Šta je novo?

AMD Llano, Socket FM1

U najavi je A8-3870, Llano sa otkljucanim mnoziocem :) To ce biti dobra kupovina :)

uh bre preterase ga sa cenama .... mislim dati iste pare kao za Sandy a pritom jedino sto dobijes je neka kao grafika koja realno je golo ***** za bilo kakvu polu ozbilju upotrebu

Pa za najjaci A8-3850 kod nas moras da izdvojis ~112e sto po meni nije uopste mnogo :)

Jaci phenom II x4 955 BE kosta manje, a i AM3 i FM1 socket su mrtvi, tako da je Llano u principu neisplativ :)

Stvarno na prvi pogled ne deluje mnogo, ali onda u perspektivu ulaze zalosne cene Phenom II procesora.
Dobro bi bilo samo za one sa ogranichenim budzetom, mada je i to pitanje, jer za razliku u ceni izmedju A8 3850 i PII X4 mozesh uzeti neku diskretnu grafiku.

Stvarno na prvi pogled ne deluje mnogo, ali onda u perspektivu ulaze zalosne cene Phenom II procesora.
Dobro bi bilo samo za one sa ogranichenim budzetom, mada je i to pitanje, jer za razliku u ceni izmedju A8 3850 i PII X4 mozesh uzeti neku diskretnu grafiku.

Sve ja to znam, samo s'obzirom da je u pitanju novi procesor na trzistu i da kazemo nova tehnologija onda cena uopste ije visoka ;) Sigurno ce jos pasti dole.

Da, a poshto je ionako sve integrisano u procesor cene matichnih se krecu od 75 do 110e.
Pored toga poshto je 32nm postoji shansa da ce se dobro OC, a shto se samih performansi tiche, negde je izmedju Athlon II X4 i Phenom II X4, tako da ako moze da preskochi Phenom II kada je rech o OC onda i nije tako losha investicija, posebno kada(ako) cene padnu.

Pasce, samo pitanje je kada... Inace bila bi to dobra kupovina da je socket ostao upotrebljiv barem za sledecu generaciju:)

Liano je impresivan, ali ne toliko u desktop segmentu koliko u mobilnom - laptop...Mislim relano koliko procentulano ljudi pravi HTPC masine, a i 112e za APU i 80-100e za plocu i nije bas neka sjajna kupovina, kao sto neki rekose za tu kintu ima CPU + diskretna grafa + ploca...
Dok kod lapova, gde je bitno zagrevanje, autonomija i sto veci odnos performance per Watt, tu ce liano po mom misljenju imati BUM, sve dok se graficke performanse APU-a nepovecaju u toj meri da bude konkurentan u desktop segmentu.

Cinjenica je da se od neceg mora poceti i AMD je na pravom putu, intelova grafika je smesna i nije nikakav konkurent. Svasta ce se desavati u buducnosti, manji proizvodni proces, vise tranzistora i vise mesta za GPU deo unutar cipa...

Pa da, ali ako bi mogao da se digne na 5GHz bilo bi vredno razmatranja za one koji nemaju novac za i5. Pored toga ima dosta bolji IMC od Phenom II shto bi mozda znachilo nekim korisnicima.

Pa da, ali ako bi mogao da se digne na 5GHz bilo bi vredno razmatranja za one koji nemaju novac za i5. Pored toga ima dosta bolji IMC od Phenom II shto bi mozda znachilo nekim korisnicima.

Cene ce doci na svoje mesto kao sto je to bio slucaj sa Phenom II arhitekturom i plocama, pogotovo ako se uzme u obzir cinjenica da ca sledece godine izaci Trinity koji ce biti Bulldozer APU :)

Ne vidim neku posebnu primenu u desktop segmentu niti je integracija gpu-a i cpu-a na jednu silikonsku plocicu nesto specijalno.
Jedina prednost po meni je ta socijalna grafika koju AMD gura na Llano platformi u odnosu na Intel a opet nedovoljno snazna za neki komotniji rad.
Sve u svemu low budzet platforma za odredjen segment kupaca mada i sad kad se pogledaju cene desktop Llano jednostavno nema smisla.
Jedino gde vidim prednost je u mobile segmentu ,tu jos moze da se kaze da je ostvaren neki korak unapred.

Poslednja izmena:
Llano trenuitno nije dobra kupovina, jer meni npr, on malo toga novog donosi. Jeste da je proizvodni proces sitniji i da je zagrevanje manje,ali ja imam Athlon X3 445 na 3.1 GHz i sasvim sam zadovoljan njegovom brzinom.

IMC uopšte nije puno bolji u odnosu na Phenom II, sam procesorski deo APU-a je samo malo poboljšan i svi testovi do sada su pokazali zanemarljiv dobitak od 3 %, u proseku.

E sad, kada bi se pojavio A8 na 3.4 GHz i sa otključanim množiocem, onda bih možda razmislio o kupovini. Ovako ne, nikako !

IMC nije bolji? Hmm, onda mora da sam chitao sa losheg izvora poshto su spominjali 1866 DDR3 koji kao dosta znachi procesoru kada su performanse u pitanju.

IMC nije bolji? Hmm, onda mora da sam chitao sa losheg izvora poshto su spominjali 1866 DDR3 koji kao dosta znachi procesoru kada su performanse u pitanju.

Pobrkao si ;) 1866 znaci dosta GPU delu APUa posto omogucava veci protok od kog GPU ima koristi :)

Llano trenuitno nije dobra kupovina, jer meni npr, on malo toga novog donosi. Jeste da je proizvodni proces sitniji i da je zagrevanje manje,ali ja imam Athlon X3 445 na 3.1 GHz i sasvim sam zadovoljan njegovom brzinom.

IMC uopšte nije puno bolji u odnosu na Phenom II, sam procesorski deo APU-a je samo malo poboljšan i svi testovi do sada su pokazali zanemarljiv dobitak od 3 %, u proseku.

E sad, kada bi se pojavio A8 na 3.4 GHz i sa otključanim množiocem, onda bih možda razmislio o kupovini. Ovako ne, nikako !

Kao sto rekoh u prvoj poruci... na techpowerup-u su preneli glasinu da ce izaci A8-3870 koji ce biti APU sa otkljucanim mnoziocem, sto ce zapravo biti sjajan potez...Jer je po snimcima sa neta CRYSIS 2 lepo radio na nasviranom A8-3850 na 3.5ghz :)

Pre 2 nedelje uzeo sam AMD A8-3850 APU 2.9 GHz.Kuler je onaj klasican i dobio sam ga uz APU.Da li je pametno uraditi overclock
na takvom procesoru i sa tim kulerom? Hvala

2czptn5.jpg

evo ovde sam uradio mali auto-clock na grafickoj

Model ploce mi je ASRock A75M-HVS

Pa čini mi se da tvoja ploča nije baš puno raspoložena za overklok a i poznato je da se Llano procesori teže klokuju od Phenom II. Da si uzeo neku skuplju ploču sa A75 čipsetom imao bi čemu da se nadaš, ali probaj.

Do 3.3 Ghz može sigurno da ide, preko toga ko zna. Probaj.

Posle cekanja buldozera i dosta premisljanja, odlucio sam da se ponovim sa ovim komponentama:
AMD Athlon™ II X4 Quad-Core 631
2x4GB 1600MHz Patriot Signatur
MB FM1 A75 MSI A75MA-G55

Sklopio sam masinu i bacio se na O.C. :D, rezultati su mi kao kod vecine na netu. Ovog malisana sam o.c. na 4,16-4,2 GHz :). Super pi 1M radi za 18s sto je u rangu sa Phenom-om 2 na 4GHz. Nisam dizao napone i koristim BOX kuler.

CPU-Z Validator

Poslednja izmena:
A8 3850 ode na skoro 5 GHz Link

Par testova sa X4 631 na 4.4 GHz Link

Iskreno Wild Boy meni je teshko da poverujem A8 3850 na 5GHz. Gledao sam testove kada je izashao i ne znam tachno gde uzeli su 5 komada i OC su ih od kojih je samo jedan stigao do 4GHz a svi ostali su bili na 3.9GHz. Bash me zanima kako je taj lik uspeo na default voltazi da ga potera na 4700+MHz kao shto vec tvrdi u postu.

Posle cekanja buldozera i dosta premisljanja, odlucio sam da se ponovim sa ovim komponentama:
AMD Athlon™ II X4 Quad-Core 631
2x4GB 1600MHz Patriot Signatur
MB FM1 A75 MSI A75MA-G55

Sklopio sam masinu i bacio se na O.C. :D, rezultati su mi kao kod vecine na netu. Ovog malisana sam o.c. na 4,16-4,2 GHz :). Super pi 1M radi za 18s sto je u rangu sa Phenom-om 2 na 4GHz. Nisam dizao napone i koristim BOX kuler.

CPU-Z Validator

Chime ga hladish druze?

Kulerom koji je dosao uz njega, temperatura mi ide do 62 stepena kada pustim Prime95 da ga muci, do sada nisam imao BSOD-ove. Jedino sto me nervira, jeste neki cudan lag u win-u, kada procesor radi na vise od 3,2GHz.

Ne bih se čudio, s obzirom da su istodobno overclockovani i svi kontroleri u čipsetu ;). Dakle stanje nije regularno, za siguran overclock je poželjan K model.

Danas sam pazario novi cooler za A8 3850, onaj stock je jednostavno shit :)
Uzeo sam Noctua NH-C12P SE14, nekako mi je stao u Silverstone GD06 kuciste.
Temperature pri Linx load su pale za 23c.
Uskoro cu bacati neke rezove kada sve OC, samo jos da najdem memoriju tj odlucim se za 2x2gb brze ili 2x4gb sporije(pa da se nadam da se moze lepo OC)... :p

kako li ce se ponasati GIGABYTE GA-A75M-S2V sa Athlon II X4 631 2.6GHz 4MB ?? mislio sam da pazarim to , imam jos 4 gb ddr3 1600 i ati 6770 :D

Kako vam se čine drajveri, odnosno stabilnost llano platforme? Uzeo sam bratu asusov laptop sa ovom platformom, ali me je zvao iz inostranstva i rekao da igre pucaju, da ima često BSOD-ve i da se restartuje komp. Drajveri su - podrazumeva se - poslednji sa Asusovog sajta.

Ja do sada nisam imao problema nikakvih. Probaj poslednje drajvere sa AMD sajta, ne mora da znaci da su bas najnoviji okaceni na asus.com :)
Popio sam par BSOD kada sam cackao oko OC dok nisam skapirao kako i sta. :)

Kako vam se čine drajveri, odnosno stabilnost llano platforme? Uzeo sam bratu asusov laptop sa ovom platformom, ali me je zvao iz inostranstva i rekao da igre pucaju, da ima često BSOD-ve i da se restartuje komp. Drajveri su - podrazumeva se - poslednji sa Asusovog sajta.

Cesto se desava da drajveri sa sajta proizvodjaca laptopa ili neke brand masine debelo kasne za zvanicnim drajverima... Tako da ce sigurno poslednji sa AMD sajta raditi dosta bolje..

Ok, isprobavam sutra...

noodi, kako je prosao oc? Daj neke slicice :) I ja se razmisljam za Llano varijantu, izgleda kao jedina svetla stvar za amd trenutno (sto se procesora tice).

Vrh Dno