Šta je novo?

AMD 3800+ dual core?

darkot

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2004
Poena
604
Pozdrav,

Zanima me kako se pokazao amd-ov dual core procesor.. ako neko ima da podeli svoja iskustva. Koristio bi se za graficke i 3d programe.

Hvala
Darko :)

Pa sta te tacno zanima? Jasno ti je da nije mogao lose da se pokaze, jer je u pitanju veoma brz procesor, kako god da gledas? (ako negde mozes da nadjes Digital #48 imas u njemu Delimirov test dotinog CPU-a)!

Hvala na odgovoru,

Zanima me kako se pokazao u smislu iskoriscenja u pojedinim aplikacijama .. moze lako da se desi da ga neki programi ne koriste kako treba.
Videcu da nadjem taj digital, bas me zanima kako je ocenjen.

darkot je napisao(la):
Pozdrav,

Zanima me kako se pokazao amd-ov dual core procesor.. ako neko ima da podeli svoja iskustva. Koristio bi se za graficke i 3d programe.

Hvala
X2 3800+ je najjeftinija varijanta AMD-ovih Dual Core procesora, baziran na Manchester jezgru, radi na 2.0 Ghz, ima 2x512 KB L2 cache-a, a jezgra su povezana internim crossbar interfejsom, pa je latencija i interkomunikacija izmedju jezgara veoma brza, sto nije odlika Intelovog Pentiuma D.
DC procesori mogu da budu od velike koristi u 3D renderingu, kompresiji video materijala i svim aplikacijama koje su threadovane, t.j. koje su optimizovane za viseprocesorski rad. Ubrzanje u odnosu na single core varijantu moze da bude do 2x, ali je uglavnom manje, zbog softverskih limitacija, kao i zbog limitacije samog memorijskog interfejsa koji je identican kao kod single core varijante.
X2 3800+ je odlican CPU i overklokuje se bez problema do 2.7 ghz. Pentium D 920 je takodje odlican overkloker i nesto je jeftiniji, ali su mu i performanse nesto losije. X2 @ 2.7 Ghz = Pentium D @4.0-4.3 ghz otprilike.
Ako imas mogucnosti, ja bih ti preporucio da nabavis Opteron 165 ili 170 koji kostaju manje ili isto kao x2 3800+ ,a imaju po 1MB L2 kesha po jezgru i bolje se overklokuju.
Evo, pogledaj kako rade DC procesori u 3D renderu.

link

A imas i link na benchu koji je Delimir uradio.

Poslednja izmena:
Reci šta želiš da konkretno proverim.....i mene zanima....

Pozz

darkot je napisao(la):
Pozdrav,

Hvala

aftereffects 6.5 - nijednom nisam primetio da je CPU usage presao 50% tokom finalnog rendera, jedino sto eto mozes da radis u drugim programima dok to krchka, npr. pustim u render que par klipova da odradi dok pakujem tranzicije u premiere-u.

premiere 6.5 - vece ubrzanje sam imao kad sam pustio da snima fajl na drugu particiju nego samo zbog 2 jezgra.

3dsmax8 - jedino ovde postoji chisto ubrzanje od plafon 190% u odnosu na Venice na istoj frekvenciji, postoji jedan chudan bag sa svim dvojezgarnim procesorima (ne znam da li i na intelu postoji, za AMD provereno znam da nije samo do mene :)) tj. kad palis program treba da se sachekas par sekundi dok te pusti da radis :d - ovo je chini mi se bug vezan za graficku/drajvere (svejedno je ati ili nvidia) jer ga recimo nema preko remote desktopa. Druga stvar, afinitet procesora - brazil render ce oba jezgra koristiti ovako:
op-test-tm1.png

kad se primeni fix, bice ovako:
op-test-tm2.png

i ovde se u odnosu na Venice na istoj brzini dobija skoro 200% ubrzanja. Evo bas sam sad pustio jedan duzi render, venice radi 7:03 minuta a dual core 14:04. Pre fixa, ubrzanje je bilo ~160-170% i samo je vRay od rendera uspeo da izvuche tih max 190% a sada sa tim fixom bogme i vray profitira. Jedino gde nema blizu 200% ubrzanja jeste scanline render sa puno rafleksija, posto je raytrace endzin vrlo mator, (poslednje sto su ubacili, od 3dsmax4 verzije, chini mi se, jeste podrska za SSE - kako je pisalo u readme fajlu, pentium4 optimizacije) pa dok se rachunaju refleksije/refrakcije procesor ce raditi sa pola snage :)

photoshop cs2 - za ovo nisam siguran, ali deluje mi kao da neke stvari profitiraju, neke bas i ne (tipa neki filter ce uzeti svih 100% neki nece) ali svakako nije sporije nego sa Venice-om :)

Ji 4Tze da li se taj fix odnosi samo na 3d max ili i za ostali rad

pozdrav

Ji 4Tze je napisao(la):
aftereffects 6.5 - nijednom nisam primetio da je CPU usage presao 50% tokom finalnog rendera, jedino sto eto mozes da radis u drugim programima dok to krchka, npr. pustim u render que par klipova da odradi dok pakujem tranzicije u premiere-u.

premiere 6.5 - vece ubrzanje sam imao kad sam pustio da snima fajl na drugu particiju nego samo zbog 2 jezgra.

3dsmax8 - jedino ovde postoji chisto ubrzanje od plafon 190% u odnosu na Venice na istoj frekvenciji, postoji jedan chudan bag sa svim dvojezgarnim procesorima (ne znam da li i na intelu postoji, za AMD provereno znam da nije samo do mene :)) tj. kad palis program treba da se sachekas par sekundi dok te pusti da radis :d - ovo je chini mi se bug vezan za graficku/drajvere (svejedno je ati ili nvidia) jer ga recimo nema preko remote desktopa. Druga stvar, afinitet procesora - brazil render ce oba jezgra koristiti ovako:
op-test-tm1.png

kad se primeni fix, bice ovako:
op-test-tm2.png

i ovde se u odnosu na Venice na istoj brzini dobija skoro 200% ubrzanja. Evo bas sam sad pustio jedan duzi render, venice radi 7:03 minuta a dual core 14:04. Pre fixa, ubrzanje je bilo ~160-170% i samo je vRay od rendera uspeo da izvuche tih max 190% a sada sa tim fixom bogme i vray profitira. Jedino gde nema blizu 200% ubrzanja jeste scanline render sa puno rafleksija, posto je raytrace endzin vrlo mator, (poslednje sto su ubacili, od 3dsmax4 verzije, chini mi se, jeste podrska za SSE - kako je pisalo u readme fajlu, pentium4 optimizacije) pa dok se rachunaju refleksije/refrakcije procesor ce raditi sa pola snage :)

photoshop cs2 - za ovo nisam siguran, ali deluje mi kao da neke stvari profitiraju, neke bas i ne (tipa neki filter ce uzeti svih 100% neki nece) ali svakako nije sporije nego sa Venice-om :)

Ok .. hvala ... cudno je kako after 6.5 ne moze da se snadje, mozda da probas sa Nukleo plugin-om, trebalo bi da pomogne ;)
U svakom slucaju se ne isplati jos uvek to uzimati, ako 3D nije primarna delatnost. Mada ce pretpostavljam sve novije verzije programa to bolje podrzavati. Takodje me zanima kako radi sa npr Virtual Dubom, cistu video kompresiju ... npr iz DV u divx.

I mene dosta zanima kako se pokazao u video obradu konkretno u programima kao sto su:
Vegas,virtual dub,CCE...

pozdrav

Serbianboss je napisao(la):
I mene dosta zanima kako se pokazao u video obradu

Evo jedan mali test od mene:

AMD X2 3800+, default takt (2 x 2 GHz)
Videofile, mpg (snimljen preko Skystar 2 kartice - videospot), rezolucija 480x576
Program za kompresiju: Auto Gordian Knot 2.27, DivX codec 6.1, 2-pass (video: custom size 30 MB, audio mp3 VBR 128 kbps, rezolucija 512x384)

Dual core: 3:51 sec
Single core: 6:17 (Auto GK podešen u task-manageru da koristi samo jedno jezgro)

Ista podešavanja, procesor kloknut na 2 x 2.5 GHz:

Dual core: 3:07 sec
Single core: 5:05 sec

Accuphase je napisao(la):
Evo jedan mali test od mene:

AMD X2 3800+, default takt (2 x 2 GHz)
Videofile, mpg (snimljen preko Skystar 2 kartice - videospot), rezolucija 480x576
Program za kompresiju: Auto Gordian Knot 2.27, DivX codec 6.1, 2-pass (video: custom size 30 MB, audio mp3 VBR 128 kbps, rezolucija 512x384)

Dual core: 3:51 sec
Single core: 6:17 (Auto GK podešen u task-manageru da koristi samo jedno jezgro)

Ista podešavanja, procesor kloknut na 2 x 2.5 GHz:

Dual core: 3:07 sec
Single core: 5:05 sec

To znaci da je pri video kompresiji iskoriscenost nesto vise od 1.6 x takt jednog procesora...
Ako bi mogao da uradis neki test sa photoshopom, da vidimo kako koristi dual core cpu, bio bih veoma zahvalan:)

darkot je napisao(la):
Ako bi mogao da uradis neki test sa photoshopom, da vidimo kako koristi dual core cpu, bio bih veoma zahvalan:)

Može...postoji li neki paket slika + neka automatizovana akcija (plugin) za photoshop (najbolje ako meri i vreme za tu akciju :d)?

Da li bi taj procesor mogao da se iskoristi sa plocom Asus A8N-E

Jos jedno: Da li ce se osetiti ubrzanje u programima koji nemaju opcije za dva procesora?

pozdrav

darkot je napisao(la):

Ok, evo rezultata sa testa, za koji je Ji 4Tze ostavio link:

Edit: Adobe Photoshop CS2 tryout verzija, Windows XP SP2, 1024 MB RAM

AMD X2 3800+ default, dual core (2 x 2 GHz)

test__sekunde
1) 2,2
2) 3,5
3) 4,0
4) 5,1
5) 20,1
6) 3,1
7) 9,4
8) 7,1
9) 19,6
10) 66,3
11) 57,3
12) 26,6
_________
suma: 225,3

AMD X2 3800+ default, single core (1 x 2 GHz)

test__sekunde
1) 2,2
2) 6,4
3) 7,3
4) 7,6
5) 21,3
6) 4,9
7) 9,5
8) 10,4
9) 19,9
10) 66,9
11) 57,7
12) 26,8

AMD X2 3800+ overclock, dual core (2 x 2.5 GHz)

test__sekunde
1) 1,8
2) 2,6
3) 3,1
4) 2,5
5) 16,8
6) 4,5
7) 7,7
8) 6,3
9) 16,0
10) 54,7
11) 47,2
12) 20,9
_________
suma: 184,1

AMD X2 3800+ overclock, single core (1 x 2.5 GHz)

test__sekunde
1) 1,9
2) 5,1
3) 5,9
4) 6,7
5) 17,3
6) 4,8
7) 7,9
8) 8,9
9) 16,5
10) 56,3
11) 48,6
12) 21,5
_________
suma: 201,4

Da li bi taj procesor mogao da se iskoristi sa plocom Asus A8N-E

Može

Jos jedno: Da li ce se osetiti ubrzanje u programima koji nemaju opcije za dva procesora?

U samim programima ne, ali ako još nešto paralelno uz to radiš (par zahtevnih aplikacija), onda se to brže odrađuje u odnosu na single core.

Poslednja izmena:
Ako poteras dva programa hoce :) (meni uvek svira winamp u pozadini) bas mi je zao sto nemam dual core....

@Accuphase

hvala na odgovorima. Da nemas mozda instaliran Pinnacle studio pa da kazes kako radi sa dual core. Bas me zanima.

pozdrav

Da nemas mozda instaliran Pinnacle studio pa da kazes kako radi sa dual core. Bas me zanima.

Nemam instaliran, ali imam program. Šta bi voleo da uradim (kompresija, konverzija iz -> u?, ili nešto treće?)

Dve stvari bi voleo da isprobas(ako mozes)

1. Da DV fajl renderujes u mpeg2 sa rezolucijom 720x576 (bitrate stavi koliko ti je volja)

Recimo renderuj minut DV fajla u mpeg2 i kazi mi kolko mu treba i da li oba procesora rade ili ne.

2. Da isti taj DV fajl renderujes u DV.

Dosta me ovo zanima(posto bi uzeo taj procesor) kako se ponasa u radu, posto kompjuter koristim za video obradu.

hvala
pozdrav

Dve stvari bi voleo da isprobas(ako mozes)

1. Da DV fajl renderujes u mpeg2 sa rezolucijom 720x576 (bitrate stavi koliko ti je volja)

Recimo renderuj minut DV fajla u mpeg2 i kazi mi kolko mu treba i da li oba procesora rade ili ne.

Nemam digitalnu kameru, tako da nisam mogao direktno da uradim taj test (DV fajl), ali uradio sam nešto slično:

Prebacio sam muzički spot (mpg) u trajanju od 2:47 u avi format (DV Video Encoder, 720x576, 25 fps, Audio PCM 16-Bit stereo, 48 kHz)

Sa tim fajlom sam onda radio rendering u MPEG2 (DVD compatible, 720x576, 6000 KBits/sec, Audio MPEG stereo, 48 kHz, 224 KBits/sec ), znači standardno podešavanje.

Program je Pinnacle studio plus 9.4

AMD X2 3800+, default takt (2 x 2 GHz), dual core: 03:35
opterećenje procesora: ±65%, rade oba jezgra otprilike na 2/3

AMD X2 3800+, default takt (2 x 2 GHz), single core: 05:10
opterećenje procesora ±50%, radi samo jedno jezgro na 100%

AMD X2 3800+, overclock (2 x 2.5 GHz), dual core: 02:55
opterećenje procesora: ±65%, rade oba jezgra otprilike na 2/3

AMD X2 3800+, overclock (2 x 2.5 GHz), single core: 04:01
opterećenje procesora ±50%, radi samo jedno jezgro na 100%

Poslednja izmena:
hvala Accuphase na testovima.

Da li bi mogao samo jos da isprobas 2 test? Znaci taj DV fajl opet da renderujes kao DV.
U studiu uzaberes opciju AVI(misli se na DV avi).
hvala
pozdrav

Evo samo da dodam moje rezultate.

Isto sam kompresovao iz DV-mpeg2 720x576 6000 bitrate u trajanju od 2min 47sec

DV-mpeg2, 5 min (athlon64 3200 kloknut na 2250)

DV-DV, 2 min (athlon64 3200 kloknut na 2250)

pozdrav

Da li bi mogao samo jos da isprobas 2 test? Znaci taj DV fajl opet da renderujes kao DV.

Može, evo rezultata:

AMD X2 3800+, default takt (2 x 2 GHz), dual core: 01:51
opterećenje procesora: ±50%, rade oba jezgra otprilike na 1/2

AMD X2 3800+, default takt (2 x 2 GHz), single core: 02:06
opterećenje procesora ±46%, radi samo jedno jezgro sa 95-98%

AMD X2 3800+, overclock (2 x 2.5 GHz), dual core: 01:33
opterećenje procesora: ±50%, rade oba jezgra otprilike na 1/2

AMD X2 3800+, overclock (2 x 2.5 GHz), single core: 01:45
opterećenje procesora ±46%, radi samo jedno jezgro sa 95-98%

Rezultat CINEBENCH 9.5 testa (rendering grafike), koji sam ranije uradio:

AMD X2 3800+, kloknut na 2 x 2.5 GHz:

- Rendering (1 CPU): 59 sekundi
- Rendering (x CPU): 32 sekunde

Poslednja izmena:
Odlichan thread!Svaka chast @Accuphase na volji.Ovakvi thread-ovi zaista vrede.Ovo je nepoznanica za mene pa dc amd mi je zanimljiv u ovim komparacijama.Ono shto ce dugogodisnji vlasnici AMD osetiti je komotan rad sa vishe aplikacija istovremeno.ZA intel korisnike dula core nije toliko osvezenje zbog HT.

hvala Accuphase na testovima. Moze se reci da su rezultati vrlo dobri u odnosi na single core, pogotovo kad je overklokovano.

Ne bi bilo lose da korisnici koji imaju Dual Intel da urade ova dva testa da vidimo kako se ponasa u odnosu na dual amd.

pozdrav

civi je napisao(la):
Ako poteras dva programa hoce :) (meni uvek svira winamp u pozadini) bas mi je zao sto nemam dual core....
A winamp opterecuje cpu u p.m. :d Cak 0-1% ako imas Audigy 2 :D
DARK SIDE je napisao(la):
Odlichan thread!Svaka chast @Accuphase na volji.Ovakvi thread-ovi zaista vrede.Ovo je nepoznanica za mene pa dc amd mi je zanimljiv u ovim komparacijama.Ono shto ce dugogodisnji vlasnici AMD osetiti je komotan rad sa vishe aplikacija istovremeno.ZA intel korisnike dula core nije toliko osvezenje zbog HT.
Nemoj molim te da poredis HT i dual core, ta dva ipak nisu za poredjenje, osim sto u task manageru vidis dva CPU-a

Poslednja izmena:
@drfedja+HTvsDualCore

HT/Dualcore optimizovani renderi imaju ubrzanje od 1.2 kod HTa, a 1.8-1.9 kod Dualcore CPUa, tih 20% osim u jednom procesu koji to zna da koristi oseti se i u "opstem radu", jednostavno masina se daleko manje mrzne nego bez HTa.

Stvarno odlican test, svaka cast :)
Evo i kolegi na poslu je stigla masina sa amd 3800+ dual core procesorom, cim stignem uradicu neke testove...
U svakom slucaju mi se cini da photoshop ne koristi procesor ni blizu kako bi trebalo, u dual core rezimu. Naravno, video obrada i rendering koristi to mnogo bolje .. kazem, testiracu i ps i after i 3d max .. samo malo vremena da nadjem ;)

okmijun je napisao(la):
@drfedja+HTvsDualCore

HT/Dualcore optimizovani renderi imaju ubrzanje od 1.2 kod HTa, a 1.8-1.9 kod Dualcore CPUa, tih 20% osim u jednom procesu koji to zna da koristi oseti se i u "opstem radu", jednostavno masina se daleko manje mrzne nego bez HTa.
Ajde da se kladimo da se masina sa HT-om u realnom radu mrzne isto koliko i bez HT-a, al da uporedimo recimo Venice i P4. Sve zavisi sta radis, koliko procesi imaju priority-ja i kako podesis windows.
Mislim da je to tvoje subjektivno misljenje, jer inace, skoro svaki drugi dan gledam P4 sa HT-om i A64 sisteme i ono sto mogu da kazem je da su kocenja vrlo slicna, osim sto A64 sistem daleko brze saradjuje sa memorijom i diskovima, pa zato ceo windows radi daleko zustrije.
Sa HT-om se dobija 20% u najboljem slucaju i to tamo gde su performanse inache loshe. Prema tome, HT je ok stvar, ali nije chudo nevidjeno i ne moze da se uporedi sa DC.

Poslednja izmena:
Vrh Dno