Šta je novo?

AMD FX 6300

svako? to nije istina, ja sam gledao ljude koji uzimaju 500gb hdd umesto 1tb za 200din razlike isti model, kaze ne treba mi jace. Ocigledno ne radis mnogo sa ljudima jer svi smo drugaciji, drugacije razmisljamo, odredjujemo prioritete. Ja imam i fx8350 i 4790k i opet cu ti preporuciti 8x seriju.

ja nemam puno postova niti je to bitno. svakako vidi drugi kuler trebao bi ti i za 6x i za 8x tako da ti je isto.

imaj u vidu da danas u doba stednje ljudi i 20din gledaju...20e na svaki deo je 200e vise na ceo racunar. a mnogi celi kompjuteri kod nas vrede 4x manje od toga.

Poslednja izmena:
razlika između 3 jezgarnog Athlona II (bez L3 keša) i 4 jezgarnog Phenoma sa L3 kešom je ogromna.
Izvesne igre (noviji call of duty , itd ...) neće ni da pokrenu instalaciju ako proc nije minimalno 4 jezgarni fenom.

tako da je veoma preporučljivo da uđeš u bios, i da uključiš stavku ACC ( advanced core calibration ) i otključaš dodatna jezgra.
napon za cpu stavi na 1.325v , za početak.
f10 , sejv end exit, i turn off computer, na ponovnom paljenju će cpu da se predstavi kao Phenom II.

ukoliko su jezgra ispravna , kompjuter će normalno ući u windows i igre će normalno da rade.
ako imaš blu skrinove (nadam se da znaš kako izgledaju) i nasumične restartove, jezgra nisu ispravna, i opet ih isključi u biosu , deaktivacijom ACC opcije.

što se fenoma 2 tiče , i dalje je veoma dobar procesor za igre, i ukoliko je stabilan, nema potrebe da kupuješ nov procesor, za još neko vreme

ps- thermaltake contac 16 je sasvim dovoljan za ~ AMD FX 8300 @ 4ghz , 1.3v (*sasvim bezbedan, lagan overklok)

[youtube]6D8Bn56D0V0[/youtube]

Poslednja izmena:
razlika između 3 jezgarnog Athlona II (bez L3 keša) i 4 jezgarnog Phenoma sa L3 kešom je ogromna.
Izvesne igre (noviji call of duty , itd ...) neće ni da pokrenu instalaciju ako proc nije minimalno 4 jezgarni fenom.

tako da je veoma preporučljivo da uđeš u bios, i da uključiš stavku ACC ( advanced core calibration ) i otključaš dodatna jezgra.
napon za cpu stavi na 1.325v , za početak.
f10 , sejv end exit, i turn off computer, na ponovnom paljenju će cpu da se predstavi kao Phenom II.

ukoliko su jezgra ispravna , kompjuter će normalno ući u windows i igre će normalno da rade.
ako imaš blu skrinove (nadam se da znaš kako izgledaju) i nasumične restartove, jezgra nisu ispravna, i opet ih isključi u biosu , deaktivacijom ACC opcije.

što se fenoma 2 tiče , i dalje je veoma dobar procesor za igre, i ukoliko je stabilan, nema potrebe da kupuješ nov procesor, za još neko vreme

ps- thermaltake contac 16 je sasvim dovoljan za ~ AMD FX 8300 @ 4ghz , 1.3v (*sasvim bezbedan, lagan overklok)

[youtube]6D8Bn56D0V0[/youtube]

tvoje poredjenje je sa 980 grafikom koja pokida sve i nadomesti procesor...uradi isti test sa slabijom dosta kartom i videces realno vecu razliku.

to je kao da u juga ubacis turbo gti motor i poredis sa nekim novijim...pa svi idu 200 :) ali poenta je da turbo gt model ne moze svako da priusti kao ni 980 grafiku. U igricama je grafika najvaznija...

Poslednja izmena:
jaka grafika je stavljena upravo da bi se pokazala najveća moguća razlika izmedju dva procesora.
( da grafička ne bude bottleneck već da se primeti kad procesor počne da posustaje - intel i7 bi ostvario prilično veći fps i od fx8 serije)

koristio sam sve generacije i proizvođače komercijalnih procesora od pentiuma 166 pa nadalje, isto važi i za grafike, i stojim iza postavljenog primera.
ako meni ne veruješ, javiće se još stručnih ljudi , kojih ovde , hvala bogu ima dosta . sve najbolje

Poslednja izmena:
sta ima da ti verujem i ne verujem kad kod sebe imam skoro svaki procesor do sada od prvih dual core pa do najnovijih iz oba tabora. phenom je odlican cpu imam 955 965 i 975 kod sebe ali nije isto otkljucano i real deal.

Hvala doktore,javicu sta se desava,nisam nikad otkljucavao jezgra,ne znam sta mogu pokvariti.

keckec:

1. Probaj da otkljucas jezgro i L3 memoriju. Ako uspes dobices punokrvni Phenom II, koji sa tvojom kartom 270, radi dobro i veoma blizu 6300 i 8300 koji rade na default-u, (neoverklokovani).

2. Ako ne uspes da otkljucas jezgro, kupi 6300. Posto neces da overklokujes, na defaultu je 6300 brzi procesor od 8300 ( jer radi na vecoj frekvenciji), osim u onim igrama (Crysis 3, gde su skoro jednaki) i aplikacijama koje prepoznaju i vide 8 thred-ova u odnosu na 6.

3. Zasto ti ne preporucujem uzimanje 8300 koji je realno bolji procesor, je tvoja ploca. Iako ce verovatno raditi na defaultu i sa tvojim kulerom, ima 4+1 naponsku sekciju koja nema hladnjak. Moze da se desi da dodje do trotlovanja ako se previse zagreje, tako da je sigurnija kupovina 6300.

4. Nisam fan niciji, intel postujem i cenim, AMD mi je ipak drazi, ne zelim da pocne neka rasprava o sledecem predlogu, ali to je opcija koja mora da ti se kaze:

Mozes da prodas procesor i maticnu, a da onda uzmes neku H81 plocu i i3 Haswel.

Razmisli i odluci, a nadam se da sam pomogao.

decko je u pravu sto se tice ploce imao ranije problem sa slabijom plocom i fx8350. ja bi onda najradije uzeo fx4350.

Otkljucavanje nije proslo dobro :D otkljucao sam 4. jezgro,prepoznao ga je kao Phenom II x4 b45 ,L3 kes nisam dobio ali sam zato dobio nekih 62-65 stepeni u HW Monitor programu (bilo je oko 35 stepeni pre unlocka) takodje preko cpu-z programa mi je pokazao da je skocio sa 95w na 126w. Voltazu nisam dirao (ne vidim ni gde mogu da je diram,sivo je) ali je vec bila na 1.4V .
Sad hocu da probam da ga kloknem malo,koliko smem da povecam ? Radi na 3.1ghz po defaultu i jel treba nesto dodatno da diram?

edit: u biosu mi i pre i posle unlocka pokazuje cpu temperaturu 49 stepeni a temperaturu sistema 33...

edit2: ipak sam sad slucajno nasao gde diram voltazu ,ali isto preko 60 stepeni.

I jel zna neko zasto mi kad pokrenem Speedfan program ,ili se restartuje racunar ili dobijam blue screen? Od kad sam kupio plocu tako se ponasa,nisam uspeo da nadjem odgovor na netu kad sam trazio.

Poslednja izmena:
Otkljucavanje nije proslo dobro :D otkljucao sam 4. jezgro,prepoznao ga je kao Phenom II x4 b45 ,L3 kes nisam dobio ali sam zato dobio nekih 62-65 stepeni u HW Monitor programu (bilo je oko 35 stepeni pre unlocka) takodje preko cpu-z programa mi je pokazao da je skocio sa 95w na 126w. Voltazu nisam dirao (ne vidim ni gde mogu da je diram,sivo je) ali je vec bila na 1.4V .
Sad hocu da probam da ga kloknem malo,koliko smem da povecam ? Radi na 3.1ghz po defaultu i jel treba nesto dodatno da diram?

edit: u biosu mi i pre i posle unlocka pokazuje cpu temperaturu 49 stepeni a temperaturu sistema 33...

edit2: ipak sam sad slucajno nasao gde diram voltazu ,ali isto preko 60 stepeni.

I jel zna neko zasto mi kad pokrenem Speedfan program ,ili se restartuje racunar ili dobijam blue screen? Od kad sam kupio plocu tako se ponasa,nisam uspeo da nadjem odgovor na netu kad sam trazio.

Normalno je da skoci bar na 125W... toliko su i rejtovani x4 modeli, vecinom...

tema , trenutno, je eventualna kupovina FX procesora u cilju zamene x3 Athlona
a besplatan upgrade x3 Ath -> x4 Phenom je jedna od alternativnih opcija ( za sve koji nisu čitali prethodne strane ).

KecKec , otključavanje jeste prošlo dobro , i sasvim je normalno da se 4 jezgra više greju nego 3 (kao što se i 4 sijalice greju više od 3).
fenomi imaju deklarisan tdp od 125w , athloni od 90w .
probaj da mu smanjiš napon, ako te brine potrošnja ( 1.325 v je idealno, sve ispod toga je bonus , na tom naponu bi trebalo da ide na 3.5 ghz, dalje ne idi zbog nehlađene naponske na tvojoj ploči)

jedina razlika između retail phenoma 2, i otključanog ( stabilnog naravno ) je što kod otključanog nema individualnog očitavanja temperature jezgara.
sve ostalo je potpuno isto.

tvoja ploča podržava procesore do 125w , tako da možeš da staviš komotno fx 8300 , jer on konkretno ima tdp od 95w , isto kao i fx 6300.
ostali fx 8xxx imaju veći tdp, od 125w .

Poslednja izmena:
jaka grafika je stavljena upravo da bi se pokazala najveća moguća razlika izmedju dva procesora.
( da grafička ne bude bottleneck već da se primeti kad procesor počne da posustaje - intel i7 bi ostvario prilično veći fps i od fx8 serije)

koristio sam sve generacije i proizvođače komercijalnih procesora od pentiuma 166 pa nadalje, isto važi i za grafike, i stojim iza postavljenog primera.
ako meni ne veruješ, javiće se još stručnih ljudi , kojih ovde , hvala bogu ima dosta . sve najbolje

Potpuno si u pravu!

Slabija grafika ne bi mogla da napravi veliku razliku izmedju PII 955 i FX 8xxx..Grafika do R 260,265,apsolutno ne bi bilo razlike ili jedva primetne.Vec od R 270x pa navise povecava razliku!Tako da zamena procesora (zbog igara),isplativa je u slucaju bolje grafike!Ove sve navodim iz licnog iskustva!

čak ni sa jačim kartama ne bi bilo značajnije razlike između i7 , fx8 i amd quad core
(pictures courtesy of kolega b-ziger)
http://www.pcper.com/reviews/Systems/Quad-Core-Gaming-Hardware-Roundup/Sniper-Elite-3-and-Thief

valley_1080_sorted_0.png
metro_1080_sorted.png

Poslednja izmena:
Ja sam juce presao sa Phenoma 955 C2 (klokovan 3.6 ghz) na FX 6300 i moram reci da je razlika u svemu primetna. Generalno se znatno manje greje procesor, a takodje sam primetio da su i NB i mosfet hladniji dosta. Klokuje se kao dobar dan, 1.325v 4.2ghz(moze jos mnogo ali mi je ploca 4+1 fazna) a performase su u svemu bolje. U 3D marku 11 je velika razlika, a u igrama koje sam probao (GTA5, Assassins Creed unity i Crysis 3) razlika je bas primetna, a ovaj unity koji se vukao jedva oko 30fps, sad je skroz igriv. Sve u svemu iznenadio me je procesor, nadmasio ocekivanja, a tek ce pokazati svoju snagu kad zapravo igre i programi krenu da se kodiraju za procesore sa vise jezgara, a takodje dx12 koji izlazi ce mnogo biti pogodniji za FX6300 nego sto je dx11 i tad ce zablistati.

Sto se tice toga da je gtx 980 razlog za dobar razultat phenoma:
https://www.youtube.com/watch?v=45-Mhn5hPUM

Ja sam imao temperaturu uz cm tx3 evo u idle 40-45c a u loadu do 60c bez overkloka

Preko kog programa gledas temperature i jel citam temperaturu CPU ili CORE?

Preko Aida mi pokazuje 20-25 core temp i oko 50 cpu temp ,preko hw monitora vidim samo core temp koji je slican. Kad pokrenem neku igru,u Aidi ide core temp oko 38 a cpu temp blizu 60. Zato ne znam sta gledam,valjda taj cpu temp,al mi nesto mnogo da bude 50.

Zavisi kakav kuler koristis i koja ti je temperatura u sobi, to isto moze da utice.
Meni je znao da nabije temperaturu zbog turbo moda koji dize klok sa 3.5ghz na 4.1ghz dok igram neku igricu i kad sam ga iskljucio u biosu da stoji na 3.5ghz bilo je dosta bolje.

Pa cini mi se da je veoma slican ovom sto ja imam, istih su dimenzija. A kolko dugo imas taj problem sa pregrevanjem?

Vidi da procistis kuciste od prasine... ubacis koji ventilator da bude bolje provetreno.

da se nije skorila pasta ?

da napon za procesor nije prevelik ? propus jezgro koje imaš, ima 1.4v default voltage, što je previše. obori ga na 1.325 v pa izvrti prime95 jedno sat vremena.

Pre sat vremena sam kupio procesor :D pa ako gledam core temp super je,ako gledam cpu temp ,do 70 ide xD pa ne znam,uzecu jos jedan kuler za koji dan da ga stavim sa strane da duva unutra...

edit: U onom amd overdrive programu pokazuje 1.25 v za jezgra. pastu sam stavio u 4 linije ,kao sto sam video u nekoj temi ovde valjda...

Poslednja izmena:
Vrh Dno