Šta je novo?

AMD B550 ploče

Gulf, koji CPU i RAM ste koristili?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
 
Takođe, imam neki fantomski USB uređaj za koji Windows ne može da pronađe/instalira drajver. Instalirani su svi drajveri od AMD-a i GB-a, tako da je sa te strane sigurno sve pokriveno.

Probaj da ubaciš nešto u usb-c pozadi ploče, ili uzmi neki adapter (usb-a na usb-c) pa ubaci miša preko njega na usb-c. Sličan problem sam video na Asrock B550M Pro4 ploči koji je tako rešen.
 
Da li je ješ neko kupio GIGABYTE B550 AORUS PRO (AC) rev.1 i da li imate problema sa USB kontrolerima i konektovanim uređajima (periferije, stikovi i sl)? Ako jeste imali, da li ste uspeli rešiti i kako?


Konkretno, kod mene je problem sa USB 2.0 kontrolerom i nešto manje sa USB 3. Kada konektujem periferije na USB2 praktično ne mogu da koristim računar od laga, seckanja, kašnjenja, fantomskog kucanja i sl. Ovo se odnosi i na miš i na tastaturu. Preko USB3 mogu da koristim računar ali se često dešava da na login ekranu moram da izvadim i ponovo ubacim risiver od periferija da bi iste proradile. Takođe, imam neki fantomski USB uređaj za koji Windows ne može da pronađe/instalira drajver. Instalirani su svi drajveri od AMD-a i GB-a, tako da je sa te strane sigurno sve pokriveno.

Jedan put se ,,zaglupeo'' mrežni adapter, restart je rešio slučaj.

Flešovan je poslednji BIOS, F11D. Memorija podešena na XMP ali se isto ponaša na SPD difolt vrednostima (2400MHz) i na manuelnom 3600MHz podešavanju.

Pronašao sam i dosta tema na netu (uglavnom redit) sa istim problemom ali bez konkretnog rešenja. Neki od saveta su disejblovanje HPET-a, USB XHCI-a, CSM-a itd. Ništa konkretno...
Imam istu ploču, ista revizija, ama baš nikakvih problema sa USB. U početku sam imao problema da natjeram memoriju da radi u xmp profilu na deklirasanih 3600Mhz ali nakon premiještanja modula u drugi i četvrti slot proradilo odmah.

Edit: Pročitah B550 Aorus Elite rev.1, praštaj...

Sent from my Mi 10T Pro using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Samo da potvrdim da sa GA B550 Aorus Pro (non-AC) nemam nikakvih problema na konto gore navedenog ^^ Ploca se ponasa isto kao i B450 TomaMax, prakticno ne vidim nikakvu razliku sa 3600, sto je i ocekivano. F11d, poslednji BIOS update-ovan, naravno.
 
Poslednja izmena:
Koju plocu biste mi preporucili da kupim, MSI B550 tomahawk ili Asus B550 rog strix gaming f wifi. Koristila bi se uz procesor amd ryzen 5 3600 i ram gskill trident z neo 2x8gb 3600mhz cl16. Koristice se iskljucivo za gejming.
 
Strix je bolji, ako ti odgovara cena. Ako ne, dobar je i Tomahawk.
 
Odlucio sam se za asus rog strix b550-e gaming ali me zanima gde mogu videti da li je podrzana memorija gskill trident z neo 2x8gb 3600mhz cl16.Ako moze pomoc samo jos u vezi toga da vidim da li ploca podrzava tu memoriju.
 
Ljudi ja nemogu da se snadjem na ovim sajtovima, ima li neko da zna ili da pogleda da li je podrzana memorija gskill trident z neo 16gb (2x8) cl16 za plocu asus rog strix b550-f, b550-e i msi tomahawk. Treba da narucim danas komponente pa nebih da narucujem tu memoriju ako nemoze. Hvala
 
Snasao sam se nekako, uzimam ja tu memoriju pa sta bude.
 
@sekspir019, obično se spisak provereno podržanih memorija (znači, memorije koje su od strane proizvođača ploča proverene da rade na konkretnoj matičnoj ploči) nalazi u delu za podršku (support) na strani konkretnog modela ploče. spisak može biti interaktivan, kao u slučaju traženog ASUS modela, ili u obliku obične tabele (recimo, kao pdf). link, koji je okačio topten, za G-Skill je sasvim dobar.
npr, na https://www.gskill.com/configurator...atency§16-18-18-38,Tested_Latency§16-19-19-39, se vidi da je ta memorija podržana na traženoj ASUS E ploči
 
Porucena Asus Strix B550-E gaming trenutno je na akciji (preko KP)
 
Koliko para?

Kad smo kod akcija, razočarao me je Ipon. Očekivao sam pojeftinjenja za Black Friday a samo je B550 Tomahawk pao za 10ak evra...
 
Poslednja izmena:
ipon - fanta 202 evra.
Upravo tako ocekivao sam i sam kod ipon veci pad cena ali :(
 
Poslednja izmena:
Ma ok koji evric dole ali Fanta je iz NS a to mi odgovara a usput jos nesto obavim.
 
Ja danas porucio tomahawk kod fante, kaze akcija je neka za 132e.
 
Regularna cena u SK

MSI MAG B550 TOMAHAWK / B550 / AM4 / 4x DDR4 DIMM / 2x M.2 / HDMI / DP / USB Type-C / ATX
€ 133.04

Nisu to nikakve akcije, vec regularne cene. U odnosu na cene u Srbiji, u EU je Black Friday (sto se cena tice) svaki dan. :D
 
Jeste popust neki jer sam cimnuo Fantu i lik je stvarno korektan ispao jer sam ja par dana ranije porucio po 146e i otkaze tu porudzbinu i poruci mi po 132e
 
Svaka čast za to.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk
 
U redu, stize sledece nedelje tako mi rekao fanta oko 27-og.
 
Posto sumnjam na plocu ili bar nesto sto mi promice oko BIOS-a pitacu ovde:
B550 Aorus Pro AC, tek stavljena u racunar (ostatak konfiguracije na profilu), nakon restarta windows-a samo stoji crn ekran.
Ono sto sam pokusao je:
flash BIOS-a na zadnju verziju
clear cmos
ostavljena samo da modula rama u A2B2 slotovima.
Svaki put isto...
Napominjem, cold boot ide normalno, ali kad god restartujem on zabode na crnom ekranu.
 
Raskaci hdd-ove, ostavi samo boot disk
 
Update:
na poslu sam trenutno i povezan preko TeamViewer-a na racunar, moradoh ga restartovati i vidim da se vratio, ali tek nakon 5-6min, znaci ne zabode za stalno, nego 5-6 min i onda pokrene Win.
Pokusacu rakopcati i HDD-ove.
 
Istekao edit.
@zechs izgleda si u pravu. Trenutno imam m2, SSD i 3xHDD, sa SSD-om i 2 HDD-a nema problema, dok skopcam i 3. HDD problem se vrati. Mjenjao sam kablove, SATA slotove, sve isto...
Sad cu odraditi test diskova. Moze li biti do jednog loseg diska ili je nesto drugo?
 
Nazad
Vrh Dno