Šta je novo?

AMD FX 8300

Zaboravi ikakav ozbiljan OC sa plocom koja ima 4 faze. Osim ako neces da gori vatra, sad u nama...

8320e se malo bolje clockuje pod normalnim uslovima(ne ln2/phase) jer ima manji power leak.

Moze sa 4 faze da se stabilizuje sva jezgra na 4ghz, sve preko 4ghz pocinje da trazi napon sto ploce sa 4 faze ne mogu da iznesu.

Znam da me kolje na ploci te 4 faze ali dal bar mogu da ocekujem nekih 4.6ghz? sto se ploce tice, temp cpu-a nece biti nikakav problem...

Zaboravi ikakav ozbiljan OC sa plocom koja ima 4 faze. Osim ako neces da gori vatra, sad u nama...

8320e se malo bolje clockuje pod normalnim uslovima(ne ln2/phase) jer ima manji power leak.

Znam da me kolje na ploci te 4 faze ali dal bar mogu da ocekujem nekih 4.6ghz? sto se ploce tice, temp cpu-a nece biti nikakav problem...

Ni u snovima 4.6ghz, ni sa najboljim primerkom procesora koji trazi najmanje voltaze :)
Eventualno ako nabacis aktivno hladjenje na VRM, drugacije njet.

Znaci bolje da ne i pokusavam neki jaci oc preko 4 sa tim 8320e

Nista preko 4ghz sa tom plocom, a 4.6ghz treba imat dobru plocu, to nemoj ni pomisljat s tom plocom, za 4.6 treba svakom primjerku visok napon tj. napon koji ta ploca ne bi izdrzala.

Cini mi se da jedan clan tera na 4.5GHz na ploci sa 4+2. Ja na istoj ploci ne mogu vise od 4.2GHz, ili ja ne znam ili ploca nece. :)

Moze do 4.4ghz veoma lako testirao na m5a97 r2 (4+2) faze 8320E.

Nije ozbiljan klok ali ako bi 8300 digao sa 3ghz na 4.4ghz to bi po meni bilo sasvim dovoljno... preko 30% overclock, ta se razlika itekako primecuje dok razlike izmedju 30% i 35% i ne toliko.

Hocu da kazem ne treba neka bog zna kakva ploca i nije neophodan neki visok klok.
Uostalon za klokove preko 4.6ghz ti trebaju neke verzije koje imaju veci leakage 8350 8370 itd.

Poslednja izmena:
Ako pricas o tvojoj ploci iz potpisa ona ima 6+2 naponsku. Plus 8320e zahteva manje napona nego 83xx, samim time i moze da postigne veci OC bez da optereti VRM previse.
Bez problema idu 8320e do 4.9-5ghz.

Idu crna vraga na 5ghz treba primjerak da ubode plus da bi to bilo stabilno treba najbolja moguca ploca i hladjenje

Ma mislio sam generalno sami 8320e idu lakse do tih visokih frekvencija nego 83xx obicni.
Odgovor je bio na stormscionov komentar da tesko idu preko 4.6ghz, obicni 83xx idu lakse preko 5ghz pod ln2/faznim hladjenjem zbog veceg power leak-a.

Šta mislite onda o grafickoj gtx 950 2gb sa 8320e ?

Svakako pogotovo ona MSI R9 280X na akciju ;) samo da se zna FX 8320e na def. taktu ne moze iskoristiti R9 280X znaci treba Oc, a to povlaci pod hitno zamjenu stock hladjenja, onda dobru plocu, a kad se klokne Fx 8320e i R9 280X e onda ti brate treba i dobro napajanje sve jedno drugo vuce.

Da nisu one bulk MSI R9 280X ? Ili čiste lager.

Kao neko ko ima 8300 mogu da kazem da je misaona imenica nagurati cpu na 5ghz.Moja plojka je 8+2 ali ne moze se poredi sa skupljim plocama.
Uglavnom ja drzim na 4.8ghz uz 1.45v temp u linx ide do 48c uz aio 240m CM,kuciste natrpano ventovima...
Tako da za 5ghz a da se spontano ne zapali kuciste treba ili custom loop ili ekstra primerak..Jer ispoda 1.5v nece da radi na 5ghz a tad sve gori od NB do cpu..Za 5ghz treba dobar primerak,dobra ploca,dooobro hladjenje,dobro provetreno kuciste...

Ako pricas o tvojoj ploci iz potpisa ona ima 6+2 naponsku. Plus 8320e zahteva manje napona nego 83xx, samim time i moze da postigne veci OC bez da optereti VRM previse.
Bez problema idu 8320e do 4.9-5ghz.

Napisao sam lepo i govorim o m5a97 r2 koja mi je na drugom racunaru (trenutno je na njoj 8120 na 4.2ghz). Ta ploca ima 4+2 analognu naponski maltirao sam je maksimalno i sa 8120 i 6300 i sada sa 8320E.

Jedno krace vreme sam na njoj koristio ovaj procesor i testirao ga. Posto imam solidan primerak 8320e (1.3vcore na 4.4ghz) ona ploca sa 4 naponske je radila bez problema. Razlika izmedju buldozera i piledrivera je itekako primetna ( u potrosnji zagrevanju itd).

Inace smatram da je sve ove procesore neprakticno gurati preko 4.6 ili 4.7ghz. Da moguce je ali po meni glupo. Zagrevanje i potrosnja skacu nenormalno vec posle 4.4ghz a razlike u performansama ja iskreno i ne vidim izmedju 4.4 i 4.6ghz.

Ma mislio sam generalno sami 8320e idu lakse do tih visokih frekvencija nego 83xx obicni.
Odgovor je bio na stormscionov komentar da tesko idu preko 4.6ghz, obicni 83xx idu lakse preko 5ghz pod ln2/faznim hladjenjem zbog veceg power leak-a.

"Tesko" je jer do 4.4 ghz mozes skoro svaki primerak na stock naponu da dizes procesore dok posle toga ako hoces npr preko 4.6ghz ima da dizes procesor preko 1.45vcore.
Dakle eksponencionalno povecanje potrosnje i toplote zarad par procenata performansi smatram da je glup tradeoff.

U ovom mom slucaju npr imam solidan primerak i za 4.4ghz treba mi samo 1.33vcore ( sa vdropom 1.3vcore) dok vec za 4.6ghz mi treba 1.4vcore bez vdropa sto znaci LLC na very high itd. Preko toga se samo eksponencionalno povecava potrosnja. Moras da dizes LLC na extreme i povecavas vcore. Zagrevanje procesora je bolesno i zahteva vodeno hladjenje a o potrosnji ne smem ni da mislim.

Kod ovih procesora, sto se tice balansa izmedju potrosnje, zagrevanja i performansi, je najbolje tu negde izmedju 4.4ghz i 4.6ghz u zavisnosti od primerka jer na tim frekvencijama se ne zagrevaju preterano npr 4.4ghz mi se zagrevao kao buldozer na 4ghz a to su mlake temperature, potrosnja se ne oseti dok su performanse i dalje super i kao sto sam rekao najvise nekoliko procenata razlike (osim u specijalnim sintetickim testovima) u odnosu na 4.9ghz ili 5ghz i slicne akrobacije.

Dakle ja ne govorim ovde za ljude koji hoce da se sprotski bave overclockom vec cisto za obicne likove koji hoce da imaju fin balans masine da je lagano kupe kloknu i koriste svakodnevno itd.

Kao neko ko ima 8300 mogu da kazem da je misaona imenica nagurati cpu na 5ghz.Moja plojka je 8+2 ali ne moze se poredi sa skupljim plocama.
Uglavnom ja drzim na 4.8ghz uz 1.45v temp u linx ide do 48c uz aio 240m CM,kuciste natrpano ventovima...
Tako da za 5ghz a da se spontano ne zapali kuciste treba ili custom loop ili ekstra primerak..Jer ispoda 1.5v nece da radi na 5ghz a tad sve gori od NB do cpu..Za 5ghz treba dobar primerak,dobra ploca,dooobro hladjenje,dobro provetreno kuciste...

O ovome pricam.
Meni je maksimum (zbog hladjenja) 4.6ghz moze i vise ali nije prakticno posmatrano sa stanovista nekog ko hoce da kupi jeftin procesor a da ne da jos vece pare na hladjenje.

Poslednja izmena:
Bravo @storm za komentar bas se slazem sa ovom zadnjom recenicom imam i ja FX 8320e i da bi ga gurnuo na 4.6ghz treba ulozit u ostale komponente koje bi kostale duplo vise nego sam procesor jednostavno nema logike.
Sve preko 4.5 ili 4.6ghz (zavisno od primjerka) trazi veci napon a kad mu das napon totalna ludnica u kucistu sve vrelo od napjanja, ploce HDD, kad se igraju igre onda i temp grafike skace ili ventilatori urlaju, nema svrhe jednostavno... da bi se gurnuo preko 4.6ghz moras ulozit u napajanje, moras ulozit u hladjenje, o ploci da ne pricam mora da se ide na najbolje, mora se obezbjedit prostrano kuciste sa dosta ventilatora (koji moraju biti kvalitetni ako hoces mir i tisinu)...sve to na kraju izadje skuplje nego da si uzeo i7 :d

@goldi pa i jeste i nije tako..

*Kvalitetnija ploca mi treba prvenstveno zbog svih zivih portova,ovu moju sam prvenstveno uzeo jer je jeftina,a ima sve zive prikljucke(meni bilo bitno da ima prikljucak za fron usb 3.0,dobru naponsku itd itd).Tako da u mom slucaju i nije dolazila neka druga u obzir
*Dobro kuciste i dosta ventova bi uzeo i da imam i7,i5 ili fx83xx,prosto ako mozes sto nesto ne bi sredio
*Solidno hladjenje takodje bih uzeo koji god cpu da sam uzeo.Dal je i7 ili 83xx ja bih ga klokovao dokle moze:d,sporta radi.Sigurno nebih drzao cpu na default sa stock hladnjakom

Ne znam za druge ali ja bih iste komponente uzeo imao fx83xx ili i7,i5

Kazem i5 je odlicna kupovina,ali za moje potrebe mi je 8300 i vise nego dovoljan..i5-4440 vs 8300 razlika u ceni je 5-6 hiljada sto i nije nesto.Ja licno ne bih uzimao zakljucan cpu tako da ispod i5-4690K ne bi ni uzimao e to mi je vec problem posto je duplo skuplji od fx8300

*** za svakog ima dovoljno,bitno samo ko sta hoce.

Meni je bitno da mi je ok ploca,da mogu da se igram sa klokovanjem,ok kuciste(ventovi),ok hladjenje.Kod mene ne dolazi u obzir i5 koji ne moze da se klokuje,takodje mi ne dolazi u obzir da platim 100% vise da bi dobio 20-30% vise...

Poslednja izmena:
Dobro stvar izbora postujem, ja bi recimo vrlo rado zamjenio Fx 8320e za zakljucan i5 pa cak i za ivicu (razlozi manja potrosnja bi bila manje zagrijavanje ostali komponenti ventilatori na kucistu ne bi morali na rade na vecem obrtaju i time manje bi bucni bili, a usput vjerovatno bolje bi perfromanse tj 100% bolje performanse u igrama )
Uzeo sam FX 8320e prvenstveno zbog cjene i cisto da isprobam moze se *** :d, ali za realnu upotrebu svakome bi preporucio neki i5 i zakljucan je bolji.

Svakako pogotovo ona MSI R9 280X na akciju ;) samo da se zna FX 8320e na def. taktu ne moze iskoristiti R9 280X znaci treba Oc, a to povlaci pod hitno zamjenu stock hladjenja, onda dobru plocu, a kad se klokne Fx 8320e i R9 280X e onda ti brate treba i dobro napajanje sve jedno drugo vuce.

Baki moj ja jedva da cu da kupim i taj gtx 950 koji košta 300 kermi, a taj r9 nmz se naci ispod 400 al da je nov :p što se tiče napajanja koje planiram kupiti ono je 560w sa velikim kulerom :D

Klokovanje je skup sport (relativno)to svi znamo al mi nije jasno sto kukate vecito za ta hladjenja,pa promenis 3 i vise platforme a hladjenje isto,tako da hladjenje nikada nije skupo
E sada kom se ne klokuje nema potrebe da kupuje extra hladjenja...;)

Poslednja izmena:
Dosta ljudi koji prelaze na AMD FX 83xx procesore prelaze zbog dobre cjene oni su obicno vozili neke dual core starije procesore sa stock hladnjacima tako da mozda i nemaju dobro hladjenje... istina je i apsolutno se slazem kad se kupi solidno hladjenje ono traje bitno se jednom isprsiti :d

Trenutno imam amd phenom II X4 955be na 3.5 Ghz i culer cm v6gt. Kada bih prelazio na fx8xxx, koji bi bio najbolji izbor, samo da kazem da ne bih mnogo klokovao cpu. fx 8300, 8320, 8320e.........

Sto jeftiniji nadjes to bolje ako imas/uzmes bolju plocu kloknes od 4.4-4.6 Ghz to je onako oc koji moze svaki primjerak bez pretjerivanja sa naponom.

Morao bih i plocu da menjam jer imam ovu iz naslova. Koja ploca bi bila dobar izbor ali da nije sabertooth ili sl. jer su one u vrhu i dosta skupe.

Vrh Dno