Šta je novo?

AMD 3800+ dual core?

drfedja je napisao(la):
.. al da uporedimo recimo Venice i P4

Pa zavisi i koji P4 gledas, recimo Presott na poslu je debela berta (3.2GHz) u odnosu na Northwood kog imam kuci (2.8GHz) koji je brzi gonzales za njega, ne bi o ceshu tih 1MB sto ima moze da okaci macku o rep. btw Venice nisam ni gledo, pricam na osnovu A64 2800+ (Clawhammer ili nesto malo mladje)

drfedja je napisao(la):
...
Sa HT-om se dobija 20% u najboljem slucaju i to tamo gde su performanse inache loshe. Prema tome, HT je ok stvar, ali nije chudo nevidjeno i ne moze da se uporedi sa DC...

pa pazi ako meni 3.2 radi STVARNO ko 3.2*1.2=3.84 onda je to to, a uostalom nije bas tako kao sto pricas, bilo bi lepo da i Venici imaju HT, zar ne? Verovatno bi tek onda bili pravi mali zmajevi.

Offtopic:

Sad ispade da Intela uzima onaj ko ima manje love, a AMD onaj ko ima vise, zanimljivo.

drfedja je napisao(la):
A winamp opterecuje cpu u p.m. :d Cak 0-1% ako imas Audigy 2 :D
Nemoj molim te da poredis HT i dual core, ta dva ipak nisu za poredjenje, osim sto u task manageru vidis dva CPU-a
Pazi kad ja to nisam znao.Nikako da napravim razliku izmedju 2 logichka i dva fizichka procesora. :-devil-:
Ja sam komotno radio na 630-ici zbog HT i to mnogo komotnije nego na Venice 3200.I kada sam skochio na 920-icu nisam osetio toliki pomak kao sa venice na 630-icu.Valjda je to jasno da ne crtam....

'oces da kazes da je Intelova "DualCore" implementacija tako los da maltene ne mozes osetiti komoditet u upotrebi u odnosu na "LogiCore"?!?

A svi znamo d je osecaj komoditeta ultimativni benchmark...

'oces da kazes da je Intelova "DualCore" implementacija tako los da maltene ne mozes osetiti komoditet u upotrebi u odnosu na "LogiCore"?!?
'ocu da kazem da je veca razlika skok sa AMD na Intel sa Ht nego sa intel HT na intel dual core.Ja na Venice 3200 zadam kompresiju a ostalo sve zakuca..a na 630 intel isto kompresija,download,copy-paste,sky star2....po nekad secne ali radi ...nemam vremena da cekam kilavi AMD jer sam jako zauzet chovek i kuci sam sa terena tek oko 18 uveche.Tada mu zadam toliko operacija da dobro "oznoji"...sa Venice-a sam morao da cekam i da se nerviram....sad ce neko da mi pricha o setovanju prioriteta u xp i slichno...ma zabole me da se drndam sa tim.///hocu da kad zadam vishe stvari da to radi glatko i odradi za kratko vreme..imao prescott-new c.-venice 3200-intel630-intel920...sve probao i video...intel je "tata".
Jedino me sad intrigira da probam kako se AMD snalazi sa dual core arhitekturom,pogotovo shto mu je kontroler unutra(latencije...bla,bla,bla).Zato mi se ovaj thread i dopao...mozda bih kupio i njega za drugu konfu....toliko...

Poslednja izmena:
DARK SIDE je napisao(la):
'ocu da kazem da je veca razlika skok sa AMD na Intel sa Ht nego sa intel HT na intel dual core.Ja na Venice 3200 zadam kompresiju a ostalo sve zakuca..a na 630 intel isto kompresija,download,copy-paste,sky star2....po nekad secne ali radi

Ajde mi objasni otkud to da je veca razlika u skoku sa Amd na intel sa HT nego sa HT na dual core? Da je to tako ja bi vec sve kompjutere prebacio na Intel.

...nemam vremena da cekam kilavi AMD jer sam jako zauzet chovek i kuci sam sa terena tek oko 18 uveche.Tada mu zadam toliko operacija da dobro "oznoji"...sa Venice-a sam morao da cekam i da se nerviram....sad ce neko da mi pricha o setovanju prioriteta u xp i slichno...ma zabole me da se drndam sa tim.///hocu da kad zadam vishe stvari da to radi glatko i odradi za kratko vreme..imao prescott-new c.-venice 3200-intel630-intel920...sve probao i video...intel je "tata".

Ja ti necu pricati o prioritetima, ali ono sto meni radi procesor na 2.5 ghz u reziji AMD-a Intel ne moze da stigne ni na 4.3ghz.

Poslednja izmena:
Sve sto sam napisao jasno je i malom detetu....ako to ne razumesh ne mogu da se smaram da to "crtam" ovde...probaj prvo ono sto sam ja probao pa kucaj ovde takva pitanja...
ps.for all:neki su izgleda placeni za propaghandu i marketing AMD-u ili INtel-u..ja nisam i stoli me bojko za to....ja sam praktichar..ono shto je bolje-kupujem...

Poslednja izmena:
Dark, poenta je da ti tvrdis da je non HT u odnosu na HT bolje nego Single Core u odnosu na DualCore!!! To teshko pije vodu!

Sve sto sam napisao jasno je i malom detetu....ako to ne razumesh ne mogu da se smaram da to "crtam" ovde...probaj prvo ono sto sam ja probao pa kucaj ovde takva pitanja...
ps.for all:neki su izgleda placeni za propaghandu i marketing AMD-u ili INtel-u..ja nisam i stoli me bojko za to....ja sam praktichar..ono shto je bolje-kupujem...

Ja sigurno nisam placen za propagandu ni jednih ni drugih, i slobodno kazem da cu momentalno u vezi mog posla preci na Intela ako uspeju da sa svojim procesorima urade ono sto je uradio AMD, sto se tice probanja onoga sto si ti probao uz duzno postovanje - ja bi verovatno izgubio 4/5 iskustva. Postoje masine koje stalno drzimo uposlene, ali svake nedelje sklapamo za test bar jednu konfiguraciju iz oba tabora (za razlicitim plocama i cipsetovima), i Intel je do sada uvek kaskao za AMD resenjima.

Evo, ne zelim uopste da nastavljam polemiku sta je bolje .. samo sam malo testirao masinu koja je stigla kolegi na poslu - dual core AMD 3800+, 2GB RAM, WD 160GB 7200rpm ...
Onaj test za photoshop nije bas merodavan po meni, jer se ti filteri retko koriste. Npr. uzeo sam format B2 (50x70cm, 300dpi) i povukao gradient. Oba jezgra su zakucala preko 95% i operacija je bila gotova za 3sec. Slicno se ponasao i kod konverzije cmyk-rgb, kao i kod gaussian blur-a. Ono sto je bilo sporije (u smislu iskoriscenja procesora), je free transform na velikom formatu, tu je usko grlo hard posto photoshop upisuje ogromne temp fajlove.
Sve u svemu, i kada photoshop cs radi, masina dozvoljava nesmetan prelazak u drugu aplikaciju i komotan rad, sto je bilo i ocekivano.
U Virtual Dub sam ubacio DV fajl od 3GB i rendao u divx, tu je iskoriscenje oba bilo oko 60%, cini mi se opet da je problem u citanju i zapisu sa harda, posto je fajl ogroman .. ali nisam siguran.
After effects cu testirati cim pre stignem .. toliko :)

jedan kratak info... zanimalo me je koliki je dobitak u igrama.
ja sam imao 3800+ DC overklokovan na 2.5 GHz, sto je otprilike bio max. U vecini igara, u rezolucijama vecim od 1280 x 1024 sa AA i AF i nVidia GeForce 6 ili 7 kartom, dobitak se krece od 8 do 14%, u nekim igrama dobitka uopste nema... Kod ATI karti taj dobitak je znatno manji, pa moj Venice na 2.7 GHz cak i tuche DC na 2.5 GHz. Mrka kapa sa optimizacijama za DC u drajverima... to bi moglo i moralo mnogo bolje da se uradi...

Za igrice ne mogu da kazem .. nisam gamer :)
Najnoviji uporedni test: Rendering projekta u After effects 6.5.
Identican projekat sam racunao na masini P4 3.0GHz (prescot), 2GB RAM i AMD 3800+ dual core (default takt). Rezultat je da je dual core je brzi 20% od cetvorke na 3GHz .. iako intel koristi skoro 100% svo vreme, a dual AMD je izmedju 60-85%.
Toliko za sad, stay tuned ;)

Poslednja izmena:
Photoshop CS2, masina iz potpisa, sve na default:

Kod:
Texturiser Test (1)	1.3s
CMYK Color Conversion	2.9s
RGB Color Conversion	3.8s
Dust and Scratches	2.9s
Watercolor		25.6s
Texturiser Test (2)	3.2s
Stained Glass		7.2s
Lighting Effects	4.7s
Mosaic Tiles		19.3s
Extrude			51.8s
Smart Blur		45.6s
Underpainting		24.8s
Total			193.1s

Koliko ja vidim taj 3800+ x2 se nije bas proslavio pogotovo ne na defaultu...

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Photoshop CS2, masina iz potpisa, sve na default:

Kod:
Texturiser Test (1)	1.3s
CMYK Color Conversion	2.9s
RGB Color Conversion	3.8s
Dust and Scratches	2.9s
Watercolor		25.6s
Texturiser Test (2)	3.2s
Stained Glass		7.2s
Lighting Effects	4.7s
Mosaic Tiles		19.3s
Extrude			51.8s
Smart Blur		45.6s
Underpainting		24.8s
Total			193.1s

Koliko ja vidim taj 3800+ x2 se nije bas proslavio pogotovo ne na defaultu...

Cudno da to kazes,s'obzirom na ovo :http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium-d-920-930_10.html
:d

....In fact, Pentium D 920 and Pentium D 930 can only prove faster than Athlon 64 X2 3800+ (the youngest dual-core processor from AMD) in office applications and selected synthetic benchmarks. That is why the only way Pentium D can become popular is due to its $60 lower price than that of Athlon 64 X2 3800+. From all other standpoint, it may not be the best purchasing decision to make at this time
:D

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Mrka kapa sa optimizacijama za DC u drajverima... to bi moglo i moralo mnogo bolje da se uradi...
kad kazes moglo, pretpostavljam da znas i kako?!

byMaX je napisao(la):
Mrka kapa sa optimizacijama za DC u drajverima... to bi moglo i moralo mnogo bolje da se uradi...

nvidia je malo bolja po tom pitanju (tacnije, ATi kaska jedno mesec-dva), jos od 81.98 igre (ne sve, naravno) rade kako treba sa oba jezgra, 81.95 su bili ko Catalyst 6.2, znachi morash ruchno da stavis affinity na jedno jezgro posle paljenja igre da ne bi seckalo. A secka na slichan nachin kao kad swapuje, FPS je dobar, jednostavno ima neki neprijatan lag i neigrivo je.
Catalyst 6.3 radi (donekle) kako treba po tom pitanju.

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
kad kazes moglo, pretpostavljam da znas i kako?!

Pa nisam programer, ali ako konkretna aplikacija može da iskoristi dva jezgra na bolji način (a vidim u ovom tredu da može), verujem da mogu i drajveri. Ne kažem da je jednostavno, a mogu da predpostavim da tome još nisu prišli sa punom pažnjom... a trebalo bi, znamo svi da će DC sve više ljudi koristiti... Uostalom, nvidia je malo do solidno bolja po tom pitanju, provereno u praksi.

Kada je reč o PhotoShopu i Intel DC-u, možete da bacite pogled na http://www.driverheavendownloads.net/photoshop/results.php i moj skor na 4 GHz (153,6 s) :-devil-: Mada, ne zaboravite da solidu ulogu kod ovog benchmarka imaju i diskovi - vecina ljudi tamo ima Raptore ili Raid 0 u mašini :(

Ja mislim da su me razumeli oni koju su hteli..govorim o mogucnosti rada sa vise istovremenih aplikacijam umesto da cekam jednu po jednu.Ali nije ni bitno...neka vam bude,jer je i AMD izbacio DC pa eto....a shto se tiche aplikacija:eek:bzirom da oba tabora imaju sada dual core,ocekujem da ce sve novije aplikacije imati optimizaciju u ovom smislu...za sada ne mogu da ocekujem vrh-vrhova jer je rano za to...barem ja tako vidim software-sku podrsku u ovom trenu.Sve je ovo josh novo...

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):

Rezultat za 3800+ x2 na defaultu imas u ovom threadu par postova iznad, a imas i moj rezultat pa uporedi sam. Meni licno je to merodavnije od xbitlabs-a.

Evo ti par detalja koji su ti promakli:

xbitlabs je napisao(la):
2048MB DDR2-667 SDRAM (Corsair CM2X1024-6400PRO, 2 x 1024 MB, 4-4-4-12).

Taj Corsair je za 800MHz i to 5-5-5-12 na 1.9V PDF.

xbitlabs je napisao(la):
Note that during Pentium D overclocking we set the memory frequency close to 667MHz. So, if the Pentium D 920 was working at 3.92GHz, the DDR2 memory ran at 700MHz, and in the system with Pentium D 930 overclocked to 4.0GHz, the DDR2 SDRAM worked at 668MHz.

Znaci 920 je imao magistralu na 280MHz, a 930 na 266MHz?!? I to je za tebe normalan i merodavan test??? Kamo razlicit takt memorije i delioci za istu?!? Kako da znam da su stvarno terali RAM na 4-4-4-12 kad je SPD tim modulima programiran na 5-5-5-12, a BIOS podesen na "best performance". Ako je kod ASUS ploce "by SPD" onda je taj RAM radio na 5-5-5-12 garantovano.

ByMax je napisao(la):
Pa nisam programer, ali ako konkretna aplikacija može da iskoristi dva jezgra na bolji način (a vidim u ovom tredu da može), verujem da mogu i drajveri.

Postoji problem sa OpenGL-om. Neophodno je da isti thread koji kreira rendering context poziva funkcije za crtanje inace se ne dobija nista na ekranu. To znaci da OpenGL aplikacije nije lako threadovati. Sto se tice samih drajvera to takodje nije lako ali nVidiji ocigledno ide jako dobro.

@SoSo:
Cestitam na rezultatu, opet u vrhu!

Evo popravio sam malo rezultat :D

CPU @ 3.8GHz, 1.375V, FSB 253MHz, RAM @ 675MHz 4-4-4-12, 1.9V, 4:3.

Kod:
1: Texturiser Test (1):		1.0
2: CYMK Colour Conversion:	2.3
3: RGB Colour Conversion:	3.0
4: Dust and Scratches:		2.4
5: Watercolour:			21.0
6: Texturiser Test (2):		2.8
7: Stained Glass:		6.2
8: Lighting Effects:		3.7
9: Mosiac Tiles:		15.8
10: Extrude:			41.3
11: Smart Blur:			36.5
12: Underpainting:		21.0
Total time:			157.0

Link
Validacija

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
...moj rezultat pa uporedi sam. Meni licno je to merodavnije od xbitlabs-a.

Recimo da ti imas 2GB a covek 1GB.

Ji 4Tze je napisao(la):
mislim da je kod mene badwith rama 'usko grlo', pa je zato skor nizi.

Moguce Ji, mada bih voleo da mi to oko bandwidtha drfedja objasni :D

Mozda je to i do ovog mog Raptora ili do toga sto kod mene Photoshop ima tapiju na 65% RAM-a ili do 2MB L2 po jezgru, ili... ko ce ga znati.

Nazad
Vrh Dno