Šta je novo?

AMD FX 6300

Sa takvim stavom, žalićemo za ovim vremenima, ako se budu lemili procesori. ;)

Nahvaliste FX6300 kao best buy a sad ga kudite. Mislim da je najbolje da jos malo guras tu konfu i kad skupis kintu predjes na intela i nemas brige.

Nikoga ga n kudi i dalje je super procesor samo vreme se promenilo pre god dana je bio best buy ali cena mu je za god dana ostala ista a pojavili su se novi procesori sa super cenama to je sve :)

Sa takvim stavom, žalićemo za ovim vremenima, ako se budu lemili procesori. ;)
A sta da se radi? kupis AMD, pa moras neku skuplju plocu, pa daj hladjenje, pa jace napajanje ...
A intel samo ubodes u neku jeftinu plocu i tu si...
AMD je jeftin ali te "skupo kosta" :D

Pa i nije baš tako :) To je jedino tačno ako hoćeš OC, ali za mnogima su perofrmanse na podrazumevanom kloku sasvim dovoljne. E sad, na stranu to što je FX u samo malom broju aplikacija bolji izbor od intelovih ili FM2+ rešenja.

A sta da se radi? kupis AMD, pa moras neku skuplju plocu, pa daj hladjenje, pa jace napajanje ...
A intel samo ubodes u neku jeftinu plocu i tu si...
AMD je jeftin ali te "skupo kosta" :D
baš naprotiv, ploče za intela su znatno skuplje..............

Da, samo u Z97 i H97 slucaju.
Ako nece overclockovati i ne poseduje K procesor, onda je H81 ili B85 za 40-70 evra taman.
Osim ako mu ne treba nesto specificno sto ove skuplje poseduju. ;)

Poslednja izmena:
Ma da, a za ovaj AMD su ploce 300e i ne mogu se naci u tom cenovnom rangu od 40-70e a da sasvim lepo zavrsavaju posao. Sta sve necu da procitam...

Resio sam malo da se zezam sa overklokom kad s vec nabacio ga 970 ud3p maticnu i vodeno, pa reko da pitam za neke smernice, prelisto sam temu, pa sam po tome radio, pogasio power saving featurse, turbo mod, digo mnozilac da klok bude 4.3 za pocetak, LLC sam stavio na medium i voltazu na 1,4 u loadu mi bude oko 1,35 1,366, ne prelazi 44c izvrteo sam samo 5 krugova na linxu i proslo je, nisam imao vremena za vise, to je sve ok za pocetak? Ciljni klok mi je 4,5
I kad budem dosao do te ciljne brzine, dal mogu da ukljucim cool n quiet da mi proc idluje, jer necu da mi bude na max non-stop

Naravno, to je samo dok postignes stabilan klok, posle vratis sve power save opcije.

Resio sam malo da se zezam sa overklokom kad s vec nabacio ga 970 ud3p maticnu i vodeno, pa reko da pitam za neke smernice, prelisto sam temu, pa sam po tome radio, pogasio power saving featurse, turbo mod, digo mnozilac da klok bude 4.3 za pocetak, LLC sam stavio na medium i voltazu na 1,4 u loadu mi bude oko 1,35 1,366, ne prelazi 44c izvrteo sam samo 5 krugova na linxu i proslo je, nisam imao vremena za vise, to je sve ok za pocetak? Ciljni klok mi je 4,5
I kad budem dosao do te ciljne brzine, dal mogu da ukljucim cool n quiet da mi proc idluje, jer necu da mi bude na max non-stop

moze

Kul, znaci llc na medium za ovu plocu je najbolja varijanta? Tako sam barem ja procitao, za 4,5ghz samo malo napon da dignem

pozz novi sam na forumu,i bez ikakve vestine klokovaja,pa ako moze neka pomoc,ovako nedavno sam sastavio gaming masinicu fx 6300,r9 280x,gigabyte 990xa ud3 rev3,e sad bi hteo da izvucem koji frejm vise iz fx 6300,al ne znam ili se bojim da ne zeznem nesto po biosu ili nedaj boze spalim procesor ,plocu ili sta vec,zaboravih da kazem da je hladjenje LC-CC120 i da sad drzi procesor na 20 do 35 max,gledao sam po you tube kako i sta al nisam nasao ni jedan klip sa mojom plocom,ustvari jesam jedan meksicki al se slabo vidi :),tako da se ne usudim da diram,pa ako moze neki step by step kako da ga dignem ,unapred hvala

Ako ti cpu "drzi na 20-35c" onda zaista... nemoj se ljutiti, OC nije za tebe.

pozz novi sam na forumu,i bez ikakve vestine klokovaja,pa ako moze neka pomoc,ovako nedavno sam sastavio gaming masinicu fx 6300,r9 280x,gigabyte 990xa ud3 rev3,e sad bi hteo da izvucem koji frejm vise iz fx 6300,al ne znam ili se bojim da ne zeznem nesto po biosu ili nedaj boze spalim procesor ,plocu ili sta vec,zaboravih da kazem da je hladjenje LC-CC120 i da sad drzi procesor na 20 do 35 max,gledao sam po you tube kako i sta al nisam nasao ni jedan klip sa mojom plocom,ustvari jesam jedan meksicki al se slabo vidi :),tako da se ne usudim da diram,pa ako moze neki step by step kako da ga dignem ,unapred hvala

Tvoj procesor samo druga gigabyte ploca.

pne ljutim se mada neznam sta sma krivo napisao al verovatno imas razlog da kazes da oc nije za mene,samo sam citao podatke sa speccy u idle i u loadu,sad gde sam pogresio ne bih znao

nisi pogresio,samo te je mrzelo da izlistas forum malo,bezbroj puta je napisano da za temperature fx-eva su jedine merodavne termalne margine u amd OD programu.sad lepo precesljaj i ovu i sve fx teme na podforumu,naci ces sve sto te moze zanimati,pa se vratis i napises sta si uradio.

malopre udjoh u bios i ajde da pokusam da dignem mnozioc i frekvenciju al problem,pa ako moze pomoc,iskuljuci turbo boost i poksavam da promenim mnozioc i frekvenciju al nece da udje jednostavno u te opcije,zasto

Kako "neće da uđe u opcije"?
Stiskaš +/-, tako se menjaju vrednosti u biosu.

evo uspeo ,hvala prvi put prckam po biosu pa sam malo zbunjen,stavio na 4.2 bez menjanja iceg drugog pa cemo videti sta sam dobio.treba li jos nesto da uradim ,one power savings opcije da diram ako sam ga samo stavio na 4,2,citao sam po forumu al negde neko jeste neko nije.jos me buni jedna stvar a to je u pozadini redi prime 95,e sad recimo kliknem na task manageri pise da procesor radi na 3.6 a max speed je 4.2 e sad me zanima jel on postepeno dize mhz pa sad trenutno radi na 3.6 pa ce tokom testa podignuti na 4.2 ili je trebalo odmah da radi na 4.2 ali nisam nesto enable disable
posle 20 min prime dobio sam blu skrin sa tuznim smajlijem sa error clock watchdog timeout

drugi put pogasio sve c and q .c1.svm.core6. i opet puca,jedino jos nisam dirao llc i napone ,al to bi sacekao nekog iskusnijeg ako ima kakv odgovor

Poslednja izmena:
Koja je normalna temperatura @idle. Kod mene je oko 40-41. Cini mi se da je to mnogo. Procesor je na 4.3 i na 1.308v. U load temp ide do 59.

netačno .

očitavanje temperatura na amd procesorima je apsolutno nemerodavno od brisbane revizije amd 64 x2 , pa sve do fx serije.

sva očitavanja (packet, core...) su potpuno proizvoljna i ne služe apsolutno ničemu.

do sad 1000x ponavljano, - jedino pravo merilo je "thermal margin" u AMD overdrive programu,
koji pokazuje koliko stepeni je ostalo do tačke gde procesor hardverski Throttluje (obara takt) , zbog pregrevanja.

zaključak - ukoliko imate 15-ak stepeni, pod max opterećenjem, do thermal margin-a , bezbedni ste, bez obzira na očitavanja temperature cpu-a.

netačno .

očitavanje temperatura na amd procesorima je apsolutno nemerodavno od brisbane revizije amd 64 x2 , pa sve do fx serije.

sva očitavanja (packet, core...) su potpuno proizvoljna i ne služe apsolutno ničemu.

do sad 1000x ponavljano, - jedino pravo merilo je "thermal margin" u AMD overdrive programu,
koji pokazuje koliko stepeni je ostalo do tačke gde procesor hardverski Throttluje (obara takt) , zbog pregrevanja.

zaključak - ukoliko imate 15-ak stepeni, pod max opterećenjem, do thermal margin-a , bezbedni ste, bez obzira na očitavanja temperature cpu-a.

Pravo gluposti pises, izvini ali ili nisi dobro objasnio izrazio se ili definitivno ne znas.
Koliko je god mjerilo termalna margina u AOD-u toliko je i realno ocitavanje core package u loadu, idle nije dobar, ali load jeste.
Sad da malo obrazlozim da ne bude povrsno, kao prvo :
-AMD je propisao da je max bezbjedno core package do 60c cim se predje 60c za package tj temp jezgra ukoliko su popaljene sve opcije u biosu procesor thortluje tj obara takt kako bi se spasio, kao drugo:
-termalna margina u AOD-u to isto radi cim se primakne 10 procesor thortluje ukoliko su popaljene opcije u biosu da se spasi od pregrijavanja.

Zakljucak temp packacge radi isto sto i termalna margina u AOD-u samo sto temp package raste ide od recimo 30-40-50-i kad dodje temperatura do 60 procesor obara takt da ne bi doslo do pregrijavanja, sa druge strane termalna margina u AOD-u radi obrnuto dok core package raste termalna margina opada podje recimo od 50-40-30 i kad dodje do 10 i krene ispod procesor obara takt da bi se spasio od pregrijavanja.

Zakljucak i temp package i termalna margina u AOD-u rade jedno te isto imaju svoje propisane granice ispod koji se ne treba ici a to su :
Temperatura package iznad 60c
Termalna margina ispod 10
Cim se predju ove vrjednosti procesor je ugrozen i obara takt kako ne bi doslo do pregrijavanja i time ostecenja, naravno da je bolje ako se moze ikako ne primicati se ovim vrjednostima i drzati termalnu marginu od 15c pa navise tj. core package ispd 55c, i jedno i drugo rade apsolutno istu stvar samo sto to rade obrnuto i to ljude zavarava ( temperatura package tj. temperatura jezgra do 60c ili termalna margina u AOD-u do 10c to su granice propisane od AMD, kad se predju ove vrjednosti procesor je ugrozen i treba se drzat ispod/iznad propisani vrjednost, to sto ljud pogase opcije u biosu i gone jure neke taktove to rade svjesno u nadi da se nece nista spaliti...naravno treba napomenuti da postoje i neispravni senzori koji u idle-u ne pokazuju realno stanje, moram se ograditi od toga, ali ukoliko je sve uredu onda ova 2 parametra koja sam naveo su potpuno jednaka i relevantna kad su u pitanju AMD procesori).

Kakav sad temp package u suprotnosti sa thermal margin? Molim Te, ne izmišljaj toplu vodu. Termalna margina je termalna margina, to je ono što se gleda.

@goldi
To se lako da proveriti.
Daj oba merenja u IDLE i full loaded. Ako se oba isto menjaju upravu si, ako ne nisi :)

Kakav sad temp package u suprotnosti sa thermal margin? Molim Te, ne izmišljaj toplu vodu. Termalna margina je termalna margina, to je ono što se gleda.

Nemam sta izmisljati procitaj detaljno sta sam napisao nadam se da ces razumjeti nije topla voda nego realnost ;) isto sto pokazuje termalna margina pokazuje i temp package tj temp jezgra.

nemanja nez kako si to zamislio odvrtio bi samo nisam razumio kako mislis ako se oba mjenjaju?

Poslednja izmena:
Ovako (lupam primer i cifre):
Ako je 60 stepeni gornja granica, ti upališ kompjuter i u IDLE piše 40 stepeni, to znači da za marginu mora biti 20 stepeni.
Pustiš onda neki test da provrti i vidiš da je temperatura 59 stepeni a margina 1 stepen.
Može margina biti i iznad što ćeš lako zaključiti (ako su oba merenja tacna).

Uglavnom, temperatura plus margina uvek mora biti ista cifra. Ako odudara od toga znači da neko merenje daje lažne rezultate.

Ovako (lupam primer i cifre):
Ako je 60 stepeni gornja granica, ti upališ kompjuter i u IDLE piše 40 stepeni, to znači da za marginu mora biti 20 stepeni.
Pustiš onda neki test da provrti i vidiš da je temperatura 59 stepeni a margina 1 stepen.
Može margina biti i iznad što ćeš lako zaključiti (ako su oba merenja tacna).

Uglavnom, temperatura plus margina uvek mora biti ista cifra. Ako odudara od toga znači da neko merenje daje lažne rezultate.

Shvatio sam sta govoris ;) Evo ga
Untitled1.png
Untitled2.png

Prvo da razgranicimo pojmove!
Thotlovanje nastupa kada:
temperatura package predje 60c
termalna margina padne ispod 10

Analiza prva slika
temp. package 10c thortlovanje nastupa na 60c (60-10=50c jasno ko dan)
termalna margina 60 thortlovanje nastupa kad padne ispod 10 (60-10=50c jasno ko dan)

Znaci u oba slucaja jos je potrebno 50c da nastupi thortlovanje!

Analiza druge slike
temp package 27c thortlovanje nastupa na 60c (60-27=33c)
termalna margina 43 thortlovanje nastupa ispod 10c (43-10=33c)

Znaci u oba slucaja jos je potrebno 33c da nastupi thortlovanje

Treba li nakon ovoga nekome crtati da ono sto pokaziva termalna margina jednako je onome sto pokaziva temp package?
sa istog mjesta se vrsi ocitavanje tako da je svedno sta se gleda ili termalna margina u AOD-u ili temp package u nekom programu npr Hw monitor samo je bitno da se zna ovo gore sto je podebljano crvenom bojom znaci da se znaju granice gdje nastupa thortlovanje, a ocitavanja se vrse sa jednog mjesta.

Mozeta nastaviti raspravu, ali pisati gluposti bez argumenata necu se osvrtati :wave:

Poslednja izmena:
Misterija resena :)

Samo idalje stoji da je merenje temperature procesora netacno jer nema sanse procesor na 25 stepeni sobne temperature da bude ispod nje (10 u idle i 27 na testu), pa ni ista, ma kakvo hladjenje da se ima.

Ne znam da li je neko merio temperaturu nekom drugom metodom, ali bih rekao da ce prece da bude da je temperatura u IDLE 35-40 (umesto onih 10 sto pise) a da je umesto 60 stepeni prava temperatura 85-90 stepeni, dok se throttle javlja na ispod 10 margine tj na 75-85. Mada mi ta temperatura deluje mnogo za CPU.

Misterija resena :)

Samo idalje stoji da je merenje temperature procesora netacno jer nema sanse procesor na 25 stepeni sobne temperature da bude ispod nje (10 u idle i 27 na testu), pa ni ista, ma kakvo hladjenje da se ima.

Ne znam da li je neko merio temperaturu nekom drugom metodom, ali bih rekao da ce prece da bude da je temperatura u IDLE 35-40 (umesto onih 10 sto pise) a da je umesto 60 stepeni prava temperatura 85-90 stepeni, dok se throttle javlja na ispod 10 margine tj na 75-85. Mada mi ta temperatura deluje mnogo za CPU.

Tacno nema sanse da su ovo realne temperature na ovo treba dodat bar +30c, AMD jeste propisao tu neku termalnu marginu da procesor thortluje ispod 10, tada temp package pokaziva 60c medjutim to je u realnosti oko 90c samo mislim da nema mjerenja koje to moze pokazati, toliko pokazuje senzor i to je to.

Nazad
Vrh Dno