Šta je novo?

AMD Athlon II X2 i Phenom II X2

Povecao sam NB na 2250 povecanjem mnozioca na x9.
Da li trebam jos nesto da uradim osim toga?
Cime da testiram sve stabilnost?
Koliko da pustim orthos i koja podesavanja?
Kojim jos programima?Hvala
P.S.
Ht link mi je ostao na 2000.Da li to tako treba?
Evo slike posle 30 minuta orthosa:
[img=http://img138.imageshack.us/img138/2027/testjk.th.jpg]

Poslednja izmena:
Morao sam da napisem novi post jer mi je nestalo dugme izmeni.;)
Evo drugi test posle 30 minuta orthosa:
[img=http://img693.imageshack.us/img693/930/orthos1.th.jpg]
Da li su temp ok?
Samo da napomenem da sam 2x radio ovaj isti test.
Prvi put mi je kada sam uradio printscreen i otvorio paint da paste-ujem sliku monitor postao na kratko crn,pa se vratilo u normalu i sve tako.Morao sam da uradim hard restart.
Prilikom drugog testa sve je proslo super(ni u prvom testu nije bilo gresaka u orthosu).
Evo slike kada pocrni ekran:
[img=http://img7.imageshack.us/img7/8932/dsc03605o.th.jpg]
Izvinjavam se na losijem kvalitetu,slika je sa mobilnog.
Da li je sve ok s obzirom da je drugi put sve proslo ok?

Morao sam da napisem novi post jer mi je nestalo dugme izmeni.;)
Evo drugi test posle 30 minuta orthosa:
[img=http://img693.imageshack.us/img693/930/orthos1.th.jpg]
Da li su temp ok?
Samo da napomenem da sam 2x radio ovaj isti test.
Prvi put mi je kada sam uradio printscreen i otvorio paint da paste-ujem sliku monitor postao na kratko crn,pa se vratilo u normalu i sve tako.Morao sam da uradim hard restart.
Prilikom drugog testa sve je proslo super(ni u prvom testu nije bilo gresaka u orthosu).
Evo slike kada pocrni ekran:
[img=http://img7.imageshack.us/img7/8932/dsc03605o.th.jpg]
Izvinjavam se na losijem kvalitetu,slika je sa mobilnog.
Da li je sve ok s obzirom da je drugi put sve proslo ok?

Sto se testiranja tice mislim da je orthos najjaci dok je dual core u pitanju,ali samo podesi na "Blend - stress CPU and RAM" i prime95 je ok samo njega treba ostaviti par sati da bi bio siguran u rezultate..
Temp CPU mi izgleda ok ali mi je 55 za plocu mnooogo... :sceptic:

Poslednja izmena:
Sto se testiranja tice mislim da je orthos najjaci dok je dual core u pitanju,ali samo podesi na "Blend - stress CPU and RAM" i prime95 je ok samo njega treba ostaviti par sati da bi bio siguran u rezultate..
Temp CPU mi izgleda ok ali mi je 55 za plocu mnooogo... :sceptic:

Okacicu sutra i blend test.
Krenuo sam sa svim testovima.
Uradicu i prime95 i linx.;)
P.S.Samo jedno pitanje u vezi linx-a.
Kako trebam da ga podesim?
Jel je bas mnogo zabrinjavajuca temperatura ploce?
Da smanjim klok?
P.S.2
Razmisljao sam da nakacim kuler na maticnu,mada ne znam kako bih to izveo.
Da li bih mogao mozda da naslonim vent na graficku i pasivni deo(posto su jedno do drugog).
Da li ne bi mozda pocela plastika od kulera da se topi?

Odradio sam 3d vantage i pukao mi je neki od feature testova.Mislim da je onaj sa zastavama.
Napisao je kao nesto izgubio je fokus i kao da zatvorim sve aplikacije u pozadini(mislim da je sve bilo zatvoreno) tako da sam vratio na default.
Ali,sada mi je skor za CPU 5370 a bio je 5382(pre podizanja NB,znaci ista podesavanja kao i sad).
Da li je normalno da varira skor?

@matijainspace: Nije mnogo za tu plocu, imam identicnu i bas se greje...neka budala u gigabytu je odlucila da stavi parce metala preko hladnjaka...kao lepo je...slepci

@matijainspace: Nije mnogo za tu plocu, imam identicnu i bas se greje...neka budala u gigabytu je odlucila da stavi parce metala preko hladnjaka...kao lepo je...slepci

Znam koja je ploca,sreo sam se vise puta sa njom i znam da je problem velike temp CPU-a resen novijim biosom ali temp ploce ... ne znam .. i dalje mislim da je mnogo 55

Samo na koje ocitavanje se misli? Da li na cipset ili napojnu jedinicu (posto postoje oba senzora), a za OCovanu masinu ta temperatura za napojnu jedinicu i nije mnogo neobicna... Jedan vent uperen na nju, ili dobra promaja u kucistu bi smanjila zagrevanje.

Moj cipset je radio na 79 stepeni, sto sam resio sa 4cm vetom, i sad radi na 45-46 stepeni.

da su u gigabajtu pametni, davali bi produzenu garanciju svakom ko skine tu plochicu.

I ja sam skinuo tu glupost. Cak nij ni jako zalepljeno :D

Meni duvaju sa stranice jedna 8-ica i jedna 12-ica.
Znaci moracu da skinem plocicu da stavim neki vent...

Poslednja izmena:
@Beagle: Kolike su ti sada temp bez tog poklopca?

Bez venta bila je 74 stepena (sa skinutim znakom), a sa ventom sam oborio temperaturu za skoro 30 stepeni :)

Vjerovatno si vec napisao koji, ali da ne trazim: Jel' pase neki od 4cm?
Razmisljam da li bi mogla jedna tanka 6-ica dijagonalno (imam neki ultra tihi 60X10mm ventilator sa kulera od Pentium 2)?

Poslednja izmena:
Znaci x2 240 @ 3.5 kao od shale? Ekstra s'obzirom da nije BE!
Koji CPU cooler?

Bez dizanja napona 3.5,a na 3.6 puca orthos(verovatno treba malo dodati napona).
U pitanju je box kuler a na blend testu u orthosu temp za jezgra ne prelazi 50C.
Odlican procesor za klok.;)
P.S.
Povecao sam NB frequency na maksimum(na mojoj ploci je to x10,2500mhz).E sad,mene interesuje u kom programu bih ja to mogao da testiram da vidim koliki je dobitak u odnosu na def?
I da li da ostavim HT link na 2000 ili i njega da povecam?

Vjerovatno si vec napisao koji, ali da ne trazim: Jel' pase neki od 4cm?
Razmisljam da li bi mogla jedna tanka 6-ica dijagonalno (imam neki tihi 60X10mm ventilator sa kulera od Pentium 2)?

Prvo sam naslonio 6icu sa AMD box hladnjaka, ali me nervirala buka (i na 5v je urlao, ali je bio vrlo efikasan). Posle toga sam zalepio 4cm ventilator sa stare graficke (Sunon Maglev, izuzetno brz i tih ventilator) uz pomoc 3M trake (sundjerasta traka lepljiva sa obe strane), mada i lepak bi odradio posao ;)

U principu, ovo ti je budz-majstorija, kako god da izvedes, dobro je :)

@OWERKLOKER

Sa povecanjem NB takta, povecava se brzina rada na relaciji L3 kes - RAM. Overklokovanjem HT neces nista dobiti, sem nestabilnosti sistema. Testiranje mozes da izvedes sa SiSoft sandrom ili Everestom (ima cache/memory benchmark)

Poslednja izmena:
Prvo sam naslonio 6icu sa AMD box hladnjaka, ali me nervirala buka (i na 5v je urlao, ali je bio vrlo efikasan). Posle toga sam zalepio 4cm ventilator sa stare graficke (Sunon Maglev, izuzetno brz i tih ventilator) uz pomoc 3M trake (sundjerasta traka lepljiva sa obe strane), mada i lepak bi odradio posao ;)

U principu, ovo ti je budz-majstorija, kako god da izvedes, dobro je :)

@OWERKLOKER

Sa povecanjem NB takta, povecava se brzina rada na relaciji L3 kes - RAM. Overklokovanjem HT neces nista dobiti, sem nestabilnosti sistema. Testiranje mozes da izvedes sa SiSoft sandrom ili Everestom (ima cache/memory benchmark)

Moj procesor nema L3 kes.:S:
A gde bih mogao u realnom radu da osetim boljitak?
Posto ako se to ne oseca bolje da ne silujem plocu dzabe.
A mozes li mi reci moze li se nekako jos povecati NB frekvencija preko 2500?

Bez dizanja napona 3.5,a na 3.6 puca orthos(verovatno treba malo dodati napona).
U pitanju je box kuler a na blend testu u orthosu temp za jezgra ne prelazi 50C.
Odlican procesor za klok.;)
P.S.
Povecao sam NB frequency na maksimum(na mojoj ploci je to x10,2500mhz).E sad,mene interesuje u kom programu bih ja to mogao da testiram da vidim koliki je dobitak u odnosu na def?
I da li da ostavim HT link na 2000 ili i njega da povecam?

Nemam pojma cime bi to mogao proveriti...
A za HT link sam na vise mesta procitao samo da ne sme biti veci od NB-a tj najbolje da su isti..
E sad ja, kad god i kako god sam pokusavao da dignem sam HT nije bilo stabilno...

Moj procesor nema L3 kes.:S:
A gde bih mogao u realnom radu da osetim boljitak?
Posto ako se to ne oseca bolje da ne silujem plocu dzabe.
A mozes li mi reci moze li se nekako jos povecati NB frekvencija preko 2500?
ZASTO?!? jel to nije dovoljno? :D
Bolje uzmi jaci CPU cooler pa da vidimo sta moze ta 240. :p

Nebitno, NB sluzi da prebacuje podatke od RAM-a do procesora i obratno (NB je u stvari mem. kontroler). Sad sto nemas L3, imas L2 :D

A odogovor na drugo pitanje je diskutabilno, verovatno negde gde se koristi dosta emmorije (recimo DivX kompresija). Ako ploca nema mnozilac preko 10 za NB (a nema, posto imamo istu plocu :D), onda si udario na limit. Jedino jos da guras FSB...

@matija

Ploca ne dozvoljava da memorijski kontroler ima manji mnozilac od HT, tako da je to nemoguce podesiti ;)

Poslednja izmena:
ZASTO?!? jel to nije dovoljno? :D
Bolje uzmi jaci CPU cooler pa da vidimo sta moze ta 240. :p
Ne,ne mislim da nije dovoljno.:D
Nego pitam da li je ovo maksimum.;)
Ajde sad cu da postavim slike biosa,da vidite sta sam sve dirao kod OC-a pa da mi pomognete da ga podignem jos malo.
Inace mislim da moze ovaj kuler da izdrzi jos malo veci OC.

Nebitno, NB sluzi da prebacuje podatke od RAM-a do procesora i obratno (NB je u stvari mem. kontroler). Sad sto nemas L3, imas L2 :D

A odogovor na drugo pitanje je diskutabilno, verovatno negde gde se koristi dosta emmorije (recimo DivX kompresija). Ako ploca nema mnozilac preko 10 za NB (a nema, posto imamo istu plocu :D), onda si udario na limit. Jedino jos da guras FSB...

@matija

Ploca ne dozvoljava da memorijski kontroler ima manji mnozilac od HT, tako da je to nemoguce podesiti ;)
Hvala,sad cu da postavim slike BIOS-a pa da vidite sta jos da menjam da dobijem veci takt.
A evo slike iz everesta sa NB-om na 2500mhz-a:
[img=http://img163.imageshack.us/img163/2252/everestm.th.jpg]

Vrh Dno