo je van teme ali tema je i isto da li to sto rade ima smisla ili ne
ovde razgovaramo ne samo sta su noviteti vec i koliko su dobri.... kako sam skapirao

ivanbo2003 je napisao(la):
Skoro svi forumi su dobili istu "boljku".Cak i famozni Ace's Hardw. na kojem ima "par" likova ,ponekad je smesno citati i pronaci nesto korisno u shumi flame-a.

Potpuno si u pravu. Cak ni Ace's nije vise siguran.

genuine je napisao(la):
jel vazi C = k*Eo*S / d u nano svetu?
Naravno. Problematicna je C = q / U jer se za male kapacitete dobija naelektrisanje manje od elementarnog.

Nedjo je napisao(la):
pretpostavljam da ovo znaci kraj tvoje i fedjine konveracije na temu koja nijeu skladu sa temom ovog treda?!

Zasto bi raspravo o ILP vs. TLP bila offtopic u temi "AMD noviteti"? Balans izmedju ILP i TLP je osnovna stvar na koju moraju da misle AMD-ovi inzinjeri pri dizajniranju nove mikroarhitekture. Sem toga, sto kaze genuine, nije samo pitanje noviteta, nego i ispravnost istih (RHT, 4-way, 6-way itd.).

genuine je napisao(la):

Teorisjski maksimum od 2.8 za 4-way superskalar uopste nije lose. Koliko mi je poznato x86 procesori postizu u proseku tek oko 1 IPC. Ima mesta za poboljsanja ILP-a, a glavne stvari treba da se ticu memorije (cache hijerarhija, prefetching). Ravnoteza izmedju ILP i TLP bi se mogla postici nekim 2x2-way superskalarom, a kako se stvari krecu buzz wordi buducnosti ce verovatno biti data speculation i speculative threading.

Poslednja izmena:
ali C = k*Eo*S / d vazi samo ako se zanemare granicni efekti i uzme da je polje homogeno... u sustini nije ni vazno to se bakcu kolege sa fizicke elektronike...

jel pod data speculation mislis na data prediction... zar to ne bi vec trebalo da funkcionise.. citao sam o tome jos u nekoj knjizi od veljka milutinovica jos iz 95

dobro i oce mi neko reci sta ce AMD da ponudi nama smrtnicima ? sta ja imam od 4x4 i 2xdualcore x 2 , kad to kosta ko Svetog Petra kajgana, a meni ne treba racunar za merenje super Pi-ja vec za zezanje i igranje i DTP 🙂 Nije valjda da cu opet terati semprona ovog 2 godine zbog situaciji - ili 100e ili 300e+ za CPU ?! Pa core 2 duo ce biti pristupacniji od njihove "nove linije" kolko vidim. Mislim, da li dati ~200e za core 2 duo ili 300 za losiji K8 AM2...pojesce ih intel sa core 2 duo...a i 805-ica sabija...samo da su ploce jeftinije i pola AMD low segment tabora bi pretrcao na intel...iskreno nadam se da ce se to i desiti, dosadio mi vise AMD, nisam ne zadovoljan za sada, ali kako se stvari krecu, AMD krece 3dfx-ovim putem, gomila procesore na jednu plocu, izmislja toplu vodu i na kraju ce ih kupiti motorola (lupam) 🙁

Nazad
Vrh Dno