Šta je novo?

AMD Barcelona oficijelna tema

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na stock kloku se ne nosi ni sa Kentsfieldom (o Penrynima da ne pricam), a overklok potencijal mu je mnogo nizi nego 65nm i 45nm Core 2 Quad cipovima (svega 2.53 GHz).

Sve u svemu: CPU samo za hard-core AMD fanove. Nista spec. Toliko o pricama da su prethodno testirani nefunkcionalni primerci, kojima su iskljuceni pojedini delovi itd...

Izgleda da ce AMD-u ocajnicki biti potreban kesh, narocito posle ovakvog katastrofalnog starta Barse i verovatno Phenoma...

AMD Rumoured to Consider Selling Off Fab 38 to TSMC
http://www.xbitlabs.com/news/other/...d_to_Consider_Selling_Off_Fab_38_to_TSMC.html

Abu Dhabi to buy nine per cent of AMD
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/11/16/arabs-parts-amd

Poslednja izmena:
8.1% of AMD bought by Abu Dhabi (AMD gradually being sold off ...) http://www.custompc.co.uk/news/601653/81-of-amd-bought-by-abu-dhabi.html

Abu Dhabi's Mubadala Development Co has confirmed that it's purchased an 8.1% of AMD, the second-largest maker of computer processors.

'We have already bought the stake as of today,' Mubdala's chief operating officer, Waleed al-Mokarrab al-Muhairi, told Reuters in a text message. He did not say how much Mubadala, owned by the government of the world's sixth-largest oil exporter, had paid for the stake. However, The Financial Times claims that dea is worth 'about $700m, according to people close to the situation.'

AMD said in a registration statement with the U.S. Securities and Exchange Commission on Thursday it would sell up to $700 million in common stock and use the proceeds for general corporate purposes.

Reuters

Sve u svemu: CPU samo za hard-core AMD fanove. Nista spec. Toliko o pricama da su prethodno testirani nefunkcionalni primerci, kojima su iskljuceni pojedini delovi itd...
I toliko o kredibilnosti nekih ljudi (i ovde i "tamo")
(ne mislim na delimira, naravno ;))

Nego, gde ode onaj "pwn" od 40%-170% sa slajdova?:)
Ivane, GDE SI?:)

Poslednja izmena:
Ljudima koji imaju ploce za AMD vise se isplati da zamene samo procesor nego da prodaju i plocu i cpu da bi kupili Intel platformu.

Poslednja izmena:
8.1% of AMD bought by Abu Dhabi (AMD gradually being sold off ...) http://www.custompc.co.uk/news/601653/81-of-amd-bought-by-abu-dhabi.html

Abu Dhabi's Mubadala Development Co has confirmed that it's purchased an 8.1% of AMD, the second-largest maker of computer processors.

'We have already bought the stake as of today,' Mubdala's chief operating officer, Waleed al-Mokarrab al-Muhairi, told Reuters in a text message. He did not say how much Mubadala, owned by the government of the world's sixth-largest oil exporter, had paid for the stake. However, The Financial Times claims that dea is worth 'about $700m, according to people close to the situation.'

AMD said in a registration statement with the U.S. Securities and Exchange Commission on Thursday it would sell up to $700 million in common stock and use the proceeds for general corporate purposes.

Reuters

Kada menjaju ime u Arabian Micro Devices?

Jao, što bi rekao zemo Oliver: "Smejem se a plakao bih..."

Ljudima koji imaju ploce za AMD vise se isplati da zamene samo procesor nego da prodaju i plocu i cpu da bi kupili Intel platformu.

Aha, to je sada nova u nizu zvaka? :)

Na starim plocama novi CPU ce raditi jos sporije, a ni na novim ne radi sjajno...

Poslednja izmena:
I toliko o kredibilnosti nekih ljudi (i ovde i "tamo")
(ne mislim na delimira, naravno ;))

Nego, gde ode onaj "pwn" od 40%-170% sa slajdova?:)
Ivane, GDE SI?:)

Meni nije jasno ko ozbiljan je uopste mogao da veruje u te price... Prvo, prica oko Barse, pa su se pojavili testovi. Pa onda ti testovi, satro nisu bili validni. Pa prica, da je bio iskljucen L2 kesh, pa da HT radi na nizem kloku, pa ovo, pa ono... Zatim, price da ima sasvim dovoljno Barselona cipova za predstavljanje... 30000 3D markova, pa inicijalni radni takt Phenoma koji se iz dana u dan topio i na kraju dostigao pateticnih 2.4 GHz uz ocajan overklok potencijal. Triper core parodija i tvdnje nekih ovde, van svake logike, da je u pitanju native triper core... Price da AMD ima odlican yield, lepo su potvrdjene upravo najavama Triper Corea i odustajanjem od Kume. O kasnjenju K10-tke da ne pricam, K10 je trebalo da parira Kentsfieldu, a na kraju posle svih kasnjenja, odlaganja - nije u stanju ni to.

Jednostavno, bili su uglavnom poznati svi detalji o K10 arhitekturi, znamo kako je pisan moderan softver tako da taj tzv. hajpovani native quad core dizajn ne moze doneti nikakve koristi i da je u pitanju obicno tracenje vremena i resursa, sto se i pokazalo na delu, a AMD je prodat - arapima! Abu Mustafa Dabi sigurno ima veliku tradiciju u proizvodnji cipova i sigurno ce imati razumevanja za minus iz kvartala u kvartal i sasvim mu je jasno da je Native Quad Core dizajn "daleko bolji" koncept od Intel-ovog koji btw pravi pare i to velike, a iako je "inferioran" radi brze... Jos da prodaju Fab38 koji je prakticno simbol AMD-ovog uspona, pa da se stvarno zapitamo "Sta ce biti sa kucom?" :)

Ljudi treba vishe da veruju sebi i svojim zakljucima, a ne da slepo prihvataju sta im serviraju neveshta PR odelenja koja su se odavno otrgla od realnosti i vredjaju inteligneciju iole pametnije osobe.

Poslednja izmena:
@delimir: Ne znam zasto toliko hejta u tvojim postovima, AMD se nije 'prodao', vec je ponudio deonice u vrednosti od ~700mil$ sto je sasvim logican korak kada neko zeli da uveca zalihe novca. Da li bi bilo bolje da je privatna investiciona kuca iz USA? BTW: LINK do saopstenja nevestog PR odeLenja koje se otrglo od realnosti i vredja inteligenciju iole pametnije osobe...

Da je neko ovako nesto napisao za Apple ti bi vec skakao i vikao FUD, FUD, FUD.... :smash:

Poslednja izmena:
AMD u bi bilo najbolje da ocepi sebe ATi kako bi makar taj deo kompanije nastavio da živi jer CPU divizija nema više nikakvih šansi.

Možda se Hektor nada da dobije još neku nagradu za najboljeg menadžera godine pa zato ne odustaje. A ako ne dobije nagradu, moraće tužan da krcka onih 12 miliončića plate+bonusa koje je dobio ove godine od AMD za uspeđno vođenje kompanije u propast!

Pitam se gde ste vi vesnici proleca bili kada je VIA propala, prodata i prestala da proizvodi procesore?

p.s. ovaj test sto je alfaunits postovao je smesan....

Poslednja izmena:
p.s. ovaj test sto je alfaunits postovao je smesan....

Koji test? Ako mislis na Spec testove, smesni ili ne - na osnovu njih se biraju komponenete unutar servera, ali poenta nije u samom testu, nego povlacenju rezultat istih sa IBM-ovog sajta - procitaj malo bolje thread, ako vec ucestvujes postovima.

Poslednja izmena:
Koji test? Ako mislis na Spec testove, smesni ili ne - na osnovu njih se biraju komponenete unutar servera, ali poenta nije u samom testu, nego povlacenju rezultat istih sa IBM-ovog sajta - procitaj malo bolje thread, ako vec ucestvujes postovima.

Erm ucestvujem u threadu, ako se ne varam...

nije alfaunits nego goranM postovao link do testa za koji mislim da je smesan, greska, izvinjavam se,.... (post 211 i 210)

Poslednja izmena:
Ako je ovo tacno, onda je ovo, sve u svemu, jedna prilicno dosadna godina po pitanju procesora. Penryn ne nudi nista posebno u odnosu na conroe, ali je svejedno nedostizan za phenom. Svi koji su se nadali novoj stepenici u performansama...pa, izgleda da cemo morati da cekamo jos godinu dana na Nehalem.
Ali ajde da sacekamo jos dva-tri dana da zvanicno saznamo ono sto vec znamo.

Arapi su kupili 8% akcija tako da ne razumem onu Delimirovu izjavu oko kupovine AMD-a.Zadnji put kad sam proverio 8% nije bilo isto sto i 51%,ali dobro.AMD gleda sta je najbolje po njih i siguran sam da znaju bolje od jednog "alfaunitsa" i Delimira(btw,sta bi sa bakrom u Penryn-u :p).Mada mozete da ih posavetujete preko mail-a :).

Test sa ocw je smesan...Sandra test kao "pokazni" sinteticki test ima i pokaznu vrednost,zbog graficke karte su smesni i oni "game testovi"(lik koristi 2600XT kartu a satro testira igre :d).Ostaju C10(c2d optimizovan,procitajte na sajtu za cinebench) i TMPGenc 4.0 testovi u kojima intel ima prednost,jedan u kome su egal (VirtualDub ) i gomila igara koje su kao sto rekoh jasno GPU bound(govori o liku koji je testirao...16x12 sa 2600xt lol).Ah da i "cuveni" SPi zbog kojeg mnogi treba da menjaju svoj racunar...not.
Povrh svega lik se nije setio da testira potrosnju Phenom-a u 790FX kombinaciji,a radio je toboze "review".Kralj :)

40% tvrdnja AMD je bila zasnovana na 2P sistemu baziranom na Barceloni i skupu testova(SPEC) koji su standard,danas u svetu, za ocenu perf. modernih MPU procesora za razne workload-e (OSG,HPG i GWPG su grupe unutar spec-a)
Nedugo zatim je intel izbacio tzv. "spec kompajler" kojim je podigao rezultate dramaticno u jednoj podkategoriji spec suit-a(koristeci auto paralel.).
"30K 3Dmark" rezultat je jasno bio triFire(ili cak quadfire),sto je u skladu sa ocekivanim Crossfire ubrzanjima i nacinom kako se formira rezultat na osnovu SM2,SM3 i CPU testova(CPU test ima mnogo manju ulogu u finalnom skoru od sm2/3 testova).Ali dobro,ne ocekujem ovo da se razume,ko je jos cuo za crossfire :d

BTW K10 kao 3-issue dizajn i sa ~2x manje (ukupne) kes memorije se odlicno nosi sa konkurencijom.
Drugo je sto je K10 tezi za proizvodnju ,to je bila odluka AMD koja ce odluciti koliko ce zapravo novca zaraditi(zavisi od yield-a i defect rate-a)

Na kraju,ocigledno je da AMD ne moze da zadovolji ogromnu potraznju za K10kom u ovom trenutku sto govori koliko je ovaj procesor zapravo trazen u svetu.Postoje indicije da ce Phenom biti bolji po ovom pitanju ali to ostaje da se vidi.

@alfaunits
Gde sam ja je moja privatna stvar,ali ako bas toliko moras da znas(lol),bio sam u gradu na picu i druzenju :d.Ali zasto bi tebe to interesovalo? /sarcasm

AMD gleda sta je najbolje po njih i siguran sam da znaju bolje od jednog "alfaunitsa" i Delimira(btw,sta bi sa bakrom u Penryn-u :p).Mada mozete da ih posavetujete preko mail-a :).
Ne uvlaci me ni u jedno od ova dva - niti sam igde ja diskutovao prodaju AMD-a, niti znam o kom bakru pricas ;)

40% tvrdnja AMD je bila zasnovana na 2P sistemu baziranom na Barceloni i skupu testova(SPEC) koji su standard,danas u svetu, za ocenu perf. modernih MPU procesora za razne workload-e (OSG,HPG i GWPG su grupe unutar spec-a)
A ipak ni (izbacen zbog nedostupnosti) IBM rezultati Barcelone ne daju 40% razlike ni sa starim kompajlerom. A sta bi sa onim 170%? Gde oni nestashe?

Nedugo zatim je intel izbacio tzv. "spec kompajler" kojim je podigao rezultate dramaticno u jednoj podkategoriji spec suit-a(koristeci auto paralel.).
yada, yada, yada...

Na kraju,ocigledno je da AMD ne moze da zadovolji ogromnu potraznju za K10kom u ovom trenutku sto govori koliko je ovaj procesor zapravo trazen u svetu.
Kakva bre potraznja, to ne mozhes ni da procenis kad ni IBM ne mozhe da dobije ikakvu kolicinu a kamoli dovoljnu.

@alfaunits
Gde sam ja je moja privatna stvar,ali ako bas toliko moras da znas(lol),bio sam u gradu na picu i druzenju :d.Ali zasto bi tebe to interesovalo? /sarcasm
Vidim da si u "elementu", pa retorika nije upalila ;)

Izgleda da ce Phenom biti dobar ali tek kad predje na 45nm proizvodju,za sad mrka kapa. Lepo je govorio intel da je nativ quad core u 65nm samoubistvo. A i taj overdrive,sta da klokujem sa njim?

P.S. Ja se nadam da ce ih spasti ati ,u svakom slucaju uvek ce biti amd-a samo sto ce im vlasnik biti nov.

Poslednja izmena:
@p.s. To nesto kao Zastava ?

Poslednja izmena:
Ovo je najsmesniji thread koji sam citao u zivotu,valjo sam se od smeha,a najaci car je delimir on je izvaljivao fore plakao sam od smeha.

P.S. Al` sto je najgore po amd sve istina.

Kada AMD predje preko svih problema sa Phenomom/Barsom kao sto je to bio slucaj i sa K7 i K8 onda ce svi ovi antiAMD klanovci pricati drugu pricu. Po ovom sto ja vidim na netu ovo je prava revolucija u domenu procesora, ko bi drugi nego AMD.

Kada AMD predje preko svih problema sa Phenomom/Barsom kao sto je to bio slucaj i sa K7 i K8 onda ce svi ovi antiAMD klanovci pricati drugu pricu. Po ovom sto ja vidim na netu ovo je prava revolucija u domenu procesora, ko bi drugi nego AMD.

Koji klanovi pa ja prvi gotivim vise AMD-a od INTELA cak mi je i procesor AMD a grafika ATI,ali koliko ja vidim iz ovh postova ne znam,jednostavno ne znam kako da uzmem Phenom-a kad je dosta losiji od Penryn-a,jedino da skrate cene za 9500 da bude npr. 190-200 evra,ali ce ovi odmah da ih poklope sa cenama jer su njihovi 45nm procesori dosta jeftiniji za proizvodnju.

P.S Kad stizu 45nm iz AMD-a ?,Ja bi ih najvise cekao do februara.

Poslednja izmena:
Pa nista onda da ne cekam,koliko li bi kostao Penryn q9300 i q9450 u evrima ? I interesuje me kakve beneficije ima native dizajn u odnosu na ovaj sto fura intel 2+2 ?

P.S. Nisam bas ceo thread citao,pa da ne trazim.

Poslednja izmena:
Verovatan razlog za kašnjenje bržih Barsi/Phenoma:
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/11/18/amd-delays-phenom-ghz-due-tlb
Iako je vest u osnovi loša po AMD, dobro je ako makar znaju šta im ne valja. Bojao sam se da je Barsa K10 u 65nm osuđen na 2,6GHz max. Ovako tračak nade postoji!

Zato je i bila prica ranije da ce AMD da pusti u prodaju 19. samo 9500 i 9600 modele,dok ce 2.4Ghz model da dodje sredinom decembra.Koliko ja vidim iz ranijeg iskustva sa K8,moguce je izvrsiti microcode update na K10 platformi(isti ili slican bug je imao intel sa svojim L2 kesom pre nekoliko meseci,svo se secamo onih vesti o bug-u u C2D procesorima).Znaci 9700 model dolazi,ali ne sutra vec sredinom decembra verovatno.BIOS zakrpe su vec upucene proizvodjacima ploca,according to Theo ..

@HekToor
Kad stignu 32nm procesori iz Intela, stici ce i 45nm iz AMD-a, nemoj da brines :D

Verovatan razlog za kašnjenje bržih Barsi/Phenoma:
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/11/18/amd-delays-phenom-ghz-due-tlb
Iako je vest u osnovi loša po AMD, dobro je ako makar znaju šta im ne valja. Bojao sam se da je Barsa K10 u 65nm osuđen na 2,6GHz max. Ovako tračak nade postoji!

Dace bog da se ovo obistini, a nadam se da hoce i jos ta B3 revizija i to je to, ne napustam AMD. Ipak ja mislim da je taj nativ dizajn dugovecniji od 2+2,ne bi nehalem bio nativ quad core da nije to bolji dizajn procesora.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno