Šta je novo?

AMD FX-9370/9590 kompatibilnost sa MSI 970 GAMING i mogući problemi

zilijardu puta crtali,da je srece i pameti onih par kokanovih postova bi bilo skupljeno u stiki temu i da se ova prica okonca jednom za svagda,ne kapiraju samo oni koji nece da ukapiraju.

Što, meni Themis pristojno završava posao na haswellu?

jel' koji klok?kakve su ti temperature?

Uh...

Još jednom, napisao si da ih nema, što nije tačno.

23ib6g2.jpg

Poslednja izmena:
zilijardu puta crtali,da je srece i pameti onih par kokanovih postova bi bilo skupljeno u stiki temu i da se ova prica okonca jednom za svagda,ne kapiraju samo oni koji nece da ukapiraju.

jel' koji klok?kakve su ti temperature?

4,6Ghz, 90 stepeni max spajkovi u Intel burn testu, inače je 35 stepeni u idle a 65 stepeni pod opterećenjem.

Ne znam što su ljudi zapeli za 212.... jedan od najneisplatljivijih kulera današnjice.
Imate Raijintek Aidos koji hladi isto kao 212, tu je i Themis... a Tt NiC L31 i L32 su takođe mnogo bolje opcije.

Zbog toga sto meni hladi i7 na 4.6GHz, ne cuje se,a cpu pri višečasovnom igranju u "paklenoj" sobi ne predje 55-56c(u zatvorenom kucistu,push–pull i fino lapovan).
I jos bitnije..ni jedan od navedenih ja ne videh u oglasima,a 212-ice lako nalete za 20-25€.

edit:
Sada sam bacio pogled na cenu novih..bezobrazno je poskupeo.
Povlacim tvrdnju da je bb.

Poslednja izmena:
lep primerak,nisi morao da sipas napon za standardni haswell klok,a i themis-u naklon,lepo radi,mora da se prizna da je ozbiljan kuler.

4 fpu unita . slabija nego kod nehalema . ovo označeno su integer jedinice . korisne kod specijalizovanih operacija i u specijalizovanim okruženjima.
(to NISU windows i igre )

u 3dsmaxu i blenderu je fx nesumnjivo dominantan.

U blenderu je fx8350 par % sporiji od 4770k ali iskljucivo pod linuxom. Na windows platformi tu je negde sa i5 3570k dok ga 4770k dobrano sije. Sad da li je do MS-ovog kompajlera ili nesto trece...

Poz

Po ovim testovima i Aidos i Themis su slabiji od 212 Evo... i bucniji i slabije hlade.

Kokane, jel to znaci da fx uopste nema jezgra?

Naravno da ima 8 jezgara i to pravih fizickih samo sto su po 2 spakovana u 1 fpu unit i zbog toga dijele 1 l2 kes pa su izmedju ostalog i zbog toga slabija od intelovih, dakle ako bismo rekli da je fpu isto sto i jezgro onda fx ima 4, al to nema veze s vezom.

Kokan je i napisao da imaju 4 fpu unita, a ovo sto je oznaceno da su integer jedinice.

Meni je nejasno kako bilo ko moze da dodje i izjavi kako FX-8xxx/9xxx nema 8 jezgara. Preporucujem prvo da se informisete o temi, pa tek onda iznosite tvrdnje.
To sto 2 integer unita dele FPU ne znaci da je Quad core... To je jos apsurdnije nego nazvati i3 quad core procesorom.

LC-ov CC120 je bolje resenje od EVO-a. Tise i bolje hladi.

Poslednja izmena:
Ako je jezgro = integer unit onda je 8 core, ali ako se gleda komplet, floating point core + 2*integer cores onda ima 4 modula.

LC-ov CC120 je bolje resenje od EVO-a. Tise i bolje hladi.
Ne mogu da nadjem direktno poredjenje... Na par minornih sajtova nasao sam neke testove gde je u ravni sa kulerima slabijim od 212 EVO. Meni se EVO svidja zato sto ima spojene cevi koje nalezu na cpu. Nema onaj aluminijski deo izmedju cevi.

Poslednja izmena:
ulldozer is the first major redesign of AMD’s processor architecture since 2003, when the firm launched its K8 processors, and also features two 128-bit FMA-capable FPUs which can be combined into one 256-bit FPU. This design is accompanied by two integer clusters, each with 4 pipelines (the fetch/decode stage is shared). Bulldozer also introduced shared L2 cache in the new architecture. AMD calls this design a "Module". A 16-core processor design would feature eight of these "modules",[7] but the operating system will recognize each "module" as two logical cores.

The modular architecture consists of multithreaded shared L2 cache and FlexFPU, which uses simultaneous multithreading. Each physical integer core, two per module, is single threaded, in contrast with Intel's Hyperthreading, where two virtual simultaneous threads share the resources of a single physical core.

This technology is informally called CMT (Clustered Multi-Thread) and formally called "module" by AMD. In terms of hardware complexity and functionality, this "module" is equal to a dual-core processor in its integer power, and to a single-core processor in its floating-point power

The floating-point cores are similar to a single core processor that has the SMT ability, which can create a dual-thread processor but with the power of one (each thread shares the resources of the module with the other thread) in terms of floating point performance.

586px-AMD_Bulldozer_block_diagram_%28CPU_core_bloack%29.PNG

Hvala Kokane,
Each physical integer core, two per module, is single threaded, in contrast with Intel's Hyperthreading, where two virtual simultaneous threads share the resources of a single physical core.

8 threadova podataka se obradjuju na 8 fizickih jezgara odvojeno. Scheduler unutar modula odredjuje za FPU kako ce da obradjuje podatke (koji thread u kom trenutku, s obzirom da dva integer jezgra dele 1 FPU.

Sama recenica koliko je modul po SNAZI jednak cemu je nebitna, to je odokativna kalkulacija i poredjenje.

Edit:

Ne mogu da nadjem direktno poredjenje... Na par minornih sajtova nasao sam neke testove gde je u ravni sa kulerima slabijim od 212 EVO. Meni se EVO svidja zato sto ima spojene cevi koje nalezu na cpu. Nema onaj aluminijski deo izmedju cevi.

Evo ti raijintek aidos vs EVO
http://goo.gl/DG5fAJ
Pa posle aidos vs LC 120
http://goo.gl/PdgXF5

Dosta je bolji na manje obrtaja. Super je blademaster na EVO-u, ali bucan jedino.

Poslednja izmena:
eriče, uz poštovanje, ne razumeš stvari .

Uz postovanje, mislim da je obrnuto ;)

Edit:
Dodatak o samoj arhitekturi:
A "module" consists of a coupling of two "conventional" x86 out-of-order processing cores. The processing core shares the early pipeline stages (e.g. L1i, fetch, decode), the FPUs, and the L2 cache with the rest of the "module".

Poslednja izmena:
Kokane vidim da imas LC-cc-120, jel moze da se montira da duva prema zadnjoj strani kucista? Sry za of.

edit;
Negde sam procitao da AMD racuna da ce floating point operacije preuzeti GPU, pa su ga zbog toga zanemarili.

Poslednja izmena:
može . ne može samo naniže i naviše

eriče, ti pričaš o integer klasterima, koji nisu jezgro .

jezgro podrazumeva sve delove koji su na slici iznad ( thread level paralelism cpu ) , ne samo integer ili fpu jedinice .

modul je jezgro,
po amd koncepciji to jezgro ima dva fizička integer klastera , i jednu fpu jedinicu, koja se OS-u (windowsu) predstavlja kao dve (SMT feature )
koje imitiraju dva treada , ali su zapravo jedan, i ne rade istovremeno .

prosto rečeno, modul ima 2 integer workera , i jedan fpu, koji je lažiran da se predstavlja kao dva ,
da bi quad core FX mogao da se reklamira kao 8 core.
(8 core podrazumeva 8 threada za integer i 8 za fpu , dakle advertajzing)

da, takodje i prilično sporije od intelovog rešenja koje je daleko savremenije.

paralelizam , najosnovnije -
http://blogs.msdn.com/b/karchworld_...ism-techinques-of-processor-optimization.aspx

paralelizam , u dx12 (jedva čekamo)
https://software.intel.com/en-us/blogs/2014/09/05/direct3d-12-overview-part-8-cpu-parallelism

uruče, da to je tačno, mada pre mislim da je amd mislio na HSA i zajdnički zero copy memory pool.

Poslednja izmena:
Znaci na AMD-u moze samo tako... vidim na onom linku fotku da su na intel montirali da duva od grafe.

eriče, ti pričaš o integer klasterima, koji nisu jezgro .

jezgro podrazumeva sve delove koji su na slici iznad ( thread level paralelism cpu ) , ne samo integer ili fpu jedinice .

modul je jezgro,
po amd koncepciji to jezgro ima dva fizička integer klastera , i jednu fpu jedinicu, koja se OS-u (windowsu) predstavlja kao dve (SMT feature )
koje imitiraju dva treada , ali su zapravo jedan, i ne rade istovremeno .

prosto rečeno, modul ima 2 integer workera , i jedan fpu, koji je lažiran da se predstavlja kao dva ,
da bi quad core FX mogao da se reklamira kao 8 core.
(8 core podrazumeva 8 threada za integer i 8 za fpu , dakle advertajzing)

da, takodje i prilično sporije od intelovog rešenja koje je daleko savremenije.

paralelizam , najosnovnije -
http://blogs.msdn.com/b/karchworld_...ism-techinques-of-processor-optimization.aspx

paralelizam , u dx12 (jedva čekamo)
https://software.intel.com/en-us/blogs/2014/09/05/direct3d-12-overview-part-8-cpu-parallelism

Uopste ne zelim da zalazim u diskusiju kad ti poredis Intel resenje koje je susta suprotnost. Intel omogucava jednom jezgru da obradjuje 2 threada (praveci jos jedan virtuelni core softverski), s druge strane FX zapravo ima fizicko jezgro integer koje deli FPU sa drugim jezgrom.

A multi-core processor is a single computing component with two or more independent actual processing units (called "cores"), which are the units that read and execute program instructions.[1]
Jel FX ima nezavisne integer jezgra? Ima.

Ti imas svoje vidjenje, ja svoje i eto.

bravo, mudrice ! :)

erik:

dakle po tebi intergrer = core?fpu nije relevantan ni najmanje?

erik:

dakle po tebi intergrer = core?fpu nije relevantan ni najmanje?

Jeste, ali FPU se deli na dve jedinice po potrebi(doduse i dalje je jedan fizicki FPU). Takodje, FPU je manje bitan jer floating points mahom obradjuje grafika.
Samim time je vise octa core nego quad :)

Kokane, na slici koju si postavio se jasno vidi da je vecina resursa duplirana i jasno se vide dva integer cora koja koriste te resurse.

I jezgro procesora je integer core a sve ostalo oko njega su resursi koje ono koristi.

Evo ti i slika da ti bude jasnije
block-diagram.jpg

Poslednja izmena:
Kokane, na slici koju si postavio se jasno vidi da je vecina resursa duplirana i jasno se vide dva integer cora koja koriste te resurse.

I jezgro procesora je integer core a sve ostalo oko njega su resursi koje ono koristi.

Erik je apsolutno u pravu, dva jezgra dele jednu nit na L1 i L2 piplinu narodski receno, intelova arhitektura je bolja i efikasnija ali i kosta autorskih prava intelu

a i lepi je upravu dodjemo do toga da Octa core kod AMD radi i ima efikasnost kao Quad kod Intela

Vrh Dno