Šta je novo?

AMD Black series OC limits!

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
1.Phenom 9850+BE
2.http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=427469
3.
clip6vk5.jpg

Ps-morao sam da stanem na 3G jer mi je slabo napajanje za jurisanje na veci OC :(

Poslednja izmena:
Taj Phenom 9850+BE moze jos puno vise cak ima rezultata do 4600 klokovan na 3.4GHz i ja sam u planu da ga kupim jer se pokazao mnogo bolje nego ovi x2 windsor
ako budes kupovo napajanje predlazem cooler master m700 modular ekstra napajanje ja imam m520 odlicno radi uopste nema vecih padova napona

evo ti moj skor iskljucivo radi poredjenja iako moj nije black klok 3.06GHz
5018cpu.jpg

Poslednja izmena:
@najj-znam da moze mnogo vise jer sam do 3G na am2 ploci uz update biosa samo uz dizanje mnozioca i nesto malo napona dosao bez problema do 3G.Na AM2+ ploci se jos lakse klokuje,ali svakako mi treba jace napajanje jer ovako kad krenem da testiram sa primom95 napajanje krene da zavija:D,a racunanjem potrosnje sam i video zasto:D(vuce celih 557w kad se ukljuci prime,ali pri normalnom radu ,igranju i sl gde ne vuce vise od 85% cpu-a radi sacsvim stabilno i na nekih 520w)tako da cu nastavak OC-a uraditi tek po uzimanju novog napajanja,pre toga nis jer ne zeilm da mi ovo crkne zbog mucenja:D

a sto se tice razlike u odnosu na x2 imao sam 5000+be koji je kao radio na 3.2 ali je pravio probleme i njegov skor je na 3.2 bio 2255,a pritom nije radio ni izbliza dobro kao ovaj fenom

Poslednja izmena:
Problem sa zujanjem napajanja imam i ja, a nakon toga sistem zabode. Ipak, na 3.3 Ghz sa 2 godine starim 550W LC Power uspeva da odradi vecinu benchmarka bez problema

Moze cak i 3400 Mhz. Sa 2 jezgra radi prime95 blend koliko hoces.

Prilozi

• 3dmarkcpu-phenom3300.JPG
    3dmarkcpu-phenom3300.JPG
    22.2 KB · Pregleda: 81
  • phenom9950_oc.JPG
    phenom9950_oc.JPG
    49.2 KB · Pregleda: 95
  • cpuz-3400.JPG
    cpuz-3400.JPG
    49.2 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
Meni se komp jednostavno iskljuci nakon nekih sat vremena prime 95mt na blend,ali cim otkacim drugi hdd sve radi ok(a napajanje je staro malo jace od godinu dana ali radi 24/7)nit zuji nit se gasi,a van prime95a sve radi extra jer nikad nista ne zabija komp toliko koliko prime:D,kao sto rekoh malo je problem i do ploce jer ipak na njoj treba malo veci napon da bi se OC nego na am2+ plocama sto dodatno opterecuje napajanje)

A inace i meni orthos sa 2 jezgra radi extra ali prime95 multi koji opterecuje sva 4 jezgra u odnosu na ortos koji opterecuje samo 2 pravi problem pri testiranju jer srce napajanje:(

Poslednja izmena:
Nije to neki problem skupis lepo 100 evrica i kupis cooler master m620 mozda cak i m520 i nikad ti se nece komp kasiti mozes klokovati koliko hoces

ja imam ovo m520 napajanje extra dobro radi

Koliko je jaka grana 12v na tom vasem napajanju kod mene je 3x19 ampera

Poslednja izmena:
Nije to neki problem skupis lepo 100 evrica i kupis cooler master m620 mozda cak i m520 i nikad ti se nece komp kasiti mozes klokovati koliko hoces

ja imam ovo m520 napajanje extra dobro radi

On se ni ovako ne gasi ali ne smem da OC preko 3G, gasi se samo kad ga mucim primeom95 koji drnda sva 4 jezgra(s verzijama koja drndaju samo 2 nemam tih problema).Inace enkodovanje,igre,... sve radi ko sat:D
A to sto ti spominjes od 620w ce mi biti mlao posto planiram neku 8800gt ili tako nesto racunao sam na TT-ovom sajtu,trebace mi napajanje od min 650w jer kad se sve sabere dobijam racunicu od nekih 642w takod acu da vidim da skupim 100e i da uzmem neko 700/750w napajanje

PS-poceli smo zbog mog napajanja da bezimo od teme;)
uglavnom komp radi extra 24/7 na pomenutim podesavanjima(a za dalje ce biti uzeto novo napajanej kad se skupi djunta pa cemo videti kolike ce OC mogucnosti biti tada):D

Poslednja izmena:
1. 5000+ BE
2.http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=427622
3.
clip3wg2.jpg

Inace ,racunar mi je malopre lepo bootovao sa CPU-om na 3410MHz uz 1.5V(vdrop u loadu 1.47V) ali nema govora o stabilnosti.Mozda bi se to moglo stabilizovati na nekoj ploci koja nema ovako izrazen Vdrop ali i to je pitanje.:)
Za svaki dan ga vozim otprilike kao sto stoji u "moja masina" sa taktom do 3200MHz.

Poslednja izmena:
Te racunice po raznim sajtovima su vecinom preterane pa meni su zaracunali 486w a sve radilo na napajanje od 450w e sad kako je moglo raditi i to u kloku i grafike i procesora i nikad se nije gasio komp

ajde da se drzimo teme pls, bilo bi jako lepo da svi ovde okace black edition-e i lepo znamo ko, sta i koliko i naravno kako :)

hvala
pozz

Poslednja izmena:
Un-ganged je brzi u vecini situacija. Slab ti je CPU skor zbog usrane Viste.

Poslednja izmena:
Neznam ljudi sta trazite na visti skor ce vam biti dosta manji

@najj-znam da moze mnogo vise jer sam do 3G na am2 ploci uz update biosa samo uz dizanje mnozioca i nesto malo napona dosao bez problema do 3G.Na AM2+ ploci se jos lakse klokuje,ali svakako mi treba jace napajanje jer ovako kad krenem da testiram sa primom95 napajanje krene da zavija:D,a racunanjem potrosnje sam i video zasto:D(vuce celih 557w kad se ukljuci prime,ali pri normalnom radu ,igranju i sl gde ne vuce vise od 85% cpu-a radi sacsvim stabilno i na nekih 520w)tako da cu nastavak OC-a uraditi tek po uzimanju novog napajanja,pre toga nis jer ne zeilm da mi ovo crkne zbog mucenja:D

a sto se tice razlike u odnosu na x2 imao sam 5000+be koji je kao radio na 3.2 ali je pravio probleme i njegov skor je na 3.2 bio 2255,a pritom nije radio ni izbliza dobro kao ovaj fenom

Pretera ga malo, pa koliko vuce QX9650 pod DI/LN2 na 5+ Ghz? Ne valja ti racunica :)

:wave:

I ja kazem isto taj procesor ne trosi toliko znaci on u defaults trosi 125w u overclocku nebi trebao da predje 140 pa do 150w nikako vise

Un-ganged je brzi u vecini situacija. Slab ti je CPU skor zbog usrane Viste.

Probao sam oba moda i Ganged je uvek bio brzi za min 20p u 3dmarku a i u testovima u everestu...

Neznam ljudi sta trazite na visti skor ce vam biti dosta manji

*** zaostavstina,jos nisam reinstalirao sistem od kako sam uzo ovaj CPU,nije se imalo vremena:(,ali na visti je sve osetno sporije a ne samo manji skorovi...

I ja kazem isto taj procesor ne trosi toliko znaci on u defaults trosi 125w u overclocku nebi trebao da predje 140 pa do 150w nikako vise

Prema TTovom sajtu na kom sam racunao potrosnju pri 3G @1.35V potrosnja mu je navodno 190W.

Do racunice od 557w sam dosao setujuci SYSTEM LOAD na 100% jer ga toliko drnda prime95mt,kad je na recomanded 90% system loada i takodje ukljucujuci aging opciju na 30% jer toliko je kao kad psu radi 24/7 (sto je moje radilo) dodje se do racunice od 521W.
kad se iskljuci agening faktor (tj kad su zavojnice i kondenzatori nnovi tj napajanje novo onda treba oko 441w),znaci navodno zbog godinu ipo dana 24/7 rada napajanje je oslabilo za nekih po njima neverovatnih 80w.Naravno to je nemoguce ali sledece je primetno :kad iskljucim 1 hdd prilikom prime95mt(koji opterecuje sva 4 jezgra) testova komp se ne gasi i napaajanje ne zuji,kad prikljucim taj hdd nazad i krenem da testiram napajanje odma krene da zuji i tako radi do 45min i samo ugasi komp.Pri normalnom radu,igranju cod4-a,enkodovanju i konvertovanju videa i muzike ,2dmark testova,orthos i prime testova(koji opterecuju samo 2 jezgra) sve radi normalo i komp se ne gasi.

Tako da cak iako je losa racunica na tom sajtu napajanje je def problem,jer ne bi bilo promene kad bi cupao drugi hdd nego bi se i tada i pri testiranju komp gasio i napajanje zujalo(sto se ne desava,vec je to problem samo kad pokrenem prime 95mt koji opterecuje sva4 jezgra)...Pa vi sad sami zakljucite sta bibmogao biti problem,ako mislite da je nesto drugo....

Poslednja izmena:
Probao sam oba moda i Ganged je uvek bio brzi za min 20p u 3dmarku a i u testovima u everestu...
Jeste u single thread testovima i sintetici koja je single threaded. Probaj WinRAR pa ces videti da je brzi u unganged mnogo vise nego sto je u nekim testovima brzi u ganged.

*** zaostavstina,jos nisam reinstalirao sistem od kako sam uzo ovaj CPU,nije se imalo vremena:(,ali na visti je sve osetno sporije a ne samo manji skorovi...
Vista je leshina najgora! :d Probaj da iskljucis Aero, bice ti malo brze.

Prema TTovom sajtu na kom sam racunao potrosnju pri 3G @1.35V potrosnja mu je navodno 190W.
Tesko da prelazi 173W na tom taktu ako je 9950 BE u termalnoj envelopi <140W. Sa kvadratom porasta napona, pomnozenim sa povecanjem takta disipacija ne prelazi 173W, a verovatno je manja i od 155W.

Naravno ta ti treba jace napajanje ili dva slabija jedno napaja grafiku drugo sve ostalo

Pri normalnom radu,igranju cod4-a,enkodovanju i konvertovanju videa i muzike ,2dmark testova,orthos i prime testova(koji opterecuju samo 2 jezgra) sve radi normalo i komp se ne gasi.

Tako da cak iako je losa racunica na tom sajtu napajanje je def problem,jer ne bi bilo promene kad bi cupao drugi hdd nego bi se i tada i pri testiranju komp gasio i napajanje zujalo(sto se ne desava,vec je to problem samo kad pokrenem prime 95mt koji opterecuje sva4 jezgra)...Pa vi sad sami zakljucite sta bibmogao biti problem,ako mislite da je nesto drugo....
Problem je sto Prime95 Mt opterecuje u potpunosti sva jezgra, pa disipacija raste do maksimuma, a samim tim i zagrevanje. Procesorska jezgra imaju odredjenu toleranciju na temperaturu i ona se smanjuje sa povecanjem takta. Povecanjem napona dobijas na brzini tranzistora, ali povecavas i zagrevanje, pa samim tim brzo udaras u limite koji su postavljeni od strane VRM jedinice na ploci, napajanja ili samog procesora. Kada iskljucis dva jezgra, phenom se lepo klokuje na 3.4 - 3.5 ghz na 1.5 - 1.55 v naponu i pri tome prolazi bilo koji stability test, ali se i manje zagreva, za jedno 10 stepeni. Sasvim je logicno da ce sa 4 threada na 4 jezgra pre da pukne nego na 2.

Moje je misljenje da taj procesor moze ici i na 3.6GHz sa vodenim hladjenjem.

Za svaki dan tesko. Moze na 3.1-3.4 svakako, mozda na 3.5 sa vodenim. Za vece taktove od toga moracemo da sacekamo 45nm.

@D-Devil

Kako tebi izdrzava ta ploca 190w? nista tu meni nije jasno, svugde po netu vidjam da ljudi imaju zestoke probleme sa serijom 5 i 6 kada se OverClockuje quad... A btw, ja bi ti preporucio da uzmes Chieftec 750w mod (oko 7000 din), jer je meni radilo sa dve GTX260 i OverClockovanim procesorom i memorijom :D, a svaki dan radi sa dve OC 9600gt, OC mem ...

Nego aj sad ovo, koji je max multiplier na 6400+ Blacku editionu? i nikako mi ne ide da ga stabilizujem preko 3.3ghz... Jel ima neko neki predlog?

Poslednja izmena:
Jeste u single thread testovima i sintetici koja je single threaded. Probaj WinRAR pa ces videti da je brzi u unganged mnogo vise nego sto je u nekim testovima brzi u ganged.

Vista je leshina najgora! :d Probaj da iskljucis Aero, bice ti malo brze.

Tesko da prelazi 173W na tom taktu ako je 9950 BE u termalnoj envelopi <140W. Sa kvadratom porasta napona, pomnozenim sa povecanjem takta disipacija ne prelazi 173W, a verovatno je manja i od 155W.

Mozda si u pravu ali 9950 je 140w koliko ja znam na defaultu:S,sto se tice viste uskoro ce da leti iz kompa samo da nadjem vremena,sto se tice ganged/unganged ne znam meni je i dalje brzi cak i u winraru ganged mode mozda jer je memorija uparena ili jednostavno zbog am2 ploce:S

Problem je sto Prime95 Mt opterecuje u potpunosti sva jezgra, pa disipacija raste do maksimuma, a samim tim i zagrevanje. Procesorska jezgra imaju odredjenu toleranciju na temperaturu i ona se smanjuje sa povecanjem takta. Povecanjem napona dobijas na brzini tranzistora, ali povecavas i zagrevanje, pa samim tim brzo udaras u limite koji su postavljeni od strane VRM jedinice na ploci, napajanja ili samog procesora. Kada iskljucis dva jezgra, phenom se lepo klokuje na 3.4 - 3.5 ghz na 1.5 - 1.55 v naponu i pri tome prolazi bilo koji stability test, ali se i manje zagreva, za jedno 10 stepeni. Sasvim je logicno da ce sa 4 threada na 4 jezgra pre da pukne nego na 2.

Klokovanjem mi je tamp skocila za 4-5'c znaci ne prelazi 52' pri igranju ili testiranju procesora samo na 2 jezgra,takoda def udaram limit psua jer je ono problem...
(pitanje je samo posto na am2+ plocama ne treba ovoliko da se dize napon pri OCu da li je bolje uzeti plocu(jer bi bila manaj protrosnja) ili napajanje,jer za oba bi mi vec trebalo malo vise vremena da skupim)

Moje je misljenje da taj procesor moze ici i na 3.6GHz sa vodenim hladjenjem.

Apsolutno si upravu,sa vodenim moze na 3.6G za svajki dan,imas gomilu primera na netu ,cak moze 3,4G na vazduhu ali na 790 gipsetu(ima test sam nasao gde su ga na vazduhu na nekoj foxconnovoj ploci digli bez problema na 3.4g na vazduhu sve stabilno ali morala je da se ukljuci neka opcija aac ili acc tako nesto,pogotovo sto na am2+ 790 cipsetu za oc do 3g ne treba dizati napon a na ovoj mojoj sam ja morao sa 1.25 na 1.35v

@D-Devil

Kako tebi izdrzava ta ploca 190w? nista tu meni nije jasno, svugde po netu vidjam da ljudi imaju zestoke probleme sa serijom 5 i 6 kada se OverClockuje quad... A btw, ja bi ti preporucio da uzmes Chieftec 750w mod (oko 7000 din), jer je meni radilo sa dve GTX260 i OverClockovanim procesorom i memorijom :D, a svaki dan radi sa dve OC 9600gt, OC mem ...

Nego aj sad ovo, koji je max multiplier na 6400+ Blacku editionu? i nikako mi ne ide da ga stabilizujem preko 3.3ghz... Jel ima neko neki predlog?

Ja nisam cuo da ljudi imaju probleme,cak sta vise imas pun net a pogotovo vip.asus.com sajt gde su ljudi na ovoj ploci u XP-u ostvarivali 3.2G,vistra je malo problem pa se tesko prelazi 2.8,2.9g(ne znam zasto ali puno ljudi se buni da od prelaska na vistu ne mzoe da ostvari OC kao na xpu:S-i to ne samo sovim cpuom,ko da vista x64 ima problem sa cpuom kad radi na preko 3g) ali eto ja i jos par ljudi smo uspeli i radi na 3g ako oces slikacu ti ako ne verujes onome sto sam postavio.Sto se tice kako izdrzava ne zanm jer ako ne podrzava 9950 od 140w kako onda radi sa 9850OC na 3g i 190w nemam pojma:S,ali meni ne treba veci napon od 1.35,a neki ljudi su stavljali i 1.4v sto povecavva postrosnju na nekih 204w

Poslednja izmena:
Za svaki dan tesko. Moze na 3.1-3.4 svakako, mozda na 3.5 sa vodenim. Za vece taktove od toga moracemo da sacekamo 45nm.

Interesantno je da se za sada ni jedan proizvodjac nije oglasio oko podrske aktuelnih ploca za 45nm procesore, pod ovim mislim na Deneb jezgro za AM2+.

Mozda si u pravu ali 9950 je 140w koliko ja znam na defaultu:S,sto se tice viste uskoro ce da leti iz kompa samo da nadjem vremena,sto se tice ganged/unganged ne znam meni je i dalje brzi cak i u winraru ganged mode mozda jer je memorija uparena ili jednostavno zbog am2 ploce:S
Mozda je tebi brze zbog stare ploce, na svim 790FX/GX, pa i nForce 750/780a je brze unganged.
For the record - 9950 postoji i sa 125W TDP. 9950 inace po testovima trosi isto kao i 9850, iako je deklarisan na 140W. TDP moze i da varira od primerka do primerka, ali je bitno da se uklapa u envelopu <140W.

Mozda je tebi brze zbog stare ploce, na svim 790FX/GX, pa i nForce 750/780a je brze unganged.
For the record - 9950 postoji i sa 125W TDP. 9950 inace po testovima trosi isto kao i 9850, iako je deklarisan na 140W. TDP moze i da varira od primerka do primerka, ali je bitno da se uklapa u envelopu <140W.

Tih 140W je AMD najavio proizvodjachima plocha pre nego shto se proizvodnja 9950 ustalila, pa je sada stvarno 125W, i to je snaga koja se dobije kad se u rachunicu uvrsti maksimalna jachina struje koju taj procesor moze da povuche. U stvarnosti 9950BE vuche tek 101W, chak manje od 9850. Ko planira da klokuje Phenoma, pozeljno je da obezbedi adekvatno hladjene naponske na plochi (da nalepi hladnjake na mosfete) jer umeju prilichno da se ugreju.

A recite vi meni koji je bolje cipset uzeti ati 790gx/fx(i koji je bolji fx ili gx) ili nvidijin 780 kad ej u konfgiguraciji nvidijina grafa,posto znam da su se ljudi sa atijevim cipsetom bunili da ih zezaju nvidijine grafe na prethodnoj generaciji?!

Poslednja izmena:
Naravno da zezaju na AMD cipsetu zato ja uzimam nvidia 750 odnosno plocu Gigabyte GA-M750SLI-DS4

bože...da li stvarno verujete da u tu vrstu nekompatibilnosti. Naravno da je ati 790 bolji od nvidia 790. Ali kao i sve ostalo razlika je u malim procentima...i driverima koji omogućavaju SLI :p

Vrh Dno