Šta je novo?

AMD APU Kaveri

Jeste, ali za takav OC ti treba ploca od 70e(odokativno, ne znam koliko kosta najjeftinija sposobna ploca sa hladjenom 4+2+2 naponskom), jos dual channel memorijski kit koji ce raditi na 2400+, a da je pristojnog kapaciteta(4GB+, Ghosts ne radi na manje, a APU ce svakako uzeti deo te memorije). Naravno hladnjak koji je jaci od Hyper 212+ nisam ni spomenuo.

^ Respect za TheSuperUberGOLDFISH!
Sjajan posao! Great job!

Verovatno gledam na ceo taj APU koncept isuviše laićki, ali...

Novi APU-i koštaju preko 150€, plus traže vrhunsku memoriju koja zna da bude i duplo skuplja od "konfekcijskih" modela. Gde je tu logika? Za te pare se uzme pristojan i3 ili FX 6xxx cpu sa solidnom diskretnom grafikom koji jedu za doručak bilo kakvu APU kombinaciju.

Verovatno gledam na ceo taj APU koncept isuviše laićki, ali...

Novi APU-i koštaju preko 150€, plus traže vrhunsku memoriju koja zna da bude i duplo skuplja od "konfekcijskih" modela. Gde je tu logika? Za te pare se uzme pristojan i3 ili FX 6xxx cpu sa solidnom diskretnom grafikom koji jedu za doručak bilo kakvu APU kombinaciju.

I meni se sada vec ti high end APU-i cine mnogo manje primamljivim nego kad sam krenuo da razmisljam o kupovini APU-a, ali taj A8 7600 model deluje kao nesto sto ce biti jako dobro za razumne novce za normalne desktop konfiguracije. Pored toga sad sa ovim TDP limiterom APU-i su najbolje resenje kada su u pitanju bilo koja manja kucista, sto zbog performansi, sto zbog prostora, sto zbog slabe konkurencije sub 100 dollar delu trzista.

EDIT: Izvinjavam se pixell-u

Poslednja izmena:
Nije covek mislio na tebe, pogledaj post pre tvog.

Meni samo nije jasno zasto ljudi ocekuju 1080p gaming sa ovim procesorima.

Ништа, ја у понедељак наручујем A10-7850K (20.500 динара) и остале компоненте (матична, RAM, хард-диск, нека два адаптера и хладњак). Све укупно 47.500 динара...

Mislim da je apsolutno suludo uzeti sada najjači model apu-a, pogotovo sa ovom cenom.

ProtivGlobal, za 2500 vise možeš da sklopiš nešto tipa fx6300 + 7770, doduše sa 4gb rama, koji uvek možeš da dokupiš kasnije...

Ја кад купим рачунар, користим га 10 година (погледај који процесор ја још увек користим, купљен 2003. године). FX не подржава HSA. Уосталом, ја сам већ одлучио...

Ma athlon 760K i HD7770 dobitna kombinacija za 20k din ko zeli da se igra na nekim medium podesavanjima, ko zeli da isproba APU samo naprjed ;)
APU i nije koncept zamisljen za igranje, mada bi mi to voleli ali...koga interesuje gaming za 20k din bolje je ici na diskretni Gpu.

Ja bih pre tražio čoveka po Dojčlandu ili Vieni da mi pošalje jedan za 153€ nego što bih ovde dao 177€.
Moj stomak tu pljačku jednostavno ne bi mogao da svari.

Poslednja izmena:
Значи да купим(ш) у Немачкој процесор на који је већ плаћена немачка царина и порез, па да платиш поштарину, па онда на то и нашу царину и порез...

Noob pitanje: da li kod PC-a koji ima APU + odvojenu grafiku postoji switchable graphics opcija kao na laptopu? Dakle da se koristi samo integrisana grafika kada sam u Windowsu.

Ах, да. Хтео сам још да вам кажем да се не добија BF4 уз A10-7850K. Још се продавци праве луди, као: "А где сте ви чули да се добија?".

evo direkt poredjenje na medium detaljima BF4 sa: najjacim kraverijem a10-7850k vs intel i5-4670k
http://www.pcgameshardware.de/CPU-H...-4-Wie-sieht-das-erst-mit-Mantle-aus-1104994/

Naravno Amd razbija sa fantasticnih 18-19fps vs Intelovih 46fps :p

Znaci ko kupuje kraveri morace da uracuna u cenu i kontaktna sociva ili naocare koje ce mu uskoro trebati :-devil-:

Дечко, ти си озбиљно болесно опседнут Интелом. Иди лечи се...

Poslednja izmena:
Ах, да. Хтео сам још да вам кажем да се не добија BF4 уз A10-7850K. Још се продавци праве луди, као: "А где сте ви чули да се добија?".

Дечко, ти си озбиљно болесно опседнут Интелом. Иди лечи се...
Daleko bilo da ti neko nesto "da" u ovoj zemlji. Nista me vise i ne cudi...

I ne mora da se leci, nek samo izadje iz teme koja se ne zove Intel VS Amd...

evo direkt poredjenje na medium detaljima BF4 sa: najjacim kraverijem a10-7850k vs intel i5-4670k
http://www.pcgameshardware.de/CPU-H...-4-Wie-sieht-das-erst-mit-Mantle-aus-1104994/

Naravno Amd razbija sa fantasticnih 18-19fps vs Intelovih 46fps :p

Znaci ko kupuje kraveri morace da uracuna u cenu i kontaktna sociva ili naocare koje ce mu uskoro trebati :-devil-:
Ti ne govoris nemacki? Desno je A10 7850k koji ima 46FPS, a levo je Intel i5 4670k sa sub 20FPS, koji prikazuju istu scenu u Battlefield 4.

Sacekajmo februar pa da vidimo kako ce se APU ponasati sa novim drajverima sa mantle podrskom. Ocekujem da ce i AMD uskoro, za nekih 2-3 meseca izbaciti i drajvere koji ce forsirati HSA tj. da ce kroz drajvere pokusati da prebaci deo posla sa CPU na IGP. Cena je i dalje veoma nerealna, ali kako sam video svi ocekuju pad cena 7850k kroz 2-3 nedelje.

Sacekajmo februar pa da vidimo kako ce se APU ponasati sa novim drajverima sa mantle podrskom. Ocekujem da ce i AMD uskoro, za nekih 2-3 meseca izbaciti i drajvere koji ce forsirati HSA tj. da ce kroz drajvere pokusati da prebaci deo posla sa CPU na IGP. Cena je i dalje veoma nerealna, ali kako sam video svi ocekuju pad cena 7850k kroz 2-3 nedelje.

Daj boze ako pocnu ovi rudari kopat i ovo ce poskupiti :p

Rudarenje je spasilo desktop industriju od jos gorih rezultata u 2013.

Da, i ja mislim da je problem do drajvera, tj do nesavršenosti istih. Pošto još uvek ne postoje Mantle drajveri, nerealno je očekivati da Kaveri APU pokaže svoje prave performanse. Sačekajmo februar, to si odlično rekao.

Ti ne govoris nemacki? Desno je A10 7850k koji ima 46FPS, a levo je Intel i5 4670k sa sub 20FPS, koji prikazuju istu scenu u Battlefield 4.
Ja se od pocetka samo nadam da troluje lik... mada nakon ove njegove ispale sam se zabrinuo.

Znas kako, kada se tako predstavi sa tolikom prednoscu u igrama donekle moze da se razume odakle je AMD izvukao cenu chipa (mada su tom logikom mogli da ga stave i protiv 4770 i da ga pobedi i stave cenu 300e).

A opet sa druge strane za iste pare mozes da uzmes jacu konfiguraciju sa posebnom grafickom kartom i CPU.
Medjutim tu onda moze da se arumentuje da ta konfiguracija trosi mnogo vise struje zauzima vise mesta i ova kaveri konfiguracija ima i dalje otvoreni slot za posebnu grafiku (neku znatno jacu).

Intel je dosta uznapredovao sto se tice grafike. A kako vreme odmice sve vise i vise ce ulagati u grafiku jer uglavnom tu sada mogu da se naprave veliki skokovi sto se tice performansi celog chipa dok sa CPU strane za potrosacka trzista nema mnogo da se napreduje.
Sa njihovim resursima ne bi me cudilo da stignu AMD i Nvidiju za dve ili tri godine.

Ipak trenutno radeon GCN je ipak barem dve generacije ispred.
Ne samo sto je dva tri puta jaca grafika na kaveriju (a prednost u praksi je u umanjena zbog jaceg CPU dela na intelu) i drajveri su mnogo zreliji sa AMD strane pa ko je gledao moze videti da intel i kada ima preko 30fps uglavnom je frame time uzhasan dok na Kaveriju sve to radi kao i sa dedicated grafikama bez problema i glatko. I opet ko je koristio integrisanu intelovu za bacanje slike na TV i slicne uredjaje zna da postoji mnostvo bagova koji se sa catalystom jednostavno ne pojavljuju.

A8-7600 i dalje moj favorit :D

Poslednja izmena:
Ja se od pocetka samo nadam da troluje lik... mada nakon ove njegove ispale sam se zabrinuo.

Znas kako, kada se tako predstavi sa tolikom prednoscu u igrama donekle moze da se razume odakle je AMD izvukao cenu chipa (mada su tom logikom mogli da ga stave i protiv 4770 i da ga pobedi i stave cenu 300e).

A opet sa druge strane za iste pare mozes da uzmes jacu konfiguraciju sa posebnom grafickom kartom i CPU.
Medjutim tu onda moze da se arumentuje da ta konfiguracija trosi mnogo vise struje zauzima vise mesta i ova kaveri konfiguracija ima i dalje otvoreni slot za posebnu grafiku (neku znatno jacu).

Intel je dosta uznapredovao sto se tice grafike. A kako vreme odmice sve vise i vise ce ulagati u grafiku jer uglavnom tu sada mogu da se naprave veliki skokovi sto se tice performansi celog chipa dok sa CPU strane za potrosacka trzista nema mnogo da se napreduje.
Sa njihovim resursima ne bi me cudilo da stignu AMD i Nvidiju za dve ili tri godine.

Ipak trenutno radeon GCN je ipak barem dve generacije ispred.
Ne samo sto je dva tri puta jaca grafika na kaveriju (a prednost u praksi je u umanjena zbog jaceg CPU dela na intelu) i drajveri su mnogo zreliji sa AMD strane pa ko je gledao moze videti da intel i kada ima preko 30fps uglavnom je frame time uzhasan dok na Kaveriju sve to radi kao i sa dedicated grafikama bez problema i glatko. I opet ko je koristio integrisanu intelovu za bacanje slike na TV i slicne uredjaje zna da postoji mnostvo bagova koji se sa catalystom jednostavno ne pojavljuju.

A8-7600 i dalje moj favorit :D

To stoji i zbog toga ce jos dugo vremena igranje na Intel grafici ce biti tesko za preporuciti, ali Intel pak ima nisu HTPC kupaca koje mnogo manje doticu bagovi drajvera i kojima je 45w koje Kaveri A8-7600 moze da pruza previse. Mislim da imaju cak i3 35w TDP cipove. Sa takvim cipom je mozda i moguce napraviti pasivnu konfiguraciju bez problema sa temperaturom.

Videli smo cpu performanse, gpu performanse i cenu.

Cekamo pixellov test iz prve ruke i nakon toga mantle performanse. Pa kom se svidja , pare na sto.
(Licno, daleko sam od odusevljenog, ali ko mene i pita. Ko nema u gacama, ima u marketingu)

To stoji i zbog toga ce jos dugo vremena igranje na Intel grafici ce biti tesko za preporuciti, ali Intel pak ima nisu HTPC kupaca koje mnogo manje doticu bagovi drajvera i kojima je 45w koje Kaveri A8-7600 moze da pruza previse. Mislim da imaju cak i3 35w TDP cipove. Sa takvim cipom je mozda i moguce napraviti pasivnu konfiguraciju bez problema sa temperaturom.

Pa to je i najveci problem, napravio sam kolegi HTPC konfiguraciju sa i3 haswelom i iskreno se dosta razocarao sto se software strane tice i drajvera. Performanse i potrosnja su super to ne osporavam :)

APU u principu i nije namenjen za klasican retail, vec pre svega za OEM trziste i pre svega prenosive racunare. Lako je u desktop kuciste strpati procesor deklarisan na 65W i graficku od 70W, i reci ok, super, dobijem vise za isti ulozen novac. OEM kupuje dve komponente, mora da koristi kompleksniju stampu na maticnoj ploci, potrosi daleko vise na hladjenje, a za laptopove i da ugradi jacu bateriju. To su sve dodatni troskovi umesto zarade ;)

U skladu sa time, performanse kod APU-a nisu primarna stvar, vec perf / watt, i na tome se najvise i radilo (sto dokazuje A8 7600, koji u nekim situacijama sa 45/65W parira prethodnoj generaciji koja je deklarisana za 100W).

Прочитао сам на сајту вест да ће ускоро "ddr4" меморија да постане стандард . То би могло још више да подигне перформансе или се варам ?

ne, ddr4 na amd nece jos dugo i ddr4 i dalje nece moci da isporuci dovoljno velik bandwidth za gpu, bitnija je zbog manje potrosnje, vece gustine, troskova proizvodnje itd

amd treba za apu da obezbedi gddr5 ili quad channel ddr3 memorija

podrska u mc na cipu za oba resenja postoji

Koliko bi ploca bila skuplja da na nju metnu 1Gb GDDR5 memorije?

Vrh Dno