Šta je novo?

AMD Demos 45nm Native Quad-Core Processors for Server, Desktop!

AT je citirao AMD koji kaze da SpeCPU na Visti 64 izaziva problem - sto je dovoljno cest slucaj.
Pobogu! Ko pravi servere (Spec je serverski bech) na Visti 64?!!?
Meni je krivo sto su onoliko najavljivali, Nedja se drao na sva vrata kako ce nesto da bude od K10.... i jos uvek nista ne videsmo posebno pa cak ni pomena vredno ;)
daj molim te, mojne da preterujes! Kad sam se ja drao??? ovo drugo necu ni da komentarisem! K10 jednostavno razbija Kentsfielda u FPU-u i svim mem BW zahtevnim scenarijima! 2.5 GHz K10 je brzi od 3.0 GHz Kentsfielda u tim situacijama....

Ako poredimo K10 vs Core 2, svaka od ovih arhitektura ima svoje prednosti.
Na primer, sirova FPU snaga je otprilike jednaka kod oba, sirova ALU snaga takodje, branch prediktor je bolji kod Core 2, a kod K10 je opet bolji nego kod K8, mada ne mnogo. Memorijski protok je daleko bolji kod K10, a kolicina raspolozivog brzog kesa za single thread operacije je veca kod Core 2, agresivan prefetch kod Core2 daje dobre rezultate kod verzija procesora sa mnogo L2 kesa i anulira potrebu za IMC-om.
Pri linearnom pristupu memoriji K10 ima dosta manje vreme pristupa od K8, ali nesto vece nego Core2 sa 4MB L2 po jezgru, dok je random pristup najbolji kod K8, zbog takta IMC-a na brzini procesora. Bandwidth je ubedljivo najbolji na K10, narocito u un-ganged modu. Ovo govori da je K10 predvidjen za multithread opterecenja i vektorizovane algoritamske strukture koje su "gladne" memorijskog protoka. Sa povecanjem threadova, naravno, povecava se i efikasnost. U nekim stvarima Phenom je skalirao gotovo linearno sa povecanjem threadova i povecanjem frekvencije.
SSE optimizovani scenariji daju veoma dobre rezultate na Phenomu, sto se i ocekivalo.
Pitanje je samo izbora softvera za testiranje ovog procesora.
Dual core varijanta bi mogla mozda da ima vise L2 kesha, a Phenom uopste kao procesor bi mogao bolje da se overklokuje i to mu je najveca mana. Valjano podesen BIOS donosi odlicne rezultate na Phenomu!
Alfaunits je napisao(la):
AT je citirao AMD koji kaze da SpeCPU na Visti 64 izaziva problem - sto je dovoljno cest slucaj.
Meni je krivo sto su onoliko najavljivali, Nedja se drao na sva vrata kako ce nesto da bude od K10.... i jos uvek nista ne videsmo posebno pa cak ni pomena vredno
A sta si ti ocekivao? Jel si uopste testirao ovaj procesor ili tako nabadas napamet i prepricavas isqustva renomiranih IT "strucnjaka" ?

Poslednja izmena:
Iskren da budem ni AMD ni Intel ni sam BOG me nece naterati da se oblachim neudobno.....to je moj izbor ;) i samo moj :)
A ovo za nametljivost mi nije jasno?

Iskazivanje individualnosti je lepa osobina, ali se individualnost ne iskazuje samo vizuelnim odudaranjem iz okoline u kojoj se trenutno covek nalazi, a jos manje se dokazuje garderobom koju nosis ili odbijas da nosis. Iskazuje se pre svega znanjem i ponasanjem. Ako te zanima moje misljenje, i ja licno volim da se oblacim lezerno i mrzim odela i ustogljenost, ali ovakva situacija ipak zahteva odgovarajucu garderobu jer si tamo sluzbeno, a ne privatno.

Sto se tice nametljivosti, ja sam izneo svoj licni utisak koji na mene ostavlja fotografija.

Znaci usao si coveku u krilo i pokusavas da mu otmes wafer dok on nesto prica, a pritom si obucen krajnje neobavezno kao da si raznosac pica koji je slucajno usao sa ulice :D

Uzgred, cak i da si ne znam kako dobar sa tim covekom privatno, osnovni red nalaze da mu ne smetas da radi ono zbog cega je tu. Ako si vec hteo fotografiju sa waferom, mogao si ga zamoliti da ti ga da na 5 minuta kad se prezentacija zavrsi pa da te tvoj fotograf slika kako ga ti sam drzis na bini, sto bi proizvelo i efektniju i zanimljiviju fotografiju. Ova je barem po mom misljenju skroz isforsirana (tacnije tvoje prisustvo na njoj) i to se vidi iz aviona.

Ako tebi ne deluje nametljivo onda sam ja ili drugacije vaspitavan, ili mi je vreme za penziju... (glasom deke Simpsona) "I don't like the look of those teenagers!"

U svakom slucaju shvati ovo kao konstruktivnu kritiku ili ignorisi po zelji.

Mislis Longhorn = Server 2008. ?

Za PSHUFB je i jedno i drugo 1 -- pa jel 128-bit super shuffle engine ili nije? :D

Prenose se preko stack-a oduvek osim FP vrednosti koje se prenose preko FPU stack-a. Otkad je SIMD-a, to nije optimalno resenje za prenos FP vrednosti.

Na primer, funkcija float somefunc(float val) koja interno koristi SIMD registre da izracuna nesto poziva se tako sto caller uradi FLD a funkcija uradi FSTP [mem] pa MOVSS reg, [mem] da prebaci u SSE registar pa onda racuna sta treba, pa MOVSS [mem], reg pa onda FLD [mem] da bi vratila vrednost u st(0). Znaci ona i dalje implicitno koristi FPU cak iako je sam kod funkcije ceo uradjen u SSE. 64-bitni ABI i calling convention malo popravljaju to, ali je i dalje daleko od optimalnog.

Iako ovo deluje mozda kao off-topic, hteo sam da pojasnim zasto FPU jos uvek ima uticaja cak i na aplikacije koje koriste SIMD u 32-bitnom modu.

Ispravna Calling Konvencija je takva da se prva cetiri float Parametra trpaju u registre XMM0 - XMM3. Ostali parametri idu na stack.
Koriscene Stack'a nije neophodno naravno u zavisnosti kolicine parametera koji se predaju.

Ispravna Calling Konvencija je takva da se prva cetiri float Parametra trpaju u registre XMM0 - XMM3. Ostali parametri idu na stack.
Koriscene Stack'a nije neophodno naravno u zavisnosti kolicine parametera koji se predaju.

opet ovi teroristi sa njihovim kodovanim srpsko-masinskim jezikom :D ovo ni cija ne mere provaliti :d
:wave:

Iskazivanje individualnosti je lepa osobina, ali se individualnost ne iskazuje samo vizuelnim odudaranjem iz okoline u kojoj se trenutno covek nalazi, a jos manje se dokazuje garderobom koju nosis ili odbijas da nosis. Iskazuje se pre svega znanjem i ponasanjem. Ako te zanima moje misljenje, i ja licno volim da se oblacim lezerno i mrzim odela i ustogljenost, ali ovakva situacija ipak zahteva odgovarajucu garderobu jer si tamo sluzbeno, a ne privatno.
Sto se tice nametljivosti, ja sam izneo svoj licni utisak koji na mene ostavlja fotografija.
Znaci usao si coveku u krilo i pokusavas da mu otmes wafer dok on nesto prica, a pritom si obucen krajnje neobavezno kao da si raznosac pica koji je slucajno usao sa ulice :D
Uzgred, cak i da si ne znam kako dobar sa tim covekom privatno, osnovni red nalaze da mu ne smetas da radi ono zbog cega je tu. Ako si vec hteo fotografiju sa waferom, mogao si ga zamoliti da ti ga da na 5 minuta kad se prezentacija zavrsi pa da te tvoj fotograf slika kako ga ti sam drzis na bini, sto bi proizvelo i efektniju i zanimljiviju fotografiju. Ova je barem po mom misljenju skroz isforsirana (tacnije tvoje prisustvo na njoj) i to se vidi iz aviona.
Ako tebi ne deluje nametljivo onda sam ja ili drugacije vaspitavan, ili mi je vreme za penziju... (glasom deke Simpsona) "I don't like the look of those teenagers!"
U svakom slucaju shvati ovo kao konstruktivnu kritiku ili ignorisi po zelji.
Eto kako slike mogu da iskrive pricu. S obzirom da sam bio svedok, znam da je istina malo drugacija. Animan je krenuo da se slika sa vaferom i gospodjom, a stariji gospodin je taj koji se ugurao i nametnuo. Slazem se da je on tu mnogo bitnija faca, ali sto se tice konkretno ovog trenutka, on je visak.
Sto se tice oblacenja, Animan je tamo isao kao novinar. Secam se samo jednog novinara u odelu u press centru, a taj lik u odelu je imao CRVENU CIROKI frizuru. Svi ostali novinari su bili lezerno obuceni, a Animan je tu jos bio i medju elegantnijima. Jedino sto je ruzno na ovoj slici je Animanova pederusa :D

Eto kako slike mogu da iskrive pricu. S obzirom da sam bio svedok, znam da je istina malo drugacija. Animan je krenuo da se slika sa vaferom i gospodjom, a stariji gospodin je taj koji se ugurao i nametnuo. Slazem se da je on tu mnogo bitnija faca, ali sto se tice konkretno ovog trenutka, on je visak.
Sto se tice oblacenja, Animan je tamo isao kao novinar. Secam se samo jednog novinara u odelu u press centru, a taj lik u odelu je imao CRVENU CIROKI frizuru. Svi ostali novinari su bili lezerno obuceni, a Animan je tu jos bio i medju elegantnijima. Jedino sto je ruzno na ovoj slici je Animanova pederusa :D

LOL! :d Znaci, leva Animanova ruka je bila ipak na tetinom dupencetu! :d Matori se kao bitnija faca uvalio izmedju! :smoke:

Mislim, Panto, zamerka ti nije na mestu! ;)
Pederusha nije slucajno tu - taman da pokrije erekciju, da li zbog tete ili zbog wafera ! :d :smoke: ;)

Poslednja izmena:
Zagledajte malo bolje fotografiju deluje kao da mu je ruka na guzi onog gospodina:d nekako je mnogo uz njega:d

Ne pratis na casu, nekoliko postova nize sam to vec rekao! :d

Ne pratis na casu, nekoliko postova nize sam to vec rekao! :d

Ajde ljudi vracajmo se na temu stvarno, vec sam objasnio da imam dva lakta na toj ruci :)

Nedjo je napisao(la):
Mislim stvarnooo decko u opste nema stila :D

Ok, ok, nisam stilista to smo utvrdili, vishe sam tehnichar :D
:wave:

Panta je napisao(la):
Secam se samo jednog novinara u odelu u press centru, a taj lik u odelu je imao CRVENU CIROKI frizuru
hahahha tog lika se stvarno svi secaju...ali nema veze on je bio "pristojno" obuchen a ja ne :)
c c c ona frizura teshko da moze da se zaboravi...:S:

drfedja je napisao(la):
Pederusha nije slucajno tu - taman da pokrije erekciju, da li zbog tete ili zbog wafera !
Iskren da budem, i jedani druga opcija mi vishe odgovara dok god me ne prozivate da sam se "zblizio" sa chikom :)

@ audiofreak

Istripovao si se i to je chinjenica, chovek si od krvi i mesa pa je i logichno da greshish (ovog puta debelo) u pretpostavkama...ja se po obichaju necu naljutiti :) ali kako ti kazesh: Zadrzavam pravo da se po potrebi naljutim :)

hahahha tog lika se stvarno svi secaju...ali nema veze on je bio "pristojno" obuchen a ja ne :)
c c c ona frizura teshko da moze da se zaboravi...:S:

Skineru, ko ti daje za pravo da prozivaš punkere???:p
:d:D:d
Pozdrav. :wave:

To je za 64-bitni mod, ja sam pricao o 32-bitnim aplikacijama i njihovom "prokletstvu".

Animan je krenuo da se slika sa vaferom i gospodjom

A jel ga neko zvao da izadje da se slika? Ako nije, onda je to utrpavanje.

Istripovao si se i to je chinjenica, chovek si od krvi i mesa pa je i logichno da greshish (ovog puta debelo) u pretpostavkama...ja se po obichaju necu naljutiti :) ali kako ti kazesh: Zadrzavam pravo da se po potrebi naljutim :)

Neko se uci na kritikama, neko ih dozivljava licno i ljuti se. Izbor je tvoj.

audiofreak je napisao(la):
A jel ga neko zvao da izadje da se slika? Ako nije, onda je to utrpavanje.
Saša Marinković iz AMD/ATI-a je osoba koju sam uljudno i lepo zamolio da se slikam sa waferom, i on mi je i omogućio to. Ostatak priče je več ispričan...pa sad imaš prilike i da upotpuniš sliku. Normalna stvar je da me niko neće pozvati da se slikam sa waferom...ja sam novinar ne član AMD/ATI korporacije. To što sam ja za potrebe svog ličnog zadovoljstva i ekskluzive za čitaoce svog časopisa, zamolio ljude iz AMD/ATI-a je neka druga priča...Primetio sam da ti pojam "utrpavanje" nije bash najasniji. Jedni ko se utrapo u celu prichu oko drzanja wafera i sudu o tome shta se zapravo desilo na AMD 45nm dogadjaju si ti :). Nit si bio tamo, nit me dovoljno dobro poznajesh, jednostavno "lupetash" ko maksim po diviziji...

audiofreak je napisao(la):
Neko se uci na kritikama, neko ih dozivljava licno i ljuti se. Izbor je tvoj.
a neko u svojoj glavi zna da napravi projekciju nechega shto se nikada nije desilo i da pravi činjenična stanja sa nedovoljno dokaza. No dobro :) simpatično je gledati i posmatrati tog nekog kako pravi projekcije :)
A sad i ozbiljno:
Nisam ljut ni najmanje (nemam zashto :)) samo mi nije jasno (a to sam ti vec rekao XY puta, i nisi dao odgovor nikada) ko ti daje za pravo da sudish o stvarima koje ne znash dovoljno dobro ili o dogadjajima na kojim nisi prisustvovao? Pricham u globalu o tome ;) Tvoj sud nije bozji (da se tako izrazim).

ko ti daje za pravo da sudish o stvarima koje ne znash dovoljno dobro ili o dogadjajima na kojim nisi prisustvovao? Pricham u globalu o tome ;) Tvoj sud nije bozji (da se tako izrazim).

Ne sudim ja nista, vec samo kazem kakav utisak ta fotografija ostavlja na mene. O ukusima ne vredi raspravljati.

A ovo je, cini mi se, tema i 45 nm AMD procesorima a ne o animaN-ovoj slici :trust:

Vrh Dno