Šta je novo?

AMD Llano, Socket FM1

noodi, kako je prosao oc? Daj neke slicice :) I ja se razmisljam za Llano varijantu, izgleda kao jedina svetla stvar za amd trenutno (sto se procesora tice).

Ide za sada dobro :)
Razne se ovde mogu procitati gluposti sta ljudi pisu a nisu ni pipnuli Llano :)
Za sada 4ghz cpu stabilno na def naponu. 1.4v bios a pri load Linx cpuz kaze 1.45 ;)
Nema nikakvog micro laga u windowsu, sve sljaka savrseno :)
Sada jurim neku memaru, nema nekog izbora dobre value memare za OC. A ne daje mi se nesto mnogo para :(

P.S. Videcu da pozajmim 2x2g hypera na 2133mhz i stavim cpu pod vodu za vikend, cisto da vidimo kolko moze se izvuce ;)

Poslednja izmena:
Au bas lepo :D, reci mi sto se jacine samog procesora na toj freq, sa kojim phenomom/athlonom bi ga poredio?

Reci nam koliko se povecavaju GPU performanse sa OCom :)

I ja se razmisljam za Llano varijantu, izgleda kao jedina svetla stvar za amd trenutno (sto se procesora tice).
Misliš samo na Llano ili na cenu Fusion platformu? Nedavno sam kupio novi netbuk baziranom na Brazos-u Zacate (E-350), jer sa Intel Atomom na netbuku bilo je mučenje od starta i posebno frustrirajuće da ono što na putu snimim HD kamerom ne mogu da odgledam na netbuku, koji je kupljen kao "number one" na Amazonu isto kad i kamera. Zato uzeh novi. ;)

Inače, skoro da sam doneo odluku da zamenim svoj stari desktop PC i uzmem Intel i3-2100, čekao da vidim kako će se cenovno i u praksi pokazati AMD A6 i A8. Po forumima kažu da je Lliano bolji za video encoding, a i3-2100 za gaming, a meni ni jedno ni drugo ne treba. i3-2100 je malo ispod 100e, a A8 malo iznad. Možda bi mi i A8 bio dovoljan? Cene Intel/AMD ploča (uATX, SATA3, USB3) su opet slične. Dok se Sandy Bridge i Lliano nisu pojavili, hteo sam AMD Phenom II X2 ili X4 da uzmem.

Llian-ovci, koji je vaš agument "iz rukava" protiv i3-2100? Ja sam duduk za procesore. (Komp je za Net, Office, multimediju, HD video.)

Sandy Bridge je mnogo bolji izbor. Llano možda za neki HTPC (miniITX) ili nettop pa i netbook ali u desktop segmentu nema šta da traži.

Poslednja izmena:
Chekajte, kako je Intel i3 2100 bolje reshenje od bilo chega AMD shto ima 4 jezgra?
Opshte je prihvacena chinjenica da chak i 45nm AMD procesori uspomoc iole normalnog hladnjaka uspevaju da dostignu 4GHz, dok je za 32nm, kako kaze korisnik noodi, to prelako(mada bih ipak uzeo njegove komentare sa rezervom, objasnicu kasnije zashto).
Josh je ranije razmatrano na ovom forum-u tema i3 2100 vs Phenom X4 i doshli smo do zakljuchka da je i3 2100 bolji samo za korisnike koji ne planiraju OC. Chim se overclock uvede u igru, dolazimo do cifre od 4GHz na AMD procesorima pored kojih I3 2100 nema shta da trazi.
Shto se tiche integrisane grafike, i3 2100 koristi Intelovu HD2000 koja je uporediva sa AMD-ovom integrisanom na 790GX matichnim plochama. Uporediva kazem zato shto su performanse tu negde, ali je driver podrshka daleko gora u odnosu na AMD ili nVidia reshenja.
Integrisana grafika chak i u najslabijem AMD Llano APU-u je daleko bolja od integrisane grafike u i3 2100.

Sada da objasnim zashto sam govorio ono shto sam govorio o A8 3850 procesorima.
Naime ovde 7 A8 3850 procesora su dostigli frekvencije od 3.6GHz u proseku.
Zato sam govorio da se oni loshe OC, nisam hteo da ocrnim procesore, shtavishe drago mi je shto je noodi uspeo da ga dovede na 4GHz.

Hvala! Da li to znači da u svojoj budućoj deskop kupovini A6 ili A8 kao kandidate stavim ispred i3-2100?

Da li bi mi Intel integrisana grafika omogućila da lepo gledam HD filmove i multimediju (više mi ne treba)? Ako ne, ulazim i u kupovinu graf. kartice, u šta se potpuno ne razumem, nit znam koliko košta. Na testovima koje sam gledao, dvojezgrani i3-2100 je rasturao četvorojezgrani A8 skoro u svim disciplinama. Ovaj link vodi na i3-2100 vs. A8-3850. Razmišljao sam i o A6. Mislim da nisam overkloker, nisam to nikada radio. ;)

Hvala! Da li to znači da u svojoj budućoj deskop kupovini A6 ili A8 kao kandidate stavim ispred i3-2100?

Da li bi mi Intel integrisana grafika omogućila da lepo gledam HD filmove i multimediju (više mi ne treba)? Ako ne, ulazim i u kupovinu graf. kartice, u šta se potpuno ne razumem, nit znam koliko košta. Na testovima koje sam gledao, dvojezgrani i3-2100 je rasturao četvorojezgrani A8 skoro u svim disciplinama. Ovaj link vodi na i3-2100 vs. A8-3850. Razmišljao sam i o A6. Mislim da nisam overkloker, nisam to nikada radio. ;)

Za to sto ti zelis od kompa, i3 je sasvim dovoljan mada ce i A8 odlicno odraditi posao, pogotovo jer ti neces osetiti razliku... Ako pak zelis da igras igre, A8 je daleko bolji izbor.

E sad kad pogledam taj link koji si okacio, bodu u oci rezultati iz igara jer je ocigledno CPU testiran sa zasebnim GPUom, a ne sa integrisanim, jer onaj u i3 ne moze ni izdaleka da prismrdi onom u A8.

Poslednja izmena:
Uzmi Intel Core i3-2125 (3M Cache, 3.30 GHz, Intel® HD Graphics 3000) i ne brini. Ako te neko posle bude pitao pa ko ti je pobogu rekao da to uzmeš ti slobodno reci: rek'o mi Paradigma i založio nešto malo znanja i iskustva koje ima.

Poslednja izmena:
Ako ne znash da overclockujesh uzmi najjeftinije i3 reshenje i uzivaj.
Poshto necesh ni da se igrash slobodno prekochi i3 2125 i uzmi i3 2100, tih 200MHz i bolju grafiku neces osetiti van igara.

Hvala svima! Ne želim igre, sasvim sigurno. Mislim da ne želim da OC, sem ako se jednog jutra ne probudim s tom idejom "fore radi". Ok, neka bude Intel onda, ne znam treba li da kupim i neku gračifku ili koristim GPU iz i3-2100? Ne mora ako može lepo i bez cimanja da pušta mutimediju/HD filmove (što Intel Atom ne može).

Pričamo ovde o A8. Šta mislite o A6? ;) Za koga je on?

Za kraj. Želim da budući kompa ima DLNA mogućnost, kao netbuk. Šta treba da mu "ubacim" i kako? (Izvinjavam se što sam sa nekim pitanjima skrenuo sa Llano teme.)

Hvala svima! Ne želim igre, sasvim sigurno. Mislim da ne želim da OC, sem ako se jednog jutra ne probudim s tom idejom "fore radi". Ok, neka bude Intel onda, ne znam treba li da kupim i neku gračifku ili koristim GPU iz i3-2100? Ne mora ako može lepo i bez cimanja da pušta mutimediju/HD filmove (što Intel Atom ne može).

Pričamo ovde o A8. Šta mislite o A6? ;) Za koga je on?

Za kraj. Želim da budući kompa ima DLNA mogućnost, kao netbuk. Šta treba da mu "ubacim" i kako? (Izvinjavam se što sam sa nekim pitanjima skrenuo sa Llano teme.)

A6 3500 ima nižu cenu od pomenutih Intela i možda bi njega mogao da razmotriš ako ti je dovoljan minimum procesorske snage. Procesor radi na 2.1Ghz i ima 3 aktivna jezgra. Sve zavisi od tvoje percepcije. Odlučuje ono na šta ti želiš da staviš akcenat.

A6-3500 ima tri jezgra, ali A6-3600 i A6-3650 -- imaju četiri. Ne znam da li mi treba "tolika" procesorska snaga, nikad je nisam imao! ;) To provalim posle par dana. (Kupih letos Atom netbook jer mi trebalo nešto malo i potrabilno s dugom baterijom, dodao mu memoriju; ne lezi vraže, ne može da pusti 720p bez posebnih kodeka, procesor 100% opterečen, ako otvorim 10 tabova u brauzeru guši se, smorio me je, kupio sam zato nov netbuk na Zacate platformi (AMD E-350).

Ili neću pogrešiti kod desktop-a šta god uzeo: A6-36xx, neki Phenom II, i3-2100, A8 (poređano po ceni)? ;) Ne nameravam da kupujem posebnu grafiku.

A6-3500 ima tri jezgra, ali A6-3600 i A6-3650 -- imaju četiri. Ne znam da li mi treba "tolika" procesorska snaga, nikad je nisam imao! ;) To provalim posle par dana. (Kupih letos Atom netbook jer mi trebalo nešto malo i potrabilno s dugom baterijom, dodao mu memoriju; ne lezi vraže, ne može da pusti 720p bez posebnih kodeka, procesor 100% opterečen, ako otvorim 10 tabova u brauzeru guši se, smorio me je, kupio sam zato nov netbuk na Zacate platformi (AMD E-350).

Ili neću pogrešiti kod desktop-a šta god uzeo: A6-36xx, neki Phenom II, i3-2100, A8 (poređano po ceni)? ;) Ne nameravam da kupujem posebnu grafiku.

Imaj na umu da je A8/A6 nista drugo do Athlon II X4 sa jakim GPUom :) Tako da ce sigurno imati dovoljno snage za svaki zadatak osim onih najzahtenijih ;)

A6 mi se čini kao best buy. Jedina razlika kod grafike je 320 sp-a u odnosu na 400 kod A8 i klokovi ... al to je manje bitno.
Triple-core 3500 isto nebih isključio, TDP je 65W i ima turbo. A8-3850 i A6-3650 su 100W, bez turba za desktop.

Poslednja izmena:
Imaj na umu da je A8/A6 nista drugo do Athlon II X4 sa jakim GPUom :) Tako da ce sigurno imati dovoljno snage za svaki zadatak osim onih najzahtenijih ;)
Hvala! Ovo nisam znao!
Ako bih se odlučio za i3-2100 da li bih morao da kupim dodatnu grafičku karticu za multimediju/HD filmove, ili bi Intel GPU to "lepo i bez seckanja radio"? Kapiram da nema potrebe za dodatnom grafikom kod AMD A6/A8 serije ("jak GPU").

Šta je onda preporuka: A6-3500, A6-36xx, Athlon II X4, neki Phenom II X2 ili X4, i3-2100, A8 (poređano po ceni)? :eyebrows:

Poslednja izmena:
Ja bih išo na A6-3500. Ima 3 jezgra, 65W, turbo do 2.4Ghz i grafiku sa 320 sp. Ako enkodiranje i gaming nije uvjet ne vidim šta mu fali.

Pa nije bash, die shrink na 32nm ne treba zanemariti.
Hvala! Ovo nisam znao!
Ako bih se odlučio za i3-2100 da li bih morao da kupim dodatnu grafičku karticu za multimediju/HD filmove, ili bi Intel GPU to "lepo i bez seckanja radio"? Kapiram da nema potrebe za dodatnom grafikom kod AMD A6/A8 serije ("jak GPU").

Šta je onda preporuka: A6-3500, A6-36xx, Athlon II X4, neki Phenom II X2 ili X4, i3-2100, A8 (poređano po ceni)? :eyebrows:

Ako bi ti kupio i3 2100 ne bi ti trebala dodatna grafichka kartica. Ako bi uzeo Athlon II ili Phenom II trebala bi ti.

Hvala! Ovo nisam znao!

Evo pogledaj ovaj test pa sam zakljuci ;)

http://www.bozzabench.com/Tests/Tes...ne-ploce-cipsetovi-procesori/AMD-A6-3650.aspx

Ako bi ti kupio i3 2100 ne bi ti trebala dodatna grafichka kartica. Ako bi uzeo Athlon II ili Phenom II trebala bi ti.
U principu mi je svejedno. Ako izmem CPU sa GPU u sebi, kupujem mobo bez integrisane grafičke; ako uzmem Athlon ili Phenom onda uzimam mobo sa integrisanom grafikom. Koliko vidim, cena tu ispadne slična, samo ne znam šta je bolje rešenje. (Mislim da mi ne treba posebna grafička kartica, sem GPU ili integrisane na ploči, zavisno od procesora.)

Ako su A6 i A8 naslednici Athlona i Phenoma, da li poslednja dva treba da eliminišem iz trke? Vidim da se oko ovoga svi ne slažu.

Sem toga, malo me frka od Intelovog GPU-a u i3-2100, jer već imam iskustva sa Intelovm integrisanim rešenjima koja su se gušila na multimediji (ne na i3-2100).

Da vidimo cene:

A6-3500 -- 7.300din
A6-3600 -- nema ga
A6-3650 -- 9.000din
A8-3800 -- nema ga
A8-3850 -- 11.300din

Phenom II X4 840 -- 8.000din
Phenom II X4 955 -- 9.800din

i3-2100 -- 9.500din

A6-3650 i Phenom II X4 955 koštaju isto, a na testu je Phenom pobedio A6 u svim kategorijama. A i3-2100, iste cene, bolji je od Phenom-a 955 na istom testu.

Iako se u hardver ne razumem, kapiram da je za istu cenu i3-2100 najbolji.

- Athlon/Phenom nemaju GPU, pa ploča mora da ima integrisanu grafiku ili da se dokupi kartica. Da li je A6/A8 sa GPU i pločom bez grafike, sve sa pločom jeftiniji ili skuplji od Athlona/Phenoma sa pločom sa grafikom? Hoću da kažem, ako uz A6/A8 kupim jednako skupu ploču bez grafike, koja je onda prenost Fusion/Llano platforme? Nisam gledao cene AMD ploča sa FM1 soketom za A6/A8.

- Isto važi i za Intel. Za i3-2100 našao sam dobru ploču od 10.000 din, Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3, kao i jeftiniju MSI H67MA-E35 (B3), za 7.200din. To nisu jeftine ploče, iako nemaju on-boardg rafiku.

(Sve ploče moraju da budu uATX, SATA3, USB3).

Ahhh... izvinite što sam ugnjavio. Pošto malo znam, nedoumice svud oko mene. ,)

Moras znati da je svaka nova tehnika na trzistu kao sto je to i dalje APU, malo skuplja...
Zato je mala razlika u ceni izmedju Phenom II + mobo i APU + mobo. APU u sebi ima doradjeno
ATHLON II X4 jezgro koje je uradjeno u 32nm, pa je i potrosnja pristojno niza. Takodje taj
APU ima najjacu integrisanu grafiku na trzistu, sije sve redom...ali mu fali CPU snage u odnosu na Intel.
E sad taj manjak snage neces osetiti, jer je CPU dovoljno jak za sve obicne i svakodnevne poslove,
a cak mozes i da odigras dosta igara ;)

Dakle izbaci Athlon i Phenom +mobo iz price jer je stara AMD integrusa manje vise pregazena iako lepo radi....
Jer imas lepe A75 ploce za A6/A8 u uATX formatu za 55-60e (npr GIGABYTE GA-A75M-S2V).

Odluci se izmedju A6/A8 i i3 kombinacije... Ja bih uzeo A8 za sebe , posto sam malo naklonjen AMDu
i mislim da je APU izbalnsiraniji proizvod - Ima dovoljno jak CPU i GPU.
Sa druge strane i3 ima dosta jak CPU ali kilav GPU (nista novo za Intel)...doduse taj gpu im je najjaci do sad, pa moze i da se odigra neka dx9 igra i pustaju filmovi.

owim zar nisi ti imao pre 2-3 meseca isto neko dilemu/trilemu oko procesora? :D

Ne bih isao na fm1 socket. Sta ces da radis za 2-3 god kad ti mozda postane spor za stvari za koje ga koristis, mrtav je. Idi na i3-2100 ili phenom II. Ako ti posle bude trebao jaci procesor samo njega zamenis, pod uslovom da u narednim godinama srede buldozer jer je trenutno katastrofa :)

A npr za pocetak uzmi grafu AMD 6450, kosto oko 3500din a zaostaje za 6550D(koja je u A8-3850) malo, a skoro je identicna po performansama sa 6530D (A6-3650).

Ali, ako pare nisu problem onda nemoj da razmisljas za buducnost. Mi siromasi moramo :d

Poslednja izmena:
Odluci se izmedju A6/A8 i i3 kombinacije
Hvala, pomogao si mi da suzim izbor. Athlon i Phenom kao i mobo sa integrisanom grafikom ispadaju iz igre. (Najslabija karika.)

A6-3650 je u testu na koji sam dobio link pokazao kao dobar, uz opasku da vredi doplatiti još 15 evra i imati A8 procesor sa dobim (najboljim) GPU. Usput, ta doplata je ne 15 evra već oko 25 evra, i sve cene u članku navedene su niže nego što se mogu naći u BG (gore sam dao cene u BG, najniže).

Evo koliko koštaju mobo za FM1 soket, a da su uATX, SATA3 i USB3:

ASRock A75M-HVS -- 5.650din
Asus F1A75-M LE VGA -- 6.550din
(ima i drugih, skupljih)

Nije loše. ;)

I opet jeftiniji Intel i3-2100 potuče A8-3850 u skoro svim testovima, što sam već linkovao ovde. Jeftiniji za 20 evra. Ako GPU od i3-2100 može da pušta HD filmove i multimediju i ne zapinje, mislim da bi moj konačan izbor bio i3-2100 (a sad sam video da su AMD FM1 ploče značajno jeftinije).

Evo koliko koštaju mobo za LGA1155 soket, a da su uATX, SATA3 i USB3:

MSI H67MA-E35 (B3) -- 7.000din
Gigabyte GA-H67M-D2-B3 -- 7.600din
(itd.)

Slične cene kao i AMD FM1 ploče.

Uostalom, ionako se pojavio Ivy Bridge, pa će možda cene Sandy Bridge-a da padaju :). Kraj je godine, vreme darivanja i popusta :).

Bog mi je svedok, ziasta sam hteo AMD Llano! Posebno zato što A8 ima najbolji GPU od svih precosora trenutno! :-devil-:

Tek sad ne znam šta mi je činiti. :sceptic:

p.s.
Imam netbuk sa:
- AMD E-350 procesorom, 1.66GHz, 2 jezgra, grafika HD 6310 i on pušta HD video.
Ovde spominjemo:
- AMD A6-3650, 2.4 GHz, 4 jezgra, grafika HD 6530D sa čak 240 „stream“ procesora više (šta god to značilo, preuzeto uz Bozzabench testa, odnosi se na config core grafičke).

Poslednja izmena:
owim zar nisi ti imao pre 2-3 meseca isto neko dilemu/trilemu oko procesora? :D
Jesam i kupio sam:

i3-2100, 10.620din
Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3, 9.900din
4GB RAM, u vreme dok je RAM bio skup

(Navedene cene su prema sećanju. Izašlo me oko 350e, sa DVD optikom i ogromnim kućištem, bez monitora, miša, tastature. Izričito sam tražio manje kućište, pa sam kupio novo, manje, skuplje.)

Al' taj komp mi je uzurpirao buraz (koji ne živi sa mnom -- nemam pristup istom, sem da pređem 50m do druge zgrade), pa krenuo neki svoj film na njemu da edituje, i jednostavnije mi sada da kupim novi komp. Kupio sam ono malo kućište (skoro pa HTPC) i onda mu bilo lako da ga "pozajmi na par dana" i odnese ispod miške. :sceptic: Nigde se ne žurim, pojavili se novi procesori, pa merakm, zapitkujem, čekam božićne popuste.

Ne bih isao na fm1 socket. Sta ces da radis za 2-3 god kad ti mozda postane spor za stvari za koje ga koristis, mrtav je.
Za 2-3 god će i ploča koju koristim da bude "mrtva" ;). Nikad do sada nisam menjamo samo procesor ili deo računara, već posle 5-6 god -- ceo računar.

Idi na i3-2100 ili phenom II.
Ako misliš na Phenom II X4 955, koji je u rangu sa cenom kao i3-2100, u testovima je Intel pobedio, i to sa dva jezgra. Napominjem da do sada nikad nisam OC-ovao, a vidim da Athlon/Phenom/A6/A8 mogu lepo da se OC! :) i3-2100 ne može.

Da ponovim:

A6-3650 i Phenom II X4 955 koštaju isto, a na testu je Phenom pobedio A6 u svim kategorijama. A i3-2100, iste cene, bolji je od Phenom-a 955 na istom testu. Prema testovima, najbrži je i3-2100, pa Phenom II X4 955, pa A8-3850, pa A6-3650, s tim da je A8-3850 ima najbolju grafiku.

Ako ti posle bude trebao jaci procesor samo njega zamenis, pod uslovom da u narednim godinama srede buldozer jer je trenutno katastrofa :)
Šta će mi jači procesor za home PC (multimedija, net, Office, HD filmovi, ne igre, ne video enkoding)? ;)
A npr za pocetak uzmi grafu AMD 6450, kosto oko 3500din a zaostaje za 6550D(koja je u A8-3850) malo, a skoro je identicna po performansama sa 6530D (A6-3650).
Tek ovo ne razumem: da uz i3-2100 koji ima kakvu-takvu grafiku (ali pušta full HD) kupujem dodatnu grafičku karticu koja je slabija od one u A8-3850?! :) Pa onda ću odmah da kupim A8-3850, jeftinije ispadne.
Ali, ako pare nisu problem onda nemoj da razmisljas za buducnost
Pare su uvek problem. :S:

Poslednja izmena:
^
1. Tu AMD 6450 sam ti naveo kao opciju(ali nisam napisao) ako bi uzeo phenoma. Ako ces uzeti i3 onda nemoj.

2. Ja ne bih mogao tako da znam unapred za sta ce mi trebati procesor... Mozda za 2-3 godine budes zeleo da odigras neku igricu.

3. Pod "mrtav socket" sam mislio to da ako uzmes F1 plocu i procesor, neces posle moci da upgrejdujes nego ces morati da prodas sve. Ako tebi to nije cimanje onda ok.
A ako uzmes AM3+ plocu npr, i sad uzmes phenoma, za 2 godine ces samo moci da ubacis buldozera sa npr 8 jezgara. Tako da tvoja konstatacija da ce ta ploca biti mrtva, ne stoji.
Tako ja razmisljam, ali tvoje i moje potrebe su razlicite.

Poslednja izmena:
I da definitivno za koju god opciju se odlucis od ovih koje si naveo, neces da pogresis. Ispunice sve tvoje potrebe tako da nemoj da bijes glavu sve su to nijanse. Drugo bi bilo da razmisljas o tome sta ces posle sa tim sto kupis, ali i sam si naveo da menjas ceo komp na 5-6 god, pa eto ti odgovora.

1. Tu AMD 6450 sam ti naveo kao opciju(ali nisam napisao) ako bi uzeo phenoma. Ako ces uzeti i3 onda nemoj.
Jasno. Ali i Phenom sa externom kartom onda naraste do cene i3-2100 ili A8, pa se ne ispalti, zar ne?

2. Ja ne bih mogao tako da znam unapred za sta ce mi trebati procesor... Mozda za 2-3 godine budes zeleo da odigras neku igricu.
Svakako ne, ali možda bih furao Photoshop i video-encoding.

3. Pod "mrtav socket" sam mislio to da ako uzmes F1 plocu i procesor, neces posle moci da upgrejdujes nego ces morati da prodas sve.
Da, mislim da je uvek najbolje prodati sve, jer se za 2-3 godine razviju novi standardi koje mobo neće podržavati (kao sada USB3 i SATA3 za mobo od pre 2-3 god). Prodati sve i uzeti šta je aktuelno ili bar blisko aktuelnom (može da kasni i godinu dana, pa se dobije lepa cena).
A ako uzmes AM3+ plocu npr, i sad uzmes phenoma, za 2 godine ces samo moci da ubacis buldozera sa npr 8 jezgara.
To je lepo ali mi Buldožer sasvim sigurno neće biti potreban ;).

Hvala na pomoći i korisnim predlozima!

A kad se pojavio? U Martu/Aprilu 2012 ?
Oops, znači još uvek je u najavi, dakle Sandy Bridge će držati cenu?

Nazad
Vrh Dno