Šta je novo?

AMD B850 ploce

Prebacih ovde, nadam se da je ok po pitanju moderacije, pošto je i dalje aktuelno - ima nas 3 za sada, nedostaje još jedan za porudžbinu (minimum je 4 komada).
Da odgovorim sam sebi - ovo više nje aktuelno, poručeno je 4 ploče (Asus B850I Strix) tako da ne treba meni da se javljate više.
Eventualno možete ovde na forumu da se oglasite pa da se skuplja nova četvorka za poručivanje.

Gledam ploču Gigabyte B850 AORUS ELITE WIFI7, deluje OK. Ono što me zbunjuje je kompatibilnost sa memorijom. Gledao sam, pre svega, Kingston, jer njega kod nas najvise ima...
Preciznije, zbunjuje me sa 7000 procesorima, jer tu Kingstona ima zanemarljivo malo(i to sa brzinama 6800,7200,7600)! Što se tiče 9000 procesora (i Kingstona) ima stvarno dosta, deluje da je ok! O čemu se radi?
Slična je situacija i sa GigaByte B650 Aorus Elite AX V2. Takodje, da li vredi razlika od 6k din izmedju te dve ploče?

Gledam ploču Gigabyte B850 AORUS ELITE WIFI7, deluje OK. Ono što me zbunjuje je kompatibilnost sa memorijom. Gledao sam, pre svega, Kingston, jer njega kod nas najvise ima...
Preciznije, zbunjuje me sa 7000 procesorima, jer tu Kingstona ima zanemarljivo malo(i to sa brzinama 6800,7200,7600)! Što se tiče 9000 procesora (i Kingstona) ima stvarno dosta, deluje da je ok! O čemu se radi?
I ja sam bio zbunjen što Aorus ima tako malu podršku za 7000 seriju za svoje matične, a onda sam shvatio da je sve to budalaština. Ukratko, svaki DDR5 će da radi na 7000 seriji, ali sa jednom razlikom - sve preko 6000 MT/s biće problem za rad na 7000 seriji zbog memorijskog kontrolera. I to ne na svim, nego neki procesori mogu, a neki ne. Na mom 7800X3D ni RAM sa brzinom od 6400 MT/s nije mogao da radi kako treba. Uostalom, mnogo je jednostavnije kupiti solidni KINGSTON od 6000 MT/s koji ima 2 EXPO i 2 XMP profila i da te glava ne boli oko memorije.

Razmišljam o celoj AM5 konfiguraciji, ali za pocetak MB+CPU+RAM. Zato sam mislio da uzmem 7600x (i kasnije nešto jače, ako treba), ima ga u domaćoj radnji na A za 25k din, memoriju: https://www.kingston.com/datasheets/KF560C30BBEK2-64.pdf (mislim da je ok?)
i malkice bolju ploču po ok ceni. Primetio sam te dve Gigabajtove, pogledao podrsku za memoriju, i sneško mi se srušio...:confused:
Sad pogledah, vrlo slična situacija i sa tvojom pločom....

Sve je to hynix A die (ili velika vecina, moze da se nabode i neki micron m die) za 6000 cl30. To kingston, gskill i slicno su samo nalepnice. Slicice za album. Razmisljajte o njima kao imenima za razlicite hladnjake jedne te iste Hynix A die memorije.

Što onda svi ne naprave CL26 memoriju kao što ima G Skill? :)

Nece da plate binovanje cipova? :)

Nemoj onda da pišeš da su svi isti kada nisu. To što par vendora ima jače binove, a drugi ne, to je posebna priča.

Gulfi, nemoj da se žestiš, ne pratiš fabulu radnje :) 6000 cl30 je utabana staza za sve ploče, nema tu problema sa pločom da setuje procOdt, omaže, vddp i slično kao za te egzotične module. Pozdrav za Žarka F. :)

Oće oće, samo nabijaju čežnju. Stara fora. U regionu Evrope ostvaruju trećinu prodaje.

Eh,za svasta su to mnogi rekli...

Za Asus B850I Strix ima li negde recenzija na srpskom ili jezicima bivše YU?

Na youtubu ne nalazim uglavnom su recenzije na stranim jezicima najčešće engleskom

Ako neko možda zna neka pusti link ovde

Hvala

pa imas translate na yt.

inace ne znam zasto bi se neko interesovao za racunare i IT industriju generalno, a da ne zna engleski jezik?

koliko znam nema niko u Srbiji tu plocu pa i ne moze da odradi recenziju

Ma znam ja sve to

Ali nekako lepo kada ga odrade na maternjem jeziku

Isto za auta uvek ima da se nađe na stranom jeziku i voze po Svetu, ali nekako posebna draž kada to uradi neko naš i vozi po lokalnim putevima gde mnogo češće prolazim

Da odgovorim sam sebi - ovo više nje aktuelno, poručeno je 4 ploče (Asus B850I Strix) tako da ne treba meni da se javljate više.
Eventualno možete ovde na forumu da se oglasite pa da se skuplja nova četvorka za poručivanje.
Nadam se da moderacija neće zameriti, biće i u oglasima uskoro sa ostalim hardverom, ali pretpostavljam da je ovde više ljudi ispratilo.
Zbog neozbiljnosti (najblaže rečeno) jednog od kolega ovde koji je poručio ploču pa prestao da se javlja na dan kada je trebalo da se preuzmu, jedna ploča je ponovo dostupna.
Fiskalni račun i domaća garancija, novo neotpakovano, cena je kako je pisano ranije, detalji na PM da ne gušimo ovde.

inace ne znam zasto bi se neko interesovao za racunare i IT industriju generalno, a da ne zna engleski jezik?

Bukvalno. Dok su druga deca furala moblne i Win na Srpskom, mome je isključivo bio Engleski. Sada mi uvek kaže "hvala tata", a na početku se ljutila.

Šta su te sad spopale sve te ITX ploče kad ti stiže Asus sutra? :ROFLMAO:

kako naletim, ja okacim :) nekome ce znaciti :)

Nazad
Vrh Dno