Šta je novo?

AMD B850 ploce

illidan

Nenadmašan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
2,205
Moja oprema  
CPU & Cooler
amd 5800x3d, ek nucleus cr240 dark, phanteks t30
Matična ploča
asus rog strix b550-i gaming
RAM
g.skill trident z neo 32gb
GPU
nvidia rtx 4070super founders edition
Storage
samsung 980 pro 1tb, wd black sn770 2tb
Zvuk
ifi zen dac v2, presonus eris 3.5, akg k712 pro balanced, fiio ft1 balanced
PSU
corsair sf750 platinum
Kućište
lian li a4 h2o
Monitor
asus vg27aql1a
Miš & tastatura
mchose l7 pro, kbd.fans tofu65 e-white, cream soda switches, gmk serika 2 keycaps
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nakon što sam detaljnije bacio pogled na hrpicu X870 ploča i video da imaju mnogo više kompromisa što se tiče upotrebljivosti no što sam mislio, pogotovo za cenu, ne očekujem mnogo od B850...

Baš beda od ploča, možda samo ako baš mora USB4/Thubderbolt i kada izađe taj super-duper APU. Bar da bude u rangu moje B650M.

Nakon što sam detaljnije bacio pogled na hrpicu X870 ploča i video da imaju mnogo više kompromisa što se tiče upotrebljivosti no što sam mislio, pogotovo za cenu, ne očekujem mnogo od B850..
Da napišem nešto što skoro niko ne pominje. Imao sam ASUS ROG Strix X670E-A a sada imam Aorus X870E Pro. Ako i ima razlike u radu onda je to u procentima koji se ne primećuju van programa za testiranje. Ali ima nešto što primećujem:
  • Prilikom koriščenja XMP/EXPO profila "treniranje" DDR5 RAM memorije je OSETNO brže nego na X670E
  • Verovali ili ne, AORUS BIOS je mnogo stabilniji i upotrebljiviji od ASUSovog. Ovo je u mom slučaju. Gigabyte softver je i dalje komplikovano đubre.
  • Nema neke razlike u veličini hladnjaka, ali X870E se osetno manje greje nego X670E.
Mislim da će isto biti i sa B850. Verujem da će svi reći "Ha, toliko para samo zbog PCIe 5 podrške za M2 slot??". Pa, nije da je baš SAMO tako...

Grejanje VRM-a nema veze s čipsetom, kao ni BIOS...
Gigabyte se od starta dobro ponašao na AM5, ASRock se brzo poboljšao, MSI i Asus su malo kaskali, ne znam kakva je sada situacija.

Misliš na PCIe v5.0 NVMe M.2 slot. ?

^^ Da, da izvinjavam se nisam napisao da mislim na v5.0. Asrock x670e pro rs ili B650 Steel Legend (iako nema E sufiks ima i 5.0 M2 i PCIe)

Ima i moja, ne menjam je dok ne crkne. Ove nove su samo da se uzme lova, inovacije nula.

1736336051400.png

Grejanje VRM-a nema veze s čipsetom, kao ni BIOS...
Gigabyte se od starta dobro ponašao na AM5, ASRock se brzo poboljšao, MSI i Asus su malo kaskali, ne znam kakva je sada situacija.
Mislio sam na grejanje čipseta. Sa HWInfo očitavanja.
Ostalo su uopštene opservacije koje se mogu (vrlo verovatno) primeniti i na B850 čipset.

Prilozi

• 12.jpg
    12.jpg
    36.9 KB · Pregleda: 63
Kod men gura i preko 75c, nije niakakav problem.

Zašto misliš da je 40 i kusur stepeni mnogo za jedan čip? Koje su termalne specifikacije tog čipseta?
Ne kažem da je mnogo, a, iskreno, nemam pojma koje su termalne specifikacije, jer me to nije previše zanimalo. Samo znam da kad na kraju dana pogledam HWInfo, iz čiste radoznalosti, temperatrura čipseta na matičnoj nije nikad prešla 53C, dok je na X670E Strix išla do 65C u pikovima, što, naravno, nije mnogo, ali na X870 je poreko deset stepeni hladnije. Samo kažem da je to jedna od stvari koje sam primetio kao razliku.
Zato verujem da će ista situacija biti i sa B850.

Ne kažem da je mnogo, a, iskreno, nemam pojma koje su termalne specifikacije, jer me to nije previše zanimalo. Samo znam da kad na kraju dana pogledam HWInfo, iz čiste radoznalosti, temperatrura čipseta na matičnoj nije nikad prešla 53C, dok je na X670E Strix išla do 65C u pikovima, što, naravno, nije mnogo, ali na X870 je poreko deset stepeni hladnije. Samo kažem da je to jedna od stvari koje sam primetio kao razliku.
Zato verujem da će ista situacija biti i sa B850.
I kod mene takođe na X870E AORUS PRO temperature nikada ne prelaze 53°C.

Temp.jpg

Evo i kod mene stanja.
1737155108446.png

Madjari puni, KP se puni, kad ce nasi prodavci vise da izbace cene i lager, zna li neko?

najverovatnije u toku sledece ili one tamo nedelje, za sada ima samo msi b850 za 30k kod nas, 50e skuplje od madjara

NITRO-B850M-HERO-1200x624.png

Ima i moja, ne menjam je dok ne crkne. Ove nove su samo da se uzme lova, inovacije nula.

Pogledajte prilog 475274
Иновације су везане за детаље - другачија звучна картица, број портова итд.
Значајније иновације су да у пракси неке плоче се више греју а неке мање.
Рецимо MSI је имао раније добре плоче а сада има још боље. Раније су оне које су се најмање грејале под оптерећењм биле разних фирми а слабо и MSI.
Сада је MSI почео да се враћа у игру.
Лагано стижу B850 на наше тржиште.

Evo i dopune sa cenom, daklem Asus Strix B850I, 310€ je cena (domaća MP, regularna garancija) potreban još jedan kandidat za realizaciju nabavke. :)
Prebacih ovde, nadam se da je ok po pitanju moderacije, pošto je i dalje aktuelno - ima nas 3 za sada, nedostaje još jedan za porudžbinu (minimum je 4 komada).

Nikad da izadje.

Ne sviđa mi se što su osakatili treći M.2 na Gen4 x2 (32 GBit/s) da bi drugi pretvorili u Gen5...
Sem toga, deluje kao jako dobra ploča. Veoma mi se sviđa I/O pozadi...

Realno, jedan sistemski M.2 nek je brz, ostalo kako hoće i može.

Nazad
Vrh Dno