Šta je novo?

AMD FX-9370/9590 kompatibilnost sa MSI 970 GAMING i mogući problemi

Ako je vec budzet 450e greota je da se ne ide na intel.

Uz današnje cene, veoma brzo se stigne do 450e. Ne znam koji su mu planovi, ali ja bih 1000% pre uzeo AMD + SSD umesto da uzmem i5/i7 bez SSD-a.

Tacno i sistem ce biti mnogo brzi od intel sistema

Igre, za sta je predvidjen komp, nece bolje raditi.

Uostalom, i5 i SSD se lako mogu uklopiti u 450e. ;) Sa i7 vec ne.
Mada covek nije ni spominjao SSD.

Poslednja izmena:
Ne bih se složio... SSD ima uticaja i na gaming. Ne u vidu više FPSa, nego u vidu bržeg učitavanja, dakle manje štucanja.

Sa druge strane i5 naspram FX 6300 neće doneti više FPS-a, to će doneti grafička.

How yes no...nisi pazio na casu. :)
Ima primera na netu a i ovde na forumu gde su ljudi dobili plus 10-20 frejmova vise (minimalni frejmovi), prelaskom sa FX-6xxx na i5-4xxx uz istu osrednju graficku.

How yes no...nisi pazio na casu. :)
Ima primera na netu a i ovde na forumu gde su ljudi dobili plus 10-20 frejmova vise (minimalni frejmovi), prelaskom sa FX-6xxx na i5-4xxx uz istu osrednju graficku.

Druze ostavi se neta i testova
Brza graficka uvek pobedjuje

20 frejmova? Da baš. :) Zavisi koji i5 uzimaš u obzir. Imaš i5 od 225e do 160e. Dobitak u frejmovima na procesoru takođe zavisi od grafičke... a on sigurno neće pazariti 290X ili GTX 980 sa tih 450e.

Što se tiče online "testova", šta ako ja verujem ovima?

Poslednja izmena:
Nisam mislio na testove, vec na iskustva ljudi sa stranih foruma i kod nas, itd. Zato kazem niste pazili na casu.
Evo najnoviji primer ovde na forumu: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?344064-i5-4440-vs-fx8350-ili-ipak-RAM

Da ne citate 30 strana, evo rezime:

Kao sto naslov kaze, koji od ta dva, cena za oba je ista. FX je skroz nov, nekoriscen, 4440 je koriscen. sa garancijom takodje. Trenutno imam FX6300 i GA 970A-DS3P, gledam sta mi je isplativije, samo upgrade na 8350, ili na i5 uz novu plocu.Najbitnije su mi performanse za BF3 MULTIPLAYER, kasnije BF4 MULTIPLAYER!

GPU: R9 270 (bez x)
RAM: 4gb

Trenutno mi fps pada i do 36 na MEDIUM/HIGH podesavanjima, 1440x900 zbog čega mislim da mi treba jači procesor iako je par njih reklo da je problem RAM, kog ima samo 4gb.

Ako je procesor u pitanju:
Da li cu pri toj rezoluciji i HIGH/ULTRA podesavanjima, imati STRIKTNO 60 fps-a MINIMUM, ako ne i vise, jer ispod toga ne mogu da igram lepo? Ako da, sa kojim od ova 2 mogu to da postignem, i sta je bolja solucija?

Ako je ram u pitanju:
Rečeno mi je i da će mi plus 4gb rama obezbediti ono što hoću, što rekoh gore, i ja bih tako najviše voleo, ali, da li je stvarno Ram problem, ili mi ipak treba jači procesor za to?

Hvala!

Radi sve i bez tog SM Busa, kao i VGA Standarda. No nebitno, glavna stvar je, ujedno i coveku da odgovorim, da sad, za ovih pola sata koliko sam uspeo da testiram, imam od 20-50 vise FPSa nego sto sam imao sa FX6300! Znaci stvarno, odlican skok performansi! Ni jednom fps nije pao ispod 65, lazem, jeste jednom na gulf of oman, 64igraca, na 53-4fps prilikom obletanja iznad onog najgusceg dela gde sam pre u istim situacijama imao po 38 fpsa, i to na medium, a sad na HIGH imam 53-4fps. :D Sve u svemu drustvo, ja sam prezadovoljan! Dokazano da je, bar za gaming, Intel mama, tata, seka i bata, bog i batina! :D

Konačno zadovoljan, ali iskreno i ja sam zatečen skokom performansi, bukvalno na mestu gde sam imao po 60, 65, sada je 100.. :) yaay :D

Evo cisto jos neki update, mape iz Premiuma - Kiasar Railroad, Operation Riverside, 64 igraca, pre je fps padao do 45 na njima, sada je minimum 65-70. Kao sto rekoh najveci pad je bio na 53-5 na Gulf of Oman-u, na 2,3 sekunde. Nekada je tu bilo 39-40.. :) Sve u svemu, ja prezadovoljan, i preporucujem svima! :)

Bravo za ovo. Kada sam pre 10-11 godina dobio prvi komp, imao sam integrusu, secam se, prvi CoD ne radi, NFS Underground 2 ne radi, GTA Vice City (moja omiljena inace i dan danas) je jedva gurao, cim se naglo okrenem ka suncu zabode ceo komp i samo restart dugme pomaze. Presao sam celu igricu na taj nacin, 3 puta. Onda sam dobio neku grafiku, dal GeForce MX 440, ne secam se, uglavnom tog zabadanja vise nije bilo. Ja presrecan, nisam tad ni imao pojma da podesavam rezoluciju, detalje, i ostalo. 640x480 i teraj, uzivao sam! Presao jos 4 puta. Posle izasao GTA:SA, nemam pojma podesavanja, ne diram, ne interesuje me, jedino sam rezoluciju znao da stavim na 1024x768. Igrao, uzivao! Prodje nekoliko godina od tad, dodje na red core 2 duo, hd4870 i ja poceh da obracam paznju na detalje, na rad, nisam znao da merim fps, ali sam golim okom vidjao kako po malo pada u pojedinim igrama, ali opet, nikakva smetnja, igram uzivam. E onda pre godinu ipo dana uzmem athlon 750k, hd 7770, igram bfbc2, pada fps, vidim golim okom, opet nista mi ne smeta, igram lepo, iako je padao na 50 i nesto (izmerio tek kasnije). Probao BF3 video da radi srednje zalosno, i tad meni poce da smeta to s*anje od fps-a, od tad poceh da zestoko obracam paznju na to, i da bukvalno postajem bolestan sto se toga tice.. i nikako ne mogu da izbacim to iz glave, probah opet bfbc2 i poceh i za to da se nerviram, sto pada fps...budaletina! Pitam se, kako sam bre pre pola godine igrao i ni jednom nisam obratio paznju, sad poce da me muci. Zamenih graficku, r9 270, malo poboljsanje (za oba BF) ali opet nije to to, smeta mi sto pada na ispod 50. Zamenih procesor, FX 6300, jos poboljsanja, ali opet PADA! Ja ubijen. Kupio sam nove delove u roku od 6 meseci da bih dobio poboljsanje od 10ak fps-a, dal je moguce? Igrao tako nekako, pokusavao da ne obracam paznju, 3400000 tweakova, ma nista, sve isto, a meni cim vidim da padne tako mi padne i zaelja za igrom..ne mogu dok ne bude glatko. I evo na kraju zamenih i taj fx uzeh i5, konacno zadovoljan, normalno, voleo bih konstanto 80, ali ne moze, pardon moze, ali nisam bas toliko lud, i 60 konstantih je dovoljno. Eto, a najradije bih voleo da sam kao ostali, uzivam i na 40 fps, i bio sam, al sam u medjuvremenu "poludeo" i to me zestoko nervira...

Dakle, minimalni fps mu je veci za 10+ frejmova.
Naravno, to zavisi od igre do igre, ali u velikoj vecini igara i jeste tako. Sto je jaca graficka, i5/i7 je u stanju da je bolje iskoristi od bilo kog FX-a. (ovo je postala cinjenica :))

Odjavljujem se iz teme, postaje vec veciti offtopic, pa da se ne zameramo moderatorima.
Sve ovo oko Intela za gaming je vec x puta receno, a i ostali ljudi su napisali predlog u temi. Besmisleno je za 450 evra ne uzeti, kada vec moze. :wave:

Poslednja izmena:
sve i da je fx83xxx knap sa i5 (a nije u dosta slucajeva) dati tolike novce na mrtvu platformu je apsurd.neki lep komplet sa lepom klokerskom 990fx plocom i 83xx za 200nak e da,i to sporta radi,ali dati 450e na am3+ i 8gb rama...prevazilazi granice sporta.ista stvar sa xeonima kad ljudi bace 35+e na plocu i 40tak e na cpu plus skup,star i mali ram...sve ispod fx 83xx na am3+ platformi je takodje bacanje love,da se ne lazemo,fm2+ athloni rade manje vise isto,jeftinije ploce,noviji cipset,a kosta manje-vise isto.

da se razumemo,i ja volim alternativu,da se razlikujem,drzim palceve sto pre da amd izbaci nesto konkurentno i odmah cu da kupim nezavisno od tdp-a,ali nemojmo se zavaravati...

Već dve godine slušam kako je AM3+ mrtva platforma, a FX-ovi su i dalje "best buy". Šta će nekome više od nekog FX-6300 ili 8320E? Kao da će za godinu dana izaći nešto vredno kupovine? Postoji i sada što je vredno kupovine, ALI KOŠTA DUPLO VIŠE.
Dakle radi se o parama. Nije sve jedno da li će dati 100e na FX 6300 ili 200e na neki i5. Jasno je da je Intel bolji, ali brate mili nije duplo bolji srazmerno sa svojom cenom. Ako čovek misli da će za godinu dana kupovati NOVU grafičku i ako ćemo mu možda treba jači procesor da isprati to, neka uzme Intel. Realno 450e nije velika lova za sastavljanje kompa pa da može da se kaže "šteta ne uzeti intela za te pare".

Covek je napisao da za 450 evra treba da uzme plocu+procesor+ram, a ne celu konfiguraciju. ;)

fx-evi nisu best baj.cak ni onaj kombo od gore koji napisah pa sve da se nadje za 220e nije best baj.

Tesko je generalizirati sta je best buy.. ako nekome treba MB+CPu+RAM za igranje onda sto jeftinija kobinacija i5 i H81 + RAM bi bio best buy, ako se pored igranja rade neke stvari gdje se moze uposliti 8 jezgri onda FX83xx +MB+RAM.
Za 450€ nema tu razmisljanja moze da uzme i5 solidnu plocu i ram to je best buy pogotovo za igranje.

Covek je napisao da za 450 evra treba da uzme plocu+procesor+ram, a ne celu konfiguraciju. ;)

AMD FX-9590 4.7GHz AM3+ 225e
ASROCK 990FX Extreme 230e

I opet nema para za ram, al bar može da vozi procesor na 5GHza. :D :D :D :D
Šalim se malo naravno.... neka čovek odluči šta želi... ali ga nema već nekog vreme u temi.
Napisao se "ortak hoće da uzme matičnu, procesor i ram".... za gejming. A nije rekao koju grafičku ima i koje napajanje... a puno toga zavisi i od toga.

ne zavisi ni najmanje,da ima ofic lc i 6450 opet za 450e i7 bez k,h81/b85 i jedan stik od 8gb su best baj ako ne igra WoT,ako igra onda mora otkljucan i5,8gb ram-a,i da se isceprka ploca koja moze sto vise da iscedi i5.nije ovo generalizacija,to su cinjenice,koliko god mi voleli ili ne voleli amd,ovo je najpametnije ulozenih 450e kako god okrenes.

Kako god okrenes kad je gaming u pitanju AMD arhitektura je izbacena prija vremena na trziste. Jednostavno nema igri koje koristi pravilno 8 jezgri, sve igre koje koriste 8 jezgri mozes izbrojat na prste jedne ruke.
jednostavno 90% igri koristi do 4 jezgra i u tim slucajevima 4 jezgra kod I5 procesora su oko 50% brzi od 4 jezgra (2 modula) kod Fx procesora to je jednostavno tako vise je puta to pisano objasnjavano od strane drugi clanova ovog foruma.
Ako naletis na neki softwer koji koristi 8 jezgri onda FX procesori postanu ozbiljni konkurenti I5 procesorima pogotovo ovim zakljucanim.

Jos jednom da se ponovim posto igre koriste do 4 jezgra best buy za gaming je i5, i7 je ipak skuplji procesor i tesko se moze dovest u kontekst "best buy"
Nema igri na trzistu koje ce profitirati od i7 procesora to su rjetke situacije tako da s obzirom na razliku u cjeni po mom skromnom misljenju i5 je best buy - Ovo sve pisem u kontekstu Gaminga, ako se radi sa nekim softverom koji koristi 8 jezgri onda dolazi u kombinaciju FX8 i i7 procesori jer su ipak u slucajevima gdje se koristi 8 jezgri malo ispred i5 procesora.

Konkretna situacija iz iskustva govorim npr. poznato nam je svima rudarenje ako se kopa neki coin (uposljava svi 8 jezgi kod Fx 83xx i i7 procesora) u tim slicajevima Fx83xx daje neku prednost u odnosu na i5 procesor dok I7 daje jos vecu prednost u odnsou na I5, ovo sam samo naveo kao primjer kad softwer moze da iskoristi svi 8 jezgri, ali posto je 90% igri optimizovano za 4 jezgra tu je i5 dominantan u odnosu na Fx 8320 po pitanju performansi dok je u odnosu na i7 dominantan cjenom.
Obrni okreni dolazimo do zakljucka:
Gaming best buy i5
Ako se moze uposliti 8 jezgri Fx 83xx ili i7.

Nema sada profita od i7 u igrama, a da li ce biti prekosutra ili sledece godine...videcemo. I 2GB video rama je bilo i vise nego dovoljno, pa su nas nove igre i (ne)optimizacija odjednom iznenadile.

Pa onda...zasto da ne obicni i7, kad vec ulazi u cenu.

otkljucan i5,8gb ram-a,i da se isceprka ploca koja moze sto vise da iscedi i5
U tom slucaju i bar jos 212 evo(mada ne znam koliko je efikasan na haswell-a..za sandy-a je bb "vazduh").

Nema sada profita od i7 u igrama, a da li ce biti prekosutra ili sledece godine...videcemo. I 2GB video rama je bilo i vise nego dovoljno, pa su nas nove igre i (ne)optimizacija odjednom iznenadile.

Pa onda...zasto da ne obicni i7, kad vec ulazi u cenu.

Ako i7 bude profitirao u buducnosti u igrama profitirace i FX83xx procesori, sve je to pretpostavka... s obzirom na cjenu tu se moze sklopiti i uklopiti vrhunske komponente moze i i7 obicni i losija ploca ili i5 otkljucan i bolja ploca svejedno i jedna i druga opcija su bolje od FX procesora koji je u naslovu teme.

ako juriš budžet , možeš slobodno da uzmeš FX-8300 i gigabyte 970a-ud3p , za okruglo 200 evra. ne postoji igra koja će da zeza štuca i slično.

sa druge strane, ako želiš daleko moderniji cpu (FX je tehnologija iz 2010 godine, 5 godina stara, sa jezivo zastarelim memorijskim kontrolerom)
i baviš se malo pipavijim poslom gde ćeš da koristiš AVX2 i BMI2
- idi na Haswell , i novije.

Svaki FX na dobroj ploči postiže približno iste overklok margine, i kupovina bilo kog skupljeg FX-a od 8300 je čisto bacanje para,
jer FX ne vredi ni dinar više od trenutnih 115e .

Intel je od FX-a bolji taman onoliko koliko košta .

Povela se baš interesantna rasprava, a počeli smo sa time da li će FX9590 raditi na 970 Gaming ploči :). Neka, dobra rasprava rađa interesantne ideje i uči nas novim stvarima.

Kao što je neko već spomenuo, drugar uzima samo CPU+MB+RAM, grafičku je kupio sredinom prošle godine i izdvojio je pristojnu sumu para za nju, tako da je sa time zadovoljan. Mislim da je u pitanju neka AMD karta. Ima neko Chieftecovo pristojno napajanje, ali je od starta bilo pitanje da li će to napajanje moći da gura 9370/9590. Bilo je puno pitanja i prosto nismo bili sigurni ni on ni ja da li će tako nešto funkcionisati. Neko je rekao da hoće, neko je rekao da neće, ali sve u svemu, bilo je puno rizika. Otud i ova tema.

Od tada smo ipak prešli na ideju o Intel platformi i nekom i5 procesoru, s obzirom da je kratak za i7, čak i sa nekom jeftinijom matičnom. Njegov budžet od 450e je već rastegnut sa budžeta od 400e, pa je zbog toga pala odluka da se uzme nešto slabiji procesor, što su mnogi i preporučivali, s obzirom da je konfiguracija namenjena gejmingu. Dobar i5 sa pristojnom matičnom i dobrom GPU će moći da potera sve novije igre što on i želi. Neće se baviti video renderingom, editingom i bilo čime drugim gde bi osmojezgarni procesor imao prednost ili u krajnjem slučaju neki i7 za koji bi morao da izdvoji nešto manje od 400e samo za njega.

Spominjan je i SSD, to mu naprosto ne treba, na stranu to što je SSD poprilično skup da bi se na njemu igrao, imajući u vidu da dosta današnjih igara traži i po više od 10 GB, pa ne možeš baš uzeti SSD od 128GB.

I, jedna stvar, on se do sada igrao na C2D E8200 i bio zadovoljan :). Razlog zašto je odlučio da menja svoju matičnu, CPU i RAM je to što je počeo da ga zeza audio jack na ploči i to ga je malo poguralo da promeni postavku. Stoga, uveren sam da će ga i5 sa Z97 i 8GB zadovoljiti onoliko koliko i treba da ga zadovolji u pogledu igranja i da će moći dugo da se igra na toj konfiguraciji :).

Sutra je ponedeljak, videćemo samo koliku cenu može da izvuče i onda javljam kada se desi konačna odluka, da budete informisani :).

Svakako vam se svima puno zahvaljujem i ja sam puno naučio, inače sam već jedno vreme van hardverskih tokova, ali je uvek lepo vratiti se i poslušati savete ljudi koji se time malo češće bave.

i5 ce da mu bude pun pogodak nakon E8200. :D

A inace, preko ovih sto donose iz Madjarske - oko 270 evra je i7.

Eeehh, lepo je to, ali je malo tvrdoglav po tom pitanju, on hoće da uzima samo ovde na sigurno bez uplitanja nabavke iz Mađarske, preko sajtova kupujem-prodajem i slično (pošto su mi na jednom mestu nudili da uzme komponente preko oglasa) tako da... njegove pare u svakom slučaju :).

Nazalost,nase prodavnice su takve da je ustvari uplitanje sa njima a ne sa svercerima iz Madjarske...

Ne znam što su ljudi zapeli za 212.... jedan od najneisplatljivijih kulera današnjice.
Imate Raijintek Aidos koji hladi isto kao 212, tu je i Themis... a Tt NiC L31 i L32 su takođe mnogo bolje opcije.

212 je i dalje dobar kuler... jeste da ima nespretnu montažu, al šta je tu je.
Što se tiče švercera, ja uvek volim da ispoštujem lokalne prodavnice kada mogu (kupujmo domaće! :D). Na primer momci iz Baito prodavnice su se više puta odlično pokazali,
poslali su robu u rekordnom roku, dok od švercera nikada nećete imati takvu uslugu.

milion puta smo pisali,octa fx nema 8 jezgara.dodje mu kao quad i7,samo sto kaska sa instrukcijama i core performansom.bilijardu puta smo kacili benchove i ima bezbroj naslova koji ne rade lepo na fx-u.sad,cija je to krivica,na kraju nije ni bitno,kad prosto ne radi.mene moj komplet nije ispao 450e a nisam potezao madjare i plocu sam kupio u shopu (ali sam pametno tempirao i kupio kad je bila bas bas snizena).

haswell zbog katastrofalnog IHS-a za klokovanje trazi delid ili top klasu hladjenja,nema srece sa ovim igrackicama od kulera.sad,koliko je to sve izvodljivo za 450e,tj i 4690k i lepa z97 ploca i ram i top lajn kuler,nisam siguran.pre nove godine mozda je i moglo,sad malo teze.ili skalpel,tecni metal i lak za nokte u ruke,pa udri.

Što, meni Themis pristojno završava posao na haswellu?

*** čovek malo ide u krajnosti... on bih odmah delidovao, mazao tečni metal itd. Dobro da nije spomenuo tečni azot :D Bilo koji ozbiljniji kuler (~30e) će uraditi dobar posao, samo sam rekao za cenu od 212 evo postoje bolje opcije.
Haswell će se hladiti i bez delidovanja, samo će spajkovi u temperaturi biti veliki, naročito pri strestestovanju.

Vrh Dno