Šta je novo?

AMD MANTLE

\pogledajte screenshotove...
Sa njihovih slika frame dropovi izgledaju MNOGO bolje a to je verovatno i bitnije nego avg fps

Poslednja izmena:
Evo na primer ovo...

A10-7700K CPU + R9 290X GPU
1080p, Ultra Preset, 4xAA: 40.9% improvement

Da li je i 40% malo?

Mantle (ako bude radio sa ovim ubrzanjima i bude imao dovoljno optimizovanih naslova) uradice bas ono sto mu je i namena - podici ce prodaju skupljih Radeona (a time i ASP) jer ce maksimum iz kartice moci da izvuku i ljudi koji nemaju CPU od 400+ EUR, a donece dodatnu komparativnu prednost njihovim APU-ima jer smanjuje zaostatak u CPU delu koji imaju u odnosu na Intel.

Naravno, ako se ovi rezultati pokazu kao tacni ;)[/QUOTE]

Ovo nije realna konfiguracija, ko normalan koristi graficku od 500 i kusur evra sa low level procesorom od 100 evra - niko osim placenih testera. U realnom radu, koliko se vidi do sada, jedini benefit od mantla imaju jeftini AMD APU i CPU. Sve ostalo, pa i graficke karte iz R serije nemaju nista osim eventualnih par procenata. Sve u svemu treba sacekati nezavisna testiranja, ali ovo sto do sada prezentovano pokazuje staru politiku AMD-a: Hype, a onda realno samo corak.

i7-3770 i r9-290x puta 2 = 55% bolje performanse

tamo negde sa 70fps na 120 za ljude koji igraju na 120hz monitorima to je bitno i nije bas toliko nerealna konfiguracija

Poslednja izmena:
Svako unapređenje performansi je ok pogotovo ako se dobija "dzabe" ali na osnovu ovih rezultata bih rekao da ovo nije ni blizu onoga što su reklamirali bar nije za neke nazovi "realne" konfiguracije.

Ovo nije realna konfiguracija, ko normalan koristi graficku od 500 i kusur evra sa low level procesorom od 100 evra.

Ko normalan kupuje procesor od 400€ da bi se igrao?
Poenta baš i jeste u tome da sa procesorom od 100€ uz odgovarajuću grafičku dobiješ performanse 300€ skuplje mašine.

Ako sa 7700K+270x+mantle imaš performasne kao sa 280x bez mantle onda je to odlično i pun pogodak.

Mene jedino brine što inicijalna podrška postoji samo za drugu generaciju GCN arhitekture, to bi moglo da znači da dobitak na GCN1.0 nije dovoljno dobar. Nadam se da grešim...

Ko normalan kupuje procesor od 400€ da bi se igrao?

Dosta normalnih samo sirotinja sa ovih prostora ne kupuje ;)

Poslednja izmena:
i da hoćeš ne možeš da budeš više u pravu :)

nego, kada ce biti moguce koristiti mantle na ne amd gcn proizvodima? tipa nvidia, intel integrisane... mislim, ako ostane ovo samo amd ekskluziva, verovatno ce zavrsiti kao i glide. ili drugi da bi ga koristili moraju da prave gcn kompatibilne gpuove? :)
u onim amd powerpointima pise da nije amd only, ali osim tog jednog slajda, nista se vise o tome ne prica, zasto?

Ako je Mantle otvoren standard Nvidia moze bez problema da napise drivere za isti ako to zeli.

Poz

Drasticno ubrzanje nevjerovatno
http://wccftech.com/dice-officially-launches-mantle-update-battlefield-4-123-gb-size/
naravno treba sacekati i zvanicnu potvrdu, ali ovo izgleda ogroman napredak sa 70 fps na 120, pa to je stvarno ogroman napredak.
Svaka cast!!!

Ponovo testovi za nemoguce situacije, ko koristi dve R 290 svaka od po 4gb na 1080p rezoluciji. Niko. Ajde da vidimo testove u realnim situacijama, recimo ta konf. u UHD i 1440p.

Ajmo da sacekamo da vidimo sta ce reci profesionalci kad malo to provrte i istestiraju.

U svakom slucaju bilo koje poboljsanje je dobrodoslo, ali od onolike fame i unistitelja directx-a i svega do sada postojeceg, ocigledno nema nista.

Najbolji procesor danasnjice je dobio 10% poboljsanja u GPU bound rezolucijama. Ne znam kako je to lose...

Daleko od toga da je loše ali je i daleko od 45% koje su reklamirali.

Up to 45% ako se ja dobro secam. Niko nije rekao da ce 45% biti sa i7 ili FX-8 i niko ovde to i nije ocekivao. Zato mi nije jasno o cemu ti pises?

Nas je zanimalo kako benfite Mantle donosi "slabijim" procesorima na primer starim 4jezgrasima posto FX serija nije donela ocekivano ubrzanje pa dosta nas nije preslo na FX.

Poslednja izmena:
Najbolji procesor danasnjice je dobio 10% poboljsanja u GPU bound rezolucijama. Ne znam kako je to lose...

Nije u GPU bond rezolucijama, rezultati su stelovani za CPU bond slucajeve. Za jednu R290 1080p nije GPU bond, a kamoli za dve. Bilo koliko pa i 1% nije lose, nego je super, ali daleko je od "marvela" koji je najavljivan, to je ono sto je lose - prepumpavanje.

Napredak za moderne graficke i procesore ce se svesti na par procenata, sto bi se verovatno dobilo i kroz nove verzije drivera.

ДО 40%. A10-7700K + 290X има тих 40% побољшања.

Bravo!
Najvise profitiraju slabiji cpu uparen sa jacom grafikom, sto ce reci da ce sada AMD FX procesori uz mantle da se primaknu Intelu po performansama.
Najgore prolaze korisnici koji imaju INTEL + Nv ne dobivaju nista dok oni koji koriste AMD cpu i gpu( slabiji cpu - jaci gpu) profitiraju zestoko cak i do 55%

Najzanimljiviji dio bar za mene bice da vidim test FX8350 vs i7 4770k sa nekom jakom grafikom R9 290/X
Mislim da najvise dobivaju ljudi/kupci FX procesora naravno uz kombinaciju jace AMD grafike jer jos Nv ne podrzava Mantle.

Treba sacekati i videti kakvo je ubrzanje sa serijom 7 od 7850 pa nadalje. R7 260X je slabasna graficka za 1080p.

Nije u GPU bond rezolucijama, rezultati su stelovani za CPU bond slucajeve. Za jednu R290 1080p nije GPU bond, a kamoli za dve. Bilo koliko pa i 1% nije lose, nego je super, ali daleko je od "marvela" koji je najavljivan, to je ono sto je lose - prepumpavanje.

Napredak za moderne graficke i procesore ce se svesti na par procenata, sto bi se verovatno dobilo i kroz nove verzije drivera.

I 1080p je GPU bound za jednu 290x, da ne govorimo o 1600p. Sve to na Ultra podesavanjima. A ja sam i pisao o jednoj:
Core i7-4960X CPU + R9 290X GPU
1080p, Ultra Preset, 4xAA: 9.2% improvement with Mantle
1600p, Ultra Preset, 4xAA: 10% improvement with Mantle

Bravo!
Najvise profitiraju slabiji cpu uparen sa jacom grafikom, sto ce reci da ce sada AMD FX procesori uz mantle da se primaknu Intelu po performansama.

Ja sam razmisljao da prodam moj 955BE i 6770 i uzmem FX-6300 i eventualno 7870 ali sad razmisljam da
li uopste da menjam procesor vec da te pare investiram u jacu graficku 7970 ili R9 280X. imao sam R9 270X ranije i nisam bas bio odusevljen performansama u igrama koje nisu bile zahtevne po pitanju CPU ali nisam hteo da idem na R9 280X sa mojim procesorom. Sada cu sacekati da vidim sta ce pokazati testovi u narednih par meseci, trebaju da izadje jos naslova a i da ispeglaju Mantle jer sigurno nece od samog starta raditi punom parom.

Nece raditi uopste od samog starta sa 280x. Malo ces na to sacekati.

I 1080p je GPU bound za jednu 290x, da ne govorimo o 1600p. Sve to na Ultra podesavanjima. A ja sam i pisao o jednoj:

Kada je AMD izbacio 290x reklamirao je kao karticu za UHD i min za 1440p, a nikako kao 1080p GPU bound karticu. Secam se poredjena sa Titanom u UHD rezolucijama i kako u tim rezolucijama jede malu decu i pokazuje svoju pravu snagu i sl..... U svakom slucaju, ne osporavam boljitak ako postoji

StarSwarm poboljsanja su zanimljiva, ~300% bolji rad sa masovnim strateskim igrama koje barataju sa hiljadama jedinica na ekranu koristeci slabiji CPU. Makar ce developeri strategija biti veoma happy sa ovim API-om. :D

StarSwarm demo izlazi danas.
CPU: AMD A10-7700K with Radeon R9 290X - 40.9% improvement at 1080p, 40.1% improvement at 1600p.
CPU: Intel Core i7-4960x with Radeon R7 260x - 2.7% improvement at 1080p, 1.4% improvement at 1600p.

Poslednja izmena:
Kada je AMD izbacio 290x reklamirao je kao karticu za UHD i min za 1440p, a nikako kao 1080p GPU bound karticu. Secam se poredjena sa Titanom u UHD rezolucijama i kako u tim rezolucijama jede malu decu i pokazuje svoju pravu snagu i sl..... U svakom slucaju, ne osporavam boljitak ako postoji

Pa ne bi valjda radili da ne postoji. Boljitak je najvise vezan za igre koje koriste CPU tj. RTS isl. Tako da ce se tu najvise osjetiti. A za rezu, hajde i da nije 1080p GPU bound za 290x, 1600p jeste. Cak 1600p ima i vece poboljsanje od 1080p.

Pa kako radi sa R7 260X? Koliko mi je poznato to je malo ubrzani 7790, zar ne?

260x i 290x su GCN2.

Ja sam razmisljao da prodam moj 955BE i 6770 i uzmem FX-6300 i eventualno 7870 ali sad razmisljam da
li uopste da menjam procesor vec da te pare investiram u jacu graficku 7970 ili R9 280X. imao sam R9 270X ranije i nisam bas bio odusevljen performansama u igrama koje nisu bile zahtevne po pitanju CPU ali nisam hteo da idem na R9 280X sa mojim procesorom. Sada cu sacekati da vidim sta ce pokazati testovi u narednih par meseci, trebaju da izadje jos naslova a i da ispeglaju Mantle jer sigurno nece od samog starta raditi punom parom.

Pametno sacekat jos malo da se vidi kako ce ispeglat Mantle ovo je tek pocetak, beta faza beta driveri, opet se ceka na AMD i drivere 14.1 :(

Battlefield 4 + Mantle
AMD FX-8350 + R9 290X +23% Performance increase Vs. Direct X
Core i5-4670k + R9 290X +7.5% Performance increase Vs. Driect X

Mnogo vise profitira FX od I5 proceosra ne bi me cudilo da FX uz mantle bude imao bolje performanse od I5 4670K procesora, ako dobro ispeglaju mantle da radi sa svim jezgrima Fx8xxx procesora eto srece za kupce FX procesora.
Vec se godinu unazad prica kako ce FX procesori postati bolji u buducnosti izgleda da je doslo to vrjeme.

Yup, ja imam FX8350, i uopste se ne bih zalio da u najkriticnijim momentima multiplayera BG4 radi ~25% bolje.

Pa ne bi valjda radili da ne postoji. Boljitak je najvise vezan za igre koje koriste CPU tj. RTS isl. Tako da ce se tu najvise osjetiti. A za rezu, hajde i da nije 1080p GPU bound za 290x, 1600p jeste. Cak 1600p ima i vece poboljsanje od 1080p.

Jos uvek mi u usima odzvanjaju ovakve najave AMD-a

http://kotaku.com/5822129/report-the-next-xbox-will-look-like-avatar

http://www.tomshardware.com/news/AMD-XBox-720-Xbox-720-Avatar-Graphics-Neal-Robison,13095.html

dok to neko ne istestira realno na raznim konf. i raznim igrama, sve se svodi na reklamu.

Vrh Dno