Šta je novo?

AMD Athlon 3200+ 2.2 ghz 64bit Socket 754

vlada.j011

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.12.2009
Poena
170
Da li ima sanse da se ovaj procesor pojaca klokovanjem i da li je to izvodljivo na ovom procesoru uopste? Ako jeste da se potrudim da nadjem nekog ko ce mi pomoci to da uradim. Moram samo BIOS da sredim jer sam otkucao sifru koju sam zaboravio ko zna kada. Procesor nikada nije klokovan znaci radi na 2.2 GHz. I da li mislite da mogu da postignem da radi 10-15% bolje?

Da li ima sanse da se ovaj procesor pojaca klokovanjem i da li je to izvodljivo na ovom procesoru uopste? Ako jeste da se potrudim da nadjem nekog ko ce mi pomoci to da uradim. Moram samo BIOS da sredim jer sam otkucao sifru koju sam zaboravio ko zna kada. Procesor nikada nije klokovan znaci radi na 2.2 GHz. I da li mislite da mogu da postignem da radi 10-15% bolje?

Mozes da postignes 10-15%, mozda i vise, zavisno od hladjenja, ploce i memorije, ali za tebe je jedino pravo resenje za bolje performanse upgrade.

Ja sam mog 3000+ svirnuo na 2.4 GHz sa box-om :D. Steta sto dalje nije hteo stabilno... :(.
Znaci slobodno stavi 2.4 pa testiraj, pa ako prodje, teraj dalje :)

Iscupaj bateriju sa ploce i sacekaj par sekundi ;)

Pitao sam vec samo izgleda nisam poslao post, ******. Jel to mala baterijica pri ploce meni senalazi otprilike ispod ventilatora od graficke u dnu velicine 10-20 din novcica. Panasonic je, ma da nema koja druga baterija da bude. I recite mi jer iskljucujem pre toga komp iz zida ili samo kabl od graficke do napajanja. To ne bi cackao sam jerje tu suma kablova dodatno napajanje od graficke i ostalo sve. To moram juednom da sredim. Ali ako je iz zida onda mogu da uradim sam. Sacekacu odgovor nije hitno nista.

Iskljuci komp iz struje, (mozes i da ugasis napajanje), izvadis tu malu bateriju, vratis je posle 10~15s, ukljucis napajanje, i to je to :)

Zavisi koju reviziju jezgra imaš. Postoje Venice derivati za soc.754 koji kod nas nisu puno uvoženi/prodavani i sa njima možeš da izvučeš pristojan OC, naravno, na nekoj solidnijoj ploči. Clawhammer jezgro nije baš raspoložen za OC, Newcastle skoro pa isto. Javi koje jezgro imaš...

Venice derivati su isli u semprone ;) ja sam sa mojim sempronom 2800+ gurao laganica 2.4ghz (osnovno 1.6ghz) na default naponu ...i tako je islo tri godine dok nije riknuo mem. kontroler u procu :D
Ta matora jezgra su u 130 ili 110nm,ne secam se vec, tako da sumnjam da moze preko 2.5...

Venice derivati su isli u semprone ;) ja sam sa mojim sempronom 2800+ gurao laganica 2.4ghz (osnovno 1.6ghz) na default naponu ...i tako je islo tri godine dok nije riknuo mem. kontroler u procu :D
Ta matora jezgra su u 130 ili 110nm,ne secam se vec, tako da sumnjam da moze preko 2.5...

Da, ali postoje i 754 Athloni 3200+ i 3000+ sa 512kb l2 keša u 90 nm proizvodnom procesu. 3200+ sa default-a 2.2 GHz dizanjem takta sa 200 na 250 ide na 2.75 GHz poprilično opušteno. Ova 130nm jezgra teško prelaze 2.5 GHz, obično idu oko 2.4 GHz. A taj Sempron 2800+ ide +50% takta svaki, to je poznato...A kako si zaključio da je baš mem.kontroler riknuo?

@NX-02
Tako sto mi je konstantno izbacivao MSOD vezan za memoriju...i nakon testiranja rama, graficke i harda...
jedina komponenta koja je radila sa memorijom je bio kotroler :)
Komp je prilikom bilo kakve radnje koja je bila komplikovania od duplog klika i setkanja po vinu pucao...
Cim sam procesor zamenio sve je proradilo ;)

Zaboravio sam da su postojali Athloni sa Venice jezgrom :) tada sam bio smoren sto nemam jedan kako bi isao preko 2.4ghz :)

Zavisi i od ploce i memorije.
Moj bivsi Athlon 2800+ Clawhammer 130nm proizvodnje na Abit-u NF8 nForce3 250 i Kingmax HC 500MHz je sa box kulerom radio skoro 2,7GHz asinhrono uz minimalno povecanje napona (magistrala je isla tik do 300MHz) .
A memorija je mogla do 520-530MHz
Eh, kad se setim tih vremena... (2004-2005)
Uhvati me nostalgija :)

P.S. Tvoj moze i vise sigurno.

Poslednja izmena:
Da ja mislim da sam negde procitao NewCastle ****ga onda.
Meni je default 2.2 GHz.
Jos jedno malo pitanje jer moze memorija DDR da bude nekompatibilna a da sve normalno pokazuje povecanje memorije kada se postavi.
Za procesor ja ne mislim nesto mnogo da ga klokujem malo sam mislio ne da pokusavam neki max-max da postizem.

Evo sta pise u Everestu AMD Athlon 64, 2200 MHz (11x200)3200+
CPU Alias: Newcastle S754
CPU Steping: DH-CG
Instruction Set: X86, X86-64, MMX, 3DNow! SSE, SSE2
Original Clock: 2200 MHz
Min/Max CPU Multiplier: 4x/11x
L1 Code Cache:64 KB (Parity)
L2 Data Cache: 64KB (ECC)
L2 Cache: 512 KB (On Die, ECC, Full Speed)

Package Type: 754 Pin uOPGA
Package Size: 4.00 cm x 4.00 cm
Transistors: 68.5 million
Process Technology: 9Mi, 0.13 um, CMOS, Cu, SOI
Die Size: 144 mm2
Core Voltage: 1.500 - 1.550 V
I/O Voltage 1.2 V + 2.5 V
Maximum Power 89.0 W

Molim vas ako neko zna za ovo za memoriju sto sam pitao da ne kachim bez veze temu. Primecujem poboljsanja od kako sam je stavio ali da li moze da bude nekompatibilna ili je to samo kada jednosstavno nece da prihvati.

Da ja mislim da sam negde procitao NewCastle ****ga onda.
Meni je default 2.2 GHz.
Jos jedno malo pitanje jer moze memorija DDR da bude nekompatibilna a da sve normalno pokazuje povecanje memorije kada se postavi.
Za procesor ja ne mislim nesto mnogo da ga klokujem malo sam mislio ne da pokusavam neki max-max da postizem.

Socket 754 ima 2 naziva procesora: Clawhammer i Newcastle.
Kad se pojavio Newcastle presli su na 90nm i smanjili broj tranzistora za trecinu, a ovaj tvoj primerak je kanda po Everestu 130nm.
Clawhammer je isao do modela (koliko me secanje sluzi) 3400+

Memorija je nekompatibilna kada nece da radi na doticnoj ploci- pisti i nece da se digne sistem.
Nekompatibilnost nije kad OC-ujes masinu, i memoriju pride, a ne das joj jos napona, pa je nestabilna.

A koju plocu, chipset i napajanje imas uopste?

BIOS sifra je uklonjena. Skinuo sam bateriju drzao 10 minuta i upalio i koliko vidim sve radi nisam nista za****.

Maticna je MSI K8NEO (MS-7030), chipset nVIDIA nForce3 Ultra, AMD Hammer
napajanje Chieftec 500W.
Meni sve radi ne pishti u svakom programu gde pogledam pise da imam 2048 memorije.
Znachi verovatno je sve kako treba.

Poslednja izmena:
Dobro da nastavim znachi kada bi u BIOSU povecao frekvenziju sa 200MHz na 205MHz sta jos trebam da povecam sem toga. Probao sam da povecam na 205 i onda primecujem da mi se pri startovanju kompijtera Memory Clock promenio na 170. Ali sam vratio kako je bilo jer ne znam sta jos trebam da podesim sem frekvenzije procesora ja ne bi isao recimo preko 210 MHZ i kako se zovu te opcije u BIOS-u gde to trebam da menjam. Ponavljam ne zelim nista drasticno da eksperimentisem do kojih granica moze da ide i da izvlacim 3.0GHz iz 2.2. Cisto malo da probam.

Poslednja izmena:
^
Ja sam iz toga shvatio samo da treba da spustim HT mnozilac...

Za postavljaca teme:
Nadji u bios-u HT multipler i spusti ga za 1 (znaci sa 4 ga spusti na 3). Onda uzmi lepo i digni FSB ( u BIOS-u se to drugacije zove) do 210MHz, skini program Orthos, i pusti da testira masinu (1 sat). Ako sve prodje u redu, komp se ne restartuje i program ne izbaci gresku, digni FSB na 215 MHz i ides za po pet i ponavljas postupak testa.
Ako masina posle zadnjeg dizanja FSB nece da butuje (samo crn ekran i ne ide dalje), izvadi onu malu bateriju na ploci 10~15 sekundi, i vrati je.
Tada su ti se sva podesavanja vratila na fabricka :)
Opet udji u BIOS, i vrati na zadju stabilnu vrednost ( ne zaboravi da spustis HT mnozilac!).

Probaj, nemozes nista da zeznes. E da, skini program HW monitor, i prati temperaturu procesora u toku testiranja stabilnosto Orthosom. Temperatura nebi trebalo da prelazi 60*C

Ako ne zelis da silis masinu, onda bi ti i 220MHz FSBa bilo dosta (to je 2.4 GHz)
Imamo istu plocu, max FSB za nju je 250MHz (ogranicenje u BIOS-u), a ja sam izvukao 240.

Poslednja izmena:
Samo da ne zaboravi da smanji brzinu memorije kako ga ona ne bi zezala, jer dizanjem FSB-a ce dobiti pravih 400 mhz umesto 450-500mhz

Zavisi koju reviziju jezgra imaš. Postoje Venice derivati za soc.754 koji kod nas nisu puno uvoženi/prodavani i sa njima možeš da izvučeš pristojan OC, naravno, na nekoj solidnijoj ploči. Clawhammer jezgro nije baš raspoložen za OC, Newcastle skoro pa isto. Javi koje jezgro imaš...

ja sam imao newcastle 2.4ghz 3400+ athlona od 2750mhz dalje nije mogao

Au ala sam ja preterao ja digao do 220 MHz a nisam spustao HT sa 4 na 3. Niti sam dirao memoriju.Kazite mi jel totreba memory clock da spustim meni jenaajnize sto moze 166 sada je oko 185. Kako se zove ta opcija za memoriju.
Ali sve je radilo stabilno stim sto mi ocitva temp 49C a CORE do 60c.
Zurim da vratim to. Aliprocesor nije nistatoplij kada se pipne rukom. Sada pise core 2400 MHZ,a HT Link 880. Juce sam igrao igrice 2 sata i nije pucalo a racunar je downloadovao celu noc. Znaci obavezno HT dole za jedan i recite samo to za memoriju gde podesavam jer se ona automtskipovecavala kako sam ja dizao ovo frekvenciju za 5.

HT nemoj da teras preko 900...nestabilan je...
Memorija treba da ti radi na 200 kako bi bila ddr400, dok ti je na starih 166 bila ddr333...
nju slobodno teraj do 210-220... posto ti je u startu memorija bila podesena na ddr333 ne moras nista da diras...

1410_p4_8.jpg

Poslednja izmena:
Znachi memoriju ne diram uopste jer je bila u startu na 166 a sada je 183 ili 185. Reci mi jer bi trebao da spustim ht na 3 ili da drzim ovako ako vishe nista ne dizem. Sada je HT Link 880 a onako ako spustim HT u BIOS-u padne na nekih 6xx. A voltazu da ne diram ja mislim da mi je na 1.49 V ali nisam dirao nista i nisam siguran da li je toliko. Inache vidim mala poboljsanja u brzini igrice. Jer ce se ta poboljsanja smanjiti ako HT budem smanjio na 3. U stvari ja kapiram da se to spusta da mi frekvenziju mogao da dizes vishe.
Hvala vi ste mi bash pomogli. Onako ja znam da sve pishe u uputstvima ali tu ima nekih stvari koje meni nisu jasne a vazno mi je da znam kako i gde sta da podesim a uputstvo za klokovanje mi nije bas najasnije bilo. Ovako kao vi sto objasnite mi je najbolja pomoc.

Poslednja izmena:
Dobro je sto nishta ne puca ali necu ipak nastaviti da ispitujem krajnje granice. Jer graficka mi je ATI HD4650 1 GB AGP I ovakva pojacanja na procesoru mi dobro dodju, a memorija mi je DDR 2048 GB. Jer sve sto usporava u next genu je zbog pprocesora graficka moze da izgura to.Ako ne ukljucim NEXT GEN dosada sam igrice koje ja igram igrao na 1280 sve na najvishe toliko je rezolucija mog monitora jedino AA stavim na default u kontrol panelu a u igrici povecam ako mogu. Inache anisotropic ide na 16x do sada sve lako. FPS me ne zanima vec da li mi igrica secka ili usporava. Mada i to sto usporava u Tomb Rider next gen usporava u nekim delovima a negde klizi nikad lakse.

Cini mi se da ti HT moze i do 900

Memoriju stavi asinhrono, jer kako povecabas FSB, tako i raste brzina memorije.
To kad si stavio na 166 je 333MHz, a fabricki je podeseno da radi na 200-(400MHz).
Moze ona i vise, guraj do 225 (450MHz) uz blago povecanje napona.
Smanji mnozilac HT na 3 i stavi magisyralu na 250, takodje uz blago dizanje napona.

A memorija se racuna po princupu:
166Mhz(memorija):200(magistrala)= x(brzina memorije koja ce biti):250(brzina magistrale)
Sto je 207,5 za memoriju.
A procesor 11x250=2750MHz, a ako ti nije stabilno spusti mnozilac na 10 sto ce dati 2500MHz
Uradi tako pa javi, trebalo bi da ti radi na nForce 3 magistrala ma 250MHz brez problemo :)
Probaj, pa javi...
Sretno ;)

Poslednja izmena:
nForce 3 ploce guraju 300 bez problema, ali HT slabo radi preko 900...
Njemu je memorija zbog dva modula od po 1GB radila default na 333Mhz, tako da ne mora da je stavlja asihrono jer ona vec jeste u tom rezimu :)

Probaj ovu kombinaciju koju ti je predlozio samer. Znaci HT mnozilac na 3, FSB na 250, i eventualno mnozilac procesora na 10...

Nemam ja 2 gb iz 2 modula, nego 1024 i 512 i 512 svaki je zauzet. Stavio sam najachu do procesora memoriju jer tako treba? Ja kada podignem frekvenziju procesora na 220 ja dobijam 2.4 procesor ja bi najvishe isao do 2.5, 2.6 dalje i da moze glatko ne pokusavam. Zato cu smanjiti HT samo na 3 da HT Link ne bi otisao previshe. I mislim da ne trebam da diram nishta vishe ni memoriju ni voltagu ali ako vi kazete da trebam memoriju smanjiti ili podici ja cu to da uradim. Vratio sam podesavanja na 200 do 220 je radilo sve danima nisam gasio komp i igrao igrice i svasta. Znachi dotle moze, a verovatno ce moci i do 230. Ja mislim da je meni memory clock,... vidi sada kada sam vratio kako je bilo meni DRAM frequenzy poishe 157.9 MHz u CPU-Z, a kada se dize racunar i ono crno sa slovima je na pocetku onda pishe Memory Clock 166. Mislite da to dignem na 200 slobodno.Posto se mojim postepenim povecavanjem frekvenzije procesora i to samo dizalo. Jedino mi je voltaga *******a da diram ne znam koliko bi podigao sa 1.49 verovatno na 1.5 v. Hvala majstori vi od mog procesora napravili mashinu 50% jachu.
Samo mi recite jer procesor bolje radi ako mu je HT na 4 a frekvencija na 220 ili ako je HT na 3 a frekvencija isto 220. Ili to ne utiche nego sluzi da se ne bi suvishe preteral.

Nazad
Vrh Dno