Šta je novo?

AMD Athlon II X2 i Phenom II X2

Primetio sam da su niže temperature procesora ako se postavi da duva ka dole odnosno ka grafičkoj, jer kod mene je kućište otvoreno sa gornje strane pa uvlači hladan vazduh. Kad duva na gore prolazi vazduh koji je zagrejala grafička pa su temperature nešto više (10C), ali je bolje zbog grejanja grafičke. Opet ja imam Accelero pa mi grafička u load 65C :)

A ove zezalice sa kit-om bih pravio jedino zbog strujanja vazduha preko Nb-a.

jos jedno pitanje da pitam, posto u moje kuciste moze da se stavi sa druge strane maticne ventilator da on hladi gde je cpu, koliko bi on doprineo snizavanju temperature?

Pri OC-u taj mali vent obara CPU temp (ne temperaturu jezgara) za 10°C. A sama jezgra za neshto manje. Probano na mojoj mashini iz potpisa.

Pri OC-u taj mali vent obara CPU temp (ne temperaturu jezgara) za 10°C. A sama jezgra za neshto manje. Probano na mojoj mashini iz potpisa.
Odlicno, drago mi je da je ovo provjereno u praksi.

Vidim da imas 4GB DDR2 u kombinaciji 4X1GB.
Kako to radi, ima li ikakvih problema?
Razmisljam o jos 2GB pa mi nekako jednostavnije da kupim jos 2X1GB, mada mi niko ne garantuje da ce kod mene da radi.

U bre, nemam vishe 4x1GB postavku, prodao sam pola memorije da popravim drugi komp (imam 3 komada u kuci). Radilo je bez problema, NB napon dignut za jedan korak, preventivno. Zavisi i od proca, tj IMC-a, kakav te primerak zapadne. Znam samo da je mem radila iskljuchivo sa 2T, a kad stavim 1T nije hteo da butuje. I malo manji OC memorije, mislim da je max bilo 1000MHz, a sad shiba 1066MHz bez muke. PS: Dobro me podseti da promenim profil, hehe. PozZ

ja sam imao 2x1gb kvr 667mhz sve do juce kad sam nasao iste memorije kao moje,tako da sad imam 4x1gb i nikakvih problema nema.

procesor prolazi linx na 3.5ghz bez zakucavanja,igre rade normalno,znaci slobodno stavi 4 ista komada.

evo i ovde je visoka ta TMPIN2, ovo je primerak od Matijainspace sa prethodnih postova
attachment.php

Tih 80 se ne menja sta god da radio. :)
Ipak je neki bug u pitanju.
Prvo sam mislio da je to od grafike (HD4850) koja inace radi na visokoj temp. ali nije ni to to..

Poslednja izmena:
@Matijainspace
Nasao sam da je TMPIN2 u HW Monitor-u ocitava senzor za north bridge. E sad izgleda da ti se zapuco na 81C.
... stisni zube i pipni ga prstom...:wave:

Ja sam slao mail MSI-u, rekli su mi da nije temperatura Northbridge-a toliko kritična kao i da senzor nije precizan, i da sve dok komp normalno radi ne moram ništa da majstorišem.

Ja sam slao mail MSI-u, rekli su mi da nije temperatura Northbridge-a toliko kritična kao i da senzor nije precizan, i da sve dok komp normalno radi ne moram ništa da majstorišem.

..treba da ih je sramota sto im je komentar za svoj proizvod da je neprecizan...kako sad da klokujes NB? Stavi zrno kukuruza pa kad se iskoka spusti malo...

Baš me nervira ali šta da radim. Na dodir je stvarno vruć hladnjak, ali ne bih rekao da ima 80C. Zvao sam i servis i oni su mi rekli da verovatno nije tačna temperatura i da se ne obazirem na nju. Probao bih da isključim ventilatore da čekam da li će komp da se restartuje na nekoj temperaturi ali ne smem.

Inače u skorije vreme sam dobio 2 BSOD-a, bez neke povezanosti ali nisam pratio temperaturu u tom trenutku pa ne znam da li je ona to prouzrokovala.

Baš me nervira ali šta da radim. Na dodir je stvarno vruć hladnjak, ali ne bih rekao da ima 80C. Zvao sam i servis i oni su mi rekli da verovatno nije tačna temperatura i da se ne obazirem na nju. Probao bih da isključim ventilatore da čekam da li će komp da se restartuje na nekoj temperaturi ali ne smem.

Inače u skorije vreme sam dobio 2 BSOD-a, bez neke povezanosti ali nisam pratio temperaturu u tom trenutku pa ne znam da li je ona to prouzrokovala.

...ne znam koji program je najbolji da se testira stabilnost kloka NB-a. Kad bi neko znao da pusti neki link :cigar:
I jos jednom da pitam ovde : da li neko zna kako da kloknem L3 kesh, posto vidim na nekim forumima da za B50 L3 kesh kaze 10-11MB.

...ne znam koji program je najbolji da se testira stabilnost kloka NB-a. Kad bi neko znao da pusti neki link :cigar:
I jos jednom da pitam ovde : da li neko zna kako da kloknem L3 kesh, posto vidim na nekim forumima da za B50 L3 kesh kaze 10-11MB.

Mislim da je nemoguce od fizicki 6mb L3 kesha napraviti 11mb, ali dobro, ne smem dalje da se zezam na ovu temu da ne ispadnem posle neinformisan! :d

Ako se dobro secam, povecanje brzine ht linka "klokuje" l3 cashe. Ali od 6 da se napravi 10 je nemoguce. Jedino ako je neki trik tipa da su uspeli da podignu 80% brzinu l3, pa to "racunaju" kao 10 mb. Ali nisam siguran, i ja bih se ogradio :)

mislim da tako pise u bios-u i podizanjem nb-a dobijas solidno ubrzanje preformansi...ako hoces da dostignes neku lepu brzinu nb-a moras da podizes i nb napon...ja sam imao primerak procesora koji je radio preko 2900mhz (mislim na nb)

mislim da tako pise u bios-u i podizanjem nb-a dobijas solidno ubrzanje preformansi...ako hoces da dostignes neku lepu brzinu nb-a moras da podizes i nb napon...ja sam imao primerak procesora koji je radio preko 2900mhz (mislim na nb)

To je lep takt. Koliko si dizao napon? Moj NB drzim na 2.53GHz, ali sma podigao napon za 0.025v... A stvarno se oseti to ubrzanje, pogtovo sto moj AII nema L3 kesh.

Tako je,nb,sad proverih...

@beagle jesi li merio razliku def nb- % 2.53?? zanima me % ako si merio, u bilo cemu

To je lep takt. Koliko si dizao napon? Moj NB drzim na 2.53GHz, ali sma podigao napon za 0.025v... A stvarno se oseti to ubrzanje, pogtovo sto moj AII nema L3 kesh.
taj cpu je bio par dana kod mene pa se bas ne secam tacno,,,prodao sam ga clanu max21...onaj od koga sam ga ja uzeo ga uspeo nasvirati na 4,3ghz i tako neka blesava podesavanja

Poslednja izmena:
Tako je,nb,sad proverih...

@beagle jesi li merio razliku def nb- % 2.53?? zanima me % ako si merio, u bilo cemu

Nemam neke egzaktne podatke. Everest je pokazao da je blago pogorsao odziv memorije (ovo zbog toga sto mi ne radi na punom taktu, vec na 1025 MHz. Za veci takt mi treba veci napon procesora, a to mi ne odgovara zbog buke), ali da se povecala brzina transfera. U stvarnosti, neke igre mi bolje rade, manji je broj sporadicnih seckanja, brzina kompresije sa WinRAR-om se povecala, a i imam utisak da je sistem responzivniji.

Poslednja izmena:
za klokovanje L3 kesa se podize nb

... Podigo sam NB na 2.8GHz i sad je L3 kesh na read 8.4kMB/s , write na 13.5kMB/s, ocitavanja iz everesta...
Nije velika razlika u odnosu na 2.6 GHz.Mozda treba pogoditi pravi odnos CPU klok i NB klok... hmm. Negde sam citao da nema veze dal je visok klok nego odnos, ali sad ne mogu da se setim de sam to nasao :(

Poslednja izmena:
Koliko se ja sećam, valjda je najbolje da ht i nb budu jednaki :banana:

ne,ht ne treba dirati i nema neki uticaj...moze jedino da utice na nestabilnost sistema...

... Podigo sam NB na 2.8GHz i sad je L3 kesh na read 8.4kMB/s , write na 13.5kMB/s, ocitavanja iz everesta...
Nije velika razlika u odnosu na 2.6 GHz.Mozda treba pogoditi pravi odnos CPU klok i NB klok... hmm. Negde sam citao da nema veze dal je visok klok nego odnos, ali sad ne mogu da se setim de sam to nasao :(

stavi everest i odes skroz dole gde ti pise "testovi brzine" i onda ides redom i testiras protok(test pokrenes sa tasterom f5)... stavi prvo nb na 2ghz,a posle na 2,8ghz...mozes da testiras i sa programom super pi

Koliko se ja sećam, valjda je najbolje da ht i nb budu jednaki :banana:

Nije. Evo ti i poredjenje: Na def 2GHz HT i NB, odziv memorije je 46 ns. Na 2.53GHz NB (HT malo preko 2GHz), odziv memorije je 49 ns, ali su je memorijski protok znatno porastao, i ubrzanje se da osetiti. Kada sam naterao memoriju na 1066MHz (FSB na 267 i NB na 2.67GHz), brzina odziva se vratila na 46 ns (ovo je prvenstveno vezano za tajminge memorije, posto nisam menjao tajminge, a sa vecim taktom memorija se ubrzava), i memorijski protok je jos vise skocio, ali mi sistem nije bio stabilan (trebao mi je visi napon), pa sam skinuo FSB na 253 MHz. Ako ikad nabavim jaci (i tishi) kuler, tada cu ga i isklokovati do kraja :).

Na zalost, moj patriot ne voli nategnute tajminge, tako da sam morao ovako da ostavim.

EDIT: ht link sluzi za komunikaciju sa periferijama, tako da se sinhronizovanim taktom HT-a i NB-a ne dobija nista.

Poslednja izmena:
stavi everest i odes skroz dole gde ti pise "testovi brzine" i onda ides redom i testiras protok(test pokrenes sa tasterom f5)... stavi prvo nb na 2ghz,a posle na 2,8ghz...mozes da testiras i sa programom super pi

..probao. Ispada da najbrze cita na cpu 3.1GHz nb 2.8GHz, ali sve ostalo je bolje na 3.8GHz nb 2.8GHz.Ostavi bih tako , jedino me nervira sto moram napon za NB stavit na 1.4V da bi izdrzao 2800. Da li je to puno?

Negde sam procitao da nije previse. Samo pazi da hladis dobro nb ako se greje.

Evo bench iz everesta za 3.5ghz,nb 2600mhz

Prilozi

• cachemem.png
    cachemem.png
    209.2 KB · Pregleda: 37
Negde sam procitao da nije previse. Samo pazi da hladis dobro nb ako se greje.

Moram ti reci da pricas gluposti :d. NB je kod AMD-a integrisan u procesor, pa ako dobro hladis CPU, automatski dobro hladis i NB. Temperatura cipseta ne zavisi puno od overklokovanja.

Nazad
Vrh Dno