Nahvaliste FX6300 kao best buy a sad ga kudite. Mislim da je najbolje da jos malo guras tu konfu i kad skupis kintu predjes na intela i nemas brige.
A sta da se radi? kupis AMD, pa moras neku skuplju plocu, pa daj hladjenje, pa jace napajanje ...Sa takvim stavom, žalićemo za ovim vremenima, ako se budu lemili procesori.![]()
baš naprotiv, ploče za intela su znatno skuplje..............A sta da se radi? kupis AMD, pa moras neku skuplju plocu, pa daj hladjenje, pa jace napajanje ...
A intel samo ubodes u neku jeftinu plocu i tu si...
AMD je jeftin ali te "skupo kosta"![]()
Resio sam malo da se zezam sa overklokom kad s vec nabacio ga 970 ud3p maticnu i vodeno, pa reko da pitam za neke smernice, prelisto sam temu, pa sam po tome radio, pogasio power saving featurse, turbo mod, digo mnozilac da klok bude 4.3 za pocetak, LLC sam stavio na medium i voltazu na 1,4 u loadu mi bude oko 1,35 1,366, ne prelazi 44c izvrteo sam samo 5 krugova na linxu i proslo je, nisam imao vremena za vise, to je sve ok za pocetak? Ciljni klok mi je 4,5
I kad budem dosao do te ciljne brzine, dal mogu da ukljucim cool n quiet da mi proc idluje, jer necu da mi bude na max non-stop
pozz novi sam na forumu,i bez ikakve vestine klokovaja,pa ako moze neka pomoc,ovako nedavno sam sastavio gaming masinicu fx 6300,r9 280x,gigabyte 990xa ud3 rev3,e sad bi hteo da izvucem koji frejm vise iz fx 6300,al ne znam ili se bojim da ne zeznem nesto po biosu ili nedaj boze spalim procesor ,plocu ili sta vec,zaboravih da kazem da je hladjenje LC-CC120 i da sad drzi procesor na 20 do 35 max,gledao sam po you tube kako i sta al nisam nasao ni jedan klip sa mojom plocom,ustvari jesam jedan meksicki al se slabo vidi,tako da se ne usudim da diram,pa ako moze neki step by step kako da ga dignem ,unapred hvala
netačno .
očitavanje temperatura na amd procesorima je apsolutno nemerodavno od brisbane revizije amd 64 x2 , pa sve do fx serije.
sva očitavanja (packet, core...) su potpuno proizvoljna i ne služe apsolutno ničemu.
do sad 1000x ponavljano, - jedino pravo merilo je "thermal margin" u AMD overdrive programu,
koji pokazuje koliko stepeni je ostalo do tačke gde procesor hardverski Throttluje (obara takt) , zbog pregrevanja.
zaključak - ukoliko imate 15-ak stepeni, pod max opterećenjem, do thermal margin-a , bezbedni ste, bez obzira na očitavanja temperature cpu-a.
Kakav sad temp package u suprotnosti sa thermal margin? Molim Te, ne izmišljaj toplu vodu. Termalna margina je termalna margina, to je ono što se gleda.
Ovako (lupam primer i cifre):
Ako je 60 stepeni gornja granica, ti upališ kompjuter i u IDLE piše 40 stepeni, to znači da za marginu mora biti 20 stepeni.
Pustiš onda neki test da provrti i vidiš da je temperatura 59 stepeni a margina 1 stepen.
Može margina biti i iznad što ćeš lako zaključiti (ako su oba merenja tacna).
Uglavnom, temperatura plus margina uvek mora biti ista cifra. Ako odudara od toga znači da neko merenje daje lažne rezultate.
Misterija resena
Samo idalje stoji da je merenje temperature procesora netacno jer nema sanse procesor na 25 stepeni sobne temperature da bude ispod nje (10 u idle i 27 na testu), pa ni ista, ma kakvo hladjenje da se ima.
Ne znam da li je neko merio temperaturu nekom drugom metodom, ali bih rekao da ce prece da bude da je temperatura u IDLE 35-40 (umesto onih 10 sto pise) a da je umesto 60 stepeni prava temperatura 85-90 stepeni, dok se throttle javlja na ispod 10 margine tj na 75-85. Mada mi ta temperatura deluje mnogo za CPU.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari