Šta je novo?

AMD FX 6300

Pa videcu da stavim neki krsteni kuler samo da nadjem nekoga da mi to namesti posto je cpu jedini deo koji nikad nisam pipao :d
Samo da tacno utvrdim sta je. Videcu da skinem afterburner pa da "oslusnem" :)

Imam isti procesor slobodno samo ostavi kuciste otvoreno(na oba kompa odradeno)vise i ne znam gde su mi,ali zadnjih 10 godina
uvek drzim otvorene stranice(nema potrebe za dodatnim ventovima)
nemoj jedino ako imas macku u kuci :d

Pre svega toga proveri da li je ventilator na napajanju. Već par puta u firmi se dešavalo to i problem je bio da je ventilator napajanja prestao da radi te se zatvoreno kućište jaaako grejao a posledica toga je da cpu cooler počne da se vrti na maxu.

Edit: I naravno posle skidanja stranice kućišta sve se utiša... (isti simptomi kao kod tebe)

Radi napajanje, izgleda da je procesor, jer mi je CPU ID pokazivao da je fan na procesoru na 90 % nakon samo minut igre. Kad sam otvorio stranicu bolja je situacija. Evo i slika sistem.jpg

Turbo + 1.45VCore = 5000 RPM BOX kulercica :D

MNadji naj noviji HW monitor, taj ne prepoznaje cpu i verovatno laze

Meni bilo sumnjivo taj FX 6110 koji inace ne postoji...

Mozda hw monitor laze za temperature ali za tih 5000 rpm kulera sigurno ne laze :D

kad sam uzeo fx a stari HW mi je pokazivao neke nebulozne temperature....RPM nisam pratio

Evo skinuo sam novi hw i evo slika prvo kada je skoro sve ugaseno cpuid idle.jpg a ovo je bukvalno posle 2 minuta igre cpuid load.jpg. Ovde nesto debelo nije u redu i maticna se dosta greje znaci za dva minuta je otisla temp sa 46 na 60 stepeni? Kad pipnem hladnjak procesora on je hladan ali je zato avaj deo na maticnoj ispod procesora (ne znam sta je to) vreo. A cim otvorim stranicu kucista procesor fan na procesoru se smiri? Mislim OK mozda je losa provetrenost mada je ovo kuciste otvoreno i pozadi i sa strane i gore, ali ne moguce je da posle 2 minuta igre on ovako poludi ili gresim. Sto se voltaze tice nista ja nisam dirao ovo mu je default. Da a sad videh da se i graficka ugrejala za kratko vreme.

Poslednja izmena:
ma moguce je, posto ti nije lepo provetreno kuciste ono akumulira toplotu, odnosno, vise proizvodi toplotu nego sto ventilator uspe da izbaci topao vazduh napolje.

Dobar protok vazduha je itekako vazan, jer ovo su velike temperature za 2 min igre, sta ce biti kad napolju bude +40C? :D

Pa OK mada mi je i dalje to nelogicno. Nego ako je u pitanju provetrenost kucista da li uopste da uzimam cooler za procesor ili samo da dodam 1 ili 2 ventilatora na kucistu. Mislim posto necu da klokujem procesor da li ima potrebe uopste da stavljam novi kuler? A da yaboravih da kayem, restartovao sam komp i usao u bios i tamo mi je digao temp procesora na 60 stepeni i fan je radio na 4000+ rpm, kad sam usao u sistem spustila se temp na 52 i fan se smanjio.

Poslednja izmena:
Ako mene pitas odna oba,
Promenom kulera procesora ohladices njega, dodavanjem ventilatora u kucistu rashladices sve ostalo.

Procesorski kuler skida toplotu sa procesora i predaje je gde? u kuciste, e a ventilatori kucista tu toplotu izbacuju napolje, zajedno sa toplotom graficke itd, nadam se da me razumes

A buka ce ti biti neuporedivo manja,

Da tako sam i mislio, samo moram da nadjem dobar tutorial za skidanje kulera da ne zeznem nesto :d

Hladan ti kuler na 60 stepeni? pa onda ne lezi dobro na procesoru.
Skini kuler promeni pastu (kupi neku kvalitetniju) pogledaj leziste na kuleru mozda nije ravno.
To sto ti se greje ostatak ploce to je od njega 100 stepeni nema kuda da ode vec se prenosi na plocu.

Poslednja izmena:
Moram da se nadovezem na ceo thred, prvo ploca nivelise broj pbrtaja prema temperaturi sonde u soketu i to pratimo, teza da ne lezi kuler kako treba stoji ali sa druge strane ,zasto se kuler ne cuje kad je stranica otvorena(iz iskustva znam da kad nesto ne legne kako treba greje se u oba slucaja, u jednom vise u drugom manje ali razlika nije velika i disperzija toplote se ne vrsi preko sokketa na plocu i ploce u vazduh, vec dolazi do pregrevanja cpu-a(najcesce)). Meni ovo lici na problem sa PD om uopste, a svodi se na cinjenicu da mnogo greje soket na nekim plocama....mozda bi mogao neko da se nadoveze sa istim setom.

Sad nesto ponovo gledam ove slike koje sam postavio, prema CPUID HW temperatura procesora je bila 50 stepeni max a u trenutku kad sam napravio sliku 35 stepeni,a temperatura ploce 55 stepeni ili ja ne tumacim ovo lepo? Sto se tice kulera dzabe ga gledam kad ne znam kako treba da stoji mislim meni deluje da OK stoji ali... Jedino mogu da zovem servis da ga oni pogledaju ako ima osnova za to...

@stilgar: moyda je pitanje glupo ali sta je PD?

Zaboravih da pitam a niko i nije komentarisao, da li je normalan napon za procesor od 1.32-1.4 koliko mi CPU-Z pokazuje? Naravno ne klokovan ovo bi trebalo da su default vrednosti, posto vidim da je neko stavio post par strana ranije sa naponom od 0.92...

Zaboravih da pitam a niko i nije komentarisao, da li je normalan napon za procesor od 1.32-1.4 koliko mi CPU-Z pokazuje? Naravno ne klokovan ovo bi trebalo da su default vrednosti, posto vidim da je neko stavio post par strana ranije sa naponom od 0.92...

Isti raspon napona je bio i kod mene. Sada je na 1.332V na 4GHz konstantno

Probaj i ti isto, stavi napion procesora u BIOS-u na 1.325V, mnozilac na 20x, iskljuci turbo pa vidi kakve ce biti temperature.

1332vmoze da bude stabilna voltaza ili u isto vreme i ne, u pitanju je o.c i bez baterije tresa neces znate jeste li ili nije.

Zato sam i napisao da proba, ali, covek ne ume da skine kuler sa procesora tako da.... :wall:

Vidim da cu morati da ga ga nosim u servis pa nek vide sta mu je, ako je sve ok onda cu da mu stavim neki aftermarket cooler i to je to, ne vredi da sam bijem glavu sto rece slash :) :wall:

Koliko sam video na onoj slici bio je max napon na 1.44v ? A temp 50c
Ako je tako budi presrecan

Ma nije problem u temperaturi procesora vec u tome sto mu kuler radi na 100% pa me izludjuje. Jedino da mu nekako smanjim brzinu i da pratim temperaturu, mada ne znam da li je to pametno. I ploca se ugreje na 60-65 stepeni ali ni to nije alarmantno. Bar se nadam :)

Imam ga ja i uspeo sam da ga clockujem na 4 ghz sada a u hladnijim periodima i do 4.1 ili 4.2 sve to sa TX3 coolerom interesuje me dali bi nesto znacilo da zamenim cooler sa CoolerMaster212.
Dali neko ima iskustvo sa kombinacijo CM 212 i FX6300?
Cisto da znam da ne kupujem i da na kraju se ispostavi da dobijem stotinak megaherca vise.

Imam ja tu kombinaciju ali nemam plocu za klokovanje i drzim ga na 4GHz simbolicno, :D temperature su ok, jezgro nije preslo 40C a socket 50C pod linx-om (10 krugova sa 2GB RAM-a).

Kad dojde bolja ploca, ocekujem oko 4.5GHz sa tim kulerom.

ma jok, nije tolika razlika da bi se cimao

Ma ima da ga klokujemo na 4.7 Ghz ako je lep primerak :) Inace 4.7 Ghz im je sweet spot za igre. Tada su u jaci u proseku i od 8320 na 4.5Ghz u igrama. To mislim na cpu klok, ne sa zategnutom memorijom i NB/HT

Pre par dana sam uzeo kuler za kuciste 12-icu, i stavim da duva unutra. Postavio sam ga sa strane i isao je direktno u procesor, znaci ne da se vent na procesoru smirio nego je poludeo na preko rpm 6000 i kada nista ne radi, probao sam da ga stavim na vrh kucista ali ista prica, jedino ga nisam stavljao sa prednje strane jer ne znam kako se skida prednja strana kucista, probao sam na netu da nadjem ali nista :wall: Nego mislim da sam ranije napisao, meni je cudno sto se on aktivira i krene da se dere i kad udjem u bios, mozacu neki aftermarket kuler da mu stavim koji ste predlozili samo ne znam da li ce ovi u servisu da stave kako treba posto ne mogu sam, da ne za...bu i njega pa ponovo da imam probleme :d

Kako da redukujem fan speed na ovom procesoru? Smanjio sam ga preko speedfan na 2600 rpm posto inace i pod nikakvim opterecenjem radi na oko 5500 rpm i buka je izludjujuca... Vidim da se tu predlaze otvaranje stranice kucista itd, a ja se plasim da ako ovako preko speedfana ostavim pri ovoj brzini procesor ce se pregrejati tokom igranja igara.

Vrh Dno